Prawidłowe przechowywanie szparagów jest ważne dla ich smaku i tekstury. Mamy na to kilka sposobów: od trzymania szparagów w naczyniu z wodą jak w przypadku kwiatów ciętych, do innych, nietypowych sposobów z wykorzystaniem torebki z zakupów.

Jak przechowywać zielone szparagi?

Jeżeli kupiliście szparagi, a nie planujecie z jakichś powodów od razu ich ugotować, mamy dla was pewne rozwiązanie. Zamiast kłaść je do lodówki, przygotujcie szklankę wody lub nalejcie wodę do innego naczynia i tam włóżcie swoje szparagi.

W ten sposób końcówki łodyg nie powinny zwiędnąć przez nawet kilka dni. Mało tego. Tego rodzaju sposób przechowywania szparagów sprawi, że być może po krótkim czasie uda się im puścić pędy i delikatnie podrosnąć.

Czy można jeść przerośnięte szparagi?

Boicie się, ze takie przerośnięte szparagi będą do niczego? Nic z tych rzeczy. Odrastanie końcówek łodyg jest naturalnym procesem dla tych roślin. Ponadto odrośnięte końcówki i wzrastające świeże pędy nie ustępują smakiem tym kupionym na warzywniaku. Wykorzystajcie do obiadu i świeże, i stare.

Zobacz także:

Zanim jednak włożycie szparagi do wody, odpowiednio je do tego przygotujcie. Ten proces będzie przypominał nieco to, co robicie z kupionymi w kwiaciarni kwiatami ciętymi. Szparagi przed włożeniem do wody także należy podciąć z dołu, najlepiej pod kątem. W ten sposób sprawicie, że wasze zielone lub białe warzywa lepiej będą wchłaniały ze szklanki wodę i po prostu dłużej pozostaną świeże. Podcinanie szparagów będzie dużo łatwiejsze, kiedy owiniecie szparagi gumką i wykonacie ostre cięcie na wszystkich kupionych łodygach za jednym zamachem.

Jak przechowywać szparagi w lodówce?

Szparagi nie najlepiej znoszą dłuższy pobyt w lodówce. Ich łodygi szybko wysychają. Takie szparagi z pewnością nie nadadzą się już potem do podania w trakcie wykwintnej kolacji. Jeżeli jednak przewidujecie, że kupione szparagi zostaną przez was użyte dopiero za tydzień lub dłużej, będziecie musieli jednak skorzystać z lodówki. Zróbcie to w następujący, sprytny sposób:

  1. Najpierw podetnijcie końcówki szparagów.
  2. Włóżcie łodygi do wody podobnie jak w przypadku poprzedniego sposobu.
  3. Przygotujcie plastikową torebkę lub foliowy woreczek i owińcie nim szparagi od góry.
  4. Tak przygotowane szparagi włóżcie do lodówki.
  5. Jeżeli woda w słoiku czy szklance ze szparagami staje się mętna, koniecznie wymieńcie ją po jakimś czasie na świeżą.

Jak gotować szparagi?

O tym jak przygotować szparagi na różne sposoby pisaliśmy w naszych poprzednich artykułach. Szparagi pieczone z jajkiem sadzonym to idealny przepis na wiosenną kolację, a naleśniki ze szparagami na obiad. Z kolei bardziej swojska jajecznica z szynką i szparagami nada się idealnie na śniadanie. 

Czytaj także: