Trzeba przyznać, że gospodynie w PRLu musiały być bardzo kreatywne. Ciągłe braki skłaniały do eksperymentowania. Warto wspomnieć chociażby o kotletach z mortadeli w panierce, które miały imitować prawdziwe kotlety schabowe.
Kartki na mięso i braki w sklepach sprawiły, że powstało mnóstwo przepisów na „oszukane” potrawy. Jeden z nich prezentujemy poniżej – przygotujecie z niego całą górę mielonych, w których znajdzie się tylko trochę mięsa. Ale gwarantujemy, że domownicy będą wniebowzięci, gdyż danie jest naprawdę smaczne. Koniecznie spróbujcie!
Oszukane mielone z przepisu z PRLu
Składniki
- 350g mielonej mięsa wieprzowego
- 1kg ziemniaków
- 3-4 czerstwe bułki
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Podzielcie – 1/3 wstawcie do zimnej wody, a resztę przełóżcie do lekko osolonego wrzątku i ugotujcie do miękkości. Następnie użyjcie praski i przeciśnijcie ziemniaki albo utłuczcie je na gładką masę.
- Bułkę pokrójcie na drobne kawałki i wrzućcie do blendera. Zblendujcie na drobną bułkę tartą. Jeśli nie macie blendera, możecie zetrzeć ją na tarce.
- Bułkę tartą wymieszajcie z przeciśniętym czosnkiem i olejem (1 łyżka). Wysypcie bułkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podprażcie w piekarniku przez kilka minut. Gdy stanie się złocista, wyjmijcie i ostudźcie.
- Na drobnej tarce zetrzyjcie surowe ziemniaki i cebulę, w dużej misce wymieszajcie dokładnie z mielonym mięsem.
- Dodajcie ziemniaczane puree, posiekany koperek lub pietruszkę oraz jajko. Wyróbcie, aż składniki dokładnie się połączą.
- Dodajcie sól i pieprz do smaku.
- Z masy formujcie kotlety. Każdy obtoczcie w przygotowanej wcześniej panierce z bułki.
- Smażcie na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Smacznego! Jeśli podane proporcje są dla was zbyt duże to spokojnie możecie część kotletów zamrozić na później.