Jak to się dzieje, że ciasto, które po wyjęciu z pieca jest puszyste i pachnące, tak szybko staje się twarde i niesmaczne? Jak przechowywać ciasta z dodatkiem sera czy owoców, żeby nie kwaśniały? Z tego artykułu dowiedzie się, dlaczego wasze wypieki tak szybko czerstwieją i jak je przechowywać, żeby dłużej zachowały świeżość. Wydrukujcie tę ściągawkę i wsuńcie do szuflady w kuchni. Przyda się.

Na czym polega czerstwienie pieczywa i ciast?

Czerstwienie pieczywa jest procesem naturalnym. Po tym jak je spulchniliście poddając mąkę różnym obróbkom, np. dodając do niej proszek od pieczenia, sodę oczyszczoną, drożdże, zakwas, a na koniec wymieszaliście, wyrobiliście i upiekliście w wysokiej temperaturze, skrobia zawarta w cieście po jakimś czasie od upieczenia znowu zmienia swoją strukturę. To właśnie ten proces jest zauważany jako czerstwienie. Ciasto przestaje być wilgotne, puszyste i miękkie. Staje się za to twarde i kruszące.

Ciasta domowe czerstwieją szybciej niż te kupne. Szczególnie gdy gotowe wypieki kupujecie w dużych sieciach. Zawierają wtedy polepszacze, konserwanty, które dłużej utrzymują świeżość. Nie chcąc dodawać tych sztucznych składników, w walce z czerstwieniem macie jedną broń – odpowiedni sposób przechowywania.

Ciasta starzeją się nie tylko zmieniając konsystencję i twardość. Wypieki, zawierające nabiał np. twaróg czy owoce, mogą też skwaśnieć. Kwaśne wypieki nie nadają się do jedzenia jeszcze bardziej niż czerstwe. I także ten sposób starzenia się ciast możecie opóźnić odpowiednio je przechowując.

Zobacz także:

Jak przechowywać poszczególne rodzaje ciast?

Różne rodzaje ciast wymagają różnych warunków przechowywania:

  • Ciasto kruche. Szczególnie to z dodatkiem owoców lub warzyw jak tarty i quiche i kisze powinny być przechowywane w lodówce. Z kolei kruche ciasteczka przechowujcie w szczelnym pudełku. W ten sposób przechowacie je w dobrym stanie nawet kilka tygodni
  • Ciasto drożdżowe bardzo szybko czerstwieje. Już na drugi dzień po upieczeniu przestaje być miękkie i pachnące. Ten rodzaj ciasta zawińcie w folię – wolniej będzie wysychać
  • Ciasto biszkoptowe. Przechowywanie tego rodzaju ciast także zależy od tego, z jakimi dodatkami zostało przyrządzone. Jeśli jest przełożone kremem lub owocami, nie ma innego wyjścia i trzeba je trzymać w lodówce. Jeśli to zwykły biszkopt lub małe biszkopty – trzymajcie je w szczelnym opakowaniu
  • Ciasto ucierane. Po wyjęciu z formy zawińcie ciasto w folie i wstawcie d lodówki
  • Ciasto francuskie. Włóżcie je do pojemnika na dnie układając serwetkę lub ręcznik papierowy. Dzięki temu wkładka będzie wchłaniała nadmierną wilgoć, a ciasto dłużej będzie świeże i kruche
  • Ciasto ptysiowe. Z kolei ten rodzaj ciasta łatwo wilgotnieje gdy jest szczelnie zamknięte. Lepiej włożyć je do otwartego pojemnika i przykryć ściereczką
  • Sernik. Ciasto można kilka godzin trzymać w temperaturze pokojowej, ale chcąc go przechować dłużej, zawsze należy włożyć do lodówki
  • Domowy chleb. Najlepiej przechowywać w  przewiewnym woreczku lub zawinąć w bawełnianą ściereczkę

Źródło: msn.com.pl, bonawita.pl