Kawałek aromatycznego sera typu cheddar lub parmezanu jest niezbędnym elementem w lodówce - szczególnie, jeśli przepadacie za włoską kuchnią. Jednak nieodpowiednio przechowywany, ser szybko w lodówce staje się suchy, twardy i zwyczajnie niesmaczny. Koniecznie sprawdźcie co zrobić, by zachować jego świeżość na jak najdłużej.

Jak przechowywać ser?

By ser tak szybko nie wysychał, należy wykorzystać skuteczny, choć mało znany sposób - przed włożeniem go do lodówki posmarujcie go niewielką ilością oliwy z oliwek. Tłuszcz zapobiegnie wysychaniu i sprawi, że ser będzie dłużej smaczny.

By smak sera był dobry jak najdłużej, należy przechowywać go w odpowiedni sposób. Ten zależy od kilku czynników - pierwszym jest forma tego produktu. Sery kupowane w kostkach będą nadawały się do zjedzenia nawet przez trzy tygodnie od umieszczenia ich w lodówce. Z kolei te w plastrach należy zjeść w ciągu maksymalnie czterech dni, ponieważ pleśnieją o wiele szybciej od serów w kawałku. 

Zobacz także:

Kolejny to opakowanie. Najlepiej, jeśli będziecie trzymali ser w tym samym opakowaniu, w którym go kupiliście, ale równie dobrze można przełożyć go do folii. Najważniejsze, by nie miał on kontaktu z jedzeniem o intensywnym zapachu, ponieważ wówczas ser przejdzie aromatem i nie będzie już taki smaczny. 

Nie bez znaczenia jest temperatura przechowywania. Złota zasada mówi o tym, by ser leżał w temperaturze około 6 stopni Celsjusza. Należy więc umieścić go w najcieplejszym miejscu lodówki, czyli jak najdalej od zamrażarki. Jeśli więc w waszej lodówce zamrażarka znajduje się w dolnej części urządzenia, to połóżcie ser na najwyższej półce. A jeśli w górnej części - to w dolnej szufladzie. 

Zasady przechowywania produktów w lodówce

By kupione przez was jedzenie było długo świeże i smaczne, stosujcie się do tych zasad, gdy wkładacie je do lodówki:

  • owoce i warzywa wkładajcie do szuflad - panuje w nich wyższa wilgoć niż w innych częściach lodówki

  • mięso i ryby zawsze trzymajcie w zamkniętych pojemnikach

  • zarówno ser, jak i śmietanę, kefir, ciasta czy dżemy należy przechowywać na półce, na której panuje najwyższa temperatura (czyli najczęściej na górnej półce w lodówce)

Źródło: seryzgoliszewa.pl, stylzycia.radiozet.pl