Jak przechowywać czosnek? Mało kto wpadłby na taki pomysł
AdobeStock
Newsy

Jak przechowywać czosnek? Mało kto wpadłby na taki pomysł

Znaliście wcześniej ten sposób na przechowywanie czosnku? Jest świetny i bardzo może wam ułatwić gotowanie.

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych warzyw w kuchni. Może być spożywany zarówno na surowo, jak i po upieczeniu, usmażeniu czy ugotowaniu.

Zwykle używamy czosnku do przyprawiania różnych dań, takich jak sosy do sałatek, marynaty, warzywa, mięso, zupy i gulasze. Możemy też wykorzystać go do zrobienia masła czosnkowego i tostów czosnkowych. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać czosnek? Wykorzystajcie ten trik

Szukacie sprytnego sposobu na przechowywanie czosnku? Dzięki tej metodzie nie tylko zabezpieczycie czosnek przed zepsuciem, ale też ułatwicie sobie przyszłe gotowanie. 

Pewna TikTokerka pokazała, jak przechowuje czosnek. Na początku obiera czosnek i dzieli go na mniejsze części. Następnie mieli go blenderem na gęstą pastę, po czym pakuje do zamykanego woreczka na żywność.

Pod koniec bierze nóż i delikatnie zaznacza równe porcje i umieszcza torebkę w zamrażarce. Zobaczcie, sami na czym polega ten trik. Tak zabezpieczony czosnek nie straci ani odrobiny smaku!

@thefeedfeed @feelgoodfoodie is hooking us UP with this #garlic hack! 🤩 #kitchenhacks #hacks #tipsandtricks #foodie #foodtiktok #homemade #learnontiktok #learnwithme #plantbased #cookingtiktok #FEEDFEED ♬ original sound - The Feedfeed

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek od wieków jest wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Warzywo to nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma właściwości lecznicze.

Swoje dobroczynne walory czosnek zawdzięcza związkowi o nazwie allicyna. Czosnek jest bogaty w minerały, takie jak: fosfor, cynk, potas, magnez, witaminę C, K, kwas foliowy, niacynę i tiaminę.

Czy wiecie, że czosnek:

  • Chroni przed kaszlem i przeziębieniem. Surowy czosnek pomaga zapobiegać kaszlowi i infekcjom.
  • Wspiera zdrowie serca. Allicyna, związek znajdujący się w czosnku, zatrzymuje utlenianie LDL (złego cholesterolu). To z kolei obniża poziom cholesterolu i poprawia zdrowie serca.
  • Regularne spożywanie czosnku zmniejsza częstość występowania zakrzepów krwi, a tym samym pomaga zapobiegać chorobom zakrzepowo-zatorowym.
  • Czosnek obniża również ciśnienie krwi, więc jest dobry dla pacjentów z nadciśnieniem.
  • Czosnek wspomaga zdrowie mózgu ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
  • Jest skuteczny w chorobach neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i demencja.
  • Problemy trawienne poprawiają się dzięki włączeniu do diety surowego czosnku.
  • Działa korzystnie na jelita i łagodzi stany zapalne.
  • Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, czosnek chroni organizm przed rakiem płuc, prostaty, pęcherza, żołądka, wątroby i jelita grubego.
  • Antybakteryjne działanie czosnku zapobiega powstawaniu wrzodów trawiennych.
  • Czosnek zmniejsza ekspresję genów odpowiedzialnych za tworzenie komórek tłuszczowych magazynujących tłuszcz.
  • Zwiększa również termogenezę w organizmie i prowadzi do spalania większej ilości tłuszczu oraz obniżenia poziomu LDL (złego cholesterolu).

Źródło: radio ZET, healthline.com

Co sie stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz
Po co jeść codziennie czosnek i jak go przyrządzać, że działanie było najkorzystniejsze dla zdrowia? Przeczytajcie.

Systematyczne jedzenie czosnku, przynosi wiele dobroczynnych korzyści zdrowotnych. Czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk, a jego najbardziej powszechnie znane działanie związane jest wobec tego z działaniem przeciwzapalnym. W odróżnieniu od syntetycznych antybiotyków, czosnek zabija drobnoustroje zgromadzone w organizmie, oszczędzając przy tym naturalną mikroflorę bakteryjną, która pełni pozytywne role w ciele człowieka. Na co jeszcze pomaga czosnek? Wpływ czosnku na organizm Warzywo to ma bardzo szerokie działania terapeutyczne. Oto dlaczego warto regularnie je jeść, w ilości 1 do 3 ząbków dziennie: Chroni przed infekcjami. Dzięki codziennemu spożywaniu czosnku chronicie się przed: bakteriami Helicobacter pylori, salmonellą, paciorkowcami i gronkowcami, a także przed patogenami odpowiadającymi za gruźlicę, czerwonkę, kandydozę i opryszczkę. Poprawia odporność. Zapobiega także chorobom wirusowym nawet o 60%, a leczenie skraca o 70%. Wzmacnia serce i naczynia krwionośne, a także poprawia krążenie krwi i zmniejsza stężenie szkodliwego cholesterolu. W rezultacie zmniejsza ryzyko występowania zakrzepów krwi, udaru i zawału serca. Zmniejsza poziom cukru we krwi i spowalnia rozkład insuliny. Dzięki temu pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne, tętnice, chroni także serce chorych na cukrzycę. Zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka o 20 proc. Dotyczy to zwłaszcza nowotworów żołądka, okrężnicy, wątroby i gruczołów sutkowych. Eliminuje pasożyty. Szczególnie robaki, lamblie, motylicę wątrobową i inne. Ułatwia trawienie. Stymuluje produkcję soków trawiennych, poprawia procesy trawienne, usprawnia pracę trzustki. Pomaga na stawy. Codzienne jedzenie czosnku zapobiega odkładaniu się soli, co może być przyczyną bólu stawów. Odbudowuje tkankę chrzęstną...

Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Adobe Stock
Zdrowie
Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w hamowaniu rozwoju bakterii. Imbir może również pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych. Pomaga utrzymać zdrowy mózg. Przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny mogą przyspieszyć proces starzenia mózgu. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze mogą zapobiegać reakcjom zapalnym, które...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Mikstura usuwająca złogi cholesterolu z tętnic. Tylko 4 składniki idealnie oczyszczające
Adobe Stock
Newsy
Mikstura usuwająca złogi cholesterolu z tętnic. Tylko 4 składniki, każdy idealnie oczyszczający
Zmieszajcie cztery składniki, pijcie regularnie po dwie szklanki dziennie i sprawdźcie co się stanie. Pozytywny efekt murowany!

Dieta bogata w tłuszcze trans, produkty przetworzone i mięso powoduje, że podnosi się poziom cholesterolu we krwi. Z kolei jego nadmiar odkłada się w tętnicach i utrudnia prawidłowy przepływ krwi. W efekcie wzrasta zagrożenie rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Żeby tego uniknąć, warto działać dwutorowo: Zmienić dietę na zdrową, złożoną z dużej ilości warzyw, kasz, orzechów, ograniczyć ilość spożywanego mięsa Wspomagać się miksturą oczyszczającą. Na taką właśnie podajemy poniżej przepis. Jak działa mikstura usuwająca złogi cholesterolu? Każdy ze składników tego napoju jest ważny i ma swoje znaczenie w procesie oczyszczania. Ponieważ każdy z nich jest łatwo dostępny i tani, nie pomijajcie żadnego przygotowując ten napój: Czosnek. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Zmniejsza lepkość krwi, wpływa na rozkurczanie naczyń krwionośnych i uelastycznia je Cytryna. Reguluje ciśnienie krwi i także poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. W rezultacie zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu Imbir. Obniża poziom złego cholesterolu LDL, pobudza krążenie i działa przeciwzakrzepowo Woda. Picie przynajmniej dwóch litrów wody, to zalecane norma dla każdego. Jeśli macie podwyższony poziom cholesterolu we krwi, prawidłowe picie wody staje się jeszcze ważniejsze Regularne picie lekko mineralizowanej, niegazowanej wody pobudza nerki do wydajniejszej pracy, a dzięki temu, lepszego wydalania substancji szkodliwych Przepis na miksturę oczyszczającą: Składniki: 4 główki czosnku 4 cytryny 2 łyżeczki startego korzenia imbiru 2 litry wody lekko mineralizowanej, niegazowanej Przygotowanie: Zmiksujcie w blenderze wszystkie stałe składniki....