
Zdarzyło wam się kiedyś wyciągnąć z lodówki kawałek świeżego imbiru, żeby przygotować swoje ulubione danie, ale okazało się, że jest on zwiędły i bezużyteczny? Dzięki naszym poradom wasz imbir na dłużej zachowa wygląd i świeżość.
Jak prawidłowo przechowywać imbir?
Kiedy kupujemy w sklepie lub na bazarze korzeń imbiru, raczej jest mało prawdopodobne, abyśmy zużyli całość w ciągu kilku dni. Tuż po kupieniu imbiru, warto więc zawinąć go w ręcznik papierowy po czym włożyć do papierowej lub strunowej torebki a następnie schować w lodówce w miejscu przeznaczonym na warzywa i owoce. Tak przechowywany imbir może być dobry do spożycia nawet przez kilka tygodni. Jakie są inne metody przechowywania korzenia imbiru?
Dobrym, jeśli nie – najlepszym - pomysłem na przechowywanie imbiru, jest jego zamrożenie. Dzięki temu imbir pozostanie świeży w zamrażarce przez wiele miesięcy. Jeżeli chcecie zamrozić imbir, najprościej jest przygotować go w dwóch formach: startej i pokrojonej.
Jak zamrozić imbir?
- Spłuczcie pod wodą i wyszorujcie imbir, aby usunąć z niego wszelkie zabrudzenia.
- Użyjcie łyżki lub noża, aby usunąć z niego sęki lub części, które nie wyglądają na świeże.
- Osuszcie dokładnie imbir ręcznikiem papierowym.
- Nie musicie obierać imbiru. Pokrójcie go na kawałki i umieśćcie w zamrażarce.
Jak zamrozić starty imbir?
- Pokrójcie imbir na kilka dużych kawałków.
- Umieśćcie go w robocie kuchennym i zetrzyjcie do pożądanej wielkości.
- Włóżcie starty imbir do woreczka strunowego i dociśnijcie, aby uformować cienki arkusz.
- Umieśćcie imbir w zamrażarce na płaskiej powierzchni.
- Jeśli będziecie potrzebowali imbiru, wystarczy rozmrozić go przed użyciem.
Jak przechowywać suszony imbir?
Jeżeli macie do dyspozycji suszony, sproszkowany imbir w formie przyprawy, pamiętajcie by po otwarciu opakowania, trzymać ją w suchym i zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej. O wiele lepiej będzie jednak, jeśli przesypiecie przyprawę do zamykanego szczelnie słoiczka i postawicie w szafce. Imbir w sproszkowanej postaci bardzo szybko traci zapach i smak, dlatego warto przechowywać go właśnie tą metodą.
Jak wybrać dobry imbir?
Kiedy wybierzecie się do sklepu lub na bazarek po korzeń imbiru, zwróćcie uwagę na to, żeby był on jędrny, soczysty i miał ładną, lśniącą skórkę. To znaczy, że korzeń jest młody i zdrowy. Jeżeli korzeń imbiru jest wilgotny lub co gorsza – ma pleśń – nie kupujcie go, bo to oznacza, że jest stary. Korzeń, który wydaje się suchy, zwiędły lub popękany, też nie będzie świeży i należy go unikać.
Jak wykorzystać imbir w kuchni?
Większość ludzi kojarzy imbir ze słodkimi potrawami, takimi jak pierniki, ciastka imbirowe, a także z napojami, takimi jak piwo imbirowe i różne zdrowe koktajle. Tymczasem na Wschodzie, skąd pochodzi imbir, jest on zwykle używany do pikantnych potraw, takich jak curry i gorące stir-fry.
Jak jeszcze można wykorzystać imbir?
- dodajcie go do herbaty z miodem
- do domowych dżemów
- do marynat do drobiu i innych mięs
- do przygotowania orzeźwiającej lemoniady imbirowej
- do ryżu lub kuskusa
- do oliwy z oliwek i czosnku, aby zrobić smaczny dressing do sałatki
- do świeżo wyciśniętych soków marchwi i jabłek
Źródło: kuchnia.wp.pl