zupa
unsplash.com/@seffen99
Newsy

Jak przetrwać chłodne dni? Oto co powinniście jeść każdego dnia, by rozgrzać organizm od środka

Temperatury sięgające nawet -20 st. C z pewnością sprawiły, że zaczęliście się cieplej ubierać. Jak się jednak okazuje, gruba kurtka to tylko jeden krok w stronę sukcesu. Podczas mroźnych dni dobrze jest również przywiązać większą wagę do spożywanych posiłków – powinny być bardzo rozgrzewające.

W ostatnich dniach media zalały informacje dotyczące licznych przypadków hipotermii, zatruć tlenkiem czadu oraz pożarów spowodowanych chęcią ogrzania domu oraz ciała. Polacy rozkręcali kaloryfery i kuchenki gazowe, intensywniej palili w piecach oraz kominkach, a wieczory spędzali przy świeczkach. Eksperci twierdzą jednak, że ogrzewanie organizmu tylko i wyłącznie od zewnątrz na niewiele się zdaje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie jedzenie rozgrzewa?

Zimą wasz organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju wychłodzenia. Wychodząc z domu powinniście pamiętać nie tylko o ciepłych butach, kurtce, czapce, rękawiczkach i szaliku. W tym czasie równie ważny okazuje się rodzaj spożywanych posiłków i napojów. Dobrze, gdy są naprawdę mocno rozgrzewające, a do tego syte.

Jeśli nie wiecie, co w tym szczególnym czasie powinniście włączyć do swojej diety, a czego unikać, spieszymy z wyjaśnieniami. Ten przykładowy jadłospis z pewnością pomoże wam rozeznać się w posiłkach, przyprawach i składnikach o rozgrzewających właściwościach.

Śniadanie

Na śniadanie najlepiej sprawdzi się pyszna, zdrowa, pożywna i rozgrzewająca owsianka. Jej niekwestionowaną zaletą jest fakt, że każdy może do niej dodać składniki, które lubi najbardziej. U jednych będą to orzechy, u innych świeże owoce. Jeśli dodatkowo umieścicie w niej na przykład cynamon, wasz organizm będzie idealnie przygotowany na wyjście na mróz.

Starajcie się nie rozpoczynać dnia od zimnych kanapek. Jeśli przed wyjściem do pracy nigdy nie macie czasu na przygotowywanie ciepłych posiłków, przyrządźcie je poprzedniego dnia wieczorem, a rano tylko podgrzejcie. 

Drugie śniadanie

Jeśli nie jesteście zbyt głodni, śmiało sięgnijcie po jakiś owoc, na przykład gruszkę, jabłko czy pomarańczę. Możecie też przekąsić garść bakalii. Jeśli jednak mimo pożywnego śniadania po kilku godzinach doskwiera wam głód, przyrządźcie placuszki na bazie jabłek, bananów, mąki i jogurtu naturalnego. Nie zapomnijcie dodać cynamonu, możecie też wzbogacić przepis o łyżkę miodu.

Rozgrzewający i sycący obiad

Na obiad idealnie sprawdzi się kaszotto z grzybami i papryczką chili. Warzywo niesamowicie rozgrzeje wasz organizm, grzyby będą miłym dodatkiem, a kasza dostarczy do waszego organizmu mnóstwo węglowodanów oraz witaminy B przyczyniającej się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Kolacja

Wieczorem dostarczcie swojemu organizmowi porządną porcję przepysznej i rozgrzewającej zupy. Ważne, aby była przyrządzona na bazie samodzielnie uwarzonego rosołu, zawierała mnóstwo warzyw i została wzbogacona przyprawami takimi jak pieprz cayenne, kardamon czy chili.

Ponadto nie zapominajcie, by w ciągu dnia pić dużo rozgrzewających napojów, między innymi herbaty. Dodajcie do niej pomarańczę, cytrynę, miód, laskę cynamonu, goździki, syrop malinowy lub cokolwiek innego, co bardzo lubicie. 

Często zapominacie o zjedzeniu obiadu? Szybko odczujecie negatywne skutki
AdobeStock
Newsy
Często zapominacie o zjedzeniu obiadu? Szybko odczujecie negatywne skutki
Nieregularne jedzenie i omijanie posiłków to plaga naszych czasów. Jeżeli wam też zdarza się nie zjeść obiadu, to ostrzegamy – niesie to za sobą poważne konsekwencje.

Żyjemy coraz szybciej. Niektórzy z braku czasu na ciepły posiłek w ciągu dnia albo nie jedzą nic, albo zjadają tylko jabłko lub słodkiego batonika zamiast obiadu. Jednak takie postępowanie grozi złymi konsekwencjami dla organizmu! Sprawdźcie, jak omijanie posiłków wpływa na wasze zdrowie. Dlaczego nie można pomijać obiadu? Specjaliści ostrzegają, że nieregularne posiłki lub omijanie niektórych z nich (zwłaszcza obiadu) niesie za sobą negatywne skutki. Dr Brooke Scheller opowiedziała o tym, dlaczego regularne odżywianie się jest tak ważne: Obiad (lunch) to kluczowy składnik naszej diety, który stanowi jedną trzecią dziennego spożycia pokarmów. To posiłek, który ma zapewnić nam energię na cały dzień w pracy(…)Omijanie przerwy na obiad w pracy sprawi, że po południu będziemy mniej produktywni, a wieczorem zjemy za dużo lub będziemy zajadać stres. Objadanie się w ciągu dnia Jedną z konsekwencji omijania obiadu i jedzenia w biegu jest objadanie się później w ciągu dnia. Organizm prędzej czy później upomni się o kalorie, których mu nie dostarczono! Dr Scheller przypomina: Jeżeli jemy za mało w ciągu dnia, to zwykle nadrabiamy to wieczorem objadając się niezdrowymi przekąskami. Spadek energii po południu Ludzie rezygnujący ze zjedzenia obiadu zwykle robią to bez trudu, ponieważ ich organizm czerpie energię ze śniadania. Jednak po południu, gdy zapasy się wyczerpią, ciało zacznie odmawiać współpracy! Burczy wam wtedy w brzuchu, boli was głowa, jesteście rozdrażnieni i nie macie energii do działania. Ważne jest nie tylko to czy w ogóle jecie obiad, ale też co wtedy jecie. Według Dr Schiller niewłaściwie skomponowany posiłek może dodatkowo wzmocnić nieprzyjemnie objawy i zmęczenie po południu: Czy zdarza się wam mieć złe samopoczucie...

Ciężkostrawne jedzenie na wieczór
Adobe Stock
Newsy
Jecie te produkty na kolację? Nic dziwnego, że wasz brzuch obrasta tłuszczem
Szukacie przyczyn rosnącej zimą „oponki” na brzuchu? Być może kluczem jest wasze podejście do tematu kolacji.

Zima nie sprzyja aktywnemu wypoczynkowi na świeżym powietrzu. Więcej czasu spędzanego na kanapie pod kocem i przed telewizorem. To nic dobrego dla waszego zdrowia. Oprócz tego, chłodne wieczory i białe pejzaże za oknem sprzyjają większemu apetytowi. Zima sprawia też, że ludzki organizm szybciej się męczy. Słabsza wydolność, wyczerpanie, krótszy dzień – wszystko to zachęca do jedzenia tłustych, konkretnych posiłków nie tylko na obiad i śniadanie, ale także i na kolację. „Lista produktów zakazanych” Takie odżywianie to prosta droga do szybkiego przybrania na wadze. Dlatego zwłaszcza zimą powinniście być szczególnie mocno skoncentrowani na swojej diecie. W pierwszej kolejności przyjrzyjcie się swojemu jadłospisowi. Jeżeli w rubryce „kolacja” znajdują się u was tego typu produkty, lepiej rozważcie zmianę menu. Potrawy smażone – placki na sodzie, naleśniki, racuchy, placki ziemniaczane, omlety, jajecznice, grzanki Potrawy z dodatkiem majonezu – sosy, sałatki itd. Białe pieczywo, bułki, rogaliki, chałki, drożdżówki, makarony Dżemy i słodycze Owoce świeże i suszone   Celowo na tej liście nie wymieniliśmy tak oczywistych „produktów zakazanych” wieczorem jak fast-foody i innego rodzaju niezdrowa żywność. Pułapka tkwi bowiem w zupełnie innych produktach, które wcale nie mają tak złej prasy jak frytki, hamburgery i kebaby. Błędne koło Wielkim błędem popełnianym przez większość Polaków podczas kolacji, jest mieszanie węglowodanów, czyli cukrów z tłuszczami, a także z innymi cukrami. Takie połączenia są bardzo ciężkostrawne także i w ciągu dnia, jednak na sam wieczór będą stanowiły przeogromne obciążenie dla organizmu. Uwagę zwróćcie zwłaszcza na...

Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha
Adobe Stock
Newsy
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha
Uwielbiane przez Polaków kiszonki są oczywiście bardzo zdrowe, o ile nie spożywacie ich na pusty żołądek.

Polacy uwielbiają pałaszować kiszonki. Ogórki, kapusta, marchewki, a nawet buraki, wszystko co kiszone idealnie trafia w nasze kulinarne gusta. Generalnie tego typu produkty mają bardzo pozytywny wpływ na wasze zdrowie, a ich spożywanie rekomendują specjaliści i dietetycy . Okazuje się jednak, że dostarczane do organizmu na czczo mogą wyrządzić wiele szkód. Cenne właściwości kiszonek Regularne spożywanie kiszonek nie tylko wzmacnia apetyt, ale również pomaga w wydzielaniu soków trawiennych i wchłanianiu żywności. Dzięki nim mikroflora układu pokarmowego ulega znacznej poprawie. Osoby dostarczające do organizmu dużo kiszonek mają o wiele zdrowsze jelita od tych, którzy tego nie robią. W kiszonkach nie brakuje witaminy C, B6 oraz B12, które sprzyjają przyswajaniu cennego dla człowieka żelaza i zapobiegają niedokrwistości. Na tym jednak nie koniec. W kiszonkach znajdziecie również mnóstwo błonnika i cennych minerałów takich jak acetylocholina, która sprzyja regulacji ciśnienia krwi. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że spożywanie kiszonek poprawia odporność, korzystnie wpływa na wątrobę, śledzionę, wydzielanie żółci, hemoroidy oraz reumatyzm. Okazuje się również, że zawarty w kiszonkach kwas mlekowy nie tylko korzystnie wpływa na smak potraw, ale również wspaniale je konserwuje dzięki czemu są zdatne do spożycia przez naprawdę długi okres. Jak spożywanie kiszonek na czczo wpływa na organizm? Kiszonki są zdrowe o ile nie sięgacie po nie na czczo . Spożywane na pusty żołądek zbyt intensywnie pobudzają produkcję kawasów żołądkowych, a co za tym idzie wywołują silne bóle brzucha oraz nieprzyjemne wzdęcia. Dlatego też nigdy nie rozpoczynajcie dnia od kiszonek. Na śniadanie zjedzcie jajka, owsiankę, naleśniki, parówki lub płatki z...

Ile kawy spożywacie
Flickr
Newsy
Ta kawa błyskawicznie podkręca metabolizm. Rozmiar w dół gwarantowany
Planujecie dietę odchudzającą? Spróbujcie tak przyrządzonej kawy, a dodatkowe kilogramy szybko znikną.

Oczywiście podstawą odchudzania jest dobra i zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Natomiast proces zrzucania wagi można nieco przyśpieszyć, stosując naturalne metody. Wiedzieliście, że kawa przyśpieszy wasz metabolizm i pomoże schudnąć? Przekonajcie się sami i przyrządźcie ją według tego przepisu! Kawa na odchudzanie Poza tym, że kawa świetnie smakuje i pobudza do działania, to jej właściwości okazują się pomocne podczas odchudzania. Kofeina podkręca metabolizm, czyli przemianę materii. To oznacza, że organizm szybciej spala tłuszcz.  Kawa sprawdzi się jeszcze lepiej z dodatkiem cynamonu, który rozgrzewa i przyśpiesza procesy przemiany materii. Pomocna jest też matcha – rodzaj zielonej herbaty, która zdobywa coraz większą popularność. To podobno najlepsza ze wszystkich zielonych herbat. Oczyszcza organizm, relaksuje i pomaga schudnąć, a do tego zapobiega nowotworom i cukrzycy. Przepis na kawę, która przyśpieszy metabolizm By przygotować kawę o właściwościach odchudzających, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 3 łyżeczki dowolnej kawy mielonej 2 łyżeczki herbaty matcha 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka miodu 3 goździki 4 ziarna kardamonu odrobina cynamonu w proszku 0,5 litra wody Przygotowanie: Do niewielkiego garnka wlejcie wodę i zagotujcie. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień. Dodajcie 3 łyżeczki mielonej kawy, 2 łyżeczki matcha, łyżeczkę kakao, łyżeczkę miodu, goździki, kardamon i szczyptę cynamonu. Zamieszajcie i gotujcie na niewielkim ogniu przez 5 minut. Zdejmijcie garnek z palnika i odstawcie na około minutę, by kawa i wszystkie przyprawy opadły na dno. I gotowe! Z tego przepisu wychodzą dwie filiżanki smacznej kawy, która przyśpieszy metabolizm i wspomoże odchudzanie. Tak przygotowany...