pierniczki jak przechowywać
AdobeStock
Newsy

Jak przechowywać piernik, by nie wysechł? Mamy sprawdzony sposób

Uwielbiasz pierniczki, ale na samą myśl o twardych ciasteczkach bolą cię zęby? Jest na to sposób!
Katarzyna Wyborska
grudzień 14, 2020

Pierniczki to sprawdzone ciastka na święta. Zapach podczas ich pieczenia od razu przywodzi nam na myśl Boże Narodzenie i wigilijną kolację. Jak je przechowywać, by długo były smaczne i aromatyczne, a przy tym nie połamały nam zębów? Sprawdźcie te sposoby!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Twarda sztuka

Pierniki po upieczeniu są twarde – to zasługa miodu, który się dodaje do pieczenia. Takie pierniczki są najlepsze do powieszenia na choince i innych świątecznych stroikach. Mogą długo leżakować, ale trzeba pamiętać o odpowiednim ich przechowywaniu. Najlepiej nadają się do tego słoiki oraz szczelnie zamykane puszki i plastikowe pojemniki – bardzo ważne jest, aby odciąć dopływ powietrza, dzięki czemu ciastka nie tylko będą dłużej świeże, ale przede wszystkim nie pokryją się pleśnią! Im więcej wilgoci, tym większe prawdopodobieństwo powstania pleśni, która powoduje, że pierniki nadają się tylko do wyrzucenia.

Sposoby na miękkie pierniki

Choć piernikowe ludziki wyglądają uroczo na choince, to zjedzenie ich jest prawdziwym wyzwaniem! Na piernikach można dosłownie złamać zęby i nie wszystkim to odpowiada. Aby nieco zmiękczyć pierniki, można wykorzystać do tego dwa proste sposoby!

#1: Jabłko!

  1. Do pojemnika z pierniczkami włóż jabłko.
  2. Zamknij dokładnie pojemnik i odstaw na kilka dni.
  3. Po tym czasie wymień jabłko na świeże. Ciastka wchłoną wilgoć z owocu, dzięki czemu będą bardziej miękkie!

#2: Kuchenna ściereczka

  1. Ciastka wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką.
  2. Odstawiamy do pomieszczenia o wysokiej wilgotności.
  3. Po dwóch dniach wyjmujemy miękkie pierniczki z miski.

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Jak zabarwić lukier do pierników?
Adobe Stock
Newsy Czym zabarwić lukier do pierniczków? Te naturalne barwniki każdy ma w kuchni
Boże Narodzenie to wspaniała okazja, by wspólnie z rodziną upiec świąteczne ciasteczka. Dekorowanie pierniczków to ogromna frajda dla najmłodszych - sprawdźcie, jak można zrobić naturalne i zdrowe barwniki do lukru!
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Święta to czas, gdy pieczemy mnóstwo ciast i ciasteczek, a przede wszystkim – pierników. Zapach korzennych ciastek jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia i w tym szczególnym okresie nie ma co ich sobie żałować. Dlatego warto upiec ich jak najwięcej i bez wyrzutów sumienia zajadać się pierniczkami przed nadejściem Nowego Roku. Pierniczki nie tylko wspaniale smakują, ale także stanowią doskonałą dekorację choinki i świątecznych stroików. Wystarczy ozdobić je wzorkami z lukru, a będą wyglądać przepięknie na choince w towarzystwie bombek i światełek. Większość pewnie skorzysta z tradycyjnego przepisu na biały lukier (pisaliśmy o nim tutaj ). Warto jednak wypróbować różne barwniki do pierniczków, dzięki czemu będą wyglądały bardzo efektownie. Kolorowy lukier do pierników Być może krzywicie się na myśl o barwnikach do lukru. Wiele osób stara się odżywiać zdrowo, a to oznacza jedzenie żywności bez sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Z tego powodu część osób pewnie rezygnuje z kolorowych dekoracji do ciast. Zupełnie niepotrzebnie. Można bowiem bardzo łatwo stworzyć naturalne i bezpieczne dla zdrowia barwniki do żywności . Z ich pomocą można wyczarować piękne dekoracje do świątecznych pierniczków. Jeżeli odżywiacie się zdrowo, a do tego macie dzieci, to nie musicie rezygnować ze wspólnej zabawy w pieczenie i dekorowanie świątecznych ciastek. Dzięki naturalnym barwnikom z łatwością stworzycie kolorowe ludziki z piernika, choinki i bałwanki. Sprawdźcie poniżej, jak uzyskać poszczególne kolory lukru. Czerwony W czasie przygotowywania lukru do cukru (zamiast wody) dodaj sok z żurawiny albo porzeczek . Zielony Wystarczy wycisnąć liście szpinaku . Powstały sok wymieszany z cukrem pudrem...

Przeczytaj
Piernik na szybko dzień przed Wigilią
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik
Magda Borucińska
grudzień 10, 2020

Pierniki dawniej były symbolem luksusu, na który stać było tylko nielicznych. Nic dziwnego, we wnętrzu piernika kryje się przecież mnóstwo drogiego miodu oraz przypraw, które kiedyś były bardzo cenne. Pierniki najczęściej kojarzą się z długo dojrzewającymi wypiekami, które trzeba zacząć przygotowywać na kilka tygodni przed świętami. Takie ciasto powinno leżakować minimum 2 tygodnie, a najlepiej od 4 do 6 tygodni! Czyli dobrze byłoby zacząć świąteczne przygotowania już w listopadzie. Jednak zazwyczaj o tym zapominamy i tuż przed Wigilią szukamy przepisu na piernik, który po upieczeniu będzie gotowy do zjedzenia. Oczywiście, takie pierniki również można zrobić, mają nieco inną konsystencję, ale są równie pyszne co te tradycyjne. Piernik z poniższego przepisu wychodzi miękki i wilgotny, a zapach przypraw jeszcze długo unosi się w powietrzu. Świąteczny piernik z polewą czekoladową Składniki na ciasto 4 szklanki mąki pszennej, najlepszy będzie typ 450 250 g margaryny 5 jajek 150 ml miodu 220 g szklanka cukru 200 g powideł, najlepiej śliwkowych 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 300 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao gałka muszkatowa 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Pół łyżeczki mielonych goździków Składniki na polewę 2 gorzkie czekolady 3 łyżki mleka Posypka Przygotowanie W garnku rozpuść margarynę, dodaj miód i cukier – mieszaj aż składniki się połączą. Wystudź. Do masy dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę, kakao, przyprawy i  proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Na koniec do ciasta należy wlać mleko z dodatkiem sody oczyszczonej, powidła oraz bakalie: orzechy i rodzynki....

Przeczytaj