Święta lada chwila, a wasze pierniczki dalej twarde jak kamień? Zastosujcie ten trik, a zmiękną raz-dwa
Własne
Newsy

Święta lada chwila, a wasze pierniczki dalej twarde jak kamień? Zastosujcie ten trik, a zmiękną raz-dwa

Uwielbiasz pierniczki, ale na samą myśl o twardych ciasteczkach bolą cię zęby? Jest na to sposób!

Pierniczki to sprawdzone ciastka na święta. Zapach podczas ich pieczenia od razu przywodzi nam na myśl Boże Narodzenie i wigilijną kolację. Jak je przechowywać, by długo były smaczne i aromatyczne, a przy tym nie połamały nam zębów? Sprawdźcie te sposoby!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać pierniki?

Pierniki po upieczeniu są twarde – to zasługa miodu, który się dodaje do pieczenia. Takie pierniczki są najlepsze do powieszenia na choince i innych świątecznych stroikach. Mogą długo leżakować, ale trzeba pamiętać o odpowiednim ich przechowywaniu.

Najlepiej nadają się do tego słoiki oraz szczelnie zamykane puszki i plastikowe pojemniki – bardzo ważne jest, aby odciąć dopływ powietrza, dzięki czemu ciastka nie tylko będą dłużej świeże, ale przede wszystkim nie pokryją się pleśnią! Im więcej wilgoci, tym większe prawdopodobieństwo powstania pleśni, która powoduje, że pierniki nadają się tylko do wyrzucenia.

Zobacz także
W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie żeby nie przepiec bo będą twarde jak kamień

W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie, żeby nie przepiec, bo będą twarde jak kamień

lukier przepis

Będziesz zdobić pierniczki? Z tego przepisu wychodzi najlepszy lukier

Jak zmiękczyć twarde pierniczki?

Choć piernikowe ludziki wyglądają uroczo na choince, to zjedzenie ich jest prawdziwym wyzwaniem! Na piernikach można dosłownie złamać zęby i nie wszystkim to odpowiada. Aby nieco zmiękczyć pierniki, można wykorzystać do tego dwa proste sposoby! Oto pierwszy z nich, do którego będziecie potrzebowali jabłek.

  1. Do pojemnika z pierniczkami włóż jabłko.
  2. Zamknij dokładnie pojemnik i odstaw na kilka dni.
  3. Po tym czasie wymień jabłko na świeże. Ciastka wchłoną wilgoć z owocu, dzięki czemu będą bardziej miękkie!

Innym sposobem jest użycie wilgotnej ściereczki:

  1. Ciastka wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką.
  2. Odstawiamy do pomieszczenia o wysokiej wilgotności.
  3. Po dwóch dniach wyjmujemy miękkie pierniczki z miski.
Pierniczki
Własne
Newsy
Co zrobić, by pierniczki nie stwardniały? Jest na to jeden genialny sposób
Święta bez pierniczków nie mogą się odbyć. Korzenne ciastka sprawdzą się nie tylko jako deser, ale i jako ozdoba choinki!

Niejedna gospodyni rozpoczyna świąteczne przygotowania właśnie od pieczenia pierników. Co prawda do świąt jeszcze trochę zostało, ale warto rozglądać się już za odpowiednim przepisem na te aromatyczne ciasteczka. Aby pierniczki się udały i smakowały jak należy kluczowe będą dwa składniki. Po pierwsze chodzi tu o przyprawę korzenną do piernika. Na szczęście nie musimy „bawić się” w odmierzanie właściwych proporcji cynamonu, kardamonu, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i innych przypraw – gotową mieszankę bez problemu kupimy w sklepie. Drugim kluczowym składnikiem będzie miód. Być może mieliśmy okazję jeść pierniczki wypieczone na bazie miodu sztucznego. Często ten patent wykorzystują producenci ciastek, które możemy dostać w markecie. I między innymi dlatego właśnie wybierzmy jednak prawdziwy miód z pasieki. Dzięki niemu nasze pierniki będą miały odpowiedni smak i prawdziwy, szlachetny charakter. Co zrobić, by pierniczki nam nie stwardniały? Nie da się ukryć, że miód dodany do naszych kruchych ciastek może spowodować ich szybkie twardnienie. Nie ma się czego obawiać. Wystarczy jedynie zapewnić im odpowiednią dawkę wilgoci. Jak? Dobrym sposobem będzie szczelne zamknięcie pierniczków na przykład z obranym jabłkiem. Ciastka pochłoną wilgoć owocu i staną się miększe. Uważajmy jednak, by nie dopuścić do zepsucia się jabłek w zamkniętym opakowaniu. A teraz czas już na krótki i prosty przepis na pierniczki: Składniki: 40 dag mąki 2-3 jajka 10 dag cukru pudru 10 dag masła 10 dag miodu (należy użyć płynnego miodu) Łyżka przyprawy do piernika Łyżka kakao Łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i ostudzamy. Wszystkie składniki łączymy w sporym naczyniu i przygotowujemy gładkie ciasto....

W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie żeby nie przepiec bo będą twarde jak kamień
Adobe Stock
Newsy
W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie, żeby nie przepiec, bo będą twarde jak kamień
Te drobne, korzenne ciasteczka trzeba piec bardzo krótko. W przeciwnym wypadku będą trudne do pogryzienia i niesmaczne. Sprawdźcie ile piec pierniczki, żeby były idealne.

Pieczenie pierniczków to w wielu domach ważny rytuał. Można je robić, nawet jeśli nie mieszkają z wami małe dzieci, dla których wałkowanie ciasta i wycinanie foremkami kształtów jest wielką atrakcją. Dorośli też lubią ten korzenny zapach rozchodzący się po całym domu, pieką więc pierniki dla siebie.  Nie macie foremek do wypiekana pierniczków? Nic nie szkodzi. Ciastka nie muszą mieć wymyślnych kształtów. Mogą być okrągłe, wycięte szklanką. Podpowiadamy jak je piec.   W jakiej temperaturze należy piec pierniczki? Pierniczki to drobne ciastka z cienko rozwałkowanego ciasta. Nie wymagają bardzo wysokiej temperatury, żeby upiekły się i ciasto nie było surowe. Najczęściej na pierniczki nastawia się piekarniki na 160-180 st. Celsjusza. Przy wyższej temperaturze ciasteczka od razu się spieką i trwale stwardnieją. To samo dotyczy czasu trzymania ciastek w piekarniku. Zalecany czas na małe pierniczki do 8-12 minut. 8 do 10 minut to dokładnie tyle ile potrzebują, żeby mąka nie była surowa. 10 do 12 min to czas na solidne przypieczenie od góry, ale nie przepieczenie. Pamiętajcie także o tym, że czas pieczenia pierniczków może nieznacznie różnić się w zależności od przepisu, z którego korzystacie. Gdy ciasteczka przestygną można je ozdobić lukrem, bakaliami lub kolorowymi posypkami. Ciasteczka można upiec nawet 3 tygodnie wcześniej. Po wystygnięciu i ozdobieniu przełóżcie je do szczelnego opakowania. Ciasteczka w trakcie 3 tygodni zmiękną, staną się przyjemnie mięsiste i jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, włóżcie do opakowania 2-3 kawałki obranego jabłka. Jabłko trzeba jednak wymieniać co 1-2 dni. Przepis na proste, korzenne pierniczki Składniki:  1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki masła...

Kiedyś piernik miał leczyć, a nie smakować -pierwszy przepis był w książce medycznej, a nie kucharskiej
Adobe Stock
Newsy
Kiedyś piernik miał leczyć, a nie smakować. Pierwszy przepis był w książce… medycznej
Połączenie korzennego smaku i leczniczych właściwości przypraw dodanych do piernika powoduje, że to ciasto doskonałe. Legenda mówi, że do jego powstania doprowadził… przypadek.

Myślicie, że piernik pochodzi z Torunia? Nic podobnego. Miejscem jego narodzin były tereny dzisiejszej Holandii, a pierwsze, jeszcze nieco inne pierniki, jadano już w starożytności. W przeszłości ten wypiek był produktem luksusowym. Wynikało to z dużej ilości egzotycznych, korzennych przypraw, które musiały przebyć długą podróż, zanim trafiły na stoły. Jego dojrzewanie i wypiekanie trwało bardzo długo, nie każdy więc mógł sobie pozwolić na tak rozbudowane procedury kuchenne.  Piernik dojrzewał nawet kilkanaście lat Pierwsze pierniki, zwane „miodownikami” były jedzone już w starożytności. Były to ciastka smarowane miodem, a z czasem też pieprzem. Nazwa piernik pochodzi właśnie od słowa „pierny”, co oznaczało pieprzny. Jednak dopiero w średniowieczu miodowniki z przyprawami, przyrządzane według starożytnych receptur, zaczęły piec zakony benedyktyńskie. Stało się to możliwe dzięki wyprawom handlowym, które sprowadziły do Europy całkiem nowe, korzenne przyprawy. Zaczęły powstawać cechy piekarskie, specjalizujące się w wypiekaniu piernika. To dopiero wtedy piernik trafił do Torunia i za sprawą zakonników – rozkwitł. Jak wykorzystywano piernik? W dawnej Polsce mąkę z miodem mieszano zaraz po urodzinach córki i odkładano na leżakowanie do piwnic na długie lata. Wypiekano z nich weselne pierniki, gdy córka wychodziła za mąż. Był zakąską do wódki. Józef Epifani Minasowicz, sekretarz króla Stanisława Augusta, pisał: - Kto nie pija gorzałki i od niej umyka, ten słodkiego nie godzien kosztować piernika. Miękkie pierniki damy zagryzały podczas proszonych podwieczorków. Żołnierze nosili w plecakach twarde, piernikowe suchary, które mogły być przechowywane przez długi czas i były pożywne. Jednak to nie...

lukier przepis
AdobeStock
Newsy
Będziesz zdobić pierniczki? Z tego przepisu wychodzi najlepszy lukier
Święta to szczególny czas, kiedy spędzamy więcej chwil z rodziną - nie tylko przy wigilijnym stole, ale także podczas przygotowań do świąt. Jeśli będziecie piec w tym roku pierniczki i inne ciasteczka, to udekorujcie je lukrem z tego przepisu!

Choć do świąt jeszcze dwa tygodnie, to kto ma ochotę na własnoręcznie robione pierniczki powinien wziąć się za nie już teraz! Czasu zostało naprawdę mało! A przecież nic tak nie oddaje klimatu świąt jak domowej roboty ciasteczka wiszące na choince albo domek z piernika! W dodatku pieczenie ciastek to świetna zabawa dla całej rodziny – zwłaszcza dla najmłodszych. Dzieci mają ogromną frajdę, gdy mogą się zająć czymś „dorosłym” i pomóc rodzicom w przygotowywaniu świąt. Do tego jest to dla nich świetny trening umiejętności motorycznych i sposób na spędzenie czasu z mamą i tatą.   Przygotowanie lukru jest bardzo proste i nie wymaga dużo pracy. A warto się tego nauczyć, ponieważ pasuje on do wszystkiego! Świątecznych pierniczków, kruchych ciasteczek, a także babki piaskowej czy pysznych, drożdżowych bułek cynamonowych. Przepis na lukier do pierniczków i nie tylko Aby zrobić lukier, potrzebujecie dosłownie dwóch, góra trzech składników: Cukier puder Woda lub sok z cytryny Prawda, że banalnie proste? Sprawdźmy, jak go wyczarować z zaledwie dwóch produktów! Przygotowanie Jest jedna, bardzo prosta zasada przyrządzania lukru – na każde 200 g cukru pudru przypada 5, góra 6 łyżek wody. Dzięki takim proporcjom wyjdzie idealny! Cukier przesiewamy przez sitko – tak, jak mąkę – wprost do miski. Cały czas mieszając powoli dodajemy do cukru wodę (lub sok). Mieszamy tak długo, aż konsystencja lukru będzie jednolita. Jeśli jest zbyt rzadki, to dosypcie cukru. Jeśli zbyt gęsty – dolejcie wody. Właściwa konsystencja lukru to taka, gdy nabierając go łyżeczką swobodnie będzie on z niej spływał powoli, jak ciasto naleśnikowe. Zamiast wody możecie użyć soku z cytryny – wtedy lukier będzie miał lekko kwaśny,...