Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Adobe Stock
Newsy

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?

Pomidory to jedne z popularniejszych warzyw. W kuchni występują pod różnymi postaciami. Jednak często pojawia się pytanie, jak powinno się prawidłowo przechowywać te warzywa, aby przez jak najdłuższy czas zachowały świeżość.

Zupa pomidorowa, szakszuka czy sos pomidorowy do makaronu, to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie pomidorów w kuchni. Należy ono do najpopularniejszych oraz najczęściej wykorzystywanych składników na co dzień w kuchni. Wiele osób uwielbia je w prostej wersji z odrobiną soli. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Wszechstronne pomidory w kuchni 

Pomidory zachwycają swoim smakiem, kolorem oraz szeroką możliwością wykorzystania w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele dań, ale również mogą stanowić do nich dodatek. Najpopularniejszą formą użycia pomidorów jest postać plastrów na kanapce. Poza tym można przygotować z ich udziałem wiele wykwintnych dań, takich jak:

  • zupa krem z pomidorów, 
  • faszerowane pomidory,
  • sos arabbiata,
  • spaghetti, 
  • sałatka caprese,
  • szakszuka,
  • sos do pizzy, 
  • czy klasyczna polska zupa pomidorowa.

Wbrew pozorom do większości potraw wykorzystuje się pomidory, czy to w postaci świeżej czy przetworzonej. Stanowią istotny składnik w codziennej kuchni.

Zobacz także

Rodzaje pomidorów na rynku 

Pomidor ma wiele odmian, a każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Można rozróżnić je na podstawie smaku, koloru czy kształtu. Wszystkie są wartościowe, a także pyszne. Wybór odpowiedniego rodzaju zależy od indywidualnych preferencji, a także jego wykorzystania. Na rynku w sprzedaży można wyróżnić takie odmiany pomidorów jak:

  • koktajlowe- idealne do sałatek bądź w formie przekąski,
  • daktylowe- dobrze sprawdzają się do przygotowywania sosów oraz do marynowania,
  • podłużne (śliwkowe, rzymskie)- świetnie nadają się do obróbki termicznej, najczęściej przygotowuje się z nich keczup, sosy, zupy lub odkłada na suszenie,
  • bawole serca- jedne ze smaczniejszych pomidorów, najlepiej smakują na surowo jako dodatek do kanapek bądź sałatek,
  • malinowe- najbardziej pożądane przez konsumentów, świetnie sprawdzają się na przetwory lub na surowo jako dodatek.
  • Odpowiednie przechowywanie pomidorów 

O tym, że odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych przedłuża ich świeżość, wiadomo nie od dziś. Jednak często pojawia się pytanie, jak właściwie zadbać o pomidory. To często jest kwestią sporną, gdyż każdy robi to inaczej. Jedni trzymają je bezpośrednio na blacie w kuchni, drudzy w lodówce, a inni trzymają je w plastikowej reklamówce. Niestety, jak się okazuje nie wszystkie sposoby im pasują. Kwestia zależy od poziomu ich dojrzałości. Jeśli są dojrzałe, powinny być przechowywane w lodówce, ale nie dłużej niż 3-5 dni. W innym przypadku będą się szybko psuć. Chłód chroni je przed muszkami owocówkami, a także spowalnia enzymy przejrzenia warzyw. Niezbyt dojrzałe pomidory można trzymać na parapecie, wówczas szybciej dojrzeją. Zdecydowanie nie należy ich trzymać w foliowych torebkach, gdyż szkodliwe substancje mogą wpłynąć na jakość produktu.
 

Komentarze