Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże
Flickr
Newsy

Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże

Szparagi powinno się gotować jak najszybciej po zakupie. Jeżeli jednak musicie przełożyć ich gotowanie na później, przechowacie je na przykład tak jak cięte kwiaty, czyli w wodzie.

Prawidłowe przechowywanie szparagów jest ważne dla ich smaku i tekstury. Mamy na to kilka sposobów: od trzymania szparagów w naczyniu z wodą jak w przypadku kwiatów ciętych, do innych, nietypowych sposobów z wykorzystaniem torebki z zakupów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać zielone szparagi?

Jeżeli kupiliście szparagi, a nie planujecie z jakichś powodów od razu ich ugotować, mamy dla was pewne rozwiązanie. Zamiast kłaść je do lodówki, przygotujcie szklankę wody lub nalejcie wodę do innego naczynia i tam włóżcie swoje szparagi.

W ten sposób końcówki łodyg nie powinny zwiędnąć przez nawet kilka dni. Mało tego. Tego rodzaju sposób przechowywania szparagów sprawi, że być może po krótkim czasie uda się im puścić pędy i delikatnie podrosnąć.

Czy można jeść przerośnięte szparagi?

Boicie się, ze takie przerośnięte szparagi będą do niczego? Nic z tych rzeczy. Odrastanie końcówek łodyg jest naturalnym procesem dla tych roślin. Ponadto odrośnięte końcówki i wzrastające świeże pędy nie ustępują smakiem tym kupionym na warzywniaku. Wykorzystajcie do obiadu i świeże, i stare.

Zanim jednak włożycie szparagi do wody, odpowiednio je do tego przygotujcie. Ten proces będzie przypominał nieco to, co robicie z kupionymi w kwiaciarni kwiatami ciętymi. Szparagi przed włożeniem do wody także należy podciąć z dołu, najlepiej pod kątem. W ten sposób sprawicie, że wasze zielone lub białe warzywa lepiej będą wchłaniały ze szklanki wodę i po prostu dłużej pozostaną świeże. Podcinanie szparagów będzie dużo łatwiejsze, kiedy owiniecie szparagi gumką i wykonacie ostre cięcie na wszystkich kupionych łodygach za jednym zamachem.

Zobacz także
 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób

Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób

Jak przechowywać szparagi w lodówce?

Szparagi nie najlepiej znoszą dłuższy pobyt w lodówce. Ich łodygi szybko wysychają. Takie szparagi z pewnością nie nadadzą się już potem do podania w trakcie wykwintnej kolacji. Jeżeli jednak przewidujecie, że kupione szparagi zostaną przez was użyte dopiero za tydzień lub dłużej, będziecie musieli jednak skorzystać z lodówki. Zróbcie to w następujący, sprytny sposób:

  1. Najpierw podetnijcie końcówki szparagów.
  2. Włóżcie łodygi do wody podobnie jak w przypadku poprzedniego sposobu.
  3. Przygotujcie plastikową torebkę lub foliowy woreczek i owińcie nim szparagi od góry.
  4. Tak przygotowane szparagi włóżcie do lodówki.
  5. Jeżeli woda w słoiku czy szklance ze szparagami staje się mętna, koniecznie wymieńcie ją po jakimś czasie na świeżą.

Jak gotować szparagi?

O tym jak przygotować szparagi na różne sposoby pisaliśmy w naszych poprzednich artykułach. Szparagi pieczone z jajkiem sadzonym to idealny przepis na wiosenną kolację, a naleśniki ze szparagami na obiad. Z kolei bardziej swojska jajecznica z szynką i szparagami nada się idealnie na śniadanie. 

Czytaj także:

Przepis na zielone szparagi z patelni. Idealne do obiadu
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zielone szparagi z patelni. Idealne do obiadu
Zielone szparagi smażone na maśle na patelni to perfekcyjny dodatek do wystawnego i wykwintnego obiadu z rodziną. Nie wymagają dużo pracy i są gotowe w 10 minut.

Smażenie szparagów na maśle to dobry pomysł, by wydobyć z nich olbrzymią ilość wspaniałego smaku. Co prawda, gotowanie na wodzie lub na parze czy też pieczenie szparagów wydaje się nieco zdrowszym rozwiązaniem. Jesteśmy jednak zdania, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki delikates jak szparagi smażone z obfitym dodatkiem masła. Przyznacie sami, że na samą myśl o takim specjale ślinka zaczyna cieknąć! Dlatego też nie ociągajcie się z podjęciem decyzji, tylko maszerujcie do sklepów po świeże szparagi. Warto zrobić to zwłaszcza teraz, czyli w czasie wiosny. Kwiecień i maj to okres, w którym trwa sezon na te wspaniałe i zdrowe warzywa. Przepis na zielone szparagi smażone na maśle Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 łyżki oliwy 4 łyżki masła Sól Pieprz mielony Przygotowanie: Szparagi oczyśćcie, umyjcie i odetnijcie twarde, zdrewniałe końcówki. Jeśli dysponujecie długimi szparagami, przetnijcie je na dwie części. Na patelnię wylejcie odrobinę oliwy i rozgrzejcie ją. Smażcie na rumiany kolor przez ok. 10 min, w trakcie smażenia przewracajcie szparagi na drugą stronę. Pod koniec smażenia dodajcie do szparagów masło. Pozwólcie, by masło na patelni się rozpuściło i nabrało lekko brązowego koloru. Posólcie i popieprzcie do smaku. Podawajcie np. z młodymi ziemniakami i pieczonym mięsem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeśli uważacie, że smażone w maśle i na oliwie szparagi mogą być dla was nieco za tłuste, wypróbujcie innych sposobów ich przygotowania. Kliknijcie tutaj, jeżeli chcecie dowiedzieć się jak prawidłowo gotować szparagi. O tym, jak wybrać najlepsze szparagi w warzywniaku, sklepie spożywczym, czy też na targowisku pisaliśmy w tym miejscu: Jak kupić najlepsze...

Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Newsy
Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Doskonały makaron ze szparagami, który zachwyci niejedną osobę. Dodatek szynki parmeńskiej i kremowego śmietanowego sosu to gwarancja sukcesu. Przepis ten powtórzycie nieraz.

Przepyszny lekki makaron ze szparagami i szynką w śmietanowym sosie à la carbonara. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Koniecznie wypróbujcie właśnie teraz, gdy szparagi możecie kupić bez najmniejszego trudu w każdym sklepie. Do tej potrawy nadadzą się zielone szparagi. Przepis na szparagi z szynką parmeńską i makaronem w kremowym sosie Składniki Pół pęczka zielonych szparagów 3-4 plastry szynki parmeńskiej 2-3 szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2 żółtka Ulubiony makaron np. tagliatelle fusilli albo penne Sól, pieprz czarny i biały do smaku Parmezan Przygotowanie Ze szparagów odłamcie zdrewniałe części, odetnijcie główki, a resztę potnijcie w plastry pod kątem. Ugotujcie główki i plasterki szparagów al dente w osolonej wodzie. Makaron ugotujcie al dente i zostawcie 1/3 szklanki wody z jego gotowania. Szalotki i czosnek drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanej patelni na oliwie. W międzyczasie pokrójcie szynkę i dodajcie na patelnię, smażcie, aż się delikatnie zarumieni. Na patelnię wrzućcie ugotowane szparagi, makaron i wodę. Doprawcie solą, pieprzem czarnym i białym. Rozmieszajcie w miseczce śmietankę z żółtkami. Zdejmijcie patelnie z ognia, dolejcie śmietankę i szybko wymieszajcie. Podawajcie posypane startym parmezanem. Smacznego! Dania ze szparagów Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystajcie z niego, ile się da. Przygotujcie tradycyjną zupę ze szparagów , szparagi pieczone z jajkiem , naleśniki ze szparagami . Te dania z pewnością zachwycą nie tylko was, ale również rodzinę czy zaproszonych gości. Szparagi nie wymagają długiej obróbki, dlatego możecie przyrządzić z nich danie, gdy nie macie...

Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Adobe Stock
Newsy
Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Może warto zainwestować w ten przedmiot? Jeśli kochacie te sezonowe warzywa, na pewno się wam on przyda.

Wiosną pojawiają się wreszcie świeże warzywa i owoce. Jako jedne z pierwszych na straganach, targach i w warzywniakach ukazują się zawsze nowalijki. Typowe majowe warzywo to jednak szparagi. Właśnie teraz są one tanie jak nigdy i bardzo smaczne. Zielone i białe szparagi wymagają jednak specjalnego przygotowania , żeby były najsmaczniejsze. Jeden kuchenny przedmiot bardzo przydaje się w tym czasie. Potrzebny kuchenny przedmiot, który niewielu z was posiada Chodzi o garnek do gotowania szparagów. To specjalny garnek, w którym szparagi gotują się pionowo. Dzięki temu główki szparagów wystają ponad poziom wody i gotują się praktycznie tylko dzięki unoszącej się parze. Pozostają więc one bardzo jędrne i mięsiste, a łodygi szparagów mogą się ugotować. Być może macie w domu garnek do szparagów, ale nawet o tym nie wiecie. Jest on dość wąski, ale wysoki. Na tyle wysoki, żeby ustawione w nim szparagi zmieściły się całe pionowo. Jeśli bardzo kochacie te sezonowe warzywa, może warto zainwestować w taki garnek. Poza sezonem można w nim gotować też inne warzywa lub makaron. Szczególnie dobrze nadaje się jednak właśnie do szparagów. Jak gotować szparagi bez specjalnego garnka? Jeśli macie małą kuchnię albo inwestycja w dodatkowy sprzęt nie wydaje się wam potrzebna, możecie ugotować szparagi w inny sposób. Podzielcie je na części. Pamiętajcie o odcięciu zdrewniałej końcówki. Odetnijcie też od szparagów główki. Gotujcie najpierw długie łodygi w garnku, a dopiero po jakimś czasie dodajcie górne części, główki szparagów. Zachowają one wtedy jędrność. Sposoby krojenia szparagów Szparagi możecie podać w róży sposób. Najbardziej efektowne są szparagi gotowane lub grillowane w całości. Możecie jednak równie...

Najlepsza wersja szparagów. Jeśli nie jedliście jeszcze szparagów w boczku, pospieszcie się SEO: Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/lemiszek1@wp.pl
Newsy
Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu
W sezonie na szparagi musicie choć raz przygotować szparagi zawijane w boczek. Są pyszne i robi się je w bardzo prosty sposób!

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Wciąż tanieją, ale niedługo całkiem znikną ze sklepów i straganów. Musicie się pośpieszyć i wykorzystać je, kiedy są łatwo dostępne. Ze świeżych szparagów zróbcie lekką zupę , uduście je z czosnkiem i podajcie do obiadu lub przygotujcie zdrowy i prosty obiad: makaron z kurczakiem i szparagami. Szparagi mogą występować też w innej odsłonie: jako przekąska . Można je panierować , kisić , albo zrobić szparagi zawijane w boczek. Przygotowaliśmy dla was przepis na pyszne szparagi w boczku. Jest banalny i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. Jak zrobić szparagi w boczku? Lista składników i przepis na szparagi z boczkiem to banał. Wystarczy pęczek szparagów i plastry wędzonego boczku. Kilka dodatków i przypraw, parę minut w piekarniku i danie gotowe. Składniki na szparagi w boczku Szparagi – policzcie ile jest sztuk Plastry boczku wędzonego – tyle samo plastrów, ile jest szparagów Pieprz Olej Przygotowanie szparagów w boczku Szparagi umyjcie dokładnie. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, na przykład próbując przełamać szparagi. Wyciągnijcie z lodówki plastry boczku i policzcie ile ich macie. Powinno być ich dokładnie tyle, ile szparagów. Każdego szparaga owińcie dokładnie boczkiem tak, żeby był on owinięty na jak największej powierzchni szparaga. Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłóżcie papier do pieczenia lub lekko polejcie blaszkę oliwą czy olejem. Na papierze ułóżcie szparagi owinięte boczkiem. Wyłóżcie je w dwóch rzędach. Pilnujcie, żeby szparagi nie dotykały się. Być może trzeba będzie upiec je w dwóch turach. Lekko skropcie szparagi olejem lub oliwą z oliwek. Możecie wykorzystać też oliwę w...