Jak przechowywać czosnek? Mało kto wpadłby na taki pomysł
AdobeStock
Newsy

Jak przechowywać czosnek? Mało kto wpadłby na taki pomysł

Znaliście wcześniej ten sposób na przechowywanie czosnku? Jest świetny i bardzo może wam ułatwić gotowanie.

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych warzyw w kuchni. Może być spożywany zarówno na surowo, jak i po upieczeniu, usmażeniu czy ugotowaniu.

Zwykle używamy czosnku do przyprawiania różnych dań, takich jak sosy do sałatek, marynaty, warzywa, mięso, zupy i gulasze. Możemy też wykorzystać go do zrobienia masła czosnkowego i tostów czosnkowych. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać czosnek? Wykorzystajcie ten trik

Szukacie sprytnego sposobu na przechowywanie czosnku? Dzięki tej metodzie nie tylko zabezpieczycie czosnek przed zepsuciem, ale też ułatwicie sobie przyszłe gotowanie. 

Pewna TikTokerka pokazała, jak przechowuje czosnek. Na początku obiera czosnek i dzieli go na mniejsze części. Następnie mieli go blenderem na gęstą pastę, po czym pakuje do zamykanego woreczka na żywność.

Pod koniec bierze nóż i delikatnie zaznacza równe porcje i umieszcza torebkę w zamrażarce. Zobaczcie, sami na czym polega ten trik. Tak zabezpieczony czosnek nie straci ani odrobiny smaku!

@thefeedfeed @feelgoodfoodie is hooking us UP with this #garlic hack! 🤩 #kitchenhacks #hacks #tipsandtricks #foodie #foodtiktok #homemade #learnontiktok #learnwithme #plantbased #cookingtiktok #FEEDFEED ♬ original sound - The Feedfeed

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek od wieków jest wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Warzywo to nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma właściwości lecznicze.

Swoje dobroczynne walory czosnek zawdzięcza związkowi o nazwie allicyna. Czosnek jest bogaty w minerały, takie jak: fosfor, cynk, potas, magnez, witaminę C, K, kwas foliowy, niacynę i tiaminę.

Czy wiecie, że czosnek:

  • Chroni przed kaszlem i przeziębieniem. Surowy czosnek pomaga zapobiegać kaszlowi i infekcjom.
  • Wspiera zdrowie serca. Allicyna, związek znajdujący się w czosnku, zatrzymuje utlenianie LDL (złego cholesterolu). To z kolei obniża poziom cholesterolu i poprawia zdrowie serca.
  • Regularne spożywanie czosnku zmniejsza częstość występowania zakrzepów krwi, a tym samym pomaga zapobiegać chorobom zakrzepowo-zatorowym.
  • Czosnek obniża również ciśnienie krwi, więc jest dobry dla pacjentów z nadciśnieniem.
  • Czosnek wspomaga zdrowie mózgu ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
  • Jest skuteczny w chorobach neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i demencja.
  • Problemy trawienne poprawiają się dzięki włączeniu do diety surowego czosnku.
  • Działa korzystnie na jelita i łagodzi stany zapalne.
  • Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, czosnek chroni organizm przed rakiem płuc, prostaty, pęcherza, żołądka, wątroby i jelita grubego.
  • Antybakteryjne działanie czosnku zapobiega powstawaniu wrzodów trawiennych.
  • Czosnek zmniejsza ekspresję genów odpowiedzialnych za tworzenie komórek tłuszczowych magazynujących tłuszcz.
  • Zwiększa również termogenezę w organizmie i prowadzi do spalania większej ilości tłuszczu oraz obniżenia poziomu LDL (złego cholesterolu).

Źródło: radio ZET, healthline.com

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

dlaczego czosnek śmierdzi
AdobeStock
Newsy
Dlaczego surowy czosnek nie powinien mieć styczności z metalem? Lepiej to przeczytajcie
Lepiej nie krójcie czosnku metalowym nożem – przeczytajcie dlaczego!

Czosnek to warzywo, które jest niezbędne podczas przygotowywania wielu dań. Nadaje im niesamowitej głębi i aromatu. Czasami, gdy danie wydaje się mdłe, wystarczy dodać do niego czosnek i gotowe! Co prawda, nie wszyscy za nim przepadają – głównie ze względu na bardzo silny zapach, który zostaje na rękach oraz nieprzyjemny oddech. Kluczem do tego, by dania z czosnkiem wyszły smaczne, jest jego odpowiednie przygotowanie. Dowiedzcie się, jak należy to robić prawidłowo! Właściwości czosnku Poza tym, że czosnek nadaje potrawom doskonały smak, ma on oczywiście także szereg innych właściwości: Pomaga zwalczyć infekcje i działa jak naturalny antybiotyk, a przy tym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej organizmu; Obniża ciśnienie krwi; Może pomóc w walce z pasożytami; Wspomaga odchudzanie; Działa przeciwzakrzepowo i tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru; Zawiera dużo przeciwutleniaczy i tym samym spowalnia starzenie się organizmu; Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory – zwłaszcza raka żołądka, którego często wywołuje bytująca w tym organie bakteria Helicobacter pyroli. Dlaczego czosnek brzydko pachnie? Potrawy z dodatkiem czosnku smakują fantastycznie. Trzeba się jednak zgodzić, że sam czosnek ma dość nieprzyjemny i niezwykle intensywny zapach. Odpowiedzialna jest za to allicyna, substancja zawarta w tym warzywie. To właśnie jej czosnek zawdzięcza doskonałe właściwości lecznicze i niezbyt ciekawy aromat. Ale czy wiedzieliście, że możecie mieć wpływ na intensywność tego zapachu? Na pewno nie słyszeliście o tym wcześniej! Otóż w wyniku kontaktu z metalem, allicyna zaczyna wchodzić w reakcję z metalami. To sprawia, że czosnek pachnie dużo mocniej, a jego zapach jest tak trudny do usunięcia. Do tego wówczas zaczyna on tracić swoje zdrowotne...

Czosnek
Pixabay/Anrita1705
Newsy
Wy też nie lubicie obierać małych ząbków czosnku? Wystarczy jeden prosty trik a łupina sama odpadnie
Mogłoby się zdawać, że polska kuchnia nie istnieje bez niektórych prostych składników. Jednym z nich jest z pewnością czosnek, który wzbogaca swoim aromatem mięsa, sałatki i wiele innych polskich dań.

Czosnek ma nie tylko szerokie możliwości kulinarne. Czosnek przede wszystkim leczy. Jeśli macie problem z odpornością i sezonowymi infekcjami, ale nie lubicie obierać szczególnie małych ząbków czosnku, podpowiadamy, jak obierać je w łatwy i nieinwazyjny sposób. Czosnek na zdrowie Najważniejszym składnikiem w czosnku jest allicyna, która odpowiada za charakterystyczny smak i zapach czosnku. Oprócz tego ta niepozorna roślina zawiera także: liczne związki flawonoidowe, aminokwasy, związki śluzowe, witaminy (A, B1, B2, PP, C), minerały (wapń, magnez, kobalt, chrom, nikiel). Czosnek działa jak łagodny antybiotyk. Potrafi poradzić sobie z licznymi bakteriami chorobotwórczymi, w tym z niektórymi szczepami wywołującymi zakażenie jamy ustnej, dróg oddechowych czy dróg moczowych.  Oprócz tego działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. W przeziębieniu pomaga także dzięki swoim właściwościom przeciwgorączkowym, napotnym i przeciwzapalnym. Może być wykorzystywany w przebiegu biegunki. Czosnek ma korzystny wpływ na układ krążenia Ponadto, wspomaga działanie prostacykliny i innych substancji. Substancja ta wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu. Regularne spożywanie czosnku powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, co ma duży udział w profilaktyce miażdżycy, udarów mózgu i zawałów serca.  Czosnek jako remedium na dolegliwości ze strony układu pokarmowego Czosnek działa żółciopędnie, rozkurczowo i przyspiesza pracę jelit. To wszystko sprawia, że spożywanie czosnku zapobiega powstawaniu wzdęć. Poza tym, pomimo ostrego smaku, nie dopuszcza do wystąpienia zgagi. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, chroni wątrobę. Spożywanie czosnku jest zalecane osobom na diecie redukcyjnej, gdyż poprawa...

Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą
Adobe Stock
Newsy
Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą
Wraz z wiekiem dobieranie odpowiednich produktów ma coraz większe znaczenie. Nie tylko wpływają na stan faktyczny organizmu, ale również pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy. Warto by były to składniki jak najmniej przetworzone i pochodziły ze sprawdzonych źródeł.

Odpowiednio dobrane produkty w diecie spełniają bardzo ważną rolę. Im mniej przetworzone oraz naturalne to w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Szczególnie ma to znaczenie w starszym wieku. Warto wówczas zaopatrywać się w jak największą ilość owoców, warzyw dostarczających cennych witamin i mikroelementów.  Właściwe żywienie po 50. roku życia Odpowiedni sposób odżywiania jest zalecany w każdym wieku. Dobrze dobrana dieta pomaga jednak uniknąć wielu chorób, a także w naturalny sposób ochrania organizm zwłaszcza po przekroczonym 50. roku życia. Powinna się składać z właściwej ilości i kompozycji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Jej uzupełnienie powinny stanowić witaminy. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie można nie tylko zgubić zbędne kilogramy, ale również ustrzec się przed wieloma chorobami czy schorzeniami. Ważnym punktem osób dbających o zdrowie może stać się coraz popularniejsze w Polsce awokado . J est ono dość uniwersalnym produktem w kuchni. To przede wszystkim świetne źródło tłuszczu do smarowania pieczywa, dlatego też idealnie zastępuje masło czy margarynę. Z jego udziałem można przyrządzić również sos do przekąsek lub domowy krem czekoladowy. Awokado to wręcz obowiązkowy produkt w diecie szczególnie osób starszych, gdyż dzięki zawartości odpowiednich elementów wspomaga organizm i chroni go przed wieloma chorobami! Niewiele osób wie, że awokado zalicza się do owoców, a nie do warzyw. Posiada ono wiele cennych wartości, które w pozytywny sposób wpływają na zdrowie. Jest znane od setek lat i niezmiernie cieszy się sporą popularnością. Poprzez swój charakterystyczny kształt nazywane jest gruszką aligatora.  Awokado to świetny zamiennik masła jako...