Jak przechowywać wypieki że długo zachowały świeżość? Wszystko zależy od rodzaju ciasta, mamy sposób na każde
Adobe stock
Newsy

Jak przechowywać wypieki żeby długo zachowały świeżość? Wszystko zależy od rodzaju ciasta

Podpowiadamy, w jakich warunkach należy trzymać ciasto drożdżowe, kruche, biszkopt czy sernik.

Jak to się dzieje, że ciasto, które po wyjęciu z pieca jest puszyste i pachnące, tak szybko staje się twarde i niesmaczne? Jak przechowywać ciasta z dodatkiem sera czy owoców, żeby nie kwaśniały? Z tego artykułu dowiedzie się, dlaczego wasze wypieki tak szybko czerstwieją i jak je przechowywać, żeby dłużej zachowały świeżość. Wydrukujcie tę ściągawkę i wsuńcie do szuflady w kuchni. Przyda się.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega czerstwienie pieczywa i ciast?

Czerstwienie pieczywa jest procesem naturalnym. Po tym jak je spulchniliście poddając mąkę różnym obróbkom, np. dodając do niej proszek od pieczenia, sodę oczyszczoną, drożdże, zakwas, a na koniec wymieszaliście, wyrobiliście i upiekliście w wysokiej temperaturze, skrobia zawarta w cieście po jakimś czasie od upieczenia znowu zmienia swoją strukturę. To właśnie ten proces jest zauważany jako czerstwienie. Ciasto przestaje być wilgotne, puszyste i miękkie. Staje się za to twarde i kruszące.

Ciasta domowe czerstwieją szybciej niż te kupne. Szczególnie gdy gotowe wypieki kupujecie w dużych sieciach. Zawierają wtedy polepszacze, konserwanty, które dłużej utrzymują świeżość. Nie chcąc dodawać tych sztucznych składników, w walce z czerstwieniem macie jedną broń – odpowiedni sposób przechowywania.

Ciasta starzeją się nie tylko zmieniając konsystencję i twardość. Wypieki, zawierające nabiał np. twaróg czy owoce, mogą też skwaśnieć. Kwaśne wypieki nie nadają się do jedzenia jeszcze bardziej niż czerstwe. I także ten sposób starzenia się ciast możecie opóźnić odpowiednio je przechowując.

Zobacz także
Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Jak przechowywać czosnek? Większość osób robi to źle

Jak przechowywać poszczególne rodzaje ciast?

Różne rodzaje ciast wymagają różnych warunków przechowywania:

  • Ciasto kruche. Szczególnie to z dodatkiem owoców lub warzyw jak tarty i quiche i kisze powinny być przechowywane w lodówce. Z kolei kruche ciasteczka przechowujcie w szczelnym pudełku. W ten sposób przechowacie je w dobrym stanie nawet kilka tygodni
  • Ciasto drożdżowe bardzo szybko czerstwieje. Już na drugi dzień po upieczeniu przestaje być miękkie i pachnące. Ten rodzaj ciasta zawińcie w folię – wolniej będzie wysychać
  • Ciasto biszkoptowe. Przechowywanie tego rodzaju ciast także zależy od tego, z jakimi dodatkami zostało przyrządzone. Jeśli jest przełożone kremem lub owocami, nie ma innego wyjścia i trzeba je trzymać w lodówce. Jeśli to zwykły biszkopt lub małe biszkopty – trzymajcie je w szczelnym opakowaniu
  • Ciasto ucierane. Po wyjęciu z formy zawińcie ciasto w folie i wstawcie d lodówki
  • Ciasto francuskie. Włóżcie je do pojemnika na dnie układając serwetkę lub ręcznik papierowy. Dzięki temu wkładka będzie wchłaniała nadmierną wilgoć, a ciasto dłużej będzie świeże i kruche
  • Ciasto ptysiowe. Z kolei ten rodzaj ciasta łatwo wilgotnieje gdy jest szczelnie zamknięte. Lepiej włożyć je do otwartego pojemnika i przykryć ściereczką
  • Sernik. Ciasto można kilka godzin trzymać w temperaturze pokojowej, ale chcąc go przechować dłużej, zawsze należy włożyć do lodówki
  • Domowy chleb. Najlepiej przechowywać w  przewiewnym woreczku lub zawinąć w bawełnianą ściereczkę

Źródło: msn.com.pl, bonawita.pl

Na tej półce w lodówce trzymajcie wędliny. Będą dłużej świeże
Adobe Stock
Newsy
Wędliny szybko zsychają wam w lodówce? Przełóżcie je na tę półkę i zapomnijcie o problemie
Od tego jak przechowujemy wędliny zależy czy długo zachowają świeżość czy też szybko będą się nadawały do wyrzucenia. Jeśli nie chcecie wyrzucać jedzenia, trzymajcie je w odpowiednich warunkach. Czy wiecie która półka w lodówce jest najlepsza dla wędlin?

Gdy w pośpiechu wpadacie z zakupów do domu, zwykle wkładacie do lodówki przyniesione produkty nie zwracając uwagi jak są zapakowane i odkładacie je tam, gdzie jest miejsce, a nie tam, gdzie powinny być położone. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę i gdzie przechowywać wędlinę, żeby długo zachowała świeżość. Jak prawidłowo przechowywać wędliny? Przynosicie wędlinę ze sklepu i od razu wkładacie do lodówki? A czy zwracacie uwagę, w co została zapakowana? Czasem kupicie ją w szczelnym opakowaniu, wtedy problem jest mniejszy, ale gdy kupujecie na wagę, dostajecie ją zawiniętą w folię spożywczą lub włożoną do foliowej torebki. To nie są dobre warunki do przechowywania szynki, ponieważ ani torebka, ani folia nie przepuszczają powietrza i powodują, że wędlina szybciej się psuje. W czym więc ją trzymać? Na to pytanie odpowiedział Jan Kuroń, w poradniku przygotowanym dla Federacji Polskich Banków Żywności: - Wędliny w lodówce powinniśmy przechowywać w opakowaniach, które zapewnią dostęp powietrza, np. pergamin lub ściereczka. Pergamin doskonale sprawdzi się w przypadku miękkich i mniej trwałych wędlin. Wędliny suszone i wędzone można również włożyć do pojemnika — np. z dobrej jakości plastiku lub szkła, który przykrywamy niezbyt szczelnie, żeby zapewnić dostęp powietrza (może to być na przykład słoik). Jak i gdzie układać wędliny w lodówce? Nowoczesne lodówki posiadają tzw. stratyfikację termiczną Oznacza to, że w różnych częściach lodówki panuje różna temperatura. Gdy ustawiacie chłodzenie na termometrze lodówki na 6 stopni, pamiętajcie, że nie wszędzie będzie taka temperatura. Środkowe półki będą miały temperaturę taką jak ustawioną dla całej lodówki, ale dolne mogą mieć niższą, a górne wyższą....

Przechowywanie żywności
Adobe Stock
Triki kulinarne
7 potraw, które przez całe życie przechowywaliście w niewłaściwy sposób
Komu choć raz nie zdarzyło się przechowywać jedzenia w niewłaściwy sposób niech pierwszy rzuci kamieniem. Prawda jest taka, że Polacy popełniają wiele błędów w tej kwestii, na przykład wkładając do lodówki wszystko, co tylko się da.

Jeśli nie chcesz mieć poczucia, że po raz kolejny połowa twoich zakupów spożywczych wylądowała w koszu, zmień sposób ich przechowywania! Te proste zasady sprawią, że twoje jedzenie dłużej zachowa świeżość i prawidłowy smak. Masło Zapewne przez większość swojego życia przechowywałaś masło w lodówce. Okazuje się jednak, że produkt ten wcale nie musi być stale chłodzony w aż tak niskiej temperaturze. Równie dobrze możesz go postawić na kuchennym blacie . W żaden sposób mu to nie zaszkodzi. Kawa Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu miejsce kawy nie jest w lodówce. Powinna ona być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Trzymanie jej w tak chłodnym miejscu, wraz z innymi produktami spożywczymi, może bowiem skutkować całkowitą zmianą smaku. Kawa bardzo łatwo pochłania zapachy z otoczenia i nimi przechodzi. Chleb Miejsce chleba również nie jest w lodówce. Niska temperatura sprawia bowiem, że pieczywo po wyjęciu jest twarde i czerstwe. Chleb należy trzymać w chlebaku lub innym nienarażonym na promienie słoneczne miejscu. Banany Z pewnością przechowujesz je wraz z innymi owocami i warzywami w koszu na blacie kuchennym. To jednak nie wpływa na nie korzystnie. W ten sposób szybko przejrzeją, a ty będziesz musiała je wyrzucić do kosza. Najlepszym sposobem, aby dłużej cieszyć się ich smakiem jest odizolowanie ich od innych warzyw i owoców , a także odseparowanie każdego banana od kiści i owinięcie ich łodyg  folią spożywczą. Ciasteczka Świeżo upieczone ciasteczka powinny być przechowywane tylko i wyłącznie w szczelnie zamkniętych hermetycznych pojemnikach do żywności, z papierem do pieczenia pomiędzy warstwami i kawałkiem chleba. To sprawi, że twoje wypieki nie staną się wilgotne i dłużej...

Czy można przechowywać mięso w folii?
Adobe Stock
Newsy
Czy trzymanie mięsa w folii po zakupie jest bezpieczne? Pamiętajcie o 1 rzeczy po powrocie ze sklepu mięsnego
Podpowiadamy jak przechowywać mięso, żeby nie traciło jakości i nie rozwijały się w nim bakterie. Nie wkładajcie go więcej do reklamówki.

Ten problem powstający w lodówce, najłatwiej zaobserwować nie na mięsie, tylko na wędlinach. Z czasem, plasterki szynki przechowywane w plastikowym opakowaniu, stają się śliski i śluzowate. To znak, że rozwinęły się w niej śluzowce, groźne bakterie powstające na mięsie i wędlinach przechowywanych w nieprzewiewnych opakowaniach. Nigdy nie przechowujcie więc mięsa i wędlin w folii. Przełóżcie je, podpowiadamy do czego. Jak przechowywać mięso w lodówce? Przechowując mięso, trzeba pamiętać o dwóch sprzecznościach. Z jednej strony, nie może być przechowywane w folii, bo rozwiną się na nim m.in. śluzowce, z drugiej strony, nie może leżeć odkryte, z pełnym dostępem od tlenu i innych produktów trzymanych w lodówce. Dostęp tlenu będzie powodował wysychanie mięsa. Stanie się nie tylko suche, ale też niesmaczne. Dostęp do innych produktów powoduje przechodzenie zapachów i może powodować zakażeniem mięsnymi bakteriami sera, wędlin czy innej żywności, którą spożywamy bez obróbki cieplnej. Jak więc przechowywać mięso w lodówce? Powinno być opakowane w papier, który powstrzyma je przed utratą wilgoci. Można je trzymać w pojemnikach przeznaczonych do przechowywania żywności, lub włożyć do szklanego pojemnika np. miski i przykryć talerzem. Najlepiej jednak do minimum ograniczyć potrzebę przechowywania surowego mięsa. Kupujcie mniejsze ilości i od razu przyrządzajcie. Czy można używać do mięsa zamykanych torebek do przechowywania żywności? Takie torebki z reguły mają szczelne zamknięcia, sprawdzą się więc doskonale do zamrażania mięsa. Dzięki nim mięso będzie chronione przed utratą wilgoci. Jednak takie szczelnie zamykane opakowania foliowe, w przypadku przechowywania mięsa w lodówce, nie zabezpieczy go przed rozwojem bakterii, m. in...

Jak zrobić kruche ciasto? Tylko z tego przepisu zawsze się udaje
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kruche ciasto? Tylko z tego przepisu zawsze się udaje
Macie kłopot z kruchym ciastem? Z tym prostym i sprawdzonym przepisem unikniecie jakichkolwiek większych problemów.

Kruche ciasto jest bazą do całej masy różnych smakołyków. Można na nim przygotować nie tylko wielkanocne mazurki, ale  także jabłeczniki, szarlotki, makowce, a nawet serniki. Co ciekawe, kruche ciasto można zrobić na słono. Wtedy nie należy dodawać do niego cukru, a zamiast tego doprawić ciasto minimalnie większą ilością soli. Jak zrobić kruche ciasto na słono? Tutaj uwaga do początkujących – nie należy przesadzać z ilością soli! Na niecały kilogram mąki pszennej w cieście kruchym nie powinno znaleźć się więcej niż niewielka łyżeczka soli. Kruche ciasto ma naprawdę szerokie zastosowanie. Z tak przygotowanego wytrawnego ciasta kruchego będziecie mogli przygotować takie wypieki jak różnego rodzaju pierożki, paszteciki. Podczas wyrabiania kruchego ciasta pamiętajcie o tym, by nie robić tego w nieskończoność, w przeciwieństwie choćby do ciasta drożdżowego. Praca rąk powinna być szybka, energiczna i zdecydowana Prosty przepis na kruche ciasto podstawowe Składniki 3 szklanki mąki pszennej Szczypta soli 25 dag masła Pół szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka 1 białko Przygotowanie: Na stolnicy wysypcie większą część mąki pszennej. Zetrzyjcie na tarce chłodne masło do mąki. Dodajcie do mąki śmietanę i żółtka. Wyrabiajcie ciasto w energiczny sposób. Ciasto można także wyrobić w robocie kuchennym. Wyrobione ciasto uformujcie w kulę i zawińcie w folię spożywczą i odstawcie do lodówki do schłodzenia. Po ok. godzinie, ciasto jest gotowe do wyłożenia na blasze. Czas pieczenia ciasta będzie zależał od tego, jak zostaje wykorzystane. Mazurki z taką bazą będą potrzebowały zaledwie kilkunastu minut w temp. 180 st. C, z kolei jabłeczniki i...