Jak przechowywać imbir? Dzięki tej metodzie będzie świeży nawet przez kilka tygodni
Pixabay
Newsy

Jak przechowywać imbir? Dzięki tej metodzie będzie świeży nawet przez kilka tygodni

Kupiliście świeży korzeń imbiru i chcecie, by jak najdłużej wam służył? Znamy pewien genialny sposób!

Zdarzyło wam się kiedyś wyciągnąć z lodówki kawałek świeżego imbiru, żeby przygotować swoje ulubione danie, ale okazało się, że jest on zwiędły i bezużyteczny? Dzięki naszym poradom wasz imbir na dłużej zachowa wygląd i świeżość.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo przechowywać imbir? 

Kiedy kupujemy w sklepie lub na bazarze korzeń imbiru, raczej jest mało prawdopodobne, abyśmy zużyli całość w ciągu kilku dni. Tuż po kupieniu imbiru, warto więc zawinąć go w ręcznik papierowy po czym włożyć do papierowej lub strunowej torebki a następnie schować w lodówce w miejscu przeznaczonym na warzywa i owoce. Tak przechowywany imbir może być dobry do spożycia nawet przez kilka tygodni. Jakie są inne metody przechowywania korzenia imbiru?

Dobrym, jeśli nie – najlepszym - pomysłem na przechowywanie imbiru, jest jego zamrożenie. Dzięki temu imbir pozostanie świeży w zamrażarce przez wiele miesięcy. Jeżeli chcecie zamrozić imbir, najprościej jest przygotować go w dwóch formach: startej i pokrojonej.

Jak zamrozić imbir?

  1. Spłuczcie pod wodą i wyszorujcie imbir, aby usunąć z niego wszelkie zabrudzenia.
  2. Użyjcie łyżki lub noża, aby usunąć z niego sęki lub części, które nie wyglądają na świeże.
  3. Osuszcie dokładnie imbir ręcznikiem papierowym.
  4. Nie musicie obierać imbiru. Pokrójcie go na kawałki i umieśćcie w zamrażarce.
Zobacz także
Poprawia pracę jelit i można nim zagęścić sos. Czym jest i jak smakuje galgant?

Jest zdrowa, poprawia pracę jelit, można nią zagęścić sos i przypomina imbir. Znacie tę przyprawę? 

Imbir

Jak wyhodować imbir w domu? Już nigdy nie kupicie go w sklepie

Jak zamrozić starty imbir?

  1. Pokrójcie imbir na kilka dużych kawałków.
  2. Umieśćcie go w robocie kuchennym i zetrzyjcie do pożądanej wielkości.
  3. Włóżcie starty imbir do woreczka strunowego i dociśnijcie, aby uformować cienki arkusz.
  4. Umieśćcie imbir w zamrażarce na płaskiej powierzchni.
  5. Jeśli będziecie potrzebowali imbiru, wystarczy rozmrozić go przed użyciem.

Jak przechowywać suszony imbir?

Jeżeli macie do dyspozycji suszony, sproszkowany imbir w formie przyprawy, pamiętajcie by po otwarciu opakowania, trzymać ją w suchym i zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej. O wiele lepiej będzie jednak, jeśli przesypiecie przyprawę do zamykanego szczelnie słoiczka i postawicie w szafce. Imbir w sproszkowanej postaci bardzo szybko traci zapach i smak, dlatego warto przechowywać go właśnie tą metodą. 

Jak wybrać dobry imbir?

Kiedy wybierzecie się do sklepu lub na bazarek po korzeń imbiru, zwróćcie uwagę na to, żeby był on jędrny, soczysty i miał ładną, lśniącą skórkę. To znaczy, że korzeń jest młody i zdrowy. Jeżeli korzeń imbiru jest wilgotny lub co gorsza – ma pleśń – nie kupujcie go, bo to oznacza, że jest stary. Korzeń, który wydaje się suchy, zwiędły lub popękany, też nie będzie świeży i należy go unikać.

Jak wykorzystać imbir w kuchni?

Większość ludzi kojarzy imbir ze słodkimi potrawami, takimi jak pierniki, ciastka imbirowe, a także z napojami, takimi jak piwo imbirowe i różne zdrowe koktajle. Tymczasem na Wschodzie, skąd pochodzi imbir, jest on zwykle używany do pikantnych potraw, takich jak curry i gorące stir-fry.

Jak jeszcze można wykorzystać imbir?

  • dodajcie go do herbaty z miodem
  • do domowych dżemów
  • do marynat do drobiu i innych mięs
  • do przygotowania orzeźwiającej lemoniady imbirowej
  • do ryżu lub kuskusa
  • do oliwy z oliwek i czosnku, aby zrobić smaczny dressing do sałatki
  • do świeżo wyciśniętych soków marchwi i jabłek

Źródło: kuchnia.wp.pl

Pixabay
Newsy
Imbir zrobił się szary i ma plamy? Sprawdźcie czy można go jeszcze jeść
Wasz imbir ma taki kolor i pojawiły się na nim plamki? Przeczytajcie, czy można go zachować, czy lepiej go jednak wyrzucić.

Kupiliście jakiś czas temu imbir i zastanawiacie się, czy jest on jeszcze dobry do spożycia? Przyjrzyjcie się dobrze jego korzeniowi. Jeśli tak wygląda to lepiej jego nie jedzcie. Jak wybrać dobry imbir? Imbir zyskuje coraz większą popularność wśród Polaków. Zwykle dodajemy go do herbaty z miodem, potraw z mięsem i ryżem, a także do różnych koktajli, nalewek czy dżemów. Jak wybrać dobry gatunkowo imbir i na co należy zwrócić największą uwagę? Wybierając imbir zwróćcie uwagę na to, aby był on: twardy jędrny pełny (pękaty) miał jasną, lśniącą skórkę w jasnoszarym lub jasnobrązowym kolorze jego skórka powinna być też cienka — nigdy gruba i włóknista (powinniśmy być w stanie łatwo naciąć skórę paznokciem) w środku powinien być żółty powinien mieć delikatny, imbirowy zapach imbir powinien łatwo pęknąć - jeśli tak nie jest, to prawdopodobnie nie jest świeży Jakiego imbiru lepiej nie kupować? Nie kupujcie imbiru, jeśli ma on: oznaki pleśni zgniliznę jest zwiędły lub wyschnięty pomarszczony ma ciemne plamki ma ciemny kolor ma miękkie plamki — to znak, że zbyt długo leżał na stoisku Czy można jeść imbir z sinymi plamami? Dostrzegliście na imbirze szare lub sine plamy? Lepiej go nie kupujcie, ponieważ oznacza to, że warzywo to było nieodpowiednio przechowywane. A może imbir, który macie już w swojej kuchni, z czasem poszarzał? Nie wyrzucajcie go. Wciąż możecie przygotowywać z niego potrawy, ale zarówno smak, jak i aromat waszych dań, będzie o wiele łagodniejszy. Jak przechowywać imbir? Jeśli często używacie w kuchni imbiru (dwa do trzech razy w tygodniu), tuż po kupieniu, warto zawinąć go w ręcznik papierowy po czym...

Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość
Co zrobić, że by chrzan jak najdłużej zachował świeżość? Skorzystajcie z naszych porad.

Trudno sobie nawet wyobrazić polską kuchnię bez chrzanu. To nie tylko doskonały dodatek do ogórków kiszonych, ale też jeden z podstawowych składników ćwikły. Jak przechowywać korzenie chrzanu? Co zrobić z otwartym chrzanem w słoiczku, by jak najdłużej zachował świeżość? Jak wybrać dobry chrzan? Świeży korzeń chrzanu jest dostępny przez cały rok, ale szczyt sezonu i wykorzystania jego w kulinariach przypada na wiosnę - mowa tutaj choćby o daniach wielkanocnych. Wybierając w sklepie lub na targu chrzan zwróćcie uwagę, aby jego korzenie były jędrne i nie miały pleśni oraz miękkich lub zielonych plam. Starsze korzenie chrzanu zwykle są wyschnięte i wysuszone. Mogą nawet zacząć kiełkować. Takiego chrzanu nie warto już kupować.  Jak przechowywać chrzan? Wszystko zależy od tego, jaki chrzan mamy do dyspozycji. Korzenie dobrze jest przechowywać w wilgotnym, zimnym środowisku, takim jak lodówka. Idealna jest plastikowa torba z wilgotnym ręcznikiem papierowym na dnie. Można je również przechowywać w piwnicy, jeśli zapewniona jest w niej odpowiednia wilgotność. Poniżej znajdziecie wskazówki dotyczące prawidłowego przechowywania chrzanu. Cały korzeń chrzanu możecie trzymać w lodówce. Najpierw dokładnie go umyjcie i osuszcie a następnie zawińcie w folię spożywczą. Tak przygotowany chrzan trzymajcie w lodówce na półce przeznaczonej do warzyw. Sklepowy chrzan. Gotowy, kupny chrzan możecie trzymać w lodówce nawet ok. 3 miesięcy. Jednak pamiętajcie, że z czasem straci on swoją ostrość i najlepiej jest zużyć go w ciągu 3 do 4 tygodni. Kiedy zauważycie, że wasz chrzan zaczyna nabierać ciemnego koloru, najwyższa pora go wyrzucić. W piwnicy. Jeśli macie do dyspozycji większe ilości korzeni chrzanu, możecie trzymać go w piwnicy w temp. 0-3...

jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe
Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne . Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie. Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany: koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną , a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie. koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność. leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów. łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę.  zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu...

Ta woda skutecznie odchudza. Już po 3 dniach brzuch będzie mniejszy
AdobeStock
Newsy
Ta woda skutecznie odchudza. Już po 3 dniach brzuch będzie mniejszy
Amerykańska ekspert ds. żywienia poleca swój sposób na przyśpieszenie odchudzania. Poznajcie jej autorski przepis na oczyszczający napój.

Po świętach wiele osób szuka sposobów na zgubienie kilku kilogramów. Jeżeli należycie do tego grona, poznajcie przepis na prosty napój, które pomoże wam schudnąć! Co zrobić, by schudnąć? Podstawą skutecznej diety odchudzającej jest przyjrzenie się swojemu jadłospisowi i usunięcie z niego wszystkich niezdrowych i kalorycznych produktów. Mowa tutaj oczywiście o słodyczach, tłustych i słonych przekąskach oraz innych niewskazanych produktach. Nie warto decydować się na diety „oczyszczające” i głodówki, które zawsze powodują efekt jo-jo, czyli szybkie przybranie na wadze po zakończeniu diety. Pomocne w odchudzaniu mogą być różnego rodzaju zdrowe napoje zawierające naturalne składniki, które nieco przyśpieszą metabolizm. Należy do nich na przykład sassy water – woda z dodatkiem ogórka, cytryny i mięty. Autorką przepisu na napój jest dietetyczka Cynthia Sass, która twierdzi, że regularne picie sassy water pomoże szybciej schudnąć. Przepis na sassy water Do przygotowania orzeźwiającego napoju, który przy okazji pozwoli wam szybciej zgubić nadmiarowe kilogramy, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 litry wody Cytryna Świeży ogórek 12 świeżych liści mięty 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru Przygotowanie: Umyjcie cytrynę, ogórka i liście mięty. Ogórek i cytrynę pokrójcie w grube plastry i włóżcie do dzbanka. Wsypcie liście mięty, suszoną miętę i starty imbir. Wlejcie dwa litry wody i przykryjcie dzbanek talerzykiem lub pokrywką. Odstawcie na noc do lodówki. I gotowe! Tak przygotowany napój będzie dobry przez dwa dni. Jak pić sassy water? Napój powinno się pić codziennie...