zupa
unsplash.com/@seffen99
Newsy

Jak przetrwać chłodne dni? Oto co powinniście jeść każdego dnia, by rozgrzać organizm od środka

Temperatury sięgające nawet -20 st. C z pewnością sprawiły, że zaczęliście się cieplej ubierać. Jak się jednak okazuje, gruba kurtka to tylko jeden krok w stronę sukcesu. Podczas mroźnych dni dobrze jest również przywiązać większą wagę do spożywanych posiłków – powinny być bardzo rozgrzewające.
Weronika Kępa
styczeń 20, 2021

W ostatnich dniach media zalały informacje dotyczące licznych przypadków hipotermii, zatruć tlenkiem czadu oraz pożarów spowodowanych chęcią ogrzania domu oraz ciała. Polacy rozkręcali kaloryfery i kuchenki gazowe, intensywniej palili w piecach oraz kominkach, a wieczory spędzali przy świeczkach. Eksperci twierdzą jednak, że ogrzewanie organizmu tylko i wyłącznie od zewnątrz na niewiele się zdaje.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jakie jedzenie rozgrzewa?

Zimą wasz organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju wychłodzenia. Wychodząc z domu powinniście pamiętać nie tylko o ciepłych butach, kurtce, czapce, rękawiczkach i szaliku. W tym czasie równie ważny okazuje się rodzaj spożywanych posiłków i napojów. Dobrze, gdy są naprawdę mocno rozgrzewające, a do tego syte.

Jeśli nie wiecie, co w tym szczególnym czasie powinniście włączyć do swojej diety, a czego unikać, spieszymy z wyjaśnieniami. Ten przykładowy jadłospis z pewnością pomoże wam rozeznać się w posiłkach, przyprawach i składnikach o rozgrzewających właściwościach.

Śniadanie

Na śniadanie najlepiej sprawdzi się pyszna, zdrowa, pożywna i rozgrzewająca owsianka. Jej niekwestionowaną zaletą jest fakt, że każdy może do niej dodać składniki, które lubi najbardziej. U jednych będą to orzechy, u innych świeże owoce. Jeśli dodatkowo umieścicie w niej na przykład cynamon, wasz organizm będzie idealnie przygotowany na wyjście na mróz.

Starajcie się nie rozpoczynać dnia od zimnych kanapek. Jeśli przed wyjściem do pracy nigdy nie macie czasu na przygotowywanie ciepłych posiłków, przyrządźcie je poprzedniego dnia wieczorem, a rano tylko podgrzejcie. 

Drugie śniadanie

Jeśli nie jesteście zbyt głodni, śmiało sięgnijcie po jakiś owoc, na przykład gruszkę, jabłko czy pomarańczę. Możecie też przekąsić garść bakalii. Jeśli jednak mimo pożywnego śniadania po kilku godzinach doskwiera wam głód, przyrządźcie placuszki na bazie jabłek, bananów, mąki i jogurtu naturalnego. Nie zapomnijcie dodać cynamonu, możecie też wzbogacić przepis o łyżkę miodu.

Rozgrzewający i sycący obiad

Na obiad idealnie sprawdzi się kaszotto z grzybami i papryczką chili. Warzywo niesamowicie rozgrzeje wasz organizm, grzyby będą miłym dodatkiem, a kasza dostarczy do waszego organizmu mnóstwo węglowodanów oraz witaminy B przyczyniającej się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Kolacja

Wieczorem dostarczcie swojemu organizmowi porządną porcję przepysznej i rozgrzewającej zupy. Ważne, aby była przyrządzona na bazie samodzielnie uwarzonego rosołu, zawierała mnóstwo warzyw i została wzbogacona przyprawami takimi jak pieprz cayenne, kardamon czy chili.

Ponadto nie zapominajcie, by w ciągu dnia pić dużo rozgrzewających napojów, między innymi herbaty. Dodajcie do niej pomarańczę, cytrynę, miód, laskę cynamonu, goździki, syrop malinowy lub cokolwiek innego, co bardzo lubicie. 

Komentarze
czego nie jeść na noc
AdobeStock
Newsy Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie na kolację. Lepiej ich unikać
Wiecie, jak ogromny wpływ na jakość snu ma to, co zjecie na kolację? Sprawdźcie, czego nie powinno się jeść na noc!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Kolacja jest równie ważnym posiłkiem w trakcie dnia co śniadanie. Trzeba zwracać baczną uwagę na to, co znajdzie się wieczorem na talerzu, ponieważ ma to ogromny wpływ na jakość snu oraz zdrowie całego organizmu. Jeżeli pójdziecie spać głodni, będziecie mieli duże problemy z zaśnięciem. Jeśli jednak przejecie się przed spaniem, to również wasz sen będzie bardzo niespokojny. Jak znaleźć złoty środek? Zacznijcie od poznania produktów, których lepiej nie jeść przed położeniem się do łóżka! Kiełbasa i parówki Choć bardzo smaczne, parówki i kiełbaski nie są najlepszym pomysłem na kolację. Mogą powodować zgagę i refluks, a tym samym utrudniać zasypianie. Lepiej jeść te produkty na obiad! Brokuły Brokuły są fantastycznym źródłem żelaza i powinny je jeść zwłaszcza osoby zagrożone niedokrwistością. Jednak warzywa te powodują spore problemy ze wzdęciami, a te są gwarancją niespokojnego snu. Ból brzucha to ostatnie, czego byście sobie życzyli przed zaśnięciem! Warto jeść brokuły na obiad lub podwieczorek. Wołowina Czerwone mięso jest bardzo ciężkostrawne, dlatego zjedzone na kolację skutecznie utrudni wam zasypianie. Organizm zamiast się wyciszyć i regenerować będzie zajęty trawieniem mięsa, a wy nie będziecie mogli zasnąć. Pikantne potrawy Chilli, salsa i inne pikantne sosy i przyprawy nie są tym, co powinno się jeść na kolację! Mocno podrażniają układ pokarmowy, a u osób z wrażliwym żołądkiem mogą wywołać ból brzucha, biegunkę i niestrawność. Kolacja składająca się z tych dodatków może sprawić, że zamiast w wygodnym łóżku noc spędzicie w toalecie! Żółty ser Przez zawartość tyraminy żółte sery zaburzają pracę układu hormonalnego, co przekłada się na jakość snu. W dodatku u osób ze...

Przeczytaj
szaszłyk
pixabay
Przepisy Proste, aromatyczne szaszłyki z piekarnika. Obiad, który robi się sam!
Wracasz do domu, jesteś głodny a w lodówce są tylko warzywa i kawałek piersi z kurczaka? To świetnie! Do przygotowania tego obiadu będziesz potrzebować maksymalnie 30 minut.
Magdalena Kieblesz
listopad 05, 2020

Obiad musi być smaczny, pożywny i szybki do zrobienia. Zgadzacie się? Jeśli tak, to warto skorzystać z prostego przepisu, dzięki któremu wyczarujecie danie idealne czyli aromatyczne szaszłyki.  Są pyszne, sycące i zdrowe. Wcale nie potrzebujemy grilla aby je przyrządzić. Skąd wziął się szaszłyk? Teorii jest mnóstwo. I jedna tutaj pasuje.  Tatarzy krymscy jak my, nie mieli dużo czasu na przygotowanie posiłków więc nabijali kawałki mięsa na swoje szable, opiekali je nad rozpalonym ogniem i voilà.   Do zrobienia szaszłyków nie będziemy potrzebować szabli J Wystarczą drewniane patyczki o długości około 20 cm. Nasze składniki: 400 g piersi z kurczaka, odpowiednio zamarynowana i przyprawiona Cukinia 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 5 pieczarek cebula Łyżeczkę ostrej papryki chili sól pieprz 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Pierś pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski i dodaj składniki marynaty: łyżeczkę ostrej papryki chili, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy. Całość starannie wymieszaj. Następnie pokrój papryki, pieczarki, cukinie i cebulę. Gdy mięso się zamarynuje, zacznij nabijać składniki na patyczki . Gotowe szaszłyki możesz posypać jeszcze ulubioną przyprawą. Następnie włóż je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 25 minut. Polecam przekręcanie ich co kilka minut, wtedy będą idealnie opieczone. I gotowe! Smacznego J

Przeczytaj
Dieta Grażyny Szapołowskiej
ons
Gwiazdy Oto prawdziwy sekret znakomitej figury Grażyny Szapołowskiej. Metoda jest dość nietypowa!
Grażyna Szapołowska niedawno świętowała swoje 67 urodziny. Mimo wieku aktorka wciąż zachwyca znakomitą figurą, którą zawdzięcza… obfitym kolacjom!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Grażyna Szapołowska od blisko 20 lat praktykuje bardzo nietypowy sposób odżywiania. Mimo że dla wielu ludzi to właśnie śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek zapewniający energię na cały dzień, aktorka całkowicie go pomija. Sprawa wygląda podobnie, jeśli chodzi o obiad. Sekret znakomitej figury Szapołowskiej Gwiazda przyznaje, że jedyne, co z samego rana ląduje w jej żołądku to ciepła kawa. Aktorka w ciągu dnia nie je KOMPLETNIE NIC . Za to wieczorem, wraz z mężem urządzają sobie istną ucztę! Ich kolacja składa się z dwóch dań, deseru i dobrego wina. Wtedy nie szczędzą sobie kalorii! Wystarczy dobre wino, woda, kawałek polędwicy, sos, sałata z czerwonej cykorii i mus czekoladowy. Czasami jemy domową kaszankę, którą przywozi nasza gosposia. Eryk doprawia ją na ostro i smaży z cebulką i czosnkiem. Uwielbiamy też tatar siekany nożem. Eryk często robi muszle świętego Jakuba w stylu prowansalskim. Ja robię za to super zupę cebulową, lepszą niż we Francji. Duszę też królika w białym winie z czosnkiem, cebulą i wieloma przyprawami prosto z doniczek ustawionych na tarasie. Aktorka podkreśla jednak, że ten dość drastyczny sposób żywienia został skonsultowany z wieloma specjalistami, którzy wręcz pochwalili jej wielogodzinne przerwy w jedzeniu. Ich zdaniem metoda może bardzo korzystnie wpływać na ludzki organizm. Korzyści płynące z "przerywanego postu" Spożywanie jednego kalorycznego posiłku w ciągu dnia może przede wszystkim przyczynić się do prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz utraty wagi u osób chorujących na cukrzycę typu 2. Na tym jednak nie koniec. Obfita obiadokolacja może również pozytywnie oddziaływać na naszą pamięć i sen, a nawet przedłużyć życie. Zagrożenia dla organizmu Niestety, tak zwany „przerywany post” niesie za...

Przeczytaj
czipsy
Pixabay
Zdrowie 8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.
Anna Borkowska
listopad 16, 2020

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

Przeczytaj