Jak przedłużyć trwałość i świeżość rzodkiewek. Ten prosty sposób was zaskoczy
Flickr
Newsy

Jak przedłużyć trwałość i świeżość rzodkiewek? Ten prosty sposób powala skutecznością

Świeże i chrupiące rzodkiewki to prawdziwy przysmak. Niestety przechowywane w nieodpowiedni sposób szybko tracą swe walory. Zobaczcie, jak powinno się to właściwie robić.

Lato to wspaniały czas sezonowych warzyw i owoców z polskich, naturalnych upraw. Rzodkiewki to właśnie jedne z takich właśnie wspaniałych darów natury. Przechowywane bez odpowiedniego zabezpieczenia w lodówce lub po prostu na blacie, szybko tracą właściwą im jędrność. Co można na to poradzić? 

Czy lodówka to dobre miejsce dla rzodkiewki? 

Rzodkiewki pięknie wyglądają i świetnie smakują, szczególnie kiedy są młode, świeże, kruche i chrupiące. Utrzymaniu tych walorów sprzyja chłód. Jak bardzo byście się nie starali, nie utrzymacie długo rzodkiewek w dobrej formie w cieple. Niska temperatura zapobiega gniciu liści rzodkiewki oraz rozmiękaniu samych warzyw. Dzięki przechowywaniu w chłodzie zachowają one właściwy im smak i chrupkość. 

Zobacz także
Pesto

Wyrzucasz liście rzodkiewki? To BŁĄD! Zrób z nich pyszną przekąskę! Gotowa w MNIEJ NIŻ 10 minut!

Takiego masła jeszcze nie próbowaliście. Będą wam potrzebne rzodkiewki

Takiego masła jeszcze nie próbowaliście. Będą wam potrzebne rzodkiewki

Jak przechować rzodkiewki w lodówce?  

  1. Rzodkiewki dokładnie umyjcie pod zimną, bieżącą wodą. 

  1. Oderwijcie liście i osuszcie je na ręczniku papierowym. Przełóżcie do pojemnika (szklanego lub plastikowego) i wstawcie do lodówki. Liście to świetny, acz niedoceniany składnik sałatek, zup, a także pesto, dlatego dwa razy zastanówcie się przed ich wyrzuceniem!

  1. Czyste rzodkiewki przełóżcie do płaskiego pojemnika lub słoika. Zalejcie niewielką ilością zimnej wody — na ok. 1 cm wysokości naczynia. Zbyt dużo wody może spowodować nadmierne pęcznienie rzodkiewek i utratę smaku, a w konsekwencji także gnicie. Dlatego najlepsze będą w miarę płaskie pojemniki. 

  1. Tak przygotowane rzodkiewki wstawcie do lodówki. Pojemnik przykryjcie, aby ograniczyć parowanie wody. 

  1. Codziennie zmieniajcie wodę, w której przechowujecie rzodkiewki. To ważne, w przeciwnym razie rzodkiewki zaczną się psuć. 

Ten sposób przechowywania pozwoli wam cieszyć się ich smakiem i kruchością nawet 5 dni. Koniecznie go wypróbujcie. 

Czy można uratować zwiędłe rzodkiewki?

Jak możecie uratować rzodkiewki, które straciły jędrność? Wystarczy, że włożycie je na 5 minut do miseczki z zimną wodą i dorzucicie kilka kostek lodu. Taka szokowa kuracja sprawi, że odzyskają jędrność i kruchość.  

Źródło: poradzimy24.pl, czytamyetykiety/Instagram 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Kupiliście za dużo truskawek? Dzięki paru sztuczkom i trikom przedłużycie ich świeżość nawet na kilka dni.

Jak właściwe postępować ze świeżymi truskawkami? Wydawałoby się, że to nie powinno nikomu przysparzać szczególnych problemów. Tymczasem zdarza się niekiedy, że zakupionych lub zerwanych truskawek po prostu nie sposób od razu „przejeść”. Co wtedy? Pierwszym, najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji wydaje się mrożenie. To jednak odpada, kiedy w zamrażarce nie ma zbyt dużo miejsca. Wtedy alternatywą jest odstawienie do lodówki. Jak przechowywać truskawki w lodówce? By zachować świeżość truskawek na dłużej, warto zacząć od przejrzenia owoców i oddzielenia od zdrowych truskawek tych zgniecionych, obitych i podgniłych. W takich truskawkach szybko pojawi się pleśń, która przejdzie szybko na pozostałe owoce. Do dłuższego przechowania nadadzą się tylko ładne okazy. Po dokonaniu przeglądu truskawek przełóżcie je z foliowego woreczka do przewiewnego pojemnika – najlepiej koszyczka lub drewnianej łubianki. Tak przebrane i przełożone do koszyczka lub na tackę wyścieloną papierem kuchennym truskawki można włożyć do lodówki – na najniższą półkę. Pamiętajcie o tym, by nie myć truskawek przed schowaniem do lodówki. To mogłoby przyspieszyć ich zepsucie. Jak przedłużyć świeżość truskawek za pomocą octu? Innym sposobem płukania truskawek przed wstawieniem ich do lodówki jest kąpiel octowa. To nie żarty – mieszanka octu i wody w proporcji 1:5 pozwoli na usunięcie z truskawek zarodników bakterii i pleśni. Potem wystarczy je opłukać w wodzie – smak octu nie przejdzie na owoce. Teraz przedstawimy wam w szczegółach, jak przeprowadzić od początku do końca proces „zakonserwowania” truskawek w occie: Do miski lub garnka wlejcie ok. 3 szklanki zimnej wody i pół szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego. Zanurzcie w mieszance truskawki z szypułkami. Zostawcie truskawki w octowej...

Marynowane rzodkiewki
Gotujmy.pl/Lizusek2
Przepisy
SUPER-TANIA i przepyszna przekąska z rzodkiewki! W mig znika z talerza!
Rzodkiewka, uważana za królową nowalijek, to powszechnie znane, ale jednocześnie nieco zapomniane warzywo. Niegdyś nagminnie dodawana do kanapek i twarogów, dzisiaj coraz częściej zastępowana przez ogórki, pomidory, czy paprykę. Z nami jednak odkryjesz i pokochasz ją na nowo!

Niewiele osób wie, że rzodkiewka to źródło wielu cennych witamin i minerałów , między innymi potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, czy potasu. To małe i niepozorne warzywo powinno więc stanowić jeden z głównych składników diety każdego człowieka. Dla tych, którzy nie przepadają za jej tradycyjnym smakiem mamy smakowitą alternatywę w postaci marynaty , którą przygotujesz bez wydawania pieniędzy. Zapewne wszystko masz w domu! Będziesz potrzebować 2 pęczki dojrzałych rzodkiewek 2 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka soli Pół łyżeczki cukru Opcjonalnie 1 łyżeczka gorczycy i dwa goździki Wymienione składniki starczą na jeden słoik o pojemności 250 ml. W zależności od liczby słoików, które chcesz zapełnić, zwiększ proporcje. Przygotowanie Umyj i osusz rzodkiewki, a następnie odetnij od nich liście i ogonki. Rzodkiewki pokrój na połówki (chyba, że są duże, wtedy pokrój na ćwiartki), a następnie włóż do przygotowanego wcześniej (wyparzonego) słoika. Obierz czosnek i dodaj w całości do rzodkiewek. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie (to jest też moment, w którym możesz dodać gorczycę i goździki). Wodę, ocet, sól oraz cukier włóż do małego rondelka i gotuj na małym ogniu przez około dziewięć minut (do momentu aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą). Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki zalewamy zimną marynatą, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na trzy dni (nie trzeba ich pasteryzować). Po tym czasie są gotowe do jedzenia! Zdrowo, smacznie i tanio Sami przyznacie, że przepis jest prosty i nie...

Lekki sernik na zimno z wiśniami od Ewy Wachowicz. Dodała do niego jeszcze 1 zdrowy składnik
Ons/Adobe Stock
Newsy
Lekki sernik na zimno z wiśniami Ewy Wachowicz. Gwiazda dodała do niego jeszcze 1 zdrowy składnik 
Ewa Wachowicz przygotowała zdrowszą wersję tradycyjnego sernika na zimno z wiśniami. Niby wszystko jest tak samo: ser, masło, herbatniki, mleko, słodzidło, wiśnie i galaretka, a jednak jest zdrowiej. Wszystko za sprawą jeszcze jednego, wyjątkowego składnika.

W oryginalnym przepisie, do tego sernika wykorzystuje się możliwie najzdrowsze wersje produktów. Jeżeli jednak nie przepadacie za bezglutenowymi herbatnikami i ksyltolem możecie spokojnie zastąpić je zwykłymi ciastkami i cukrem. W przypadku tego zdrowego sernika i tak gwiazdą będzie kasza jaglana.  Właściwości kaszy jaglanej  Kasza jaglana odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Ten sernik jest czymś pomiędzy tradycyjnym sernikiem na zimno na bazie sera a wegańską wersją na bazie kaszy jaglanej. Efekt? Puszyste, lekkie i smakujące jak lato ciasto!  Przepis na sernik na zimno z kaszą jaglaną i wiśniami  Składniki:  160 g herbatników bezglutenowych (lub zwykłych)  100 g masła  garść orzechów włoskich  Masa serowa  300 g twarogu  200 g kaszy jaglanej  4 szklanki mleka  100 g ksylitolu (jeżeli nie lubicie ksylitolu możecie dodać cukier)  1 laska wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego)  4 łyżeczki żelatyny  Owoce w galarecie  450 g wiśni (poza sezonem możecie użyć mrożonych)  2 galaretki wiśniowe  Sposób przygotowania:  Masło roztopcie w garnku. Wsypcie drobno pokrojone orzechy. Herbatniki zmiksujcie i dodajcie do masła z orzechami. Wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy. Ubijcie i wstawcie do lodówki.  Kaszę jaglaną przepłuczcie pod bieżącą wodą – na sicie. Przełóżcie do garnka i zalejcie 3 szklankami mleka. Posłodźcie ksylitolem lub cukrem....

Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk
Rzodkiewki nadają się do zakiszenia tak samo jak ogórki czy kapusta. Spróbujcie zakisić pierwsze rzodkiewki w tym roku, a potem cieszcie się wspaniałym smakiem i walorami zdrowotnymi tych nietypowych kiszonek.

Rzodkiewki w wersji kiszonej pojawiają się na polskich stołach stosunkowo rzadko. A szkoda, bo to naprawdę zdrowy i smaczny dodatek do wielu dań obiadowych, a także śniadań i kolacji. Kiszone rzodkiewki wykazują naprawdę fantastyczne działanie. Jedzone wczesną wiosną przydadzą się wszystkim jako naturalny antybiotyk, a do tego pomogą w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych toksyn. Warto wzmacniać układ odpornościowy także w okresie wiosennym. Jeśli macie już dość jedzenia kiszonych ogórków i kapusty, wybierzcie ten ciekawy przepis, który zamieszczamy poniżej. Będziecie zaskoczeni tym smakiem! Przepis na kiszone rzodkiewki: Składniki: Pęczek rzodkiewek Nieduże liście chrzanu 1 gałązka kopru z nasionami 2-3 ząbki czosnku Kawałek korzenia chrzanu 1 l zimnej przefiltrowanej wody 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej Kiszenie rzodkiewek: Rzodkiewki dokładnie umyjcie, odkrójcie końcówki i w razie potrzeby wykrójcie brzydką, ciemną skórkę. Przygotujcie odpowiednią ilość słoiczków. Do każdego słoika na spód wyłóżcie liść chrzanu. Ułóżcie rzodkiewki w słoiczkach. Włóżcie pomiędzy rzodkiewkę ząbki czosnku, korzeń chrzanu i gałązki kopru. Na górę słoiczka włóżcie jeszcze po jednym liściu chrzanu. Rozpuście sól w zimnej wodzie. Zalejcie osoloną wodą słoiczki i dokładnie zakręćcie. Odstawcie do ukiszenia na papierowym ręczniku – słoiki mogą delikatnie przeciekać na początku kiszenia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Kiszone ogórki, kiszona kapusta, kiszone rzodkiewki – kiszonkami nasza kuchnia stoi. A co powiecie na kiszone śledzie? Poznajcie  reakcję Roberta Makłowicza po zjedzeniu tego rarytasu. Czytaj także: Szybki kapuśniak z...