karkówka pieczona w winie przepis
Adobe Stock
Newsy

Jak przygotować idealną karkówkę w winie? Jeden trik i będzie się rozpływać w ustach

Przygotowując karkówkę w winie koniecznie pamiętajcie o zrobieniu nacięć w mięsie. Dzięki temu danie niesamowicie przeniknie zarówno smakiem przypraw, jak i samego wina.

Tej potrawy nie muszą się obawiać nawet abstynenci. Bowiem pod wpływem temperatury cały alkohol wyparuje, a w mięsie pozostanie tylko niesamowity smak. Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników i kilku przypraw. Przepis jest dziecinnie prosty, sami się przekonajcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na karkówkę w winie

Będziecie potrzebować

  • 1,5 kilograma karkówki
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, chili, słodka papryka

Przygotowanie

  1. Karkówkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie zróbcie w niej kilkanaście nacięć.
  2. W małej miseczce umieść olej i wszystkie przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili oraz słodką paprykę w proporcjach odpowiadających waszym kupkom smakowym. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie dokładnie ponacinane mięso.
  4. Do żaroodpornego naczynia wlejcie wino i umieśćcie w nim karkówkę.
  5. Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Mięso pieczcie pod pokrywką, przez ok. 2 godziny, pamiętając by co kilkanaście minut podlać karkówkę sosem winnym ze spodu.

Gotowe!

Tak przygotowana karkówka idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniaczkami lub puree, a także w towarzystwie smakowitej surówki, na przykład Coleslaw. 

Domowa karkówka
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Przepisy
Domowe pieczone mięso na kanapki. Przygotowanie jest banalnie proste, a jakie pyszne!
Upieczona w piekarniku, wcześniej zamarynowana w przyprawach. Idealna na kanapki! Zdradzamy przepis na pyszną, domową wędlinę.

Karkówka to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Może posłużyć jako danie obiadowe lub dodatek do kanapki na kolację. Przyrządzona  w domu będzie aromatyczna i krucha. Chcecie spróbować? Na kanapki można wrzucić dosłownie wszystko. Jajko, szczypior, dojrzewający żółty ser, czy wędlinę. Ogromne znaczenie ma jednak dobór produktów. Kupne nie zawsze spełniają oczekiwania i bywają nasycone dużą ilością sztucznych substancji. Nic nie zastąpi domowej wędliny, np. karkówki. Tylko naturalnie Produkty naturalne zyskują ostatnimi czasy na popularności. Dzięki dostępności rozmaitych diet i programów fitness, coraz częściej sięgamy po artykuły spożywcze ze sprawdzonego źródła. Coraz bardziej częste staje się także gotowanie w domu. Dzięki niemu mamy pewność, co tak naprawdę jemy. Składniki na pieczoną karkówkę do kanapek: sól pieprz czosnek papryka słodka ostry sos chili w butelce dobrej jakości olej ok. 1,3 kg karkówki wieprzowej Jak się zabrać za karkówkę? Gotowanie domowej wędliny dzielimy na dwa etapy. W pierwszym przygotujemy mięso do macerowania. W drugim pieczemy i podajemy gościom. Na początek karkówkę wieprzową myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy na większym talerzu lub misce i smarujemy obficie olejem. Obsypujemy z każdej strony solą i pieprzem czarnym mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smarujemy słodką papryką. Po dodaniu wszystkim przypraw wcieramy je lekko w mięso. Karkówka powinna być nimi obtoczona z każdej strony. Na sam koniec wlewamy na mięso ostry sos chili. Tak przygotowaną karkówkę w marynacie wstawiamy do lodówki na całą noc. To czas, w którym różne smaki połączą się z mięsem. Następnego dnia mięso jest gotowe...

karkówka z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszna i łatwa w przygotowaniu karkówka z patelni. Jej sekret tkwi w wyjątkowej marynacie
Lubicie karkówkę z grilla? Z pewnością pokochacie jej wersję smażoną na patelni! Jest tak samo soczysta dzięki użyciu specjalnej marynaty.

Pyszna, pieczona kiełbaska i soczysta karkówka z grilla – aż ślinka cieknie! Jeżeli nie macie możliwości rozpalić grilla, to mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie smaczną i aromatyczną karkówkę prosto z patelni! Sposób na soczyste mięso Pewnie nie raz zastanawialiście się, jak ktoś to robi, że jego mięso jest zawsze soczyste i chrupiące. Przecież, żeby mieć pewność, że karkówka się upiekła i nie jest surowa w środku, trzeba ją smażyć (lub grillować) dość długo, a wówczas zawsze będzie lekko wysuszona. Może sekret tkwi w odpowiednim mięsie? Zanim zaczniecie szukać najlepszego rzeźnika w mieście, zapoznajcie się z przepisem na soczystą karkówkę z patelni – znamy sposób na to, by mięso nigdy nie wysychało! Przepis na marynowaną karkówkę z patelni Sekret tkwi w… marynacie do mięsa ! To ona nadaje mu niepowtarzalnego smaku oraz zapobiega nadmiernej utracie wody. Poznajcie przepis na wyjątkową karkówkę z patelni – smakuje tak samo jak ta z grilla, a do tego jak pachnie! Nie zdziwcie się, jeśli wasi sąsiedzi przybiegną sprawdzić, czy nie grillujecie na balkonie. Zapach karkówki z patelni jest tak samo smakowity i naprawdę trudno je odróżnić! Składniki: 1 kilogram karkówki Olej rzepakowy Łyżka keczupu 2-3 ząbki czosnku Płaska łyżka soli Łyżeczka pieprzu Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżka ostrej papryki Łyżeczka majeranku Przygotowanie Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj obie papryki, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej 1/3 szklanki oleju oraz łyżkę keczupu i zamieszaj dokładnie jeszcze raz. Pokrojone w plastry mięso natrzyj marynatą, włóż do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin....

kurczak pieczony w całości przepis
Gotujmy.pl/szynszyla
Przepisy
Soczysty kurczak pieczony w całości to najlepsze, co możecie zrobić na obiad
Pożywny i zdrowy kurczak pieczony w całości to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego niepowtarzalny smak i unoszący się w całym domu aromat skradnie serce niejednego smakosza!

Nie ma nic lepszego niż dobrej jakości mięso przygotowywane w piekarniku . Mało tego, że robi się praktycznie samo i jest przyjazne dla żołądka , to jeszcze smakuje naprawdę wybornie!  Pełnię kulinarnego szczęścia osiągnięcie, jeśli do pieczonego powoli kurczaka dołożycie jeszcze nieco warzyw - ziemniaki , paprykę i parę dodatków. Taki obiad warto robić dla swojej rodziny nie tylko od święta! Przepis na kurczaka pieczonego w całości Składniki: 1 kurczak w całości (najlepiej zagrodowy) 2 czerwone papryki Ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku Olej Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, ostra i słodka papryka Przygotowanie Ziemniaki obierzcie ze skórki, a następnie pokrójcie na ćwiartki i umieśćcie w naczyniu żaroodpornym. W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju lub oliwy, pieprz, sól oraz rozmaryn. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie pokrojone ziemniaki i również wymieszajcie. Paprykę umyjcie, usuńcie pestki, a następnie pokrójcie w dużą kostkę i dodajcie do ziemniaków. Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Z kolei ząbków czosnku nie obierajcie, a jedynie zmiażdżcie nożem, tak aby nieco się rozpadły. Oba składniki dodaj do ziemniaków. W nagrzanym do 220 st. C piekarniku umieśćcie naczynie żaroodporne wypełnione warzywami i pieczcie pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie zajmijcie się kurczakiem. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.  W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju, pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę ostrą oraz słodką. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie kurczaka. W piekarniku zmniejszcie temperaturę grzania do 180 st. C. Na...

schab po warszawsku przepis
Gotujmy.pl/ewaeu
Newsy
Efektowna przekąska na świąteczny stół. Schab po warszawsku w galarecie z wyjątkowym składnikiem
Jeśli wciąż zastanawiasz się, co zaserwować rodzinie podczas świątecznego obiadu, podpowiadamy. Schab po warszawsku w galarecie z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Oryginalności doda mu farsz jajeczny z chrzanem!

Choć połączenie tradycyjnej pasty jajecznej z chrzanem jest rzadko spotykane, w tym przypadku z pewnością zda egzamin. Faszerowany nią pieczony schab rozpłynie się w ustach twoich najbliższych, którzy będą błagać o dokładkę.  Przepis na schab po warszawsku w galarecie Będziesz potrzebować 1 kilogram schabu bez kości w kawałku ¼ szklanki bulionu lub wody 6 jajek 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu Szczypiorek Żelatyna  Olej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, majeranek Przygotowanie Schab umyj. W miseczce umieść 4 łyżki oleju, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła prowansalskie, majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.  Tak powstałą miksturą natrzyj mięso i wstaw je do lodówki na całą noc. Następnego dnia schłodzone mięso obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.  Po kilku minutach smażenia schab zdejmij z patelni i umieść w rękawie przeznaczonym do pieczenia, wraz z 2 łyżkami oleju i ¼ szklanki bulionu lub wody.  Piekarnik nagrzej do 200 st. C, a następnie umieść w nim mięso i piecz przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu mięso odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm. W każdym kawałku zrób kieszonkę – natnij schab w połowie grubości, tak aby powstało wgłębienie do farszu. Uważaj, żeby nie rozciąć plastra na dwa oddzielne. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w niewielką kosteczkę. Umieść je w miseczce, dodaj chrzan, majonez, szczypiorek, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj. Tak przygotowany farsz umieść w kieszonkach ze schabu. Brzegi udekoruj dodatkowo szczypiorkiem i ułóż na dużym talerzu. Żelatynę przygotuj według przepisu...