Zdarzyło wam się kiedyś wyciągnąć z lodówki kawałek świeżego imbiru, żeby przygotować swoje ulubione danie, ale okazało się, że jest on zwiędły i bezużyteczny? Dzięki naszym poradom wasz imbir na dłużej zachowa wygląd i świeżość.
Jak prawidłowo przechowywać imbir?
Kiedy kupujemy w sklepie lub na bazarze korzeń imbiru, raczej jest mało prawdopodobne, abyśmy zużyli całość w ciągu kilku dni. Tuż po kupieniu imbiru, warto więc zawinąć go w ręcznik papierowy po czym włożyć do papierowej lub strunowej torebki a następnie schować w lodówce w miejscu przeznaczonym na warzywa i owoce. Tak przechowywany imbir może być dobry do spożycia nawet przez kilka tygodni. Jakie są inne metody przechowywania korzenia imbiru?
Dobrym, jeśli nie – najlepszym - pomysłem na przechowywanie imbiru, jest jego zamrożenie. Dzięki temu imbir pozostanie świeży w zamrażarce przez wiele miesięcy. Jeżeli chcecie zamrozić imbir, najprościej jest przygotować go w dwóch formach: startej i pokrojonej.
Jak zamrozić imbir?
- Spłuczcie pod wodą i wyszorujcie imbir, aby usunąć z niego wszelkie zabrudzenia.
- Użyjcie łyżki lub noża, aby usunąć z niego sęki lub części, które nie wyglądają na świeże.
- Osuszcie dokładnie imbir ręcznikiem papierowym.
- Nie musicie obierać imbiru. Pokrójcie go na kawałki i umieśćcie w zamrażarce.
Jak zamrozić starty imbir?
- Pokrójcie imbir na kilka dużych kawałków.
- Umieśćcie go w robocie kuchennym i zetrzyjcie do pożądanej wielkości.
- Włóżcie starty imbir do woreczka strunowego i dociśnijcie, aby uformować cienki arkusz.
- Umieśćcie imbir w zamrażarce na płaskiej powierzchni.
- Jeśli będziecie potrzebowali imbiru, wystarczy rozmrozić go przed użyciem.
Jak przechowywać suszony imbir?
Jeżeli macie do dyspozycji suszony, sproszkowany imbir w formie przyprawy, pamiętajcie by po otwarciu opakowania, trzymać ją w suchym i zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej. O wiele lepiej będzie jednak, jeśli przesypiecie przyprawę do zamykanego szczelnie słoiczka i postawicie w szafce. Imbir w sproszkowanej postaci bardzo szybko traci zapach i smak, dlatego warto przechowywać go właśnie tą metodą.
Zobacz także:
Jak wybrać dobry imbir?
Kiedy wybierzecie się do sklepu lub na bazarek po korzeń imbiru, zwróćcie uwagę na to, żeby był on jędrny, soczysty i miał ładną, lśniącą skórkę. To znaczy, że korzeń jest młody i zdrowy. Jeżeli korzeń imbiru jest wilgotny lub co gorsza – ma pleśń – nie kupujcie go, bo to oznacza, że jest stary. Korzeń, który wydaje się suchy, zwiędły lub popękany, też nie będzie świeży i należy go unikać.
Jak wykorzystać imbir w kuchni?
Większość ludzi kojarzy imbir ze słodkimi potrawami, takimi jak pierniki, ciastka imbirowe, a także z napojami, takimi jak piwo imbirowe i różne zdrowe koktajle. Tymczasem na Wschodzie, skąd pochodzi imbir, jest on zwykle używany do pikantnych potraw, takich jak curry i gorące stir-fry.
Jak jeszcze można wykorzystać imbir?
- dodajcie go do herbaty z miodem
- do domowych dżemów
- do marynat do drobiu i innych mięs
- do przygotowania orzeźwiającej lemoniady imbirowej
- do ryżu lub kuskusa
- do oliwy z oliwek i czosnku, aby zrobić smaczny dressing do sałatki
- do świeżo wyciśniętych soków marchwi i jabłek
Źródło: kuchnia.wp.pl