jak kroić jajka w skorupkach?
Gotujmy.pl
Newsy

Jak przekroić jajka, żeby nie uszkodzić skorupki? Idealny patent na faszerowane jajka

Znacie przepis na jajka faszerowane w skorupkach? Brzmi intrygująco. Podpowiemy wam, jak uniknąć problemów z krojeniem na pół ugotowanych jajek.

Czego to polskie pomysłowe panie domu nie wymyślą… W wielu domach furorę robi przepis na jajka faszerowane ze skorupkami. W sam raz, by wprowadzić zachwyt gości przy wielkanocnym stole.

Niektórzy narzekają, że taka skorupka jedynie kruszy się na talerzu, ale czego nie robi się dla uzyskania fenomenalnego smaku…

Sekret przepisu na faszerowane jajka w skorupkach tkwi w podsmażaniu lub podpiekaniu jajek już po ich przygotowaniu.

Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Próbowaliście kiedyś kroić gotowane jajka wraz ze skorupką? Lepiej na dobry początek naostrzcie swoje noże!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przekroić ugotowane jajko bez uszkodzenie skorupki?

Kiedy już będziecie dysponowali dobrym ostrzem, skupcie się na celu. Krojenie jajka w skorupce powinno być szybkie i zdecydowane.

Najpierw jednak ostudźcie jajka po ugotowaniu. Najlepiej zalać je zimną wodą z kranu i po chwili wyciągnąć.

Przejdźmy do krojenia. Weźcie do ręki nóż i wprawnym, energicznym ruchem wbijcie go pośrodku jajka.

Dalej krójcie jajko już nieco bardziej delikatnie, tak by nie uszkodzić delikatnej skorupki. Ta potem powinna być wypełniona przecież jajecznym farszem.

Pamiętajcie, by po przekrojeniu jednego jajka dobrze wytrzeć wasz nóż, by potem bez problemu przekroić kolejne jajeczko.

Przepis na jaja faszerowane w skorupkach

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • Odrobina natki pietruszki
  • Odrobina szczypiorku
  • Odrobina koperku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie jajka na twardo.
  2. Po ostudzeniu w zimnej wodzie, przekrójcie je na pół według opisanych przez nas wskazówek.
  3. Delikatnie usuńcie jajka ze skorupek, tak by ich nie uszkodzić.
  4. Rozgniećcie jajka na pastę wraz z bułką tartą, mlekiem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką i koperkiem wraz z przyprawami.
  5. Napełnijcie farszem skorupki.
  6. Jajka usmażcie na maśle na złoty kolor na patelni, lub podpieczcie przez ok. 10 min w rozgrzanym piekarniku.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jajka faszerowane smażone
Adobe Stock
Newsy
Jajka smażone w skorupkach. Ten przepis jest znany od lat
Też przygotowujecie je na Wielkanoc w ten sposób? Jeśli nie, musicie poznać ten przepis!

Jajka bezsprzecznie królują na stołach w trakcie Wielkanocy. Przygotowujecie je pewne na twardo, dodajcie do żurku, robicie faszerowane jajka. To znane wszystkim potrawy i odsłony jajek, którymi nie zaskoczycie swoich gości, ale na pewno ich zadowolicie. Jeśli macie ochotę na przygotowanie czegoś innowacyjnego, zróbcie ten przepis. Może wasze babcie tez go znały, bo jest przygotowywany od lat, ale wciąż mało popularny! To jajka faszerowane w skorupkach. Jajka faszerowane w skorupkach – przepis Składniki na jajka faszerowane, smażone w skorupkach 8 jajek 200 g pieczarek ¼ sera camembert Pęczek posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sól Biały pieprz Masło klarowane Kilka łyżek bułki tartej do panierowania Przygotowanie jajek smażonych Jajka ugotujcie na twardo. Przekrójcie skorupki jajek bardzo ostrym nożem na pół. Uważajcie, żeby nie uszkodzić skorupki. To najtrudniejsza część w tym przepisie! Wyjmijcie z każdej połówki jajka jego zawartość. Róbcie to bardzo delikatnie, żeby skorupka była cała i mogła posłużyć do nafaszerowania. Wykorzystajcie w tym celu łyżeczkę. Pieczarki umyjcie i posiekajcie drobno w małą kostkę. Podsmażcie pieczarki na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie. Pokrójcie na małe kostki farsz jajeczny. Wymieszajcie z pieczarkami.  Dodajcie do farszu siekany szczypiorek i pokrojony w małe kosteczki ser camembert. Dodajcie majonez, przyprawcie solą i pieprzem i delikatnie wszystko wymieszajcie. Każdą skorupkę nafaszerujcie powstałym farszem.  Wierzch jajka przyłóżcie do rozsypanej bułki tartej, by dużo bułki przykleiło się do farszu. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego.  Wyłóżcie jajka farszem (bułką tartą) do dołu i smażcie ok....

Karol Okrasa faszerowane jaja
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa przygotowuje coś pysznego na wielkanocne śniadanie. Poznajcie jego przepis na jajka. Nie zgadniecie, czym je faszeruje
Jedną z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole są oczywiście faszerowane jajka. Możliwości ich przygotowania jest mnóstwo. Karol Okrasa zdradził swój przepis na to danie. Jest rewelacyjne! Przygotujcie je z tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Mazurek wielkanocny, babka, żurek czy jajka faszerowane - to część wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świątecznego śniadania. Każda z nich jest symbolem czegoś innego. Przykładowo jaja to symbol życia i narodzenia. Można je przygotować na wiele sposobów z różnymi farszami. Karol Okrasa przygotowuje to danie z dodatkiem pieczarek. Jest pyszne! Jaja faszerowane w skorupkach Karol Okrasa lubi zaskakiwać, a przede wszystkim eksperymentować w kuchni. Ostatnimi czasy postanowił nieco odmienić tradycyjną formę faszerowanych jaj. Tym razem postanowił połączyć je z pieczarkami i tak przygotowanym nadzieniem wypełnić puste skorupki. To nie tylko pyszne danie, ale również wyjątkowa forma podania, która z pewnością zachwyci bliskich. Takie faszerowane jaja przygotowuje się dość szybko. Będą doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie z rodziną. Przepis na faszerowane jajka z pieczarkami Składniki: 200 g pieczarek 5 jajek ¼ pęczka szczypiorku 1 cebula szczypta soli szczypta białego pieprzu mielonego olej roślinny do smażenia 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cztery jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe to przelejcie je zimną wodą i odstawcie do ostudzenia. Pieczarki dokładnie umyjcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana to wrzućcie na nią pieczarki. Grzyby doprawcie solą oraz białym mielonym pieprzem. Smażcie je do odparowania wody. Kiedy pieczarki będą podsmażone to dodajcie do nich posiekaną cebulę. Całość smażcie do zeszklenia. Gdy będą gotowe to przełóżcie je do miski. Ugotowane na twardo jaja przekrójcie na pół wzdłuż wraz ze skorupką....

jajka w skorupkach
Gotujmy.pl
Newsy
Jajka faszerowane na ciepło to idealna propozycja na wielkanocne śniadanie. 1 składnik zaskakuje
Jajka faszerowane w skorupkach zna chyba każdy. Tym razem przedstawiamy przepis na jajka faszerowane na ciepło w nowoczesnym wydaniu. Sprawdźcie.

Do Wielkanocy został już niecały miesiąc. Zanim wpadniecie w wir świątecznych przygotowań i zakupów, zapoznajcie się z naszą propozycją na uroczyste, wielkanocne śniadanie. Jeśli lubicie faszerowane jajka, na pewno zainteresuje was przepis na jajka w skorupkach z obłędnym jajeczno-ziołowo-pomidorowym farszem, smażone na złocisto na maśle. Jajka faszerowane w skorupkach smażone na maśle Receptura jest banalna a wykonanie tej przystawki zajmie wam mniej niż pół godziny. Proste składniki, krótki czas przygotowania, obłędne połączenia smaków, a do tego genialne wrażenia wizualne. Czy można chcieć czegoś więcej? Zapoznajcie się z naszym przepisem a pomysł na jedno ze świątecznych dań, będziecie już mieli gotowy. Składniki: 6 jaj Pęczek szczypiorku Natka pietruszki Kilka plasterków suszonych pomidorów w oliwie Masło Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Po ostudzeniu, każde jajko kroimy energicznie na pół łącznie ze skorupką, tak, żeby powstały łódeczki. Jajko delikatnie wydrążamy ze skorupki, tak, by jej nie skruszyć. Siekamy jajka w kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojoną drobno natkę pietruszki, odsączone z zalewy i drobno pokrojone suszone pomidory i całość łączymy z dwiema łyżeczkami masła. Uzyskaną masę jajeczną nakładamy do skorupek. Smażymy na maśle na rumiany kolor. Danie podajemy na ciepło na ogrzanym talerzu. Smacznego!

Przepis na jajka faszerowane śledziem i cebulą
Adobe Stock
Newsy
Przepyszne jajka faszerowane śledziem i cebulką. Murowany hit wielkanocnego śniadania
Wielkanocne śniadanie nie mogłoby się obyć bez jajek oczywiście. Te faszerowane śledziem i cebulką z pewnością zachwycą waszą rodzinę. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste.

Jajka stanowią ważny symbol, który nie bez powodu każdego roku pojawia się na wielkanocnych stołach Polaków. Jest on ściśle związany z Zmartwychwstaniem Pańskim, które wówczas świętujemy. Czego symbolem jest jajko? Jajko to przede wszystkim symbol nowego życia i przezwyciężenia śmierci, ale również nadziei oraz cierpliwości. Nic więc dziwnego, że święcimy, a następnie jemy je podczas Świąt Wielkiej Nocy. Zaserwowane z farszem śledziowo-cebulowym zachwycą waszych gości.  Przepis na jajka faszerowane śledziem i cebulką Będziecie potrzebować: 1 ogórka konserwowego 2 filetów ze śledzia 4 łyżek majonezu 6 jajek ½ cebuli Przypraw: soli, pieprzu Jeśli chcecie zrobić więcej jajek pomnóżcie każdy składnik przez pożądaną ilość. Na przykład jeśli potrzebujecie 24 jajek do ich przygotowania powinniście wykorzystać 8 filetów, 4 ogórki i 2 cebule. Przygotowanie: Jajka umieśćcie w garnku wypełnionym wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 8 do 10 minut.  Po upływie tego czasu odcedźcie je z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Kiedy trochę wystygną zacznijcie obierać je ze skorupek. Tak przygotowane jajka przekrójcie wzdłuż na pół (zróbcie to bardzo delikatnie, uważajcie, by ich nie uszkodzić), a następnie oddzielcie białka od żółtek. Białka ułóżcie na dużym półmisku lub talerzu z kolei żółtka umieśćcie w średniej wielkości misce i dodajcie do nich majonez. Całość zblendujcie na gładko. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Filety śledziowe (wymoczone wcześniej przez kilka godzin w wodzie) również pokrójcie na malutkie kawałki. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi.  Tak...