Jak przechowywać przetwory, gdy nie mamy piwnicy? Na ten pomysł w życiu byście nie wpadli
Adobe Stock
Newsy

Jak przechowywać przetwory, gdy nie macie piwnicy? Na ten pomysł w życiu byśmy nie wpadli

Nie wiecie, gdzie przechowywać gotowe przetwory? Znamy pewien genialny sposób.

Jesteście wielbicielami przetworów, ale nie wiecie, jak i gdzie je przechowywać? Najlepszym miejscem do przechowywania gotowych słoików z przetworami są chłodne, suche i ciemne piwnice – najlepiej ze specjalnymi drewnianymi półkami. Co jednak, gdy mieszkamy w bloku i nie mamy dostępu do własnej piwnicy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać przetwory, gdy nie mamy piwnicy?

Marmolady, dżemy, kompoty, kiszone ogórki, grzyby, czosnek czy kalafior. Przetwory smakują najlepiej, gdy robione są w domu własnymi rękami. Mieszkając w domu najlepiej przechowywać je w piwnicy, ale nie wszyscy z nas mają do niej dostęp. Gdzie jeszcze można przechowywać słoiki z przetworami?

  • Garaż. W garażu jest chłodno, zatem to bardzo dobre miejsce na przetwory. Układając je na półkach kierujcie się zasadą - im niżej — tym chłodniej.
  • Balkon. Jeśli mieszkacie w bloku — możecie wystawić zimą słoiki na balkon, na przykład w kartonie. Problemem może okazać się jednak szybko zmieniająca się za oknem aura.
  • Schowek na narzędzia. Mieszkańcy starych domów na pewno wiedzą, czym jest ogrodowy schowek na narzędzia. Miejsce to zwykle znajduje się pod schodami lub na terenie posesji. Z powodzeniem możecie trzymać w nim przetwory. 
Zobacz także
Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Czy można mrozić szparagi i robić z nich przetwory na zimę

Rzuciła w rosyjskiego drona… słoikiem z przetworami. Ukraińcy bronią się jak mogą

Rzuciła w rosyjskiego drona… słoikiem z przetworami. Ukraińcy bronią się jak tylko mogą

Czy można przechowywać przetwory pod ziemią?

Czy słyszeliście kiedyś o tym, by ktoś przechowywał słoiki zakopane pod ziemią? To stary i skuteczny sposób na smaczne i chrupiące przetwory. Pokryte ziemią słoiki wytrzymają do wiosny.

Jak przedłużyć przydatność przetworów domowych? Kluczem udanej pasteryzacji są podstawowe przyprawy, a konkretnie sól i cukier. Gdy dodacie je do swoich przetworów, zachowają one dłużej świeżość. Drugim czynnikiem jest odpowiedni proces konserwacji przetworów.

Czy przetwory są zdrowe?

Mimo iż najzdrowsze są świeże owoce i warzywa, naszą polską tradycją jest robienie wszelkiego rodzaju przetworów. Czy są one zdrowe? 

Pasteryzacja to proces, który utrwala produkty bez konieczności dodawania do nich substancji chemicznych. Proces ten nie niszczy całkowicie witamin, ale zmniejsza ich zawartość procentową. Dlatego warto poddawać przetwory jak najkrótszej pasteryzacji lub skróconemu czasowi gotowania.

Źródło: ogrodekdziadunia.pl, msn.com.pl

Jak wyparzyć słoiki na przetwory? Dzięki tej metodzie zrobicie to w 10 minut
AdobeStock
Newsy
Jak wyparzyć słoiki na przetwory? Dzięki tej metodzie zrobicie to w 10 minut
Co roku przed zrobieniem przetworów, należy koniecznie wyparzyć słoiki - dzięki temu pozbędziecie się drobnoustrojów, które mogłyby sprawić, że zawartość słoików szybko się zepsuje. Sprawdźcie, jak szybko można je wyparzyć.

Sezon na przetwory w pełni - właśnie teraz w ogródkach dojrzewają owoce i warzywa, które latem zamykamy w słoikach, by móc zimą cieszyć się nadal ich smakiem. Zamiłowanie Polaków do robienia przetworów jest naprawdę godne podziwu! Dla wielu z nas oczywistym jest, że przy planowaniu przestrzeni w piwnicy lub spiżarni trzeba koniecznie znaleźć dużo miejsca na półki na słoiki z przetworami.  Do zrobienia kiszonych ogórków, marynowanych cukinii czy dżemów owocowych konieczne są słoiki. Najlepiej wykorzystać te, które już mamy w domu - tanio i ekologicznie! Niestety, pozbycie się zapachu i resztek jedzenia ze słoików może być trudne, dlatego zawsze przed zrobieniem nowych przetworów, słoiki należy wyparzyć. Zobaczcie, jak można to zrobić z pomocą ciekawego triku. Jak szybko wyparzyć słoiki na przetwory? Nie tylko Polacy robią dżemy i inne przetwory do słoików. Anglicy uwielbiają marynowane ogórki, Koreańczycy kapustę kiszoną na ostro, czyli kimchi, a Szwedzi - kiszone śledzie, jedną z najbardziej kontrowersyjnych potraw na świecie (ze względu na niezwykle intensywny i nieprzyjemny zapach). Dlatego nie ma co się dziwić, że prosty sposób na szybkie wyparzanie słoików podbija internet na całym świecie.  Cały proces należy zacząć od bardzo dokładnego umycia słoików i pokrywek za pomocą płynu do mycia naczyń. Następnie tak wyczyszczone słoiki wraz z pokrywkami ułóżcie w dużym garnku wypełnionym wodą - powinno jej być tyle, by przykryła słoiki. Wodę należy zagotować i gdy zacznie już wrzeć, odmierzcie 10 minut. Tyle czasu potrzeba, by wyparzyć słoiki. Po wszystkim odczekajcie, aż woda wystygnie i ostrożnie wyjmijcie słoiki z wody. Odstawcie na suszarkę do naczyń, by wyschły. I gotowe! Prawda, że proste? Poniżej możecie zobaczyć, w jaki sposób robi to użytkowniczka TikToka Radicada: @radicadabr Canning season...

Pleśń w przetworach pomimo pasteryzacji? Po włożeniu zawartości do słoiczków róbcie tę 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Pleśń w przetworach pomimo pasteryzacji? Po włożeniu zawartości do słoiczków róbcie tę 1 rzecz
Obawiacie się pleśni w przetworach, które robicie na zimę? Zobaczcie, co trzeba zrobić, by zapobiec psuciu się zawartości słoików.

Nie ma chyba gorszej rzeczy niż odkrycie, że w starannie zawekowanych słoikach z przetworami szybko pojawiła się pleśń. Co jest powodem? Zły sposób przygotowywania, niedostatecznie zakręcone słoiki czy może jeszcze coś innego? Przyczyna często jest błaha i łatwo można uniknąć pleśnienia przetworów jeszcze na etapie ich przygotowywania. Sprawdźcie, jak je zrobić, by się nie zepsuły.  Co zrobić, by przetwory nie pleśniały? Za psucie się żywności odpowiadają grzyby i bakterie, których nie brakuje w naszym otoczeniu. Proces pasteryzacji ma na celu zahamowanie psucia się na dłuższy czas, jednak czasami jest on zawodny i zawartość słoików pleśnieje. Dlaczego tak się dzieje? Powodem często są niedostatecznie wyczyszczone słoiki oraz inne elementy, o których niestety zwykle zapominamy. Mowa tutaj o zakrętkach, sprężynach i gumach. Przed przystąpieniem do robienia przetworów należy dokładnie wyparzyć słoiki oraz wszystkie wymienione wcześniej elementy. Gdy już wyschną, przetrzyjcie je dokładnie wacikiem nasączonym spirytusem - koniecznie o mocy min. 70%.  A kiedy wypełnicie słoiki przetworami i zakręcicie, nie zapomnijcie przetrzeć spirytusem również wierzchu nakrętek. Ta metoda pozwala pozbyć się większości bakterii i innych drobnoustrojów, które mogłyby się przedostać do środka słoików i spowodować psucie się.  Jak wyparzyć słoiki na przetwory?  Przetarcie spirytusem to dopiero ostatni krok, jaki należy wykonać po uprzednim wyparzeniu słoików. Jak to zrobić? Istnieje kilka metod: Gotowanie w garnku - najstarszy i chyba najczęściej stosowany sposób. Włóżcie słoiki do dużego garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 15 minut. Nie zapomnijcie wcześniej umyć słoików gąbką i płynem do naczyń.  Wyparzanie w piekarniku - ta...

Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić z nimi tej 1 rzeczy
Adobe Stock
Newsy
Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić tej 1 rzeczy
Podpowiadamy jak przechowywać mandarynki, żeby długo pozostały świeże.

Znacie ten dowcip, który mówi, że człowiek zimą składa się w 80 proc. z mandarynek? To prawda, że w Polsce zimą mandarynki królują na naszych stołach. Są miłą odmianą po rodzimych jabłkach, w czasie, gdy na nadmiar różnych owoców nie możemy narzekać. Mandarynki pomagają nam dotrwać do wiosny i lata, gdy zaczną pojawiać się także inne świeże owoce. Jak przechowywać prawidłowo mandarynki w domu? Na to pytanie odpowiada ekspert. Czy mandarynki lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, czy może w chłodzie? O najlepszy sposób na przechowywanie mandarynek jeden z portali zapytał doktora inżyniera Bartosza Kruszewskiego z Instytutu Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. - Jeśli zamierzamy zjeść mandarynki w ciągu trzech czy czterech dni, polecam przechowywać je w temperaturze pokojowej. Najlepiej, aby leżały z daleka od źródeł ciepła (czyli nie przy kuchenkach gazowych lub indukcyjnych) oraz wilgoci. Cytrusy mogą bowiem łatwo ją złapać, a wtedy rozpoczną się procesy gnilne – wyjaśnił dr Kruszewski. Ekspert zdradził też, w jakim miejscu idealnie byłoby przechowywać te owoce: - Cytrusy, które chcemy przechowywać dłużej, można zanieść do piwnicy, o ile mamy taką możliwość. Powinny stać w dość chłodnym i najlepiej przewiewnym miejscu. I znów ważne, żeby nie było tam dużo wilgoci, bo to kluczowy czynnik wpływający na zdolność przechowywania tych owoców. Czy mandarynki dobrze zniosą przechowywanie w lodówce? Ponieważ nie każdy ma dostęp do przewiewnej, suchej piwnicy, rzeczoznawca dopuścił przechowywanie mandarynek w lodówce, ale pod pewnym warunkiem. Musi w niej panować odpowiednia temperatura, nie za zimna i nie za ciepła. Najlepiej będzie ją uzyskać w szufladzie przeznaczonej do przechowywania...

Czy grzyby trzeba pasteryzować? Oto, co warto robić z domowymi przetworami
AdobeStock
Newsy
Czy grzyby trzeba pasteryzować? Oto, co warto robić z domowymi przetworami
Jak przechować żywność, żeby zachowała smak, właściwości odżywcze i przede wszystkim nie zepsuła się? Podpowiadamy co robić z przetworami.

To pytanie ludzie zadają sobie od wieków. Zawsze po upolowaniu zwierzyny, człowiek miał potrzebę zakonserwowania jej części tak, żeby wystarczyło żywności na dłuższy czas. Także po zbiorze płodów rolnych latem, ludzie chcieli skutecznie przechować je przez całą zimę i jeść stopniowo, aż do wiosny. Dlatego zaczęli opracowywać różne techniki konserwowania żywności. Pasteryzacja jest jedną z nich. Na czym polega pasteryzacja? Aby dobrze przechować żywność, często wykorzystujemy chłód. Trzymamy jedzenie w lodówce, a gdy chcemy żeby przetrwało dłużej – mrozimy. Innym sposobem uniknięcia psucia się żywności jest użycie temperatury. Gotując, piekąc czy wędząc udaje nam się produkty świeże przetworzyć tak, że możemy je dłużej jeść. Jeszcze inny sposób przedłużenie trwałości produktów wymyślił francuskie chemik i mikrobiolog Louis Pasteur. Naukowiec pracował nad metodą eliminacji drobnoustrojów i zauważył, że proces, który dziś od jego nazwiska nazywamy pasteryzacją, pozwala całkowicie wyeliminować lub przynajmniej zahamować rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Dzięki temu wydłuża się czas przydatności do spożycia przechowywanej żywności. Pasteryzacja polega na utrzymywaniu produktów w zamkniętym pojemniku np. słoiku, w temperaturze pomiędzy 60 a 100 st. Celsjusza. Wymyślona przez Pasteura metoda konserwacji ma 2 główne zalety: Nie wpływa na smak produktów Nie niszczy witamin i minerałów zawartych w produktach Które przetwory pasteryzować, czy grzyby także? Odpowiedź brzmi: tak. Pasteryzowanie przetworów zarówno z grzybów jak i owoców i warzyw, mięsa czy ryb, przedłuża trwałość przygotowywanych słoików. Pasteryzować można większość...