Czego to polskie pomysłowe panie domu nie wymyślą… W wielu domach furorę robi przepis na jajka faszerowane ze skorupkami. W sam raz, by wprowadzić zachwyt gości przy wielkanocnym stole.

Niektórzy narzekają, że taka skorupka jedynie kruszy się na talerzu, ale czego nie robi się dla uzyskania fenomenalnego smaku…

Sekret przepisu na faszerowane jajka w skorupkach tkwi w podsmażaniu lub podpiekaniu jajek już po ich przygotowaniu.

Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Próbowaliście kiedyś kroić gotowane jajka wraz ze skorupką? Lepiej na dobry początek naostrzcie swoje noże!

Zobacz także:

Jak przekroić ugotowane jajko bez uszkodzenie skorupki?

Kiedy już będziecie dysponowali dobrym ostrzem, skupcie się na celu. Krojenie jajka w skorupce powinno być szybkie i zdecydowane.

Najpierw jednak ostudźcie jajka po ugotowaniu. Najlepiej zalać je zimną wodą z kranu i po chwili wyciągnąć.

Przejdźmy do krojenia. Weźcie do ręki nóż i wprawnym, energicznym ruchem wbijcie go pośrodku jajka.

Dalej krójcie jajko już nieco bardziej delikatnie, tak by nie uszkodzić delikatnej skorupki. Ta potem powinna być wypełniona przecież jajecznym farszem.

Pamiętajcie, by po przekrojeniu jednego jajka dobrze wytrzeć wasz nóż, by potem bez problemu przekroić kolejne jajeczko.

Przepis na jaja faszerowane w skorupkach

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • Odrobina natki pietruszki
  • Odrobina szczypiorku
  • Odrobina koperku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie jajka na twardo.
  2. Po ostudzeniu w zimnej wodzie, przekrójcie je na pół według opisanych przez nas wskazówek.
  3. Delikatnie usuńcie jajka ze skorupek, tak by ich nie uszkodzić.
  4. Rozgniećcie jajka na pastę wraz z bułką tartą, mlekiem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką i koperkiem wraz z przyprawami.
  5. Napełnijcie farszem skorupki.
  6. Jajka usmażcie na maśle na złoty kolor na patelni, lub podpieczcie przez ok. 10 min w rozgrzanym piekarniku.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl