Jesień to czas na przygotowywanie przetworów z grzybów. W polskich domach najczęściej się je marynuje i zamyka w słoiku. Jeśli macie w zapasie sporą ilość grzybów i chcecie je zasuszyć, przeczytajcie jak zrobić to prawidłowo.

To mit, że potrzebujecie specjalnej suszarki. Równie dobrze możecie zasuszyć grzyby na sznurku lub w piekarniku. Jak później przechowywać suszone grzyby? Co zrobić, żeby zachowały swój aromat i smak i żeby nie spleśniały?

Jak przechowywać suszone grzyby?

Prawidłowo przechowywane zasuszone grzyby są dobre do spożycia nawet przez rok. Aby przechowywać suszone grzyby, umieśćcie je w szczelnie zamkniętych pojemnikach – dobrym rozwiązaniem jest słoik – ale równie dobrze możecie je przechować w pudełku z metalu lub plastiku.

Tak zamknięte grzyby należy przechowywać z dala od bezpośredniego światła słonecznego i ciepła. Zarówno słońce, jak i ciepło mogą powodować kondensację pary w pojemniku, a to może powodować rozwój pleśni.

Zobacz także:

Najlepszym sposobem na przechowywanie grzybów będzie umieszczenie ich w ciemnym i suchym miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Lepiej nie trzymajcie grzybów w plastikowej torebce ani w torebce z papieru. Tak przechowywane grzyby mogą stracić swój smak i szybko spleśnieć.

Co zrobić, żeby suszone grzyby nie pleśniały i zachowały aromat?

Jest jeszcze kilka trików, które możecie wykorzystać przy przechowywaniu grzybów. Dzięki nim wasze grzyby dłużej pozostaną aromatyczne.

  • Suszone grzyby umieśćcie z tyłu szafki. Grzyby suszone są bardzo wrażliwe na światło i wilgoć. Najlepiej przechowywać suszone grzyby z tyłu szafki, gdzie będą mniej podatne na kontakt ze światłem.
  • Włóżcie do pojemnika trochę ziarenek ryżu. Dzięki temu uchronicie grzyby bez zawilgoceniem.
  • Suszone grzyby mają zapach, który bardzo przyciąga mole spożywcze. Mamy jednak na to sposób. Wystarczy, że położycie tuż obok pojemnika kilka pokruszonych liści laurowych, które skutecznie odstraszą niechciane owady.

Niezależnie od tego czy zasuszycie podgrzybki, borowiki czy kurki, suszone grzyby są wspaniałymi dodatkiem do wielu dań. Świetnie się sprawdzają jako element zup, krokietów, makaronów, omletów i wielu innych potraw. Przechowujcie je w oparciu o nasze wskazówki, a długo będziecie cieszyć się ich smakiem.

Źródło: akademiasmaku.pl