Wiosna i lato to wspaniały czas sezonowych warzyw i owoców z polskich, naturalnych upraw. Rzodkiewki to właśnie jedne z takich właśnie wspaniałych darów natury. Przechowywane bez odpowiedniego zabezpieczenia w lodówce lub po prostu na blacie, szybko tracą właściwą im jędrność. Co można na to poradzić?
Czy lodówka to dobre miejsce dla rzodkiewki?
Rzodkiewki pięknie wyglądają i świetnie smakują, szczególnie kiedy są młode, świeże, kruche i chrupiące. Utrzymaniu tych walorów sprzyja chłód. Jak bardzo byście się nie starali, nie utrzymacie długo rzodkiewek w dobrej formie w cieple. Niska temperatura zapobiega gniciu liści rzodkiewki oraz rozmiękaniu samych warzyw. Dzięki przechowywaniu w chłodzie zachowają one właściwy im smak i chrupkość.
Jak przechować rzodkiewki w lodówce?
-
Rzodkiewki dokładnie umyjcie pod zimną, bieżącą wodą.
-
Oderwijcie liście i osuszcie je na ręczniku papierowym. Przełóżcie do pojemnika (szklanego lub plastikowego) i wstawcie do lodówki. Liście to świetny, acz niedoceniany składnik sałatek, zup, a także pesto, dlatego dwa razy zastanówcie się przed ich wyrzuceniem!
-
Czyste rzodkiewki przełóżcie do płaskiego pojemnika lub słoika. Zalejcie niewielką ilością zimnej wody — na ok. 1 cm wysokości naczynia. Zbyt dużo wody może spowodować nadmierne pęcznienie rzodkiewek i utratę smaku, a w konsekwencji także gnicie. Dlatego najlepsze będą w miarę płaskie pojemniki.
-
Tak przygotowane rzodkiewki wstawcie do lodówki. Pojemnik przykryjcie, aby ograniczyć parowanie wody.
-
Codziennie zmieniajcie wodę, w której przechowujecie rzodkiewki. To ważne, w przeciwnym razie rzodkiewki zaczną się psuć.
Ten sposób przechowywania pozwoli wam cieszyć się ich smakiem i kruchością nawet 5 dni. Koniecznie go wypróbujcie.
Zobacz także:
Czy można uratować zwiędłe rzodkiewki?
Jak możecie uratować rzodkiewki, które straciły jędrność? Wystarczy, że włożycie je na 5 minut do miseczki z zimną wodą i dorzucicie kilka kostek lodu. Taka szokowa kuracja sprawi, że odzyskają jędrność i kruchość.
Źródło: poradzimy24.pl, czytamyetykiety/Instagram