Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
AdobeStock
Newsy

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie

Co zrobić, aby banany były dłużej świeże? Będą dojrzewały nieco dłużej, jeśli zastosujecie prosty trik z folią.

Banany to jedne ze smaczniejszych owoców, które są przy tym bardzo sycące! Zawierają bardzo dużo węglowodanów, dlatego poleca się je jako pierwszą przekąskę po treningu czy dłuższym spacerze, gdy nie macie czasu na szybkie przygotowanie obiadu.

Niestety, banany bardzo szybko dojrzewają. A im ciemniejszy i słodszy banan, tym wyższy jego indeks glikemiczny. Dojrzałe banany są przez to mniej sycące i do tego niezbyt smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by zachowały świeżość na dłużej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by banany były dłużej świeże?

Istnieje bardzo prosty trik na przedłużenie świeżości bananów. Wystarczy od razu po przyjściu ze sklepu rozdzielić je (jeśli kupiliście kiść bananów) i łodygę każdego owocu owinąć folią spożywczą lub aluminiową. To zatrzyma wydzielanie się gazu etylenowego, który odpowiada za dojrzewanie banana!

Zobacz także
Zjedzcie ten owoc przed snem a będziecie spali jak dziecko. Sprawdzony trik

Zjedzcie ten owoc przed snem a będziecie spali jak dziecko. Sprawdzony trik

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo

Co zrobić z bananów?

Banany są doskonałym składnikiem smacznych ciast i deserów! Możecie je wykorzystać do zrobienia słodkich placuszków z przepisu Ani Lewandowskiej albo sernika bananowego. Bardzo polecamy także chlebek bananowy, który będzie pyszną przekąską do kawy.

Przepis na chlebek bananowy

Do przygotowania chlebka bananowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie 1,5 szklanki mąki pszennej z łyżeczką sody oczyszczonej i przesiejcie do miski.
  2. Rozgniećcie banany widelcem i dodajcie do nich roztopione masło. Wymieszajcie.
  3. Wsypcie cukier puder, jedno jajko, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli.
  4. Na sam koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość za pomocą trzepaczki lub widelca do połączenia składników.
  5. Gotową masę wlejcie do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (o wymiarach 10x20 cm) i włóżcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 50 minut. Na koniec sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
  6. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto od razu z piekarnika i odstawcie do ostudzenia. Smacznego!

Czytaj także:

banany
Pixabay
Newsy
Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?
Dojrzałe, czy nie? Które wybrać? Które można jeść? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania dotyczące bananów - odpowiedzi mogą was naprawdę zdziwić!

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców. Smaczny, nieprzesadnie słodki i bardzo sycący – doskonale nadaje się do zjedzenia w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania, ale także jako dodatek do owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z niego zrobić pyszną babkę bananową! W sklepach najczęściej możemy znaleźć lekko zielone i niedojrzałe banany i zwykle po zakupieniu czekamy dzień lub dwa, by owoce dojrzały. Czy można jeść niedojrzałe banany? Jaka jest różnica między bananem zielonym, a tym w głęboko żółtym kolorze? Właściwości bananów Wiedzieliście, że spośród wszystkich owoców banany zawierają najwięcej węglowodanów? Dzięki temu są bardzo polecane osobom uprawiającym sport – jeden banan zjedzony od razu po treningu pozwala szybko uzupełnić cenne składniki odżywcze i dodaje energii. Do tego są bogate w potas, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Wysoką zawartość witaminy C docenią wszyscy, którzy dbają o zachowanie odporności swojego organizmu. Zielone czy dojrzałe? Na podstawowe pytanie „Czy można zjeść zielonego banana” odpowiemy od razu – można! Co więcej, zarówno zielone jak i mocno dojrzałe banany są zdrowe. Po prostu poza różnicą w smaku mają inne właściwości. Niedojrzały banan – twardy, zielony i wręcz lekko kwaśny. Na tym etapie dojrzałości jest najbardziej ciężkostrawny i sycący. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków. Lekko dojrzały banan – na tym etapie owoce zawierają najwięcej błonnika....

napój bananowy
Adobe Stock
Newsy
Pijcie przed snem ten łatwy do zrobienia napój bananowy. Nie uwierzycie, co stanie się rano
Dobre samopoczucie to podstawa, dlatego warto o nie dbać. Przygotujcie ten bananowy napój, a będziecie zaskoczeni efektami po jego wypiciu!

Jesienna pogoda to czynnik, który wraz z zanikaniem promieni słońca w negatywny sposób wpływa na organizm. Coś w tym jest, że człowiek czuje się wówczas jakby roztargniony, pozbawiony sił, a funkcjonowanie w ciągu dnia nie jest tak efektywne. Dlatego też warto skupić się na naturalnych składnikach, które temu zaradzą. Co da picie napoju bananowo-cynamonowego? Przygotowanie napoju bananowego jest banalnie proste, a zawiera on wiele korzyści dla organizmu. Zawdzięczamy to dwóm kluczowym jego składnikom, czyli bananowi oraz cynamonowi. Ten drugi ma za zadanie podkręcić smak mikstury, a także przyspieszyć metabolizm, dzięki czemu zrzucenie dodatkowych kilogramów będzie jeszcze prostsze. Przyrządzenie koktajlu jest szybkie, a co najważniejsze wspomaga on organizm dodając mu energii i witalności. Regularne picie tego napoju poprawia nastrój. Człowiek ma więcej chęci do działania, a co najważniejsze nie brakuje mu na co dzień uśmiechu! Przepis na bananowy napój Składniki: 2 szklanki wody 1 łyżeczka cynamonu 1 dojrzały banan Przygotowanie: W niewielkim garnku zagotujcie dwie szklanki wody, a następnie zmniejszcie ogień. Banana obierzcie ze skórki, pokrójcie w niewielkie kawałki i dodajcie go wraz z łyżeczką cynamonu do garnka. Całość gotujcie na małym ogniu przez 10 minut.  Później napój przecedźcie przez sitko do szklanego naczynia.  Tak przygotowaną, ciepłą miksturę wypijcie przed snem. Na zdrowie! Prozdrowotne właściwości bananów Banan to jeden z popularniejszych owoców w sprzedaży, który jest dostępny przez cały rok. To zdecydowanie jeden z plusów tego produktu. Poza tym zawiera on wiele witamin i mikroelementów , które w pozytywny...

bananowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy
Cudowny w smaku bananowy sernik z pianką milky way. Goście zwariują, gdy go posmakują
A co, gdyby tak ukryć rozdrobionego banana w serniku? Oto idealna propozycja dla wielbicieli tych wspaniałych owoców oraz wszystkich, którzy lubią desery na zimno. Co powiecie na sernik bananowy z kuszącą pianką o smaku batonika milky way?

Wielkanoc już za 17 dni. Czy zastanawialiście się już, jakie ciasto zaserwujecie w tym roku gościom? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na przepyszny bananowy sernik pokryty słodką pianką o smaku batonika milky way. Bananowy sernik z pianką milky way Bananowy sernik z pianką milky way to wprost idealna propozycja na Wielkanoc. Jego wykonanie jest dziecinnie proste a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Kiedy już będziecie po sytym wielkanocnym obiedzie w rodzinnym gronie, podajcie gościom do kawy lub herbaty bananowy sernik z pianką milky way. W święta nikt nie liczy kalorii. To jedyny czas w roku, kiedy naprawdę możemy sobie pofolgować. Bananowy sernik z pianką milky way to proste w przygotowaniu i tanie ciasto. Gorąco je polecamy! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 2 banany (dojrzałe) ¾ szklanki mleka 1 budyń bananowy 2 łyżki soku z cytryny Pianka Milky Way: 250 ml śmietany kremówki +3 łyżki 3 batoniki milky way 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 1 śmietana fiks Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji Przygotowanie: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodać żółtka oraz posiekane masło i zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa bananowa: Jajka ubić na puszysto z cukrami. Dodać zmielony twaróg i dokładnie zmiksować. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny. Zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej dodać budyń. Wszystko...

Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Flickr
Newsy
Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Robicie wszystko według przepisu, a sernik pęka po upieczeniu? Da się to naprawić – sprawdźcie, jak!

Sernik wam pękł po upieczeniu? Jeszcze nic straconego! Możecie go łatwo naprawić za pomocą kilku składników, które macie w kuchni. Dlaczego sernik pęka? Zwykle powodem, dla którego sernik pęka po upieczeniu jest to, że nie wszystkie użyte składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego tak ważne jest, by przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć je wcześniej z lodówki, a ostatecznie możecie ogrzać część z nich wkładając je do letniej wody – można tak zrobić na przykład z jajkami. Jak naprawić popękany sernik? „Naprawienie” pękniętego sernika jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali: 2 szklanki śmietany ¼ szklanki cukru Łyżeczka ekstraktu waniliowego Wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy sernik będzie już upieczony i nieco ostygnie, posmarujcie wierzch powstałym kremem i wstawcie ciasto z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10 minut. W ten sposób wierzch się wyrówna i spękania nie będą już widoczne. Przepis na domowy sernik Do przygotowania klasycznego, domowego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram półtłustego twarogu mielonego 1,5 szklanki cukru 100 g masła 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek średniej wielkości 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Do miski przesiejcie mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i wymieszajcie. Do dużej miski wsypcie 1,5 szklanki cukru, dodajcie masło, cukier waniliowy i za pomocą miksera ucierajcie na najwyższych. Dodawajcie powoli po jednym żółtku, cały czas ucierając. Zmniejszcie obroty do średnich i dodawajcie twaróg, a następnie mąkę. Mieszajcie cały czas do uzyskania jednolitej masy. Ubijcie białka na sztywno i wlejcie je...