Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Adobe Stock
Newsy

Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje

Zjadacie jajka i wyrzucacie skorupki? To błąd. Jak poznacie wartości skorupek jaj, to już nigdy ich nie wyrzucicie.

Jajka są najtańszym i najlepszym źródłem białka. Z tego powodu jadamy je chętnie od tysięcy lat, na całym świecie. Jednak współczesne normy żywieniowe zwracają uwagę nie tylko na wartości odżywcze jajek, ale także na ich niekorzystny wpływ na zdrowie, szczególnie przy nadużywaniu tego pokarmu, zalecają spożywanie nie więcej niż 2 jajek tygodniowo.

Niezależnie od tego czy jadacie jajka i czy stosujecie się do zaleceń niejedzenia zbyt dużej ich ilości, nie warto wyrzucać skorupek po rozbiciu jajek. Są zbyt wartościowe, żeby trafiły po prostu do śmieci.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości prozdrowotne skorupek jajek

Skorupka jajka jest zbudowana z węglanu wapnia. To substancja utrzymująca zdrowie naszych kości. Jednak skorupka na całej powierzchni nie jest jednolita, składa się z warstw, a każda z nich ma nieco inny skład.

  • Pierwsza warstwa, najtwardsza, niemal w całości (w 95-97%) składa się właśnie z węglanu wapnia
  • Dwie inne – membrany, zbudowane są z białek. Są jednocześnie mocne i elastyczne, to dzięki jednemu z białek, jakie je tworzą – keratynie

Skorupki nie tylko są doskonałym źródłem wapnia, które jest przyswajalne w 90%. Poza wapniem zawierają miedź, żelazo, fluor, mangan, cynk i krzem. To minerały bardzo cenne dla człowieka.

Jedna skorupka ze średniej wielkości jajka, może wam dostarczyć dwa razy więcej wapnia niż dzienna dawna zalecana dla osoby dorosłej.

Zobacz także
Dodajcie ten produkt do każdego posiłku. Przyswoicie aż 5 razy więcej minerałów!

Dodajcie ten produkt do każdego posiłku. Przyswoicie aż 5 razy więcej minerałów!

Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. Okazuje się, że można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia

Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. A nadmiar? Tak, można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia

Jak przygotować suplement ze skorupek jajek?

Skorupki jajek są wartościową, ale też chorobotwórczą częścią jajka. Jej funkcją jest ochrona jajka przed zagrożeniami występującymi na zewnątrz. Skorupka zatrzymuje bakterie i inne drobnoustroje, nie dopuszcza ich do wnętrza jajka.

Jednak bakterie, z najczęściej występującą, niebezpieczną Salmonellą, osiadają na niej i już na niej zostają. Dlatego używając skorupek jajek, trzeba pamiętać, że przede wszystkim warto kupować jajka z pewnych źródeł i pewnych hodowli, a także, że nawet takie należy dokładnie umyć, a następnie poddać obróbcie termicznej, żeby usunąć z niej zanieczyszczenia i bakterie.

2 rodzaje suplementów ze skorupek jaj

  1. Jajka przed rozbiciem dokładnie umyjcie w bieżącej wodzie. Skorupki zalejcie wrzątkiem i dopiero wtedy rozgniećcie.
  2. Jajka przed rozbiciem dokładnie umyjcie w bieżącej wodzie. Czyste skorupki pieczcie w temperaturze 150 st. Celsjusza przez 8 minut, a po ostudzeniu zmielcie na drobny proszek.

Do proszku wapniowego ze skorupek możecie dodać miód, cytrynę i wodę, a następnie spożywać go w formie napoju. Możecie także łyżeczkę proszku dodać do soków czy koktajli.

Jak używać skorupek jajek i na co pomagają?

Zalecana dawka proszku wapniowego to 1 do 2 łyżeczek dziennie. Suplementując taki proszek wpłyniecie na zwiększenie gęstości kości, poprawę stanu skóry, zębów i włosów.

Suplement powinny spożywać szczególnie osoby mające niedobory wapnia. Preparat ze skorupek jaj możecie stosować także na:

  • Osteoporozę. To proces utraty tkanki kostnej, który zaczyna się już około 30 roku życia. Nie powoduje widocznych dolegliwości, aż do momentu, gdy zaczynamy obserwować łatwiejsze łamanie się kości. Przyjmowanie suplementu ze skorupek jaj pozwala opóźnić rozwój osteoporozy i chronić przed urazami kończącymi się bolesną łamliwością kości
  • Nawracające infekcje. W dolegliwościach związanych z często powracającymi przeziębieniami skorupki są pomocne, ponieważ działają oczyszczająco na krwiobieg i wspomagająco na układ odpornościowy
  • Bóle reumatyczne. Skorupka jajka zawiera chondroitynę oraz glukozaminę, które wpływają na prawidłowe działanie chrząstki stawowej. Ze skorupek możecie zrobić roztwór, który łagodzi nie tylko bóle reumatyczne, ale też podrażnienia po ugryzieniach owadów. W tym celu połączcie 1 łyżeczkę proszku skorupki z 2 łyżeczkami octu jabłkowego. Powstałym roztworem smarujcie obolałe miejsca
  • Nadwaga i odchudzanie. Dzięki temu, ze wapń ogranicza wchłanianie tłuszczu, suplement wapniowy ze skorupek jaj może wspomagać proces odchudzania i przyspieszyć widoczne efekty

Źródło: zdrowie.radiozet.pl, medonet.pl

Dlaczego nie powinno się wyrzucać skorupek jaj?
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skorupki po jajkach? To błąd. Przeczytajcie, a na pewno nam podziękujecie
Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że skorupki jaj zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych i są jadalne. Zanim więc znowu wyrzucicie je do kosza, zastanówcie się kilka razy.

Jajka stanowią składnik wielu przepysznych dań i deserów. Przyrządzając jajecznicę, omleta, naleśniki czy ciasto, zapewne wyrzucacie pozostałe po nich skorupki do kosza. Jak się okazuje, to duży błąd. Bowiem, uznawane przez większość za odpadki, skorupki jaj stanowią źródło wielu cennych wartości odżywczych.  Wartości odżywcze skorupek jaj Badania dowodzą, że w skorupkach jaj jest przede wszystkim mnóstwo wapnia (stanowi on aż 98 proc. ich składu) odpowiedzialnego między innymi za mocne kości i zęby. Nie brakuje w nich też miedzi, żelaza, cynku, fluoru czy krzemu. Regularne dostarczanie do organizmu tego ostatniego ma niebagatelny wpływ na wasze włosy, skórę i paznokcie. Okazuje się również, że skorupki jaj, a właściwie znajdująca się na nich błona, to źródło białka, kolagenu, kwasu hialuronowego czy glukozaminy. Spożywanie tych składników jest szczególnie zalecane osobom chorującym na zwyrodnienia stawów. W Ameryce stosuje się nawet termin skorupkoterapii. Zapewne zastanawiacie się teraz w jaki sposób mielibyście jeść skorupki. Okazuje się, że najlepszym sposobem jest przyrządzenie z nich specjalnego proszku, który z powodzeniem można dodawać do ulubionych dań – zup, sosów, koktajli, omletów, a nawet kawy. Jak zrobić proszek ze skorupek jaj? Przede wszystkim zwróćcie uwagę na jakość oraz pochodzenie waszych jaj – muszą być dobrej klasy. Jeśli posiadacie w swojej lodówce produkty ekologiczne, naturalne i ze znanego źródła, śmiało wykorzystajcie je do przyrządzenia prozdrowotnego proszku. Skorupki z waszych jajek umieśćcie w durszlaku i opłuczcie je pod bieżącą, zimną wodą. Tak przygotowane przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą, a następnie zagotujcie. W ten sposób pozbędziecie się z ich powierzchni wszelkich bakterii i patogenów. Przegotowane skorupki odcedźcie z wody, a następnie...

Jajka gotowane
Pixabay/ivabalk
Newsy
Genialny trik, by jajka nie pękały podczas gotowania. Dzięki temu będą się też łatwo obierać
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Od lat mamy do nich słabość. Macie problemy z ich gotowaniem? Znamy rozwiązanie.

Jak gotować jajka, by nie pękały i łatwo się obierały? Posłuchajcie małej podpowiedzi. Ciekawe, czy wiecie o co chodzi... Jajko to białko wzorcowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Ludzki organizm nie potrafi ich sam wyprodukować w odpowiednich ilościach.  Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz selenu. Dlaczego skorupki jajek pękają podczas gotowania? Fachowe gotowanie jajek wcale nie jest sprawą oczywistą. Jajka najczęściej pękają właśnie podczas gotowania. Cały proces może was kosztować sporo nerwów. Na szczęście istnieje kilka sposobów, żeby zrobić to sprawnie. Jedną z nieprzyjemnych rzeczy, jaka może zdarzyć się podczas gotowania jajek, jest pęknięcie skorupki i wypłynięcie zawartości do wody. Taki efekt powoduje wkładanie do wrzącej wody zimnych, dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek. Duża różnica temperatur sprawia, że skorupka nie ma wyjścia i musi pęknąć pod naporem gorąca. Jeśli chcemy ugotować jajka np. na kolację, warto wyciągnąć je z lodówki co najmniej pół godziny przed gotowaniem.  Jak uniknąć pękania skorupek jaja podczas gotowania? Szefowie kuchni co i raz zdradzają sztuczki, dzięki którym nasze gotowanie staje się proste i przejrzyste. Jedna z nich dotyczy gotowania jajek. Nie uwierzycie! Polega ona na włożeniu jajka do gotującej się wody z pewnym specyficznym nakłuciem.  Wystarczy zaokrągloną część jajka przebić igłą lub pinezką. W miejscu tym znajduje się pęcherzyk powietrza. Przekłucie go pozwala zmniejszyć ciśnienie i tym samym zahamować pęknięcie skorupki. Sami przyznajcie, to banalnie proste! Gotowanie i obieranie jajek...

Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie zaskoczeni
Flickr
Newsy
Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie miło zaskoczeni 
Niemal w każdym domu jajka są codziennym składnikiem posiłków. Dlatego produkcja odpadów po nich jest bardzo duża. Zamiast wyrzucać skorupki do kosza, wykorzystajcie je jako naturalny nawóz wapniowy. Zobaczycie, że wasze rośliny będą rosły jak szalone.

Skorupki z jajek to nieocenione źródło wapnia. Przyjmuje się, że jedna łyżeczka sproszkowanych skorupek dostarcza od 800 do 1000 miligramów tego pierwiastka. W ich składzie znajduje się również cynk, fluor, siarka i krzem. Szkoda nie wykorzystać takiego potencjału. Zobaczcie, jak można użyć skorupek w waszym ogródku.   Jakie rośliny lubią nawóz ze skorupek?  Nawóz taki nadaje się doskonale do zasilania zarówno roślin ogrodowych, jak i doniczkowych Jest całkowicie naturalny, a jego przygotowanie - banalnie proste.   Jeżeli na swojej działce macie rośliny, które lubią dużo wapnia w glebie, to ten nawóz będzie wprost idealny. Z roślin ozdobnych jest to np. lawenda, oleander, tulipany, piwonie, czarny bez. Z warzyw będą to m.in. ogórki, cukinie, kapusta czy fasola.  Unikajcie natomiast stosowania nawozu ze skorupek jajek do roślin, które preferują kwaśną glebę, takich jak: borówka amerykańska, wrzosy, różaneczniki, azalie, paprocie lub storczyki.  Jak przygotować naturalny nawóz wapniowy?  Sposób 1  Skorupki jajek należy pokruszyć i rozsypać pod roślinami. Pod wpływem wilgoci skorupki będą się powoli rozpuszczać, uwalniając wapń do gleby. W ogrodzie będzie to świetny sposób na ślimaki, które nie lubią ostrych brzegów pokruszonych skorupek. Dlatego warto je rozsypywać przede wszystkim pod roślinami często atakowanymi przez ślimaki. W taki sam sposób możecie to robić również pod roślinami doniczkowymi w waszym domu.   Sposób 2  Drugi sposób polega na wysuszeniu skorupek jajek i zmieleniu ich na drobny proszek. Możecie stosować go, wysypując bezpośrednio wokół rośliny lub mieszając z ziemią do sadzenia roślin. Ten sposób szczególnie polubią rośliny doniczkowe.   Sposób 3  Kolejną...

Jak gotować jajka żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Adobe Stock
Newsy
Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Ten trik to nic nowego. Wykorzystywały go już nasze babcie. Sprawdza się także dziś.

Znacie koszmar pękających skorupek oraz białka, które wypływa przez szparę zniekształcając jajko i powodując, że nie wyłożycie go już na półmisek z majonezem? Poznajcie trik, który uchroni skorupkę przed pękaniem. Jak poprawnie gotować jajka na twardo? Przed przystąpieniem do gotowania jajek warto zrobić wszystko, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo zachowania skorupki w całości. Niezależnie więc od tego, jakich trików używacie do gotowania jaj na twardo, najpierw zróbcie te dwie rzeczy: Wyjmijcie jajka z lodówki na godzinę przed gotowaniem. Wkładanie schłodzonego jajka do wody jest prostą drogą do pęknięcia skorupki i wypłynięcia białka. To dlatego, że jajko lodowane w środku, długo utrzymuje niską temperaturę. Jeśli znajdzie się w gorącej wodzie, wytwarza się ciśnienie, spowodowane różnicą temperatur wewnątrz i na zewnątrz, które rozsadza delikatną skorupkę. Do wody, w której będą gotowane jajka wyciśnijcie połówkę cytryny lub dodajcie łyżkę octu. Sok z cytryny czy ocet to kwasy, a w środowisku kwaśnym skorupka jajka wzmacnia się i staje się dużo bardziej wytrzymała. W takich warunkach nawet duże ciśnienie wewnątrz jajka nie rozsadzi trwalszej skorupki. Trik na niepękające skorupki jajek podczas gotowania Gdy już macie przygotowane do gotowania ciepłe jajko i kwaśne środowisko, zróbcie jeszcze jedną rzecz, także mającą wpływ na zmniejszenie ciśnienie wewnątrz jajka, które jest powodem wszystkich pęknięć. Cienką wykałaczką nakłujcie jajko od góry. Podnoszące się ciśnienie będzie dzięki dziurce stopniowo się wyrównywało i także pomoże przetrwać skorupce utrzymującą zawartość w odpowiedniej formie. Nakłuwanie jajek to bardzo stary zwyczaj, pochodzący z czasów, gdy popękanych jaj nie dało się jak...