karkówka pieczona w winie przepis
Adobe Stock
Newsy

Jak przygotować idealną karkówkę w winie? Jeden trik i będzie się rozpływać w ustach

Przygotowując karkówkę w winie koniecznie pamiętajcie o zrobieniu nacięć w mięsie. Dzięki temu danie niesamowicie przeniknie zarówno smakiem przypraw, jak i samego wina.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Tej potrawy nie muszą się obawiać nawet abstynenci. Bowiem pod wpływem temperatury cały alkohol wyparuje, a w mięsie pozostanie tylko niesamowity smak. Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników i kilku przypraw. Przepis jest dziecinnie prosty, sami się przekonajcie!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na karkówkę w winie

Będziecie potrzebować

  • 1,5 kilograma karkówki
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, chili, słodka papryka

Przygotowanie

  1. Karkówkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie zróbcie w niej kilkanaście nacięć.
  2. W małej miseczce umieść olej i wszystkie przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili oraz słodką paprykę w proporcjach odpowiadających waszym kupkom smakowym. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie dokładnie ponacinane mięso.
  4. Do żaroodpornego naczynia wlejcie wino i umieśćcie w nim karkówkę.
  5. Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Mięso pieczcie pod pokrywką, przez ok. 2 godziny, pamiętając by co kilkanaście minut podlać karkówkę sosem winnym ze spodu.

Gotowe!

Tak przygotowana karkówka idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniaczkami lub puree, a także w towarzystwie smakowitej surówki, na przykład Coleslaw. 

Komentarze