Inaczej o świeżość drożdżowych wypieków dbano kiedyś, inaczej wygląda to dzisiaj. Zwłaszcza jeżeli mówimy o ciastach i bułkach ze sklepu.

„Kupne” wypieki nafaszerowane są spulchniaczami i dodatkami, które wpływają na dłuższe zachowanie smaku ciasta.

Co sprawia, że ciasto drożdżowe jest dłużej świeże?

Na szczęście żadnej chyba jeszcze gospodyni domowej nie przyszło do głowy, by z własnej woli dosypywać do ciasta chemii.

O świeżość ciasta drożdżowego trzeba dbać więc innymi, domowymi sposobami. Poczynając już od samego przygotowania ciasta.

Zobacz także:

Za strukturę ciasta i w konsekwencji jego dłuższą świeżość odpowiada w dużej mierze dodany do ciasta tłuszcz.

W tym miejscu trzeba umiejętnie wyważyć  dwie ważne sprawy – po pierwsze nie można przesadzić z ilością tłuszczu w drożdżowym cieście, bo będzie ono za ciężkie i po prostu nie wyrośnie nawet na całej kostce drożdży.

Z kolei za mała ilość tłuszczu to gwarancja szybko wysuszającego się wypieku, który dodatkowo nie będzie specjalnie smaczny.

Ile masła dodawać do ciasta drożdżowego?

Pora zdecydować się na rodzaj tłuszczu. Ciastu drożdżowemu dobrze zrobi oczywiście dodatek w postaci masła.

Podczas zagniatania ciasta dodajcie roztopione masło jako ostatni składnik, już w trakcie zagniatania.

Trudno ostatecznie wyrokować, jaka jest maksymalna dawka tłuszczu na 1 kg mąki, ale wydaje się, że graniczną dozą roztopionego masła lub oleju na 1 kg jest maksymalnie 4-5 łyżek.

Oczywiście można dodać do ciasta jeszcze więcej tłuszczu. Wtedy konieczne jest dodanie większej ilości drożdży. Takie ciasto przestanie być jednak klasycznym, drożdżowym wypiekiem.

No dobrze. Ciasto upieczone. Co jeśli domownicy nie zjedli w mig całej blachy i musicie ją przechować przez kilka dni?

Niestety zwykle kończy się to szybkim sczerstwieniem ciasta drożdżowego. By przedłużyć jego świeżość, użyjcie babcinych metod.

Jak odświeżyć drożdżowe ciasto?

Warto zacząć od sposobu przechowywania ciasta. Najgorsze będzie trzymanie ciasta bez przykrycia w temperaturze pokojowej. To prosta droga do tego, by wasze ciasto przekształciło się w kamień.

Co z foliowymi woreczkami? Ciasto dłużej zachowa miękkość, ale nie będzie smaczne i dodatkowo szybciej się zepsuje.

Polecamy wam więc tradycyjne lniane woreczki i ściereczki, których używały z rewelacyjnym skutkiem nasze mamy i babcie.

Takie ciasto może lekko przyschnąć po kilku dniach z wierzchu, ale zachowa swoje właściwości wewnątrz.

By smakowało perfekcyjnie nawet po paru dniach „leżakowania”, wystarczy skropić je delikatnie wodą i podpiec w piekarniku przez kilka minut.

Drożdżówkom dobrze zrobi także kilkanaście sekund w kuchence mikrofalowej. W tym czasie zmiękną bez problemu.

Używając mikrofalówki do odświeżania ciasta drożdżowego, uważajcie na to, by nie przedłużyć odgrzewania – ciasto stwardnieje „na amen” nawet po 30 sekundach.