Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Adobe Stock
Newsy

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?

Pomidory należą do grona najpopularniejszych warzyw. W kuchni występują pod różnymi postaciami. Jednak często pojawia się pytanie, jak powinno się prawidłowo przechowywać te warzywa, aby przez jak najdłuższy czas zachowały świeżość.

Zupa pomidorowa, szakszuka czy sos pomidorowy do makaronu, to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie pomidorów w kuchni. Należy ono do najpopularniejszych oraz najczęściej wykorzystywanych składników na co dzień w kuchni, a zwłaszcza w drugiej części lata. Wiele osób wprost uwielbia je w prostej wersji z odrobiną soli.  Zanim przejdziemy do naszych wskazówek na temat tego, jak przechowywać pomidory, zastanówmy się chwilę nad ich coraz większą rolą w naszej codziennej kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wszechstronne pomidory w kuchni 

Pomidory zachwycają swoim smakiem, kolorem oraz szeroką możliwością wykorzystania w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele dań, ale również mogą stanowić do nich dodatek. Najpopularniejszą formą użycia pomidorów jest przede wszystkim postać tradycyjnych plastrów na kanapce. Poza tym można przygotować z ich udziałem wiele wykwintnych dań, takich jak:

  • zupa krem z pomidorów, 
  • faszerowane pomidory,
  • sos arabbiata,
  • spaghetti, 
  • sałatka caprese,
  • szakszuka,
  • sos do pizzy, 
  • czy klasyczna polska zupa pomidorowa.
Zobacz także
Obawiacie się, że pieczywo w sklepie jest skażone koronawirusem? Zróbcie z nim 1 rzecz. Wystarczą 2 minuty

Obawiacie się, że pieczywo w sklepie jest skażone koronawirusem? Zróbcie z nim 1 rzecz. Wystarczą 2 minuty

Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu

Jak odchudzić sałatkę jarzynową? Dodajcie ten sos zamiast majonezu

Rodzaje pomidorów na rynku 

Pomidor ma wiele odmian, a każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Można rozróżnić je na podstawie smaku, koloru czy kształtu. Wszystkie są wartościowe, a także pyszne. Wybór odpowiedniego rodzaju zależy od indywidualnych preferencji, a także jego wykorzystania. Na rynku w sprzedaży można wyróżnić takie odmiany pomidorów jak:

  • koktajlowe- idealne do sałatek bądź w formie przekąski,
  • daktylowe- dobrze sprawdzają się do przygotowywania sosów oraz do marynowania,
  • podłużne (śliwkowe, rzymskie)- świetnie nadają się do obróbki termicznej, najczęściej przygotowuje się z nich keczup, sosy, zupy lub odkłada na suszenie,
  • bawole serca - jedne ze smaczniejszych pomidorów, najlepiej smakują na surowo jako dodatek do kanapek bądź sałatek,
  • malinowe - najbardziej pożądane przez konsumentów, świetnie sprawdzają się na przetwory lub na surowo jako dodatek.

Odpowiednie przechowywanie pomidorów 

O tym, że odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych przedłuża ich świeżość, wiadomo nie od dziś. Jednak często pojawia się pytanie, jak właściwie zadbać o pomidory. To często jest kwestią sporną, gdyż właściwie każdy robi to odrobinę inaczej. Jedni trzymają je bezpośrednio na blacie w kuchni, drudzy w lodówce, a inni trzymają je w plastikowej reklamówce. Niestety, jak się okazuje nie wszystkie sposoby pomidorom "pasują". Z grubsza rzecz ujmując, kwestia przechowywania zależy od poziomu ich dojrzałości. Jeśli są dojrzałe, powinny być przechowywane w lodówce, ale nie dłużej niż 3-5 dni. W innym przypadku będą się szybko psuć. Chłód chroni je przed muszkami owocówkami, a także spowalnia enzymy przejrzenia warzyw. Niezbyt dojrzałe pomidory można trzymać na parapecie, wówczas szybciej dojrzeją. Zdecydowanie nie należy ich trzymać w foliowych torebkach, gdyż szkodliwe substancje mogą wpłynąć na jakość produktu.
 

warzywa w lodówce
adobe stock
Newsy
Trzymacie to warzywo w lodówce? Właśnie dlatego traci cały smak
Sezon na pomidory to oczywiście koniec lata i wczesna jesień. Przypominamy sobie ich smak także przez resztę roku, kupując zagraniczne pomidory w sklepach. Jak je przechowywać?

Kiedy za oknem szaro i buro, przychodzi do nas często wspomnienie lata. A późne lato to właśnie przepyszne, dojrzałe w słońcu pomidory. Na tego typu wspominki nie ma rady. Trzeba zaopatrzyć się w markecie w kilka pomidorów. Z pozoru te hiszpańskie czy włoskie warzywa wyglądają świetnie, ale ich smak może pozostawiać wiele do życzenia. Pora na małą dygresję. Otóż czy pomidory to rzeczywiście z warzywa? Przyjęło się tak je określać ze względu na to, że posiadają w swoim składzie mało cukrów. Prawda jest jednak inna. Pomidory to botanicznie owoce! No ale kto o zdrowych zmysłach lubi solić owoce? W ten sposób właśnie pomidory zaczęto uznawać za warzywa. Pomidory letnie i zimowe - przechowywanie Wróćmy do sedna sprawy. Z pomidorami kupowanymi poza sezonem sprawa wygląda następująco – na pewno nie poprawimy ich smaku przetrzymując je w lodówce. Pomidory krajowe, którymi zajadamy się w sierpniu i we wrześniu lepiej znoszą przechowywanie w niskich temperaturach w momencie, gdy są już dojrzałe. Gdy kupujemy czerwone warzywa w zimie, lepiej nie wkładać ich na długi czas do chłodziarki. Pomijając już wpływ chłodzenia na walory smakowe, w ten sposób łatwo doprowadzimy do zepsucia ich struktury. To właśnie przebywanie pomidorów w niskich temperaturach prowadzi do zmienienia ich aksamitnej struktury w mączystą papkę. Nie ma chyba nikogo, kto gustuje w takich pomidorach. Pomidory z wysokiej półki Lepiej więc nie kupować pomidorów poza sezonem na zapas. Kupmy tyle, ile planujemy zjeść i przechowujmy je w temperaturze pokojowej. W ten sposób unikniemy zepsucia ich struktury i pozwolimy na to, by pomidor jeszcze lekko dojrzał. Inaczej sprawa prezentuje się latem. Wtedy nic nie stoi na przeszkodzie, by krwistoczerwone, dojrzałe pomidory włożyć na kilka dni do...

Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje
Pixabay
Newsy
Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje
Jak się okazuje, nie wszystkim pomidory służą. Ich nadmiar w codziennej diecie, może powodować poważne konsekwencje zdrowotne.

Warzywa to podstawa każdej diety. Mają one w swoim składzie wiele cennych witamin oraz mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na rynku w sprzedaży można spotkać się z szeregiem różnych produktów będących idealnym uzupełnieniem żywienia. Jednym z takich składników są pomidory. Właściwości zdrowotne pomidorów Wiele osób z utęsknieniem wyczekuje lata, a wraz z nim jędrnych i czerwonych pomidorów. Wówczas mają najlepszy smak. Poza tym zawierają one szereg cennych składników odżywczych, które w zbawienny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości zdrowotnych pomidorów można wyróżnić takie jak: opóźniają procesy starzenia, obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, miażdżycy czy chorób serca, poprawiają działanie układu odpornościowego czy nerwowego, wspomagają trawienie, a także mają działanie moczopędne. Te walory zdecydowanie zachęcają, by pomidory częściej gościły w naszym jadłospisie.  Wykorzystanie pomidorów w kuchni  Zazwyczaj pomidor w codziennym żywieniu, pojawia się jako dodatek na kanapce, a można z jego udziałem przygotować wiele smakowitych dań. Przede wszystkim, świetnie sprawdza się do różnego rodzaju sosów, sałatek czy przyrządzenie zupy pomidorowej. Wiele osób przygotowuje z nich przetwory na zimę. Świetnie sprawdzają się w postaci soków, przetworów bądź marynowanych w occie. Im bardziej dojrzały owoc, tym bardziej aromatyczna i esencjonalna potrawa.  Te osoby nie powinny jeść pomidorów Dietetycy zalecają, aby w naszej codziennej diecie, znalazła się jak największa ilość warzyw. Wskazuje na to...

Dieta z pomidorów
Pixabay
Newsy
Zrzucicie nawet 5 kg w 10 dni. Smaczna dieta pomidorowa ekspresowo odchudza
Macie kilka kilogramów do zrzucenia? Wypróbujcie dietę, którą fani pomidorów utrzymają bez problemu.

Jeśli potraktujemy was jako statystycznych Polaków, prawie każdy z was ma kilka kilogramów do utracenia. Pewnie macie za sobą próby odchudzania. Możliwe, że niektóre z nich nie były do końca skuteczne, albo dieta, na której byliście, nie była smaczna. Prezentujemy wam dietę pomidorową, która robi prawdziwy szał w Internecie. Rekordzistom udaje się schudnąć na niej aż po 5 kg w 10 dni stosowania. Wartość zdrowotna pomidorów Pomidory są naprawdę niezwykłe. Nie dość, że doskonale smakują świeże, są też uniwersalne i sprawdzają się w różnych sokach, sosach i przecierach. Są też bardzo zdrowe!  W 100 g pomidorów jest tylko 18 kilokalorii. To dobry znak! Te czerwone owoce można jeść więc praktycznie bez ograniczeń. Pomidory są niezwykle bogatym źródłem potasu, pierwiastka cennego dla zdrowia serca. Tym mikroelementem powinni zainteresować się szczególnie ciśnieniowcy. Pomidory muszą gościć na ich stole często, bo potas skutecznie obniża ciśnienie krwi! Pamiętajcie tylko by nie przesadzać z ilością użytej soli do pomidorów, bo możecie zniwelować ich korzystny wpływ na ciśnienie. Zasady diety pomidorowej Dieta pomidorowa zakłada ograniczanie kaloryczności posiłków do 1000 kcal dziennie. Posiłki powinny być oparte głównie o pomidory. Dieta pomidorowa nie ma ścisłych ram i zasad. Konieczne jest po prostu budowanie posiłków na podstawie pomidorów. Świeże, gotowane, duszone, miksowane pomidory oraz dodatki dobrane w ten sposób, by nie przekraczać limitu w postaci 1000 kcal na dzień. Oprócz tego, w trakcie stosowania diety musicie pić dużo wody! Co najmniej 8 do 10 szklanek. Część wody możecie zamienić na herbatę lub napary ziołowe, ale nie stosujcie soków. Najlepszy czas na dietę pomidorową Dietę...

Kwaśna zupa pomidorowa
Newsy
Pomidorówka wyszła za kwaśna? Uratujecie ją w 5 sekund. Wystarczy odrobina popularnego produktu
Wasza zupa pomidorowa nie jest tak smaczna, jak zawsze? Nic straconego. W ten sposób szybko ją uratujecie.

Nawet najlepszym kucharzom w kuchni zdarzają się czasami błędy. Za kwaśna pomidorowa zupa pomidorowa to coś, na co nie do końca mogliście mieć wpływ od początku. Jeśli przydarzy się wam taka sytuacja, nie spisujcie zupy na straty! Musicie tylko wiedzieć jak zareagować, a zupa wyjdzie naprawdę pyszna. Zupa pomidorowa Chyba każdy lubi zupę pomidorową. Niezależnie od tego, czy podajecie ją z ryżem, czy bez, czy gotujecie ją na rosole, czy z innych składników, czasem może przydarzyć się wam, że zupa będzie miała za kwaśny smak. Nie stresujcie się tym. Da się ją łatwo uratować.  Za kwaśna zupa pomidorowa  Powodów tego, że zupa pomidorowa wychodzi za kwaśna, może być kilka. Najczęstszym z nich są zbyt kwaśne pomidory, których użyliście do zrobienia zupy. Do uzyskania pomidorowego smaku zupy najczęściej wykorzystuje się:   Koncentrat pomidorowy Pomidory w puszce Świeże pomidory Passatę pomidorową Każdy z tych składników ma kwaskawy smak, z którym łatwo można przesadzić, dodając za dużo danego składnika. Najsmaczniejsza pomidorowa jest oczywiście gotowana na świeżych pomidorach, ale często w zimie ciężko jest dostać dobre i smaczne pomidory. Jest duża szansa, że te, które wykorzystacie, będą zbyt kwaśne lub po prostu zbyt mało aromatyczne.  Zimą smaczną pomidorowa możecie ugotować więc na pomidorach z puszki lub z wykorzystaniem passaty pomidorowej. Musicie mieć tylko świetny instynkt kulinarny, by wyczuć, ile dokładnie ich dodać, aby nie przesadzić z kwaśnym smakiem. Inne powody kwaśnej pomidorówki Nie tylko pomidory mogą być winowajcą kwaśnego smaku zupy pomidorowej. Jeśli macie pewność, że nie dodawaliście ich zbyt dużo, albo pomidory miały łagodny smak, są inne powody nadmiernej kwasowości zupy pomidorowej. To...