Jak przechowywać kapustę? Przyda wam się… linka
AdobeStock
Newsy

Jak przechowywać kapustę? Przyda wam się… linka. Dzięki 1 trikowi przedłużycie jej świeżość

Słyszeliście kiedyś o takim sposobie przechowywania kapusty? Dzięki tej metodzie wasza kapusta będzie o wiele dłużej świeża.

Biała kapusta to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. To dzięki niej możemy cieszyć się smakiem gołąbków, kapuśniaku, bigosu czy tradycyjnej kiszonej kapusty. Jak przechowywać zapasy białej kapusty? Sprawdźcie, gdzie ją trzymać, aby na dłużej pozostała ona świeża.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać kapustę?

Istnieje wiele sposobów na prawidłowe przechowywanie kapusty. Niektóre z nich mogą was zaskoczyć. Zacznijmy od tego, że w pomieszczeniu, w którym chcemy trzymać kapustę powinno być chłodno.

Dobrze, żeby panowała w nim temperatura od 0 do +3ºC, ale najlepiej gdyby była  ona nawet niższa - około +1  z uwagi na fakt, że przy +3 stopniach w kapuście mogą zachodzić procesy gnilne. A co z wilgotnością powietrza? Nie powinna być większa niż 90%.

Zobacz także
Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc

Surówka z kiszonej kapusty

Prosta surówka z kiszonej kapusty z 1 nietypowym dodatkiem, który odmieni jej smak. Zrobicie ją w 10 min

Sposoby przechowywania kapusty

  • Najprostszym sposobem jest przechowywanie kapusty w pudełkach lub kartonach. Ułóżcie główki kapusty tak, aby się ze sobą nie stykały.
  • Jeśli zdecydujecie się przechowywać to warzywo na półkach, każdą główkę owińcie w papier. Nie używajcie w tym celu gazet, ponieważ drukarski tusz może wsiąknąć w liście. 
  • Na lince. Kiedy będziecie wycinać kapustę z ziemi, nie używajcie noża, tylko wyrwijcie ją z korzeniami i zawieście do góry nogami w piwnicy na mocnej lince. Pamiętajcie, że główki nie powinny się ze sobą stykać. To świetny sposób, aby zapewnić kapuście dobrą wentylacje.
  • W glinie. Ciekawym sposobem jest przechowywanie kapusty jest umieszczenie jej w glinie. Wymieszajcie dwie części gliny i jedną część wody. Posmarujcie taką masą każdą główkę i odstawcie ją do wysuszenia. Kiedy zewnętrzna powłoka stwardnieje, możecie położyć kapustę na półce w piwnicy.
  • W folii. Kapustę możemy też owinąć folią spożywczą. Zróbcie to bardzo ciasno, najlepiej 2-3 warstwami folii, w pomieszczeniu, w którym będzie leżała kapusta, ponieważ wtedy nie będzie kondensacji wilgoci pomiędzy folią a kapustą. Tak przygotowaną kapustę możecie też trzymać w lodówce w przegródce na warzywa. Co jakiś czas sprawdzajcie jej stan i usuwajcie psujące się liście. Nie zapomnijcie też o regularnym wymienianiu folii.

Jakiej kapusty nie należy przechowywać?

Do przechowywania nie nadają się kapusty:

  • chore
  • uszkodzone
  • zamarznięte
  • słabo rozwinięte
  • niedojrzałe
  • popękane

Zanim umieścicie kapustę w miejscu docelowym, powinniście ją przez 24 godziny obsuszyć w ciepłym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

Źródło: poradyogodnika.blogspot.pl

Błąd przy kiszeniu kapusty
Newsy
Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak
Upewnijcie się, że przygotowujecie ją we właściwy sposób, bo źle zrobiona kiszona kapusta jest niesmaczna i nie ma tylu drogocennych właściwości.

Kiszona kapusta jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Taka samodzielnie przygotowana będzie szczególnie bogata w naturalne mikroorganizmy wspierające zdrowie.  Kapuśniak z kiszonej kapusty , bigos na kiszonej kapuście , pierogi z kapustą i grzybami – żadne z tych dań nie mogłoby być przygotowane bez bez kapusty kiszonej. Jeśli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, już wyprzedzacie o krok osoby, które ją kupują. Jednak pamiętajcie, dobre chęci to niestety nie wszystko. Ne każda domowa kapusta kiszona będzie zdrowa, a przede wszystkim – smaczna. Upewnijcie się, że nie popełniacie tego błędu , bo inaczej kapusta nie będzie zachwycała smakiem. Dodawanie za dużej ilości soli do kapusty kiszonej To właśnie błąd, przed którym chcieliśmy was ostrzec. Jednym z częściej popełnianych przy kiszeniu kapusty błędów, jest dodawanie do niej zbyt dużej ilości soli. Konsekwencje mogą być następujące: Jeśli przesolicie kapustę, to przede wszystkim, będzie ona niesmaczna .  Po drugie, przesolona kapusta kiszona nie jest aż tak zdrowa. Sól to substancja, której w diecie prawie każdego Polaka jest zbyt dużo. Wszyscy powinniśmy jej unikać i ograniczać ją tam, gdzie to możliwe.  Najgorszą konsekwencją przesolenia kapusty kiszonej będzie jednak fakt, że taka kapusta jest bardziej podatna na rozwój grzybów i pleśni. Mogą one wpływać na kolor kapusty i zmieniać go na brązowy lub nawet szary. Prawidłowa proporcja soli do kapusty przy przygotowaniu kapusty kiszonej, wynosi: 200 g soli na każde 10 kg kapusty . Jak prawidłowo przechowywać kapustę kiszoną? To błąd, który szczególnie często popełniany jest przy robieniu kapusty kiszonej. Wystrzegajcie się go dla lepszego smaku i bogatszych właściwości zdrowotnych kiszonej...

kiszona kapusta
Adobe Stock
Newsy
Kiszona kapusta wcale nie jest taka zdrowa? Nie warto jej jeść szczególnie w 1 przypadku
Mamy dla was bardzo ważną informację - kapusta kiszona może być w niektórych przypadkach szkodliwa! Sprawdźcie, czy ten problem was dotyczy.

Kapusta kiszona znana jest z szeregu prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C jest doskonałym, domowym środkiem na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności. A do tego jest bardzo smaczna i stanowi bazę wielu dań. Ale czy wiedzieliście, że nie zawsze kapusta jest taka zdrowa? Sprawdźcie, kiedy nie powinniście jej jeść. Kto nie powinien jeść kiszonej kapusty? Kapusta kiszona zawiera substancje i minerały, które są szkodliwe dla osób cierpiących na niektóre choroby. Ze względu na wysoką zawartość sodu, nie powinni jej jeść osoby chorujące na : choroby układu naczyniowo-sercowego, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek. Szczególnie na kapustę powinny uważać osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego . Kapusta jest ciężkostrawna - wywołuje wzdęcia, gazy, powoduje uczucie przelewania w żołądku i rozpierania. Jeśli macie delikatny żołądek, powinniście bardzo ją ograniczać, ponieważ działa ona drażniąco na delikatną śluzówkę tego organu. Zwłaszcza osoby cierpiące na wrzody żołądka lub będące po operacji usunięcia woreczka żółciowego kategorycznie powinny wyeliminować kiszoną kapustę ze swojej diety. Jeżeli więc ten problem dotyczy was lub waszych bliskich, koniecznie ich o tym poinformujcie. Kiszona kapusta jest również niewskazana, jeżeli borykacie się z niedoczynnością tarczycy . Zawarte w kapuście goitrogeny mają właściwości wolotwórcze. Jak przygotowywać kapustę kiszoną? Najlepszym sposobem na zminimalizowanie szkód powodowanych przez jedzenie kapusty jest oczywiście całkowite wyeliminowanie jej z diety. O ile jednak lekarz wam tego nie zaleci, nie musicie całkowicie z niej rezygnować – wystarczy mocno ograniczyć jej spożycie i przygotowywać w odpowiedni sposób. Na przykład, aby zmniejszyć ilość sodu w...

Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie
AdobeStock
Newsy
Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie idealna 
Nie ma chyba nic gorszego niż odkrycie po miesiącu oczekiwania na ukiszoną kapustę, że wyszła zbyt gorzka. Dowiedzcie się, jak można temu zaradzić!

Ukiszona kapusta sprawdzi się zawsze – zarówno jako surówka, jak i składnik zup i bigosu. W dodatku można ją przyrządzać cały rok, a włożona do słoików będzie bardzo długo zdatna do spożycia. Czasami niestety wyjdzie zbyt gorzka. Jak temu zaradzić? Sprawdźcie prosty sposób! Co zrobić, by kapusta kiszona nie wyszła gorzka? Jeśli wasza kapusta po ukiszeniu wychodzi gorzka w smaku, to możecie temu zaradzić stosując prosty trik. Nie przyrządzajcie kapusty od razu po przyniesieniu świeżych główek ze sklepu! Należy zostawić je w ciemnym i dość chłodnym pomieszczeniu na 3-4 dni, na przykład w spiżarni. Ważne, by temperatura wynosiła około 15 stopni. W takich warunkach, bez dostępu światła z kapusty zniknie chlorofil oraz siarka, które odpowiadają za jej zapach i gorzki smak po ukiszeniu. Dopiero po tym czasie możecie ją poszatkować i przygotować do kiszenia. Przepis na kiszoną kapustę: Do przygotowania kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 10 kg świeżej kapusty Kilogram marchwi 2 jabłka Szklanka soli do przetworów 2 łyżeczki kminku Przygotowanie: Zgodnie z podaną wskazówką, świeże główki kapusty zamknijcie w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na kilka dni. Po tym czasie umyjcie kapustę, oderwijcie wierzchnie liście i przekrójcie każdą główkę na 4 części. Wytnijcie głąb, a ćwiartki drobno poszatkujcie. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Podobnie postąpcie z jabłkami. Dodajcie do kapusty. Całość przełóżcie do dużej miski i wsypcie szklankę soli oraz 2 łyżeczki kminku. Całość wymieszajcie i ugniećcie mocno tak, by kapusta wypuściła soki. Powtórzcie ugniatanie dwa razy, co pół godziny. Kapustę włóżcie do dużego,...

Liście kalafiora
Pixabay
Newsy
Obrywacie liście kalafiora? To fatalny błąd. Więcej tak nie róbcie
Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się obierać kalafiora.

Kalafior to typowo polskie warzywo, które można dostać w sklepach praktycznie przez cały rok. Świetnie nadaje się do robienia różnego rodzaju zup i jako dodatek do obiadu. Na pewno kochacie też kalafiora gotowanego i podawanego z bułką tartą i masłem. Dowiedzcie się, jak powinno się go przygotowywać do jedzenia. Już nigdy nie oderwiecie z niego liści! Przechowywanie kalafiora Temperatura przechowywania kalafiora By kalafior zachował świeżość przez długi czas, dobrze przechowywać go w temperaturze bliskiej zera stopni. Możecie wsadzić go więc do lodówki albo przechowywać większą ilość kalafiorów w piwnicy. Najlepszym miejscem na przetrzymywanie kalafiora w lodówce jest dolna półka.  Nie trzymajcie kalafiora w folii Ważne jest, żeby kalafior był w suchym, ale przewiewnym miejscu. Powinien mieć dostęp do świeżego powietrza. Nie trzymajcie go więc w folii, bo odcina ona dostęp powietrza! Nie odrywajcie liści od kalafiora Żeby kalafior był świeży przez dłuższy czas, nie odrywajcie od niego liści! Jeśli je zostawicie, kalafior zachowa świeżość nawet przez 2 tygodnie. Jeśli wyłamiecie liście, wytrzyma on niestety tylko kilka dni. Pamiętajcie, żeby zawsze zachowywać liście kalafiora i odłamać je dopiero przed gotowaniem lub jedzeniem. Obróbka kalafiora przed jedzeniem Kalafiora można jadać na surowo, upieczonego lub ugotowanego. Niezależnie od tego, jak zdecydujecie się go podać, kalafiora trzeba przed zjedzeniem odpowiednio obrobić. Na pewno musicie go umyć. Liście kalafiora są jadalne, jeśli chcecie, możecie dodać je więc do zupy albo przerobić na pesto.  Ciekawe dania z kalafiora Kalafior jest bardzo niskokaloryczny. Zyskał więc szczególne uznanie dietetyków i osób odchudzających się. Z kalafiora można zrobić wiele naprawdę ciekawych, odchudzonych...