Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
AdobeStock
Newsy

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie

Co zrobić, aby banany były dłużej świeże? Będą dojrzewały nieco dłużej, jeśli zastosujecie prosty trik z folią.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 12, 2021

Banany to jedne ze smaczniejszych owoców, które są przy tym bardzo sycące! Zawierają bardzo dużo węglowodanów, dlatego poleca się je jako pierwszą przekąskę po treningu czy dłuższym spacerze, gdy nie macie czasu na szybkie przygotowanie obiadu.

Niestety, banany bardzo szybko dojrzewają. A im ciemniejszy i słodszy banan, tym wyższy jego indeks glikemiczny. Dojrzałe banany są przez to mniej sycące i do tego niezbyt smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by zachowały świeżość na dłużej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by banany były dłużej świeże?

Istnieje bardzo prosty trik na przedłużenie świeżości bananów. Wystarczy od razu po przyjściu ze sklepu rozdzielić je (jeśli kupiliście kiść bananów) i łodygę każdego owocu owinąć folią spożywczą lub aluminiową. To zatrzyma wydzielanie się gazu etylenowego, który odpowiada za dojrzewanie banana!

Zobacz także

Co zrobić z bananów?

Banany są doskonałym składnikiem smacznych ciast i deserów! Możecie je wykorzystać do zrobienia słodkich placuszków z przepisu Ani Lewandowskiej albo sernika bananowego. Bardzo polecamy także chlebek bananowy, który będzie pyszną przekąską do kawy.

Przepis na chlebek bananowy

Do przygotowania chlebka bananowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie 1,5 szklanki mąki pszennej z łyżeczką sody oczyszczonej i przesiejcie do miski.
  2. Rozgniećcie banany widelcem i dodajcie do nich roztopione masło. Wymieszajcie.
  3. Wsypcie cukier puder, jedno jajko, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli.
  4. Na sam koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość za pomocą trzepaczki lub widelca do połączenia składników.
  5. Gotową masę wlejcie do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (o wymiarach 10x20 cm) i włóżcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 50 minut. Na koniec sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
  6. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto od razu z piekarnika i odstawcie do ostudzenia. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze