Tej potrawy nie muszą się obawiać nawet abstynenci. Bowiem pod wpływem temperatury cały alkohol wyparuje, a w mięsie pozostanie tylko niesamowity smak. Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników i kilku przypraw. Przepis jest dziecinnie prosty, sami się przekonajcie!
Przepis na karkówkę w winie
Będziecie potrzebować
- 1,5 kilograma karkówki
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oleju
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, chili, słodka papryka
Przygotowanie
- Karkówkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie zróbcie w niej kilkanaście nacięć.
- W małej miseczce umieść olej i wszystkie przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili oraz słodką paprykę w proporcjach odpowiadających waszym kupkom smakowym. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie dokładnie ponacinane mięso.
- Do żaroodpornego naczynia wlejcie wino i umieśćcie w nim karkówkę.
- Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Mięso pieczcie pod pokrywką, przez ok. 2 godziny, pamiętając by co kilkanaście minut podlać karkówkę sosem winnym ze spodu.
Gotowe!
Tak przygotowana karkówka idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniaczkami lub puree, a także w towarzystwie smakowitej surówki, na przykład Coleslaw.