kotlety mielone
Newsy

Jak przygotować 1,5kg mielonych z 350g mielonego mięsa? Oto trik rodem z PRLu

Doskonały sposób na oszukane kotlety – przyda się zwłaszcza wtedy, gdy nie macie wystarczającej ilości mięsa.

Trzeba przyznać, że gospodynie w PRLu musiały być bardzo kreatywne. Ciągłe braki skłaniały do eksperymentowania. Warto wspomnieć chociażby o kotletach z mortadeli w panierce, które miały imitować prawdziwe kotlety schabowe.

Kartki na mięso i braki w sklepach sprawiły, że powstało mnóstwo przepisów na „oszukane” potrawy. Jeden z nich prezentujemy poniżej – przygotujecie z niego całą górę mielonych, w których znajdzie się tylko trochę mięsa. Ale gwarantujemy, że domownicy będą wniebowzięci, gdyż danie jest naprawdę smaczne. Koniecznie spróbujcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oszukane mielone z przepisu z PRLu

Składniki

  • 350g mielonej mięsa wieprzowego
  • 1kg ziemniaków
  • 3-4 czerstwe bułki
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Podzielcie – 1/3 wstawcie do zimnej wody, a resztę przełóżcie do lekko osolonego wrzątku i ugotujcie do miękkości. Następnie użyjcie praski i przeciśnijcie ziemniaki albo utłuczcie je na gładką masę.
  2. Bułkę pokrójcie na drobne kawałki i wrzućcie do blendera. Zblendujcie na drobną bułkę tartą. Jeśli nie macie blendera, możecie zetrzeć ją na tarce.
  3. Bułkę tartą wymieszajcie z przeciśniętym czosnkiem i olejem (1 łyżka). Wysypcie bułkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podprażcie w piekarniku przez kilka minut. Gdy stanie się złocista, wyjmijcie i ostudźcie.
  4. Na drobnej tarce zetrzyjcie surowe ziemniaki i cebulę, w dużej misce wymieszajcie dokładnie z mielonym mięsem.
  5. Dodajcie ziemniaczane puree, posiekany koperek lub pietruszkę oraz jajko. Wyróbcie, aż składniki dokładnie się połączą.
  6. Dodajcie sól i pieprz do smaku.
  7. Z masy formujcie kotlety. Każdy obtoczcie w przygotowanej wcześniej panierce z bułki.
  8. Smażcie na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Smacznego! Jeśli podane proporcje są dla was zbyt duże to spokojnie możecie część kotletów zamrozić na później.

Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Te kotlety to prawdziwy hit!

Kończą wam się pomysły na obiad? Nie chcecie po raz kolejny robi nudnych schabowych? Mamy dla was prawdziwą gratkę! Te kotlety z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na bezmięsne danie na obiad. Zróbcie je raz, a rodzina na pewno poprosi o powtórkę innym razem! To połączenie smaków naprawdę świetnie współgra! Kotlety są pyszne jako danie obiadowe, jako kotlety do burgerów, albo po prostu dodatek do pieczywa. Smakują dobrze na gorąco i na zimno Przepis na kotlety jaglane z kapustą Te kotlety z kaszą jaglaną zadowolą każdego członka rodziny. Przepis jest dobrze dopasowany, aby miały idealną konsystencję. Sprawdźcie koniecznie. Składniki na kotlety jaglane z kapustą 100 g kaszy jaglanej Pół młodej białej kapusty 2 cebule białe Ok. 5 pieczarek Jajko Przyprawa: wędzona papryka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżka masła klarowanego Przygotowanie kotletów jaglanych z młoda białą kapustą Kaszę jaglaną przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu: ugotujcie ja w wodzie przez wyznaczony czas i ostudźcie.  Pieczarki umyjcie i obierzcie w razie potrzeby. Pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce pieczarki. Drobno posikajcie cebulę. Kapustę umyjcie i zetrzyjcie dokładnie na drobnych oczkach. Możecie uzyc do tego specjalnego malaksera. Na patelni rozgrzejcie mało. Przesmażcie na niej pieczarki do zarumienienia i poczekajcie, aż puszczą soki.  Dodajcie do pieczarek cebule i zeszklijcie ją chwilę. Na patelnię dodajcie też kapustę i podsmażajcie chwilkę. Wystudźcie zawartość patelni. Kaszę przełóżcie do miski i mieszajcie. Dodajcie do kaszy pieczarki z kapustą, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.  Wbijcie jajko, dodajcie bułkę tartą i kasze manną. Wyróbcie...

pulpety wieprzowo wolowe w sosie koperkowym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Lekkie i proste danie na obiad? Pokochacie te delikatne pulpeciki w sosie koperkowym
To lekkie, sycące i niskokaloryczne danie. Dzieci często zajadają się nim w przedszkolach, ale z pewnością pokochają je i dorośli za wyjątkową delikatność i pyszny koperkowy sos.

Pulpety to wyjątkowe danie – niskokaloryczne, pyszne w smaku, a do tego łatwe do zrobienia. Lekki koperkowy sos dodaje aromatu i smaku mięsnym kulkom. Ta potrawa zasmakuje zarówno dużym, jak i małym. Świetnie smakują z ryżem. tłuczonymi ziemniakami lub niepaloną kaszą oraz marchewką z groszkiem. Jakie mięso na pulpety? Właściwie nadaje się każdy rodzaj mięsa. Możecie wykorzystać drobiowe (kurczaka lub indyka), wieprzowe, wołowe, a nawet rybę. My polecamy połączyć mięsa różnych gatunków, dzięki czemu pulpeciki zyskają więcej smaku, aromatu i będą bardziej wilgotne. Jeśli zrobicie je wyłącznie z drobiu to wyjdą dość suche. Gotowe pulpety wraz z wywarem możecie z powodzeniem zamrozić na później. Na bazie bulionu możecie również przygotować różne sosy. Przepis na pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym Z przepisu wychodzi 12 pulpecików średniej wielkości. Składniki na pulpety 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 szklanka mleka 1 jajko 1 bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku maggi do smaku 1 litr bulionu warzywnego mąka do oprószenia Składniki na sos 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Duża garść posiekanego koperku szczypta soli do smaku szczypta cukru sok z cytryny Przygotowanie Do dużego garnka wlejcie bulion i doprowadźcie go do wrzenia. Do miski włóżcie bułkę i zalejcie ją mlekiem. Możecie użyć świeżej lub czerstwej. Gdy zmięknie odciśnijcie ją dokładnie. W oddzielnej misce przyrządźcie mięso – dodajcie do niego jajko, bułkę oraz bułkę tartą, a następnie przyprawcie pieprzem, solą i maggi. Całość dokładnie wyróbcie...

mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

mięso mielone
Newsy
Suche mielone to zmora wielu osób. Oto jak ten problem rozwiązują doświadczone gospodynie
Znowu wasze kotlety mielone wyszły suche i twarde jak kamień? Oto garść porad, dzięki którym za każdym razem będą wychodziły delikatne i soczyste.

Chyba nie ma nic gorszego niż potrawa, która zupełnie nie wyszła. Spędzacie pół dnia najpierw w sklepie albo na bazarze, a potem w kuchni, poświęcacie swój czas i pieniądze, a efekt nie jest taki, jakiego oczekiwaliście… Złość jest tym większa, jeśli nie macie nic innego, co moglibyście podać na obiad. Sprawdźcie, jak się ustrzec przed zbyt suchymi kotletami mielonymi. Mało tłuste mięso Oto najczęstsza przyczyna suchych mielonych. Potrawy z wołowiny często są mało soczyste. To również tyczy się mielonych z kurczaka lub indyka. To po prostu zbyt chudy rodzaj mięsa. Za to samo mięso wieprzowe będzie zbyt tłuste. Jak rozwiązać ten problem? Najlepsze mieloniaki wychodzą, gdy połączycie mielone mięso wieprzowe z wołowym oraz odrobiną cielęciny, jeśli ją lubicie. W mięsnym możecie poprosić o zmielenie nieco tłustszego kawałka np. schabu karkowego lub łopatki. Jeśli kupiliście już mięso, to możecie dodać do niego odrobinę masła lub smalcu. Ten trik doświadczonych gospodyń domowych potrafi zdziałać cuda. Bułka do mielonych Jeśli zazwyczaj dodajecie tartą bułkę do mielonych, to może być ona przyczyną tego, że kotlety wychodzą za suche. O wiele lepsza będzie kajzerka namoczona w mleku. Sprawi, że mięso zyska wilgoć, a po usmażeniu będzie soczyste. Najlepsza proporcja to 2-3 bułki i pół kilograma mięsa. Jeśli dodajecie cebulę, to możecie zmniejszyć ilość dodawanego pieczywa. Ile smażyć mielone? Kotletom wystarczy smażenie przez 5 minut z każdej strony. To sprawi, że się nie przypalą, ale zyskają przyjemną, chrupiąca warstwę z zewnątrz, a w środku dojdą zachowując soczystość. Koniecznie smażcie mielone na dobrze rozgrzanym tłuszczu – oleju z odrobiną masła. Pamiętajcie, żeby nie smażyć ich zbyt długo, bo to prosta droga do...