Jak przechowywać imbir? Dzięki tej metodzie będzie świeży nawet przez kilka tygodni
Pixabay
Newsy

Jak przechowywać imbir? Dzięki tej metodzie będzie świeży nawet przez kilka tygodni

Kupiliście świeży korzeń imbiru i chcecie, by jak najdłużej wam służył? Znamy pewien genialny sposób!

Zdarzyło wam się kiedyś wyciągnąć z lodówki kawałek świeżego imbiru, żeby przygotować swoje ulubione danie, ale okazało się, że jest on zwiędły i bezużyteczny? Dzięki naszym poradom wasz imbir na dłużej zachowa wygląd i świeżość.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo przechowywać imbir? 

Kiedy kupujemy w sklepie lub na bazarze korzeń imbiru, raczej jest mało prawdopodobne, abyśmy zużyli całość w ciągu kilku dni. Tuż po kupieniu imbiru, warto więc zawinąć go w ręcznik papierowy po czym włożyć do papierowej lub strunowej torebki a następnie schować w lodówce w miejscu przeznaczonym na warzywa i owoce. Tak przechowywany imbir może być dobry do spożycia nawet przez kilka tygodni. Jakie są inne metody przechowywania korzenia imbiru?

Dobrym, jeśli nie – najlepszym - pomysłem na przechowywanie imbiru, jest jego zamrożenie. Dzięki temu imbir pozostanie świeży w zamrażarce przez wiele miesięcy. Jeżeli chcecie zamrozić imbir, najprościej jest przygotować go w dwóch formach: startej i pokrojonej.

Jak zamrozić imbir?

  1. Spłuczcie pod wodą i wyszorujcie imbir, aby usunąć z niego wszelkie zabrudzenia.
  2. Użyjcie łyżki lub noża, aby usunąć z niego sęki lub części, które nie wyglądają na świeże.
  3. Osuszcie dokładnie imbir ręcznikiem papierowym.
  4. Nie musicie obierać imbiru. Pokrójcie go na kawałki i umieśćcie w zamrażarce.
Zobacz także
Poprawia pracę jelit i można nim zagęścić sos. Czym jest i jak smakuje galgant?

Jest zdrowa, poprawia pracę jelit, można nią zagęścić sos i przypomina imbir. Znacie tę przyprawę? 

Imbir

Jak wyhodować imbir w domu? Już nigdy nie kupicie go w sklepie

Jak zamrozić starty imbir?

  1. Pokrójcie imbir na kilka dużych kawałków.
  2. Umieśćcie go w robocie kuchennym i zetrzyjcie do pożądanej wielkości.
  3. Włóżcie starty imbir do woreczka strunowego i dociśnijcie, aby uformować cienki arkusz.
  4. Umieśćcie imbir w zamrażarce na płaskiej powierzchni.
  5. Jeśli będziecie potrzebowali imbiru, wystarczy rozmrozić go przed użyciem.

Jak przechowywać suszony imbir?

Jeżeli macie do dyspozycji suszony, sproszkowany imbir w formie przyprawy, pamiętajcie by po otwarciu opakowania, trzymać ją w suchym i zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej. O wiele lepiej będzie jednak, jeśli przesypiecie przyprawę do zamykanego szczelnie słoiczka i postawicie w szafce. Imbir w sproszkowanej postaci bardzo szybko traci zapach i smak, dlatego warto przechowywać go właśnie tą metodą. 

Jak wybrać dobry imbir?

Kiedy wybierzecie się do sklepu lub na bazarek po korzeń imbiru, zwróćcie uwagę na to, żeby był on jędrny, soczysty i miał ładną, lśniącą skórkę. To znaczy, że korzeń jest młody i zdrowy. Jeżeli korzeń imbiru jest wilgotny lub co gorsza – ma pleśń – nie kupujcie go, bo to oznacza, że jest stary. Korzeń, który wydaje się suchy, zwiędły lub popękany, też nie będzie świeży i należy go unikać.

Jak wykorzystać imbir w kuchni?

Większość ludzi kojarzy imbir ze słodkimi potrawami, takimi jak pierniki, ciastka imbirowe, a także z napojami, takimi jak piwo imbirowe i różne zdrowe koktajle. Tymczasem na Wschodzie, skąd pochodzi imbir, jest on zwykle używany do pikantnych potraw, takich jak curry i gorące stir-fry.

Jak jeszcze można wykorzystać imbir?

  • dodajcie go do herbaty z miodem
  • do domowych dżemów
  • do marynat do drobiu i innych mięs
  • do przygotowania orzeźwiającej lemoniady imbirowej
  • do ryżu lub kuskusa
  • do oliwy z oliwek i czosnku, aby zrobić smaczny dressing do sałatki
  • do świeżo wyciśniętych soków marchwi i jabłek

Źródło: kuchnia.wp.pl

Domowe kosmetyki z imbiru
Pixabay
Zdrowie
Przynosi rewelacyjne korzyści naszej urodzie. Nie uwierzysz jak szybko. Wystarczy jeść go dwa razy dziennie
Na sklepowych półkach nie brakuje naturalnych produktów, które korzystnie wpływają na naszą urodę. Wśród nich są nie tylko suplementy diety, ale też… rośliny!

Imbir to przede wszystkim dobrze znana w kuchni indyjskiej przyprawa. Od lat szeroko stosuje się ją również w leczeniu rozmaitych chorób, od zwykłego przeziębienia po dolegliwości związane z trawieniem. Niewielu jednak wie, że właściwie przygotowany może przynieść rewelacyjne korzyści również naszej urodzie! Imbir to źródło wielu cennych składników. Znajdziesz w nim białko, węglowodany, witaminy, fosfor, żelazo, a nawet magnez. Nic więc dziwnego, że jest tak szeroko stosowany w różnego rodzaju produktach kosmetycznych. Jako maseczka na włosy Imbir spowalnia starzenie się skóry, również skóry głowy! Dlatego idealnie sprawdzi się jako dodatek do szamponu albo maska. Wystarczy, że wymieszasz łyżkę startego korzenia imbiru z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie nałożysz na włosy na około 15 minut. Efekty będą powalające! Jako peeling  Imbir ma też działanie wyszczuplająco-modelujące. Można więc wykorzystać go do przygotowania domowego peelingu. Jeśli masz w domu ekspres do kawy możesz użyć fusów z jej ziaren, które zazwyczaj lądują w koszu! Dodaj do nich 2 łyżeczki startego imbiru i wymieszaj z odrobiną oleju. Nałóż na najbardziej problematyczne miejsca, a następnie spłucz zimną wodą. Dla uzyskania pożądanych efektów powtarzaj zabieg regularnie. Jako maseczka na twarz Imbir ma też właściwości przeciwzapalne. Zaleca się go przede wszystkim osobom, które mają problem z zaczerwienioną skórą twarzy, ale również trądzikiem. Imbir może więc stanowić wartościowy dodatek do domowej maseczki. Jej przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy zmieszać świeżo starty korzeń imbiru z płynnym miodem, do powstania jednolitej konsystencji. Następnie nałożyć na twarz na około 10 minut. I gotowe! Na urodę korzystnie...

Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie
W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

Kurkuma, napój z kurkumy
Pixabay/creatorswati
Newsy
Ten napój genialnie oczyszcza wątrobę, pomaga zrzucić niechciane kilogramy i wzmacnia odporność. Pijcie codziennie
Chyba nie ma lepszego czasu na detoks niż końcówka roku albo okres pomiędzy świętami i sylwestrem. Na ten z naszego przepisu potrzebujecie dosłownie kilku dni.

Detoks to potężna dawka oczyszczenia, jak również usunięcia z ciała magazynowanych zbytecznie toksyn. Jeśli to dla was nowość, ten robiony za pierwszym razem zadziała najbardziej skutecznie. Jak wytrwać na detoksie? W zależności od tego, jaki rodzaj oczyszczania organizmu wybierzecie, tak łatwo lub trudno będzie wam go przejść. Działanie polegające na pozbywaniu się toksyn zazwyczaj jest restrykcyjne i wymaga sporej dawki samodyscypliny. Detoksy warzywne i owocowe uzupełnią wasze niedobory witamin i pozwolą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Są dobrym wstępem do diety, ale i skutecznym pomysłem na tymczasowe odtrucie ciała. Jeszcze innym rodzajem detoksu jest jedzenie produktów wyłącznie roślinnych, jedynie białkowych albo pochodzenia zwierzęcego. Pomysł jakkolwiek ryzykowny, cieszy się w niektórych kręgach ogromnym powodzeniem. Najskuteczniejszym i zarazem najprzyjemniejszym rodzajem detoksu są te kilkudniowe, podczas których stawiajcie na gorące napary o prostym składzie podnoszącym odporność. Wtedy możecie mieć pewność, że niczego wam nie ubędzie. Wręcz przeciwnie, takie detoks to same korzyści! Detoks z kurkumą, imbirem i sokiem z cytryny Niektóre składniki nie potrzebują dodatkowej reklamy. Tak jest w przypadku kurkumy, imbiru oraz cytryny.   Kurkumę uzyskuje się z korzenia ostryżu , czyli rośliny z rodziny imbirowatych. Bywa często jest nazywana kuzynką imbiru, także ze względu na ostry smak. Kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach, medycynie, przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Badania na szeroką skalę pokazują, że jej działanie wykazuje ogromne korzyści dla m.in. mózgu. Imbir jest stosowany na przeziębienie, odchudzanie, gardło i kaszel. Do głównych właściwości imbiru można zaliczyć rozgrzewanie, wspomaganie odporności i skuteczne...

Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy
Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...