Jak przechowywać ser w lodówce, żeby nie wysechł? Zróbcie z nim 1 rzecz
AdobeStock
Newsy

Jak przechowywać ser w lodówce, żeby nie wysechł? Zróbcie z nim 1 rzecz

Ten prosty trik sprawi, że ser pozostanie świeży na długo!

Kawałek aromatycznego sera typu cheddar lub parmezanu jest niezbędnym elementem w lodówce - szczególnie, jeśli przepadacie za włoską kuchnią. Jednak nieodpowiednio przechowywany, ser szybko w lodówce staje się suchy, twardy i zwyczajnie niesmaczny. Koniecznie sprawdźcie co zrobić, by zachować jego świeżość na jak najdłużej.

Jak przechowywać ser?

By ser tak szybko nie wysychał, należy wykorzystać skuteczny, choć mało znany sposób - przed włożeniem go do lodówki posmarujcie go niewielką ilością oliwy z oliwek. Tłuszcz zapobiegnie wysychaniu i sprawi, że ser będzie dłużej smaczny.

By smak sera był dobry jak najdłużej, należy przechowywać go w odpowiedni sposób. Ten zależy od kilku czynników - pierwszym jest forma tego produktu. Sery kupowane w kostkach będą nadawały się do zjedzenia nawet przez trzy tygodnie od umieszczenia ich w lodówce. Z kolei te w plastrach należy zjeść w ciągu maksymalnie czterech dni, ponieważ pleśnieją o wiele szybciej od serów w kawałku. 

Kolejny to opakowanie. Najlepiej, jeśli będziecie trzymali ser w tym samym opakowaniu, w którym go kupiliście, ale równie dobrze można przełożyć go do folii. Najważniejsze, by nie miał on kontaktu z jedzeniem o intensywnym zapachu, ponieważ wówczas ser przejdzie aromatem i nie będzie już taki smaczny. 

Nie bez znaczenia jest temperatura przechowywania. Złota zasada mówi o tym, by ser leżał w temperaturze około 6 stopni Celsjusza. Należy więc umieścić go w najcieplejszym miejscu lodówki, czyli jak najdalej od zamrażarki. Jeśli więc w waszej lodówce zamrażarka znajduje się w dolnej części urządzenia, to połóżcie ser na najwyższej półce. A jeśli w górnej części - to w dolnej szufladzie. 

Zobacz także
Nie wyrzucajcie tej części brokuła. Wykorzystacie ją do zrobienia czegoś pysznego

Nie wyrzucajcie tej części brokułu. Wykorzystacie ją do zrobienia czegoś pysznego

Nie kroicie brukselki w ten sposób? To dlatego może wyjść niesmaczna

Nie kroicie brukselki w ten sposób? To dlatego może wyjść niesmaczna

Zasady przechowywania produktów w lodówce

By kupione przez was jedzenie było długo świeże i smaczne, stosujcie się do tych zasad, gdy wkładacie je do lodówki:

  • owoce i warzywa wkładajcie do szuflad - panuje w nich wyższa wilgoć niż w innych częściach lodówki

  • mięso i ryby zawsze trzymajcie w zamkniętych pojemnikach

  • zarówno ser, jak i śmietanę, kefir, ciasta czy dżemy należy przechowywać na półce, na której panuje najwyższa temperatura (czyli najczęściej na górnej półce w lodówce)

Źródło: seryzgoliszewa.pl, stylzycia.radiozet.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

przechowywanie mleka w lodówce
Adobe Stock
Newsy
Trzymacie mleko w drzwiach lodówki? Czym prędzej przełóżcie je w inne miejsce
Jesteście pewni, że mleko powinno stać w drzwiach lodówki? Wyjaśniamy, dlaczego warto przeorganizować lodówkę i mleko trzymać głębiej.

Większość osób rozpakowując torby przyniesione ze sklepu, machinalnie i często bez zastanowienia wykłada zakupy do lodówki. Butelki z mlekiem czy napoje, ze względu na wygodne wysokie półeczki, ustawiają w drzwiach lodówki. Jednak nie bez znaczenia jest to, jaka temperatura panuje w różnych częściach lodówki i jakiej temperatury przechowywania wymagają poszczególne produkty. Temperatura panująca w drzwiach lodówki to najwyższa temperatura w tym urządzeniu i wynosi ok. 10 st. Celsjusza. Do tego ta temperatura waha się, przy częstym otwieraniu lodówki, do tego latem, może tam panować nawet 15 st. Celsjusza. Tymczasem najlepsza temperatura do przechowywania świeżego mleka, to 2-4 st. Celsjusza. Gdzie najlepiej przechowywać mleko? Mleko to jeden z tych produktów spożywczych, które szybko się psują. Jeśli zostawicie otwartą butelkę z napojem na blacie kuchennym, po kilku godzinach prawdopodobnie nie będzie już nadawać się do spożycia. Dlatego powinniście pamiętać, by zawsze po skorzystaniu z produktu wstawiać go do lodówki. Jednak, wbrew temu, co sądzi większość Polaków, najlepsze miejsce nie znajduje się na drzwiach chłodziarki. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w lodówce panują różne temperatury, wahają się one od 0 do nawet 10 st. C. Najcieplejszym miejscemw chłodziarce, jak już wspomnieliśmy, są właśnie drzwiczki. Dlatego też nie powinniście trzymać na nich mleka. Ten napój potrzebuje o wiele niższej temperatury. Idealnym miejscem do jego przechowywania będą środkowe półki. Oczywiście zasady te dotyczą również innych produktów spożywczych. Sprawdźcie, czy prawidłowo je przechowujecie. Co i gdzie trzymać w lodówce? Dolne szuflady lodówki. W dolnych szufladach temperatura wynosi ok. 10...

Na tej półce w lodówce trzymajcie wędliny. Będą dłużej świeże
Adobe Stock
Newsy
Wędliny szybko zsychają wam w lodówce? Przełóżcie je na tę półkę i zapomnijcie o problemie
Od tego jak przechowujemy wędliny zależy czy długo zachowają świeżość czy też szybko będą się nadawały do wyrzucenia. Jeśli nie chcecie wyrzucać jedzenia, trzymajcie je w odpowiednich warunkach. Czy wiecie która półka w lodówce jest najlepsza dla wędlin?

Gdy w pośpiechu wpadacie z zakupów do domu, zwykle wkładacie do lodówki przyniesione produkty nie zwracając uwagi jak są zapakowane i odkładacie je tam, gdzie jest miejsce, a nie tam, gdzie powinny być położone. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę i gdzie przechowywać wędlinę, żeby długo zachowała świeżość. Jak prawidłowo przechowywać wędliny? Przynosicie wędlinę ze sklepu i od razu wkładacie do lodówki? A czy zwracacie uwagę, w co została zapakowana? Czasem kupicie ją w szczelnym opakowaniu, wtedy problem jest mniejszy, ale gdy kupujecie na wagę, dostajecie ją zawiniętą w folię spożywczą lub włożoną do foliowej torebki. To nie są dobre warunki do przechowywania szynki, ponieważ ani torebka, ani folia nie przepuszczają powietrza i powodują, że wędlina szybciej się psuje. W czym więc ją trzymać? Na to pytanie odpowiedział Jan Kuroń, w poradniku przygotowanym dla Federacji Polskich Banków Żywności: - Wędliny w lodówce powinniśmy przechowywać w opakowaniach, które zapewnią dostęp powietrza, np. pergamin lub ściereczka. Pergamin doskonale sprawdzi się w przypadku miękkich i mniej trwałych wędlin. Wędliny suszone i wędzone można również włożyć do pojemnika — np. z dobrej jakości plastiku lub szkła, który przykrywamy niezbyt szczelnie, żeby zapewnić dostęp powietrza (może to być na przykład słoik). Jak i gdzie układać wędliny w lodówce? Nowoczesne lodówki posiadają tzw. stratyfikację termiczną Oznacza to, że w różnych częściach lodówki panuje różna temperatura. Gdy ustawiacie chłodzenie na termometrze lodówki na 6 stopni, pamiętajcie, że nie wszędzie będzie taka temperatura. Środkowe półki będą miały temperaturę taką jak ustawioną dla całej lodówki, ale dolne mogą mieć niższą, a górne wyższą....

cebula
Newsy
Trzymacie cebulę w lodówce? To duży błąd. Jeśli jej użyjecie to zepsujecie danie
Czy lodówka to dobre miejsce do przechowywania cebuli? Niekoniecznie! Sprawdźcie, dlaczego.

Dzięki lodówce wiele produktów można przechowywać o wiele dłużej, ponieważ się tak szybko nie zepsują. Ale nie wszystko można w niej przechowywać. Zasada ta dotyczy między innymi cebuli. Dowiedzcie się, jak należy prawidłowo się z nią obchodzić. Jakich produktów nie powinno się trzymać w lodówce? Lodówka jest doskonałym urządzeniem do przechowywania żywności. Sprawia, że jedzenie dłużej pozostaje świeże. Dodatkowo niska temperatura wydłuża czas przydatności do spożycia tych produktów, które szybko się psują – dotyczy to mięsa, jajek i warzyw. Jednak nie wszystko można trzymać w lodówce. Nigdy nie wkładajcie do lodówki poniższych produktów: Świeże zioła – w lodówce szybko stracą zapach i zwiędną. Olej – niska temperatura sprawi, że olej przyjmie formę stałą. Pomidory – trzymane w lodówce natychmiast stają się mdłe w smaku, a ich zapach jest bardzo delikatny. Banany – dojrzewają tylko w temperaturze pokojowej, więc jeśli schowacie banany do lodówki, to będą niesmaczne. Kawa – nagła zmiana temperatury bardzo szkodzi kawie, która traci wówczas aromat. Miód – lodówka to złe miejsce do trzymania miodu, który trzymany w zimnie staje się niesmaczny. Chleb – jeśli zostało wam dużo chleba, znacznie lepiej jest go zamrozić niż włożyć do lodówki, w której zrobi się gumowaty. Dlaczego cebuli nie powinno się trzymać w lodówce? Czy po zakupach od razu wrzucacie cebulę do dolnej szuflady lodówki? A może odkładacie do niej przekrojoną cebulę, która wam została po gotowaniu? To wielki błąd. Nigdy nie powinno się przechowywać cebuli w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury skrobia zawarta w cebuli zaczyna prędko...

Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni
AdobeStock
Newsy
Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni
Kupujecie wędliny pakowane w plastikowe torebki? Sprawdźcie, dlaczego trzeba je jak najszybciej z nich wyjąć.

Po czym można poznać dobry sklep mięsny? Nie tylko po jakości sprzedawanego mięsa, ale także po sposobie jego pakowania! Wędliny prawidłowo powinny być pakowane tylko w czysty papier, bez grama plastiku. Jednak w niektórych sklepach mięsa sprzedaje się w foliowych woreczkach. Takie rozwiązanie nie jest ani ekologiczne, ani zdrowe. Sprawdźcie, dlaczego! Dlaczego wędlin nie powinno się trzymać w folii? Przyniesione ze sklepu wędliny zapakowane w plastikowe worki wkładacie pewnie od razu do lodówki. Czy to wystarczy, by zakupione mięso było długo świeże? Absolutnie nie! Co więcej, takie działanie będzie wręcz odwrotne w skutkach. Wędlina, zwłaszcza świeża w foliowej torebce zepsuje się o wiele szybciej. By temu zapobiec, warto po przyjściu ze sklepu przepakować mięso w papierowy pergamin. Jak przechowywać wędliny w lodówce? By mieć pewność, że wasze wędliny długo będą świeże i smaczne, warto poznać sposoby przechowywania poszczególnych rodzajów wędlin. To, że mięso powinno się znaleźć w lodówce, wiedzą wszyscy. Ale okazuje się, że to w jakim miejscu w lodówce położycie mięso też ma znaczenie! Poziom temperatury jest nieco inny w każdy miejscu lodówki. Na przykład na górnej półce będzie to około 8 stopni Celsjusza, dlatego w tym miejscu najlepiej przechowujcie przetwory mleczne, takie jak kefir, jogurty czy mleko. Na środkowej półce panuje temperatura od 4 do 7 stopni Celsjusza, dlatego to właśnie tutaj powinny się znaleźć wędliny – zwłaszcza świeże! Natomiast najchłodniej jest na dolnej półce (około 2 stopnie), dlatego na niej powinny się znaleźć wszystkie produkty, które psują się szybko – takie jak surowe mięso i ryby. W dolnej szufladzie lodówki jest najcieplej (około 10 stopni), dlatego przechowujcie w niej owoce i warzywa....