Tulipany to kwiaty, które nieodłącznie kojarzą nam się z wiosną. Są nie tylko tanie, ale też bardzo piękne i występują w wielu różnych odmianach. Co zrobić, żeby tulipany jak najdłużej wyglądały pięknie w wazonie i były ozdobą naszego domu? Oto garść praktycznych porad.

Jak przedłużyć świeżość ciętych tulipanów?

Gdy tulipany są odpowiednio pielęgnowane, mogą pozostać świeże w wazonie z wodą nawet przez siedem do dziesięciu dni. Co można zrobić, żeby przedłużyć ich trwałość?

  • Przed włożeniem do wazonu warto obciąć końcówki łodyg.
  • Cukier. Wsypcie do wazonu pół łyżeczki cukru, który zadziała na kwiaty jak odżywka.
  • Wódka. Możecie przedłużyć świeżość swoich kwiatów, dodając do wazonu kieliszek wódki.
  • Grosik. Wrzućcie miedzianą monetę na dno wazonu z wodą, a zahamuje ona rozwój bakterii oraz pleśni.
  • Wybielacz. Podobne działanie uzyskacie dodając do wody dwie krople wybielacza do ubrań.
  • Ocet jabłkowy, aspiryna i soda oczyszczona, także wam pomogą w uzyskaniu tego samego efektu

Dlaczego cukier pomaga wydłużyć żywotność kwiatów ciętych?

Kwiat wciąż jest połączony z rośliną i korzysta z cukrów wytwarzanych przez liście rośliny w procesie fotosyntezy. Po wycięciu kwiatu z rośliny, liczba liści dostarczających pokarm jest znacznie ograniczona. Aby zrekompensować tę stratę, do wody, w której umieszczone są łodygi kwiatowe, dodaje się sacharozę, czyli cukier, aby przedłużyć żywotność i zapewnić ciągłe odżywianie kwiatom.

O czym jeszcze należy pamiętać?

  • Woda. Niektórzy twierdzą, że płytka woda przedłuża trwałość tulipanów, podczas gdy inni uważają, że uzupełnianie wazonu wodą jest podstawowym wymogiem.
  • Użycie letniej wody lub wody o temperaturze pokojowej do napełnienia wazonu, jest lepsze niż umieszczenie tulipanów w lodowatej wodzie.
  • Usunięcie liści poniżej linii wodnej, pomaga kwiatom dłużej przetrwać.

Jak wybrać piękne tulipany?

Kupujecie tulipany w sklepie lub kwiaciarni? Wybierajcie te, które mają nieotwarte pąki, najlepiej takie, które są nadal zielone i mają tylko trochę koloru.

Zobacz także:

Główki kwiatów muszą być jeszcze szczelnie zamknięte, kiedy przyniesiecie je do domu. Lekko otwarte lub całkowicie otwarte tulipany, nie przetrwają zbyt długo, a ich płatki będą więdnąć szybciej.

Na koniec mała ciekawostka. Czy wiecie, że owoce i warzywa wydzielają gaz etylenowy, który powoduje szybsze więdnięcie kwiatów, jeśli zostaną one umieszczone w tym samym środowisku? Dlatego unikajcie umieszczania świeżych kwiatów ciętych obok kosza z owocami.

Źródło: stirringmyspicysoul.com, o2.pl