
Jesteście wielbicielami przetworów, ale nie wiecie, jak i gdzie je przechowywać? Najlepszym miejscem do przechowywania gotowych słoików z przetworami są chłodne, suche i ciemne piwnice – najlepiej ze specjalnymi drewnianymi półkami. Co jednak, gdy mieszkamy w bloku i nie mamy dostępu do własnej piwnicy?
Jak przechowywać przetwory, gdy nie mamy piwnicy?
Marmolady, dżemy, kompoty, kiszone ogórki, grzyby, czosnek czy kalafior. Przetwory smakują najlepiej, gdy robione są w domu własnymi rękami. Mieszkając w domu najlepiej przechowywać je w piwnicy, ale nie wszyscy z nas mają do niej dostęp. Gdzie jeszcze można przechowywać słoiki z przetworami?
- Garaż. W garażu jest chłodno, zatem to bardzo dobre miejsce na przetwory. Układając je na półkach kierujcie się zasadą - im niżej — tym chłodniej.
- Balkon. Jeśli mieszkacie w bloku — możecie wystawić zimą słoiki na balkon, na przykład w kartonie. Problemem może okazać się jednak szybko zmieniająca się za oknem aura.
- Schowek na narzędzia. Mieszkańcy starych domów na pewno wiedzą, czym jest ogrodowy schowek na narzędzia. Miejsce to zwykle znajduje się pod schodami lub na terenie posesji. Z powodzeniem możecie trzymać w nim przetwory.
Czy można przechowywać przetwory pod ziemią?
Czy słyszeliście kiedyś o tym, by ktoś przechowywał słoiki zakopane pod ziemią? To stary i skuteczny sposób na smaczne i chrupiące przetwory. Pokryte ziemią słoiki wytrzymają do wiosny.
Jak przedłużyć przydatność przetworów domowych? Kluczem udanej pasteryzacji są podstawowe przyprawy, a konkretnie sól i cukier. Gdy dodacie je do swoich przetworów, zachowają one dłużej świeżość. Drugim czynnikiem jest odpowiedni proces konserwacji przetworów.
Czy przetwory są zdrowe?
Mimo iż najzdrowsze są świeże owoce i warzywa, naszą polską tradycją jest robienie wszelkiego rodzaju przetworów. Czy są one zdrowe?
Pasteryzacja to proces, który utrwala produkty bez konieczności dodawania do nich substancji chemicznych. Proces ten nie niszczy całkowicie witamin, ale zmniejsza ich zawartość procentową. Dlatego warto poddawać przetwory jak najkrótszej pasteryzacji lub skróconemu czasowi gotowania.
Źródło: ogrodekdziadunia.pl, msn.com.pl