Jak przechowywać ser w lodówce, żeby nie wysechł? Zróbcie z nim 1 rzecz
AdobeStock
Newsy

Jak przechowywać ser w lodówce, żeby nie wysechł? Zróbcie z nim 1 rzecz

Ten prosty trik sprawi, że ser pozostanie świeży na długo!

Kawałek aromatycznego sera typu cheddar lub parmezanu jest niezbędnym elementem w lodówce - szczególnie, jeśli przepadacie za włoską kuchnią. Jednak nieodpowiednio przechowywany, ser szybko w lodówce staje się suchy, twardy i zwyczajnie niesmaczny. Koniecznie sprawdźcie co zrobić, by zachować jego świeżość na jak najdłużej.

Jak przechowywać ser?

By ser tak szybko nie wysychał, należy wykorzystać skuteczny, choć mało znany sposób - przed włożeniem go do lodówki posmarujcie go niewielką ilością oliwy z oliwek. Tłuszcz zapobiegnie wysychaniu i sprawi, że ser będzie dłużej smaczny.

By smak sera był dobry jak najdłużej, należy przechowywać go w odpowiedni sposób. Ten zależy od kilku czynników - pierwszym jest forma tego produktu. Sery kupowane w kostkach będą nadawały się do zjedzenia nawet przez trzy tygodnie od umieszczenia ich w lodówce. Z kolei te w plastrach należy zjeść w ciągu maksymalnie czterech dni, ponieważ pleśnieją o wiele szybciej od serów w kawałku. 

Kolejny to opakowanie. Najlepiej, jeśli będziecie trzymali ser w tym samym opakowaniu, w którym go kupiliście, ale równie dobrze można przełożyć go do folii. Najważniejsze, by nie miał on kontaktu z jedzeniem o intensywnym zapachu, ponieważ wówczas ser przejdzie aromatem i nie będzie już taki smaczny. 

Nie bez znaczenia jest temperatura przechowywania. Złota zasada mówi o tym, by ser leżał w temperaturze około 6 stopni Celsjusza. Należy więc umieścić go w najcieplejszym miejscu lodówki, czyli jak najdalej od zamrażarki. Jeśli więc w waszej lodówce zamrażarka znajduje się w dolnej części urządzenia, to połóżcie ser na najwyższej półce. A jeśli w górnej części - to w dolnej szufladzie. 

Zobacz także
Nie wyrzucajcie tej części brokuła. Wykorzystacie ją do zrobienia czegoś pysznego

Nie wyrzucajcie tej części brokułu. Wykorzystacie ją do zrobienia czegoś pysznego

Nie kroicie brukselki w ten sposób? To dlatego może wyjść niesmaczna

Nie kroicie brukselki w ten sposób? To dlatego może wyjść niesmaczna

Zasady przechowywania produktów w lodówce

By kupione przez was jedzenie było długo świeże i smaczne, stosujcie się do tych zasad, gdy wkładacie je do lodówki:

  • owoce i warzywa wkładajcie do szuflad - panuje w nich wyższa wilgoć niż w innych częściach lodówki

  • mięso i ryby zawsze trzymajcie w zamkniętych pojemnikach

  • zarówno ser, jak i śmietanę, kefir, ciasta czy dżemy należy przechowywać na półce, na której panuje najwyższa temperatura (czyli najczęściej na górnej półce w lodówce)

Źródło: seryzgoliszewa.pl, stylzycia.radiozet.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na której półce w lodówce powinno się trzymać wędlinę? Sprawdźcie czy robicie to prawidłowo
Adobe Stock
Newsy
Na której półce w lodówce powinno się trzymać wędlinę? Sprawdźcie, czy nie popełniacie tego błędu
Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ilość półek znajdujących się w lodówce nie jest przypadkowa. Na każdej z nich powinno się przechowywać inne produkty spożywcze. Wszystko zależy od tego, jakiej temperatury potrzebują. To właśnie dlatego m.in. miejsce jajek jest na drzwiach.

Większość osób umieszcza produkty spożywcze w lodówce machinalnie, wręcz bez zastanowienia. Okazuje się jednak, że takie praktyki mogą wpłynąć m.in. na skrócenie terminu ich przydatności do spożycia. Bowiem na każdej półce jest nieco inna temperatura – na jednej wyższa, na innej niższa. Choć różnice w tych wartościach nie są ogromne, warto mieć na ich temat pojęcie. Temperatura wewnątrz lodówki oscyluje w granicach od 0 do 10 st. C. Prawidłowe rozmieszczenie w niej produktów spożywczych jest więc niesamowicie ważne. Nie można przechowywać wędliny i warzyw na jednej półce, bowiem potrzebują one zupełnie innych warunków. Gdzie więc należy je umieścić? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne. Co trzymać w dolnych szufladach w lodówce? W dolnych szufladach temperatura wynosi ok. 10 st. C. Można więc powiedzieć, że jest idealna do przechowywania warzyw i owoców. Włożenie do niej innych produktów, na przykład mięsa sprawi, że to bardzo szybko się zepsuje.  Zaraz nad dolną szufladą znajduje się półka, na której temperatura jest całkowicie inna i wynosi ok. 2 st. C. Jest to najzimniejsze miejsce w całej lodówce, w którym najlepiej przechowywać świeże mięso i ryby. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że ich termin przydatności do spożycia nie zostanie skrócony. Co trzymać w środkowych półkach lodówki? Na środkowych półkach temperatura oscyluje w granicach 4 - 8 st. C. Najlepiej więc będzie, jeśli umieścicie na nich napoczęte konserwy, wędliny oraz nabiał – jogurty, mleko, ser. Jeśli na waszych drzwiach od lodówki nie ma miejsca na jajka możecie je trzymać właśnie na środkowych półkach. Co trzymać w drzwiczkach lodówki? Na wewnętrznej stronie drzwi temperatura wynosi ok. 10 st. C. Możecie tam przechowywać wszelkiego rodzaju napoje, keczup, majonez, musztardę, jajka, a nawet...

Jaką temperaturę ustawić w lodówce latem? Lepiej to sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Jaką temperaturę ustawić w lodówce latem? Lepiej to sprawdźcie i nie popełniajcie błędu
Czy w trakcie upałów temperatura w lodówce powinna być niższa? To może przynieść nieoczekiwany skutek.

Gdy temperatury na zewnątrz są tak wysokie, produkty spożywcze psują się znacznie szybciej. Te z nich, które normalnie można by było przechowywać w temperaturze pokojowej, trzeba chować w tym czasie do lodówki, żeby zapobiec ich zepsuciu. Czy wobec tego w trakcie upałów powinno się zmienić temperaturę w lodówce na niższą? Sprawdźcie, co najlepiej zrobić.  Ile stopni powinno być w lodówce? Najważniejsze, byście zapamiętali jedną zasadę - lodówka to nie zamrażarka. Jedzenie powinno być schłodzone, a nie zamrożone, wobec czego najlepiej ustawić w lodówce temperaturę wynoszącą między 3 a 7 stopni Celsjusza. W całym urządzeniu temperatura rozkłada się nieco inaczej i od tego zależy układanie produktów na półkach. Na przykład w dolnej szufladzie najlepiej jest trzymać warzywa i owoce, a także mięso. Jeśli nie macie szuflady z osobnymi przegródkami, wówczas mięso i ryby umieszczajcie na półce znajdującej się nad szufladą. Z kolei najwyższa półka w lodówce to najlepsze miejsce na resztki z obiadu czy kanapki przygotowane na następny dzień do pracy. Na ile stopni ustawić lodówkę w upały? W upały pewnie kusi was, by zmienić ustawienia lodówki i ustawić niższą temperaturę. Ale czy takie działanie ma w ogóle sens? Niezależnie od tego, ile stopni jest na dworze, temperatura w środku urządzenia pozostaje taka sama. Wobec tego znajdujące się w niej produkty są bezpieczne i nie ma potrzeby zmniejszania temperatury. Jedyny skutek takiego działania to wyższe rachunki za prąd. Co więcej, paradoksalnie w waszej kuchni może się przez to zrobić jeszcze cieplej - lodówka będzie intensywniej pracować i emitować więcej ciepła.  Produkty, które powinny się znaleźć w lodówce w upał  Jeśli nie posiadacie klimatyzatora, w trakcie upałów temperatura w waszym mieszkaniu lub domu także wzrasta. To oznacza, że...

Co zrobić, żeby szczypior nie zwiądł w lodówce? Prosta i genialna sztuczka
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby szczypior nie zwiądł w lodówce? Prosta i genialna sztuczka
Zostało wam sporo świeżego szczypiorku? Zróbcie tak, a zapomnicie o zwiędniętej zieleninie w lodówce!

Teraz, gdy mamy sezon na szczypior prosto z ogródka, warto jeść go jak najwięcej. Pyszny i zdrowy, właśnie w tym momencie smakuje najlepiej. Jeśli uprawiacie go w swoim ogródku, to dobrze wiecie, że czasami szczypiorku jest tak dużo, że nie da się go zjeść na raz i wówczas ląduje w lodówce. Tam jednak szybko marnieje - szczypior robi się oklapnięty, traci kolor i smak. Co zrobić, żeby po schowaniu do lodówki zachował jędrność i smak? Sposób na to jest tak prosty, że aż sami nie wierzymy w to, że wcześniej na to nie wpadliśmy. Sprawdźcie sami! Jak przechowywać szczypior w lodówce? Wiele warzyw wystarczy zamoczyć w wodzie i wstawić do lodówki, by na długo zachowały świeżość. Można tak robić na przykład z marchewką i rzodkiewką. Czy tak samo jest w przypadku szczypiorku? Nie! Sposób na przechowywanie go jest zupełnie inny i może się wydawać dość zaskakujący. Aby szczypior trzymany w lodówce długo był świeży, trzeba go… posiekać. Pokrójcie go dokładnie tak, jak na kanapki albo do jajecznicy. Następnie schowajcie pokrojoną zieleninę do szczelnie zamykanego słoiczka, włóżcie do lodówki i gotowe! Dzięki temu wasz szczypior nie zwiędnie i nie oklapnie - za to będzie świeży i smaczny przez kilka następnych dni. A do tego zaoszczędzicie później czas na krojeniu! Zobaczcie sami, jakie to proste: @dietetyk.martynaszpaczek A jak Wy przechowywujecie szczypiorek? 😃 ja od kiedy odkryłam ten patent to korzystam z niego cały czas ✨ #dietetyk #tipywkuchni #kuchennetriki #zdroweodżywianie ♬ Jakie To Uczucie? - OKI Właściwości zdrowotne szczypioru O tym, że szczypior jest zdrowy, nie trzeba nikomu przypominać. Ale czy wiedzieliście, jakie są jego zdrowotne właściwości? Gdy je poznacie, będzie wam jeszcze lepiej smakował. Szczypior zawiera bardzo dużo witaminy C, B1 i B2, a także kwas...

przechowywanie mleka w lodówce
Adobe Stock
Newsy
Trzymacie mleko w drzwiach lodówki? Czym prędzej przełóżcie je w inne miejsce
Jesteście pewni, że mleko powinno stać w drzwiach lodówki? Wyjaśniamy, dlaczego warto przeorganizować lodówkę i mleko trzymać głębiej.

Większość osób rozpakowując torby przyniesione ze sklepu, machinalnie i często bez zastanowienia wykłada zakupy do lodówki. Butelki z mlekiem czy napoje, ze względu na wygodne wysokie półeczki, ustawiają w drzwiach lodówki. Jednak nie bez znaczenia jest to, jaka temperatura panuje w różnych częściach lodówki i jakiej temperatury przechowywania wymagają poszczególne produkty. Temperatura panująca w drzwiach lodówki to najwyższa temperatura w tym urządzeniu i wynosi ok. 10 st. Celsjusza. Do tego ta temperatura waha się, przy częstym otwieraniu lodówki, do tego latem, może tam panować nawet 15 st. Celsjusza. Tymczasem najlepsza temperatura do przechowywania świeżego mleka, to 2-4 st. Celsjusza. Gdzie najlepiej przechowywać mleko? Mleko to jeden z tych produktów spożywczych, które szybko się psują. Jeśli zostawicie otwartą butelkę z napojem na blacie kuchennym, po kilku godzinach prawdopodobnie nie będzie już nadawać się do spożycia. Dlatego powinniście pamiętać, by zawsze po skorzystaniu z produktu wstawiać go do lodówki. Jednak, wbrew temu, co sądzi większość Polaków, najlepsze miejsce nie znajduje się na drzwiach chłodziarki. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w lodówce panują różne temperatury, wahają się one od 0 do nawet 10 st. C. Najcieplejszym miejscemw chłodziarce, jak już wspomnieliśmy, są właśnie drzwiczki. Dlatego też nie powinniście trzymać na nich mleka. Ten napój potrzebuje o wiele niższej temperatury. Idealnym miejscem do jego przechowywania będą środkowe półki. Oczywiście zasady te dotyczą również innych produktów spożywczych. Sprawdźcie, czy prawidłowo je przechowujecie. Co i gdzie trzymać w lodówce? Dolne szuflady lodówki. W dolnych szufladach temperatura wynosi ok. 10...