Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Adobe Stock
Newsy

Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek

Kupiliście za dużo truskawek? Dzięki paru sztuczkom i trikom przedłużycie ich świeżość nawet na kilka dni.
Hubert Rój
maj 31, 2021

Jak właściwe postępować ze świeżymi truskawkami? Wydawałoby się, że to nie powinno nikomu przysparzać szczególnych problemów. Tymczasem zdarza się niekiedy, że zakupionych lub zerwanych truskawek po prostu nie sposób od razu „przejeść”. Co wtedy?

Pierwszym, najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji wydaje się mrożenie. To jednak odpada, kiedy w zamrażarce nie ma zbyt dużo miejsca. Wtedy alternatywą jest odstawienie do lodówki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać truskawki w lodówce?

By zachować świeżość truskawek na dłużej, warto zacząć od przejrzenia owoców i oddzielenia od zdrowych truskawek tych zgniecionych, obitych i podgniłych. W takich truskawkach szybko pojawi się pleśń, która przejdzie szybko na pozostałe owoce.

Do dłuższego przechowania nadadzą się tylko ładne okazy. Po dokonaniu przeglądu truskawek przełóżcie je z foliowego woreczka do przewiewnego pojemnika – najlepiej koszyczka lub drewnianej łubianki.

Zobacz także

Tak przebrane i przełożone do koszyczka lub na tackę wyścieloną papierem kuchennym truskawki można włożyć do lodówki – na najniższą półkę. Pamiętajcie o tym, by nie myć truskawek przed schowaniem do lodówki. To mogłoby przyspieszyć ich zepsucie.

Jak przedłużyć świeżość truskawek za pomocą octu?

Innym sposobem płukania truskawek przed wstawieniem ich do lodówki jest kąpiel octowa. To nie żarty – mieszanka octu i wody w proporcji 1:5 pozwoli na usunięcie z truskawek zarodników bakterii i pleśni. Potem wystarczy je opłukać w wodzie – smak octu nie przejdzie na owoce.

Teraz przedstawimy wam w szczegółach, jak przeprowadzić od początku do końca proces „zakonserwowania” truskawek w occie:

  1. Do miski lub garnka wlejcie ok. 3 szklanki zimnej wody i pół szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego.
  2. Zanurzcie w mieszance truskawki z szypułkami.
  3. Zostawcie truskawki w octowej kąpieli przez 1 minutę.
  4. Wyjmijcie truskawki, osuszcie i włóżcie do łubianki lub na tackę.
  5. Tak przygotowane truskawki włóżcie do lodówki.
  6. Wyjmijcie truskawki z lodówki na pół godziny przed zjedzeniem.
  7. Przed spożyciem przepłuczcie truskawki pod bieżącą, zimną wodą.
  8. Obierzcie truskawki z szypułek.

Czytaj także:

 

Komentarze
Sernik na zimno
dusiowa/Adobe Stock
Newsy Zwyczajnie ciasto a jak smakuje. Obłędnie pyszny sernik na zimno rozpływający się w ustach
Z natury jesteśmy chyba nieco leniwi. Kiedy słyszymy hasło „sernik na zimno”, od razu zapala się nam lampka: „z torebki”. Ten z naszego przepisu będzie nieco inny.
Hubert Rój
listopad 27, 2020

Sernik na zimno to fenomenalny deser na wszelkiego rodzaju bale, urodziny, imieniny, a także jako zwykłe niedzielne ciasto do kawy i herbaty. Zamiast przygotowywać to ciasto po raz kolejny z tak zwanego gotowca, wybierzmy bardziej naturalne składniki. Chodzi nam oczywiście o użycie zwykłego białego sera. Wybierzmy nasz ulubiony twaróg (chudy, tłusty lub półtłusty) i użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik na zimno był odpowiednio gładki i puszysty, trzeba będzie zmielić ser niestety przynajmniej trzy razy. Opcją pośrednią między typowym, sklepowym sernikiem na zimno, a wersją najbardziej pracochłonną (ale za to najsmaczniejszą) jest wykorzystanie gotowego twarogu sernikowego. Chodzi nam o typowy ser w wiaderku, jakich wiele na półkach sklepowych. Można go użyć, ale uwierzcie nam – ser zmielony w swoim domu to gwarancja najlepszego smaku. Oto nasz przepis na obłędnie pyszny sernik na zimno: Składniki: Ok. 1 kg sera białego twarogowego (opcjonalnie – 1 kg twarogu sernikowego z „wiaderka” 1 paczka biszkoptów – 10 dag (jeżeli mamy czas, warto pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów) 0,5 kg mrożonych malin lub truskawek (mrożone oczywiście tylko poza sezonem) 1 galaretka w czerwonym kolorze 2 łyżki żelatyny 15 dag tłustej śmietany (ponad 30% tłuszczu) 2 łyżki cukru waniliowego Pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: Jeżeli używamy twarogu, mielimy go przynajmniej trzykrotnie. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubitą na pianę śmietankę. Galaretkę przygotowujemy używając 50 ml wody mniej niż na opakowaniu (nasza powinna być gęstsza). Przygotowujemy truskawki. Rozrabiamy żelatynę, a następnie stopniowo mieszamy ją z masą sernikową. W okrągłej formie wykładamy dokładnie biszkopty, które posłużą nam za spód...

Przeczytaj
pieczony kurczak przepis
AdobeStock
Newsy Pięć sekretów najlepszego pieczonego kurczaka. Gdy pominiesz drugi danie bardzo straci na smaku
Chcesz upiec mięso, które oczaruje wszystkich gości? Trzymaj się tych wskazówek, a możesz być pewna, że będzie przepyszne!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Szukasz sposobu na chrupiącego, aromatycznego kurczaka? Gdy wypróbujesz te wskazówki, to możesz mieć pewność, że mięso będzie przepyszne! Rozpływające się w ustach i soczyste – aż ślinka cieknie! Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście nie dadzą ci spokoju, dopóki nie podzielisz się z nimi przepisem. Poznaj 5 trików na upieczenie smacznego kurczaka! #1: Wybierz dobre mięso Szykujesz się do zrobienia pieczeni z kurczaka, więc wybierasz największą sztukę, jaką znalazłeś w sklepie? Błąd! Niestety, im większy kurczak, tym mniej będzie smaczny. Spowodowane jest to stosowaniem specjalnych pasz i antybiotyków podczas hodowli, ponieważ dzięki tym zabiegom kurczaki są bardzo duże. Jednak przez to znacznie tracą na smaku. Wybierz mięso z ekologicznej hodowli – kurczak będzie mniejszy, ale znacznie smaczniejszy! #2: Patrz na temperaturę Każdy mistrz kuchni ci to powie – jeżeli wyciągasz mięso z lodówki, to nie wkładaj go od razu do piekarnika! Bardzo ważne jest, żeby przed pieczeniem osiągnęło temperaturę pokojową (albo się do niej przynajmniej zbliżyło). Dlatego zanim wrzucisz kurczaka do piekarnika, wyjmij go z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej i odstaw na blat. #3: Próbuj farszu Zanim włożysz farsz do kurczaka, upewnij się czy jest smaczny i odpowiednio doprawiony! Pieczenie nie sprawi, że niedobry farsz nagle zacznie smakować. Dlatego bardzo ważne jest, by w trakcie przygotowywania sprawdzać czy nie jest zbyt łagodny lub niesłony i doprawić go, jeśli trzeba. #4: Daj mu się przegryźć Mamy dla was wskazówkę dotyczącą farszu – będzie dużo lepszy, jeśli przygotujecie go dzień przed! Co ważne, nie trzymajcie go w lodówce, tylko w jakimś chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Dzięki temu smak się przegryzie, a farsz nie przejdzie zapachem lodówki. I...

Przeczytaj
zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!
Anna Borkowska
grudzień 10, 2020

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

Przeczytaj
Domowy ocet jabłkowy przepis
Adobe Stock
Przepisy Jest świetnym dodatkiem do sałatek, ale też doskonale wzmacnia odporność. Podajemy przepis!
Sklepowy ocet jabłkowy nie może się nawet równać z tym zrobionym domowym sposobem. Choć to nieco zapomniana mikstura, z biegiem lat nie zmieniły się przecież jej wspaniałe właściwości. Pita regularnie może pozytywnie wpłynąć na naszą odporność!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Nie od dziś wiadomo, że ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sałatek. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera przecież mnóstwo witamin i składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Są to między innymi witamina B i C, biotyna, kwas foliowy, potas, fosfor, sód, żelazo, magnez oraz wapń. Niewiele osób wie, że ocet jabłkowy może działać odchudzająco . Niektóre kobiety stosują nawet tak zwaną „dietę octową” polegającą na rozpoczęciu dnia od wypicia szklanki tego smakowitego soczku rozcieńczonego z wodą. Jednak spożywanie octu jabłkowego na czczo ma również wiele innych zalet. Należy do nich między innymi zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór, eliminacja zaparć i zgagi. Octem jabłkowym można również leczyć zapalenie ucha środkowego, a nawet ból gardła. Przyrządzenie tego cennego produktu zajmie ci zaledwie 15 minut! Przepis na domowy ocet jabłkowy Będziesz potrzebować 1 kg dojrzałych jabłek (dobrze sprawdzą się antonówki lub papierówki) 1 l przegotowanej i wystudzonej wody 5 łyżek cukru lub miodu (ta ilość jest ruchoma i uzależniona od słodkości jabłek, jeśli te są naprawdę mało słodkie dodaj nieco więcej cukru) Przygotowanie Jabłka dokładnie umyj, usuń ogonki i pokrój w ćwiartki (nie musisz usuwać gniazd nasiennych chyba, że bardzo chcesz, nie musisz też obierać ich ze skórki). Wodę ugotuj i wlej do naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Następnie dodaj cukier lub miód i wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Tak przygotowaną wodę odstaw do wystudzenia. Pokrojone jabłka umieść w wyparzonych, czystych i niezniszczonych słoikach. Owoce zalej letnią wodą przygotowaną wcześniej z dodatkiem cukru lub miodu...

Przeczytaj