Czosnek jest jednym z najczęściej używanych warzyw w kuchni. Może być spożywany zarówno na surowo, jak i po upieczeniu, usmażeniu czy ugotowaniu.

Zwykle używamy czosnku do przyprawiania różnych dań, takich jak sosy do sałatek, marynaty, warzywa, mięso, zupy i gulasze. Możemy też wykorzystać go do zrobienia masła czosnkowego i tostów czosnkowych. 

Jak przechowywać czosnek? Wykorzystajcie ten trik

Szukacie sprytnego sposobu na przechowywanie czosnku? Dzięki tej metodzie nie tylko zabezpieczycie czosnek przed zepsuciem, ale też ułatwicie sobie przyszłe gotowanie. 

Pewna TikTokerka pokazała, jak przechowuje czosnek. Na początku obiera czosnek i dzieli go na mniejsze części. Następnie mieli go blenderem na gęstą pastę, po czym pakuje do zamykanego woreczka na żywność.

Zobacz także:

Pod koniec bierze nóż i delikatnie zaznacza równe porcje i umieszcza torebkę w zamrażarce. Zobaczcie, sami na czym polega ten trik. Tak zabezpieczony czosnek nie straci ani odrobiny smaku!

@thefeedfeed @feelgoodfoodie is hooking us UP with this #garlic hack! 🤩 #kitchenhacks #hacks #tipsandtricks #foodie #foodtiktok #homemade #learnontiktok #learnwithme #plantbased #cookingtiktok #FEEDFEED ♬ original sound - The Feedfeed

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek od wieków jest wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Warzywo to nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma właściwości lecznicze.

Swoje dobroczynne walory czosnek zawdzięcza związkowi o nazwie allicyna. Czosnek jest bogaty w minerały, takie jak: fosfor, cynk, potas, magnez, witaminę C, K, kwas foliowy, niacynę i tiaminę.

Czy wiecie, że czosnek:

  • Chroni przed kaszlem i przeziębieniem. Surowy czosnek pomaga zapobiegać kaszlowi i infekcjom.
  • Wspiera zdrowie serca. Allicyna, związek znajdujący się w czosnku, zatrzymuje utlenianie LDL (złego cholesterolu). To z kolei obniża poziom cholesterolu i poprawia zdrowie serca.
  • Regularne spożywanie czosnku zmniejsza częstość występowania zakrzepów krwi, a tym samym pomaga zapobiegać chorobom zakrzepowo-zatorowym.
  • Czosnek obniża również ciśnienie krwi, więc jest dobry dla pacjentów z nadciśnieniem.
  • Czosnek wspomaga zdrowie mózgu ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
  • Jest skuteczny w chorobach neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i demencja.
  • Problemy trawienne poprawiają się dzięki włączeniu do diety surowego czosnku.
  • Działa korzystnie na jelita i łagodzi stany zapalne.
  • Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, czosnek chroni organizm przed rakiem płuc, prostaty, pęcherza, żołądka, wątroby i jelita grubego.
  • Antybakteryjne działanie czosnku zapobiega powstawaniu wrzodów trawiennych.
  • Czosnek zmniejsza ekspresję genów odpowiedzialnych za tworzenie komórek tłuszczowych magazynujących tłuszcz.
  • Zwiększa również termogenezę w organizmie i prowadzi do spalania większej ilości tłuszczu oraz obniżenia poziomu LDL (złego cholesterolu).

Źródło: radio ZET, healthline.com