Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd i spleśnieją
Adobe Stock
Newsy

Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd, a od razu wam spleśnieją

Macie nadmiar grzybów i planujecie je zasuszyć? Sprawdźcie, jak należy robić to prawidłowo. Wystarczy jeden błąd, a wasze grzyby mogą spleśnieć lub zwabić mole.

Jesień to czas na przygotowywanie przetworów z grzybów. W polskich domach najczęściej się je marynuje i zamyka w słoiku. Jeśli macie w zapasie sporą ilość grzybów i chcecie je zasuszyć, przeczytajcie jak zrobić to prawidłowo.

To mit, że potrzebujecie specjalnej suszarki. Równie dobrze możecie zasuszyć grzyby na sznurku lub w piekarniku. Jak później przechowywać suszone grzyby? Co zrobić, żeby zachowały swój aromat i smak i żeby nie spleśniały?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać suszone grzyby?

Prawidłowo przechowywane zasuszone grzyby są dobre do spożycia nawet przez rok. Aby przechowywać suszone grzyby, umieśćcie je w szczelnie zamkniętych pojemnikach – dobrym rozwiązaniem jest słoik – ale równie dobrze możecie je przechować w pudełku z metalu lub plastiku.

Tak zamknięte grzyby należy przechowywać z dala od bezpośredniego światła słonecznego i ciepła. Zarówno słońce, jak i ciepło mogą powodować kondensację pary w pojemniku, a to może powodować rozwój pleśni.

Najlepszym sposobem na przechowywanie grzybów będzie umieszczenie ich w ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Lepiej nie trzymajcie grzybów w plastikowej torebce ani w torebce z papieru. Tak przechowywane grzyby mogą stracić swój smak i szybko spleśnieć.

Zobacz także
Kupujecie grzyby przy drodze? Koniecznie powinniście wiedzieć o 1 ważnej rzeczy

Kupujecie grzyby przy drodze? Koniecznie powinniście wiedzieć o 1 ważnej rzeczy

Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do słoika tę rzecz

Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do nich tę rzecz

Co zrobić, żeby suszone grzyby nie pleśniały i zachowały aromat?

Jest jeszcze kilka trików, które możecie wykorzystać przy przechowywaniu grzybów. Dzięki nim wasze grzyby dłużej pozostaną aromatyczne.

  • Suszone grzyby umieśćcie z tyłu szafki. Grzyby suszone są bardzo wrażliwe na światło i wilgoć. Najlepiej przechowywać suszone grzyby z tyłu szafki, gdzie będą mniej podatne na kontakt ze światłem.
  • Włóżcie do pojemnika trochę ziarenek ryżu. Dzięki temu uchronicie grzyby bez zawilgoceniem.
  • Suszone grzyby mają zapach, który bardzo przyciąga mole spożywcze. Mamy jednak na to sposób. Wystarczy, że położycie tuż obok pojemnika kilka pokruszonych liści laurowych, które skutecznie odstraszą niechciane owady.

Niezależnie od tego czy zasuszycie podgrzybki, borowiki czy kurki, suszone grzyby są wspaniałymi dodatkiem do wielu dań. Świetnie się sprawdzają jako element zup, krokietów, makaronów, omletów i wielu innych potraw. Przechowujcie je w oparciu o nasze wskazówki, a długo będziecie cieszyć się ich smakiem.

Źródło: akademiasmaku.pl

Przepis na suszone grzyby w panierce. To ulubiona przekąska Roberta Makłowicza
ONS.pl
Newsy
Przepis na suszone grzyby w panierce. To ulubiona przekąska Roberta Makłowicza
Zostały wam suszone grzyby? Zróbcie z nich tę przepyszną przekąskę. Robert Makłowicz wprost się nią zajada.

Szukacie zdrowego i smacznego pomysłu na przekąskę? Zróbcie suszone grzyby w panierce. To pyszna i zdrowa alternatywa dla czipsów. Sprawdziliśmy – smakują naprawdę wybornie. Co zrobić z suszonymi grzybami? Zostały wam suszone grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Możecie dodawać je do sosów, makaronów lub zrobić z nich pyszne kotlety lub zupę. Możecie też przygotować z nich świetną przekąskę, którą poleca sam Robert Makłowicz. Czy słyszeliście kiedyś o suszonych grzybach w panierce? Przepis na suszone grzyby w panierce Roberta Makłowicza Mało kto zna się tak na wyrafinowanych smakach jak Robert Makłowicz. Słynny krytyk kulinarny i bohater programów o gotowaniu, zdradził, jaka jest jego ulubiona przekąska. To grzyby suszone w panierce. Jak je przygotować? Przepis jest dziennie prosty. Składniki: 100 g suszonych prawdziwków (samych kapeluszy) 1 jajko 1 szklanka mleka Mąka pszenna Masło Olej Sól Pieprz Przygotowanie:  Zalejcie grzyby mlekiem i moczcie je przez całą noc. Kolejnego dnia dodajcie do nich odrobinę wody i gotujcie, aż zmiękną. Odsączcie ugotowane prawdziwki, posólcie je i popieprzcie. Grzyby obtoczcie w mące, jajku i bułce tartej. Usmażcie grzyby na maśle z obu stron, aż będą miały złoty kolor. Potrawa najlepiej smakuje tuż po usmażeniu. Możecie ją jeść z ulubionym sosem, dipem lub podać do obiadu. Jak przechowywać suszone grzyby? Zostały wam zapasy grzybów i nie wiecie, jak prawidłowo je przechowywać? Odpowiednio przechowywane suszone grzyby mogą się nadać do spożycia nawet przez rok. Umieśćcie je w szczelnie zamkniętych pojemnikach – na przykład w słoiku. Możecie też trzymać je w metalowym lub plastikowym pudełku. Pamiętajcie jednak, aby przechowywać je...

Na tej półce w lodówce trzymajcie wędliny. Będą dłużej świeże
Adobe Stock
Newsy
Wędliny szybko zsychają wam w lodówce? Przełóżcie je na tę półkę i zapomnijcie o problemie
Od tego jak przechowujemy wędliny zależy czy długo zachowają świeżość czy też szybko będą się nadawały do wyrzucenia. Jeśli nie chcecie wyrzucać jedzenia, trzymajcie je w odpowiednich warunkach. Czy wiecie która półka w lodówce jest najlepsza dla wędlin?

Gdy w pośpiechu wpadacie z zakupów do domu, zwykle wkładacie do lodówki przyniesione produkty nie zwracając uwagi jak są zapakowane i odkładacie je tam, gdzie jest miejsce, a nie tam, gdzie powinny być położone. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę i gdzie przechowywać wędlinę, żeby długo zachowała świeżość. Jak prawidłowo przechowywać wędliny? Przynosicie wędlinę ze sklepu i od razu wkładacie do lodówki? A czy zwracacie uwagę, w co została zapakowana? Czasem kupicie ją w szczelnym opakowaniu, wtedy problem jest mniejszy, ale gdy kupujecie na wagę, dostajecie ją zawiniętą w folię spożywczą lub włożoną do foliowej torebki. To nie są dobre warunki do przechowywania szynki, ponieważ ani torebka, ani folia nie przepuszczają powietrza i powodują, że wędlina szybciej się psuje. W czym więc ją trzymać? Na to pytanie odpowiedział Jan Kuroń, w poradniku przygotowanym dla Federacji Polskich Banków Żywności: - Wędliny w lodówce powinniśmy przechowywać w opakowaniach, które zapewnią dostęp powietrza, np. pergamin lub ściereczka. Pergamin doskonale sprawdzi się w przypadku miękkich i mniej trwałych wędlin. Wędliny suszone i wędzone można również włożyć do pojemnika — np. z dobrej jakości plastiku lub szkła, który przykrywamy niezbyt szczelnie, żeby zapewnić dostęp powietrza (może to być na przykład słoik). Jak i gdzie układać wędliny w lodówce? Nowoczesne lodówki posiadają tzw. stratyfikację termiczną Oznacza to, że w różnych częściach lodówki panuje różna temperatura. Gdy ustawiacie chłodzenie na termometrze lodówki na 6 stopni, pamiętajcie, że nie wszędzie będzie taka temperatura. Środkowe półki będą miały temperaturę taką jak ustawioną dla całej lodówki, ale dolne mogą mieć niższą, a górne wyższą....

Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić
Zrobiliście zapasy masła i chcecie je zamrozić? Oto jak należy to zrobić. To naprawdę proste!

Ceny masła w Polsce przyprawiają wielu z nas o zawrót głowy. Obecnie sięgają one już nawet 8 zł, a będą jeszcze wyższe. Jeśli kupiliście na promocji masło i chcecie zamrozić część swoich zapasów, podpowiemy wam, jak to zrobić prawidłowo. Jak zamrozić masło? Zarówno masło solone, jak i niesolone, bardzo dobrze zamrażają. Podczas zamrażania masła należy przechowywać je w oryginalnym kartoniku i umieścić w zamykanej torbie do przechowywania w zamrażarce, aby chronić jego delikatny smak. Jednak zanim zamrozicie masło, pamiętajcie o jednej bardzo ważnej rzeczy - masło, które przeznaczamy do zamrożenia zawsze powinno być świeże. Nigdy nie zamrażajcie masła przeterminowanego. Jak prawidłowo zamrozić masło? Istnieje kilka sposobów. Wybierzcie ten, który wam najbardziej odpowiada. Mrożenie masła w kostce. Masło możecie zamrozić w oryginalnym opakowaniu w kostce. Metoda ta ma jedną ważną zaletę - dzięki niej znacie datę przydatności masła do spożycia. Wystarczy, że umieścicie takie masło w zamkniętej torebce przeznaczonej do zamrażania. Dzięki temu nie będzie ono pochłaniało innych zapachów z waszej zamrażarki. Możecie też dodatkowo zawinąć kostkę masła w folię spożywczą lub aluminiową i umieścić w torebce do zamrażania. Mrożenie masła w kawałkach. Pokrójcie kostki masła na mniejsze kawałki, a następnie zawińcie je pojedynczo i włóżcie do zamykanej torebki w zamrażarce. Pamiętajcie o dokładnym oznaczeniu daty mrożenia na torebce. Jak długo można mrozić masło? Właściwie przechowywane, niesolone masło może zostać zamrożone na okres od 6-9 miesięcy. Solone masło możecie mrozić o wiele dłużej – nawet do 24 miesięcy. Jak szybko rozmrozić masło? Aby rozmrozić...

Zróbcie błyskawiczny barszcz z 1 dodatkiem. Bez cierpkiego smaku i długiego stania przy garach
Flickr
Newsy
Błyskawiczny barszcz czerwony z 1 dodatkiem. Bez cierpkiego smaku i długiego stania przy garach
Poznajcie genialny sposób na szybki barszcz bez zakwasu i bez użycia gotowców z torebki lub butelki - wychodzi przepyszny i wymaga mniej pracy, niż tradycyjny.

Tradycyjny, wigilijny barszcz to oczywiście ten robiony na zakwasie. Jest z tym jednak trochę pracy i łatwo o pobrudzenie sobie rąk i ubrań w trakcie przygotowań. Czy da się zrobić smaczny barszcz szybciej i bez robienia bałaganu? Jak najbardziej, a my mamy na to sposób. Wystarczy wam jeden produkt, by ugotować błyskawiczny i pyszny barszcz na święta.  Jak zrobić szybki barszcz czerwony bez brudzenia rąk? Do przygotowania takiego barszczu potrzebne wam będą suszone buraki - około 200 g. Wychodzi równie smaczny i o głębokim kolorze, a za to nie trzeba gotować i obierać buraków. Przyrządza się go niezwykle szybko i już na drugi dzień (lub po południu, jeśli ugotujecie go rano) można się nim zajadać. Poznajcie przepis na błyskawiczny barszcz.  Przepis na barszcz z suszonych buraków Składniki: 200 g suszonych buraków 30 g suszonych grzybów pół litra rosołu 1 łyżka octu 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku sól pieprz  Przygotowanie: Wlejcie do garnka pół litra wody i zagotujcie. Zalejcie suszone grzyby wrzątkiem i odstawcie na pół godziny. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie przez około 20 minut, aż zmiękną. Suszone buraki wsypcie do garnka i zalejcie 2 litrami wody. Dodajcie jeszcze pół litra rosołu i całość doprowadźcie do wrzenia. Przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około kwadrans na małym ogniu. Pokrywka jest tutaj niezbędna - bez niej barszcz może stracić swój kolor. Tuż przed końcem gotowania dodajcie do barszczu niecałą szklankę wody, w której gotowały się grzyby. Te możecie później wykorzystać do zrobienia bigosu albo farszu na pierogi.  Wsypcie do barszczu łyżkę cukru, octu i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wymieszajcie i zagotujcie, a...