AdobeStock
Newsy

Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd i spleśnieją

Macie nadmiar grzybów i planujecie je zasuszyć? Sprawdźcie, jak należy robić to prawidłowo. Wystarczy jeden błąd, a wasze grzyby mogą spleśnieć lub zwabić mole.

Jesień to czas na przygotowywanie przetworów z grzybów. W polskich domach najczęściej się je marynuje i zamyka w słoiku. Jeśli macie w zapasie sporą ilość grzybów i chcecie je zasuszyć, przeczytajcie jak zrobić to prawidłowo.

To mit, że potrzebujecie specjalnej suszarki. Równie dobrze możecie zasuszyć grzyby na sznurku lub w piekarniku. Jak później przechowywać suszone grzyby? Co zrobić, żeby zachowały swój aromat i smak i żeby nie spleśniały?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać suszone grzyby?

Prawidłowo przechowywane zasuszone grzyby są dobre do spożycia nawet przez rok. Aby przechowywać suszone grzyby, umieśćcie je w szczelnie zamkniętych pojemnikach – dobrym rozwiązaniem jest słoik – ale równie dobrze możecie je przechować w pudełku z metalu lub plastiku.

Tak zamknięte grzyby należy przechowywać z dala od bezpośredniego światła słonecznego i ciepła. Zarówno słońce, jak i ciepło mogą powodować kondensację pary w pojemniku, a to może powodować rozwój pleśni.

Najlepszym sposobem na przechowywanie grzybów będzie umieszczenie ich w ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Lepiej nie trzymajcie grzybów w plastikowej torebce ani w torebce z papieru. Tak przechowywane grzyby mogą stracić swój smak i szybko spleśnieć.

Zobacz także
Kupujecie grzyby przy drodze? Koniecznie powinniście wiedzieć o 1 ważnej rzeczy

Kupujecie grzyby przy drodze? Koniecznie powinniście wiedzieć o 1 ważnej rzeczy

Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do słoika tę rzecz

Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do nich tę rzecz

Przydatne triki na przechowywanie suszonych grzybów

Jest jeszcze kilka trików, które możecie wykorzystać przy przechowywaniu grzybów. Dzięki nim wasze grzyby dłużej pozostaną aromatyczne.

  • Suszone grzyby umieśćcie z tyłu szafki. Grzyby suszone są bardzo wrażliwe na światło i wilgoć. Najlepiej przechowywać suszone grzyby z tyłu szafki, gdzie będą mniej podatne na kontakt ze światłem.
  • Włóżcie do pojemnika trochę ziarenek ryżu. Dzięki temu uchronicie grzyby bez zawilgoceniem.
  • Suszone grzyby mają zapach, który bardzo przyciąga mole spożywcze. Mamy jednak na to sposób. Wystarczy, że położycie tuż obok pojemnika kilka pokruszonych liści laurowych, które skutecznie odstraszą niechciane owady.

Niezależnie od tego czy zasuszycie podgrzybki, borowiki czy kurki, suszone grzyby są wspaniałymi dodatkiem do wielu dań. Świetnie się sprawdzają jako element zup, krokietów, makaronów, omletów i wielu innych potraw. Przechowujcie je w oparciu o nasze wskazówki, a długo będziecie cieszyć się ich smakiem.

Źródło: akademiasmaku.pl

jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

Pierogi
Pixabay/Hans Braxmeier
Newsy
Jak przechowywać ugotowane pierogi, żeby smakowały jak świeżo zrobione?
Czas i sposób przechowywania różnych potraw różni się w zależności od tego, z czym akurat mamy do czynienia. Mamy dla was kilka rad dotyczących sposobu przechowywania żywności. Mogą się przydać na święta.

Bardzo często zdarza się, że zostaje nam jedzenie. Mówimy o tym nadmiarowym, którego szkoda wyrzucać. Jest kilka zasad, które sprawią, że będziecie wiedzieć, jak je przechować bez szkody dla żywności. Nie powinno się wstawiać do lodówki ciepłych garnków To jedna z głównych zasad, które pomogą wam ocalić daną potrawę. Niektóre nawet lekko ciepłe składniki, stanowią idealną pożywkę dla bakterii. Dania zawierające dużą ilość skrobi, białko czy mleko, mogą być narażane na rozwój niechcianych procesów najbardziej.  Niektóre nie powinny też być wielokrotnie ogrzewane. Wystarczy zatem z lodówki wyjąc tylko taką porcję, jaka nas interesuje, przełożyć do osobnego garnka i odgrzać. Najlepsza wartość temperatury do podgrzewania potraw, wynosi minimum 70 stopni. Właśnie taka zabije większość bakterii. Naleśniki bez farszu i pieczarki Przechowywanie naleśników bez farszu nie powinno przekraczać czasu dwóch dni. Dodatkowo możecie je zabezpieczyć folią. Jeśli macie zamiar je zamrozić, możecie to robić na przestrzeni aż 4 miesięcy. Temperatura mrożenia powinna jednak wynosić -18 stopni.  Pieczarki składają się głównie z wody. To przyspiesza proces ich psucia. Potrawy z pieczarek powinny być spożyte najlepiej w dniu przygotowania potrawy lub dzień później. Ich nadmiar można przechowywać wyłącznie w lodówce schłodzonej do temperatury -4 stopnie, nie dłużej jak jeden dzień. Jak  przechowywać surowe pierogi? Ugotowane pierogi, jeśli nie macie na nie ochoty od razu, należy od razu zamrozić. Będzie im służyć temperatura powyżej -18 stopni. Okres ich trwałości w zamrażarce wynosi do 30 dni.  Pierogi uprzednio ugotowane wystarczy wyłożyć na talerz, wysmarować oliwą, przykryć folią i włożyć...

Kotlety grzybowe
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety grzybowe, które zrobią furorę na wigilijnym stole. Prawdziwy smak dzieciństwa
Polacy to nacja grzybiarzy. Maślaki, kurki, opieńki, prawdziwki – znamy się na grzybach, jak mało kto. I przyrządzamy z nich prawdziwe rarytasy.

Zupy grzybowe, grzybki marynowane, grzyby smażone – przepisów na dania z grzybów jest bez liku. A czy gotowaliście już kiedyś na obiad kotlety grzybowe? Ten pomysł wcale nie jest od rzeczy, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Grzyby nie oferują w swoim składzie zbyt wielu cennych składników odżywczych, ale ich struktura jest dość podobna do struktury mięsa. Dzięki temu kotlety przygotowane z użyciem grzybów, mogą stać się ciekawym zamiennikiem tradycyjnych schabowych czy mielonych. Dzisiaj proponujemy wam z kolei ten przepis na Wigilię. A co! Jeżeli macie w rodzinie wielu mięsożerców, możecie zaskoczyć ich aromatycznymi kotletami na wigilijnym stole. I wszystko to w zgodzie ze starą tradycją niejedzenia mięsa 24 grudnia! Jeżeli dysponujecie w swojej spiżarce słoiczkiem suszonych borowików, nie wahajcie się ich użyć do tego przepisu. Ten smak jest po prostu obłędny! Składniki: Ok. 2 garście suszonych borowików (prawdziwków) 1 cebula 1 jajko Ok. 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka sosu sojowego albo przyprawy Maggi Sól i pieprz Olej do smażenia Natka pietruszka dla ozdoby Przygotowanie: Grzyby moczymy przez kilka godzin, następnie obgotowujemy. Kroimy borowiki bardzo drobno. Cebulkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju. Mieszamy razem grzyby, cebulę, jajko i bułkę tartą. Dodajemy przyprawy. Wyrabiamy dość płaskie kotlety o dowolnym kształcie. My proponujemy wesołe, świąteczne choinki, które przypadną do gustu młodszym smakoszom. Do tego celu użyjmy foremek na ciastka. Smażymy na oleju z obu stron przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni. „Choinki” możemy udekorować dla ciekawszego efektu „bombkami” z sera i „girlandami” z papryki. Źródło: Gotujmy.pl

Farsz do uszek
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona
Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona

Ciężko jest  wyobrazić sobie Wigilię bez tradycyjnego, pachnącego czosnkiem barszczu z uszkami. To postne danie przygotowywane na wywarze z warzyw i grzybów. Nie tylko rozgrzewa w ten zimowy wieczór. Według ludowych wierzeń wigilijny barszcz dzięki zawartości buraków ma zapewnić powodzenie i pomyślność oraz zdrowie i urodę na cały, nadchodzący Nowy Rok. Buraki bowiem symbolizują długowieczność i piękno. Od kiedy jemy na Wigilię barszcz czerwony? Tradycja podawania barszczu czerwonego na wigilijnym stole jest znacznie dłuższa niż nam się wydaje. Pierwsza wzmianka o nim pojawia się w XVI wieku dzięki Mikołajowi Rejowi, który wspomniał tę potrawę w jednym ze swoich dzieł „Żywot człowieka poczciwego”. Uszka to najpopularniejszy dodatek do tego kultowego dania. W niektórych regionach Polski do barszczu dodawane są kołduny, pieczone pierogi lub smaczny krokiet. Najczęściej jednak podje się go z uszkami, które najczęściej są nadziewane farszem grzybowym. Ten dodatek doskonale uzupełnia smak barszczu czerwonego. Zrobienie uszek nie jest trudne. Ich lepieniem mogą zająć się wszyscy domownicy, co może sprawić wiele radości.  Przepis na farsz grzybowy do uszek Przygotowanie uszek rozpoczynamy od farszu. Nie jest on pracochłonny. Kilka godzin wcześniej trzeba namoczyć grzyby, następnie je ugotować a później drobno posiekać. Do lepienia uszek wigilijnych trzeba wykorzystać farsz już ostudzony. Ciepły farsz może nie kleić się do ciasta. Składniki: 2-3 szklanki suszonych grzybów olej do smażenia 1 czubata łyżka masła 1 duża cebula sól pieprz ziołowy Suszone grzyby wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem.  Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc.  Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się...