Biała kapusta to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. To dzięki niej możemy cieszyć się smakiem gołąbków, kapuśniaku, bigosu czy tradycyjnej kiszonej kapusty. Jak przechowywać zapasy białej kapusty? Sprawdźcie, gdzie ją trzymać, aby na dłużej pozostała ona świeża.

Jak przechowywać kapustę?

Istnieje wiele sposobów na prawidłowe przechowywanie kapusty. Niektóre z nich mogą was zaskoczyć. Zacznijmy od tego, że w pomieszczeniu, w którym chcemy trzymać kapustę powinno być chłodno.

Dobrze, żeby panowała w nim temperatura od 0 do +3ºC, ale najlepiej gdyby była  ona nawet niższa - około +1  z uwagi na fakt, że przy +3 stopniach w kapuście mogą zachodzić procesy gnilne. A co z wilgotnością powietrza? Nie powinna być większa niż 90%.

Sposoby przechowywania kapusty

  • Najprostszym sposobem jest przechowywanie kapusty w pudełkach lub kartonach. Ułóżcie główki kapusty tak, aby się ze sobą nie stykały.
  • Jeśli zdecydujecie się przechowywać to warzywo na półkach, każdą główkę owińcie w papier. Nie używajcie w tym celu gazet, ponieważ drukarski tusz może wsiąknąć w liście. 
  • Na lince. Kiedy będziecie wycinać kapustę z ziemi, nie używajcie noża, tylko wyrwijcie ją z korzeniami i zawieście do góry nogami w piwnicy na mocnej lince. Pamiętajcie, że główki nie powinny się ze sobą stykać. To świetny sposób, aby zapewnić kapuście dobrą wentylacje.
  • W glinie. Ciekawym sposobem jest przechowywanie kapusty jest umieszczenie jej w glinie. Wymieszajcie dwie części gliny i jedną część wody. Posmarujcie taką masą każdą główkę i odstawcie ją do wysuszenia. Kiedy zewnętrzna powłoka stwardnieje, możecie położyć kapustę na półce w piwnicy.
  • W folii. Kapustę możemy też owinąć folią spożywczą. Zróbcie to bardzo ciasno, najlepiej 2-3 warstwami folii, w pomieszczeniu, w którym będzie leżała kapusta, ponieważ wtedy nie będzie kondensacji wilgoci pomiędzy folią a kapustą. Tak przygotowaną kapustę możecie też trzymać w lodówce w przegródce na warzywa. Co jakiś czas sprawdzajcie jej stan i usuwajcie psujące się liście. Nie zapomnijcie też o regularnym wymienianiu folii.

Jakiej kapusty nie należy przechowywać?

Do przechowywania nie nadają się kapusty:

Zobacz także:

  • chore
  • uszkodzone
  • zamarznięte
  • słabo rozwinięte
  • niedojrzałe
  • popękane

Zanim umieścicie kapustę w miejscu docelowym, powinniście ją przez 24 godziny obsuszyć w ciepłym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

Źródło: poradyogodnika.blogspot.pl