Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
AdobeStock
Newsy

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie

Co zrobić, aby banany były dłużej świeże? Będą dojrzewały nieco dłużej, jeśli zastosujecie prosty trik z folią.

Banany to jedne ze smaczniejszych owoców, które są przy tym bardzo sycące! Zawierają bardzo dużo węglowodanów, dlatego poleca się je jako pierwszą przekąskę po treningu czy dłuższym spacerze, gdy nie macie czasu na szybkie przygotowanie obiadu.

Niestety, banany bardzo szybko dojrzewają. A im ciemniejszy i słodszy banan, tym wyższy jego indeks glikemiczny. Dojrzałe banany są przez to mniej sycące i do tego niezbyt smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by zachowały świeżość na dłużej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by banany były dłużej świeże?

Istnieje bardzo prosty trik na przedłużenie świeżości bananów. Wystarczy od razu po przyjściu ze sklepu rozdzielić je (jeśli kupiliście kiść bananów) i łodygę każdego owocu owinąć folią spożywczą lub aluminiową. To zatrzyma wydzielanie się gazu etylenowego, który odpowiada za dojrzewanie banana!

Zobacz także
Zjedzcie ten owoc przed snem a będziecie spali jak dziecko. Sprawdzony trik

Zjedzcie ten owoc przed snem a będziecie spali jak dziecko. Sprawdzony trik

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo

Co zrobić z bananów?

Banany są doskonałym składnikiem smacznych ciast i deserów! Możecie je wykorzystać do zrobienia słodkich placuszków z przepisu Ani Lewandowskiej albo sernika bananowego. Bardzo polecamy także chlebek bananowy, który będzie pyszną przekąską do kawy.

Przepis na chlebek bananowy

Do przygotowania chlebka bananowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie 1,5 szklanki mąki pszennej z łyżeczką sody oczyszczonej i przesiejcie do miski.
  2. Rozgniećcie banany widelcem i dodajcie do nich roztopione masło. Wymieszajcie.
  3. Wsypcie cukier puder, jedno jajko, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli.
  4. Na sam koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość za pomocą trzepaczki lub widelca do połączenia składników.
  5. Gotową masę wlejcie do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (o wymiarach 10x20 cm) i włóżcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 50 minut. Na koniec sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
  6. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto od razu z piekarnika i odstawcie do ostudzenia. Smacznego!

Czytaj także:

Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym tanim produktem
AdobeStock
Newsy
Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym niedrogim produktem
Gdy w lodówce pusto, a wam nie chce się iść do sklepu po jajka do ciasta, nic straconego - da się je zrobić! Wystarczy, że zamiast jajek użyjecie pewnego smacznego składnika.

Są sytuacje, w których przychodzi wielka ochota na coś słodkiego, a w domu jak na złość nie ma wszystkich potrzebnych składników. Nie załamujcie się - zanim wybierzecie się do sklepu po brakujące produkty sprawdźcie, czy części z nich nie da się zastąpić czymś innym. Tak jest w przypadku jajek - zobaczcie, co możecie dodać do ciasta zamiast nich.  Banan do ciasta zamiast jajek Świetnym zamiennikiem jajek do wypieków są banany. A dokładniej mocno dojrzałe, słodkie i przede wszystkim - klejące się banany. To właśnie wtedy, gdy dojrzeją osiągają odpowiednią, lepką konsystencję, dzięki której z powodzeniem mogą zastąpić jajka w wypiekach. Ich właściwości sprawią, że powstałe ciasto będzie świetnie związane. Niemal dokładnie tak, jak dzieje się to za sprawą jaj. Taka sztuczka udaje się przy pieczeniu niektórych ciast, ciasteczek, a także przy smażeniu naleśników. Zobaczcie, jak prosto można upiec bardzo smaczne ciasto bez użycia jajek. Przepis na ciasto z bananem zamiast jajka  Do przygotowania smacznego ciasta nie potrzebujecie ani jednego jajka. Z łatwością zrobicie je z poniższych składników: Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka mąki pół szklanki cukru ⅓ szklanki mleka 2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej  Przygotowanie: Obierzcie banany ze skórki i rozgniećcie je dokładnie widelcem. Do bananów dodajcie olej, mleko i cukier. Wymieszajcie. Przesypcie mąkę do miski i dodajcie łyżeczkę sody oczyszczonej. Następnie banany z resztą składników wlejcie do miski z mąką i mieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto podzielcie sobie na dwie części. Do jednej z nich wsypcie łyżkę kakao i wymieszajcie....

banany
Pixabay
Newsy
Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?
Dojrzałe, czy nie? Które wybrać? Które można jeść? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania dotyczące bananów - odpowiedzi mogą was naprawdę zdziwić!

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców. Smaczny, nieprzesadnie słodki i bardzo sycący – doskonale nadaje się do zjedzenia w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania, ale także jako dodatek do owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z niego zrobić pyszną babkę bananową! W sklepach najczęściej możemy znaleźć lekko zielone i niedojrzałe banany i zwykle po zakupieniu czekamy dzień lub dwa, by owoce dojrzały. Czy można jeść niedojrzałe banany? Jaka jest różnica między bananem zielonym, a tym w głęboko żółtym kolorze? Właściwości bananów Wiedzieliście, że spośród wszystkich owoców banany zawierają najwięcej węglowodanów? Dzięki temu są bardzo polecane osobom uprawiającym sport – jeden banan zjedzony od razu po treningu pozwala szybko uzupełnić cenne składniki odżywcze i dodaje energii. Do tego są bogate w potas, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Wysoką zawartość witaminy C docenią wszyscy, którzy dbają o zachowanie odporności swojego organizmu. Zielone czy dojrzałe? Na podstawowe pytanie „Czy można zjeść zielonego banana” odpowiemy od razu – można! Co więcej, zarówno zielone jak i mocno dojrzałe banany są zdrowe. Po prostu poza różnicą w smaku mają inne właściwości. Niedojrzały banan – twardy, zielony i wręcz lekko kwaśny. Na tym etapie dojrzałości jest najbardziej ciężkostrawny i sycący. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków. Lekko dojrzały banan – na tym etapie owoce zawierają najwięcej błonnika....

Kluczowego składnika chlebka watykańskiego nie kupicie w żadnym sklepie. Piękny i rzadki zwyczaj
AdobeStock
Newsy
Kluczowego składnika chlebka szczęścia nie kupicie w żadnym sklepie. Piękny i rzadki zwyczaj
Ta niezwykła tradycja chlebowego łańcuszka to piękny symbol przyjaźni, którego owocem jest przepyszny wypiek. Znacie chlebek watykański zwany także chlebkiem szczęścia?

W niektórych społecznościach praktykowany jest piękny zwyczaj nazywany „łańcuszkiem szczęścia”. Polega on na przekazywaniu sobie zaczynu do ciasta i pieczenia z niego słodkiego chlebka. Zjedzenie tego wypieku ma przynieść szczęście. Nazywa się go chlebkiem watykańskim, chlebkiem przyjaźni albo chlebkiem Hermana. Jego najważniejszy składnik to właśnie przyjaźń i życzliwość, bez których nie mógłby w ogóle powstać. Poznajcie przepis na ten niezwykły wypiek.  Przepis na chlebek szczęścia  Do przygotowania chlebka będziecie potrzebowali przede wszystkim zaczynu. Weźcie go od osoby, która go wam przekazała lub zróbcie go sami i rozpocznijcie łańcuszek! Składniki: Na zaczyn: szklanka mąki pszennej szklanka mleka o temperaturze pokojowej szklanka cukru pół łyżeczki drożdży Na chlebek: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki soli  ⅔ szklanki roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny, wanilii albo pomarańczy zaczyn (ćwierć z ilości, jaka wyjdzie z podanego przepisu na zaczyn) Przygotowanie zaczynu: Składniki umieśćcie w misce i dokładnie wymieszajcie. Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 4 dni. Przez te 4 dni raz dziennie wymieszajcie zaczyn.  Piątego dnia dodajcie do zaczynu szklankę mąki, szklankę mleka i szklankę cukru. Wymieszajcie, odstawcie na kolejne 4 dni.  Podobnie jak wcześniej, raz dziennie mieszajcie zaczyn.  Jeszcze raz dodajcie do zaczynu te same składniki, by go „dokarmić” (mleko, makę i cukier, wszystkiego po szklance). Wymieszajcie i podzielcie zaczyn na 4 części. Jedną...

napój bananowy
Adobe Stock
Newsy
Pijcie przed snem ten łatwy do zrobienia napój bananowy. Nie uwierzycie, co stanie się rano
Dobre samopoczucie to podstawa, dlatego warto o nie dbać. Przygotujcie ten bananowy napój, a będziecie zaskoczeni efektami po jego wypiciu!

Jesienna pogoda to czynnik, który wraz z zanikaniem promieni słońca w negatywny sposób wpływa na organizm. Coś w tym jest, że człowiek czuje się wówczas jakby roztargniony, pozbawiony sił, a funkcjonowanie w ciągu dnia nie jest tak efektywne. Dlatego też warto skupić się na naturalnych składnikach, które temu zaradzą. Co da picie napoju bananowo-cynamonowego? Przygotowanie napoju bananowego jest banalnie proste, a zawiera on wiele korzyści dla organizmu. Zawdzięczamy to dwóm kluczowym jego składnikom, czyli bananowi oraz cynamonowi. Ten drugi ma za zadanie podkręcić smak mikstury, a także przyspieszyć metabolizm, dzięki czemu zrzucenie dodatkowych kilogramów będzie jeszcze prostsze. Przyrządzenie koktajlu jest szybkie, a co najważniejsze wspomaga on organizm dodając mu energii i witalności. Regularne picie tego napoju poprawia nastrój. Człowiek ma więcej chęci do działania, a co najważniejsze nie brakuje mu na co dzień uśmiechu! Przepis na bananowy napój Składniki: 2 szklanki wody 1 łyżeczka cynamonu 1 dojrzały banan Przygotowanie: W niewielkim garnku zagotujcie dwie szklanki wody, a następnie zmniejszcie ogień. Banana obierzcie ze skórki, pokrójcie w niewielkie kawałki i dodajcie go wraz z łyżeczką cynamonu do garnka. Całość gotujcie na małym ogniu przez 10 minut.  Później napój przecedźcie przez sitko do szklanego naczynia.  Tak przygotowaną, ciepłą miksturę wypijcie przed snem. Na zdrowie! Prozdrowotne właściwości bananów Banan to jeden z popularniejszych owoców w sprzedaży, który jest dostępny przez cały rok. To zdecydowanie jeden z plusów tego produktu. Poza tym zawiera on wiele witamin i mikroelementów , które w pozytywny...