Trzeba przyznać, że gospodynie w PRLu musiały być bardzo kreatywne. Ciągłe braki skłaniały do eksperymentowania. Warto wspomnieć chociażby o kotletach z mortadeli w panierce, które miały imitować prawdziwe kotlety schabowe.

Kartki na mięso i braki w sklepach sprawiły, że powstało mnóstwo przepisów na „oszukane” potrawy. Jeden z nich prezentujemy poniżej – przygotujecie z niego całą górę mielonych, w których znajdzie się tylko trochę mięsa. Ale gwarantujemy, że domownicy będą wniebowzięci, gdyż danie jest naprawdę smaczne. Koniecznie spróbujcie!

Oszukane mielone z przepisu z PRLu

Składniki

  • 350g mielonej mięsa wieprzowego
  • 1kg ziemniaków
  • 3-4 czerstwe bułki
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Podzielcie – 1/3 wstawcie do zimnej wody, a resztę przełóżcie do lekko osolonego wrzątku i ugotujcie do miękkości. Następnie użyjcie praski i przeciśnijcie ziemniaki albo utłuczcie je na gładką masę.
  2. Bułkę pokrójcie na drobne kawałki i wrzućcie do blendera. Zblendujcie na drobną bułkę tartą. Jeśli nie macie blendera, możecie zetrzeć ją na tarce.
  3. Bułkę tartą wymieszajcie z przeciśniętym czosnkiem i olejem (1 łyżka). Wysypcie bułkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podprażcie w piekarniku przez kilka minut. Gdy stanie się złocista, wyjmijcie i ostudźcie.
  4. Na drobnej tarce zetrzyjcie surowe ziemniaki i cebulę, w dużej misce wymieszajcie dokładnie z mielonym mięsem.
  5. Dodajcie ziemniaczane puree, posiekany koperek lub pietruszkę oraz jajko. Wyróbcie, aż składniki dokładnie się połączą.
  6. Dodajcie sól i pieprz do smaku.
  7. Z masy formujcie kotlety. Każdy obtoczcie w przygotowanej wcześniej panierce z bułki.
  8. Smażcie na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Smacznego! Jeśli podane proporcje są dla was zbyt duże to spokojnie możecie część kotletów zamrozić na później.