Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu
AdobeStock
Newsy

Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu

Cukier ma bardzo długi okres przydatności, jednak pod wpływem wilgoci może zamienić się w twardą jak skała grudkę. Jak tego uniknąć?

Cukier jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Zwykle dodajemy go do kawy lub herbaty oraz używamy do przygotowywania deserów, naleśników i ciast. Czy wiecie, jak powinno się go prawidłowo przechowywać? Sprawdźcie a wasz cukier zawsze będzie świeży i nigdy nie pojawią się w nim grudki czy niechciane owady.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać cukier?

Cukier biały można przechowywać bardzo długo. Właściwie przechowywany cukier ma nieokreślony okres przydatności do spożycia, ale należy pamiętać, że cukier bardzo nie lubi wilgoci. Wilgoć sprawia, że cukier jest twardy i grudkowaty. Gdy tak się stanie, nie ma sposobu, aby ten proces cofnąć.

  • Dlatego zawsze należy przechowywać cukier w szczelnie zamykanym pojemniku i trzymać go w chłodnym, suchym miejscu.
  • Warto też umieścić w pojemniku kawałki jabłka lub marchewki, które zapobiegną skawaleniu cukru.
  • Cukier można również przechowywać w oryginalnych, papierowych torebkach umieszczając je w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Ponieważ kryształki cukru bardzo szybko pochłaniają inne zapachy, nie trzymajcie nigdy cukru obok intensywnie pachnących produktów, np. przypraw, ponieważ wasz cukier może po jakimś czasie przejść ich zapachem. 
  • Nie przechowujcie też cukru w piwnicy, ponieważ może on zacząć wydzielać zapach stęchlizny.
  • Trzymajcie go z dala od chemii gospodarczej lub czegokolwiek innego, co ma nieprzyjemny zapach.
Zobacz także
Cukier waniliowy i wanilinowy to nie samo. Też daliście się nabrać? Czym się różnią?

Cukier waniliowy i wanilinowy to nie samo. Też daliście się nabrać? Czym się różnią?

Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre

Mówią o nim "biała śmierć", a do tego bardzo tuczy. Sprawdźcie, jak rzucić cukier: łatwo i na dobre

Co zrobić, żeby w cukrze nie pojawiły się owady?

Źle przechowywany cukier może przyciągnąć nieproszonych gości. Jeśli zobaczycie, że w waszym cukrze pojawiły się szkodniki, od razu wyrzućcie całe opakowanie, ponieważ mogły one złożyć jajeczka, z których rozwiną się później larwy. Czy da się jakoś temu zaradzić? Wystarczy, że zawsze będziecie trzymać cukier w zamknięciu, aby nie przedostały się do niego żadne owady.

O czym jeszcze należy pamiętać?

  • Wilgotność powietrza w pomieszczeniu, w którym trzymamy cukier, nie powinna być wyższa niż 70%.
  • Żeby cukier nie był prasowany, warto go co jakiś czas wstrząsać.
  • Przechowujcie cukier w ciemnym, suchym miejscu w temperaturze nie niższej niż 12°C i nie wyższej niż 22°C.

Źródło: radiozet.pl, food-and-recipes.com

Banany
Adobe Stock
Triki kulinarne
Co zrobić, żeby banany zbyt szybko nie dojrzewały? Ta metoda jest banalnie prosta!
Banany… jak tu ich nie kochać? Te niepozornie wyglądające słodziutkie i pożywne owoce tropikalne to w końcu istna skarbnica witamin. Jedyną ich wadą jest zbyt szybkie dojrzewanie, ale i temu można zaradzić!

Banan to z pewnością wyjątkowy owoc. Zerwany z drzewa przybiera aż trzy różne barwy. Kolor zielony oznacza, że jest on jeszcze całkowicie niedojrzały i nie należy go spożywać. Kolor żółty z brązowymi plamkami świadczy z kolei o tym, że banan nabrał już słodziutkiego smaku i jest gotowy do jedzenia. Kiedy jednak jego skórka całkowicie zbrązowieje, owoc może już tylko stanowić dodatek do pieczenia chleba , placuszków , zrobienia ulubionego koktajlu lub lodów. Prawda jest jednak taka, że niewiele osób zjada więcej niż jednego banana dziennie, a ciągłe chodzenie po niego do sklepu mija się z celem. Najczęściej więc robiąc zakupy wkładamy do koszyka całą kiść tych tropikalnych owoców, nie zastanawiając się nad tym, jak szybko dojrzeją. Po zaledwie kilku dniach banany zaczynają brązowieć, a my jesteśmy źli, że znowu nie zjedliśmy ich „normalnie”, tylko musimy kombinować w kuchni. Istnieje jednak prosty sposób, by temu zaradzić. Jak właściwie przechowywać banany? Przede wszystkim banany powinno się przechowywać w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu z dostępem do powietrza. Nie należy chować ich do lodówki. Niedotrzymanie któregokolwiek z warunków może sprawić, że owoce zaczną dojrzewać o wiele szybciej niż powinny. Jeśli znacie już podstawy, to czas przejść do konkretów. Dojrzewanie bananów można dodatkowo spowolnić poprzez… owinięcie ich końcówek folią spożywczą! W jaki sposób można spowolnić dojrzewanie bananów? Dojrzewanie bananów powoduje wytwarzany w ich końcówkach związek zwany etylenem. Dlatego też, jeśli nie chcecie, by kupione przez was owoce po chwili zbrązowiały, odseparujcie je od kiści. Końcówkę każdego z bananów szczelnie owińcie zwykłą folią spożywczą. Ten prosty trik...

Domowy ocet jabłkowy przepis
Adobe Stock
Przepisy
Jabłka w tej formie to samo zdrowie: na wysoki cukier, zaparcia i zgagę (i odchudzanie!)
Sklepowy ocet jabłkowy nie może się nawet równać z tym zrobionym domowym sposobem. Choć to nieco zapomniana mikstura, z biegiem lat nie zmieniły się przecież jej wspaniałe właściwości. Pita regularnie może pozytywnie wpłynąć na naszą odporność!

Nie od dziś wiadomo, że ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sałatek. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera przecież mnóstwo witamin i składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Są to między innymi witamina B i C, biotyna, kwas foliowy, potas, fosfor, sód, żelazo, magnez oraz wapń. Niewiele osób wie, że ocet jabłkowy może działać odchudzająco. Niektóre kobiety stosują nawet tak zwaną „dietę octową” polegającą na rozpoczęciu dnia od wypicia szklanki tego smakowitego soczku rozcieńczonego z wodą. Jednak spożywanie octu jabłkowego na czczo ma również wiele innych zalet. Należy do nich między innymi zmniejszenie stężenia glukozy we krwi , zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór, eliminacja zaparć i zgagi. Octem jabłkowym można również leczyć zapalenie ucha środkowego, a nawet ból gardła. Przyrządzenie tego cennego produktu zajmie wam zaledwie 15 minut! Przepis na domowy ocet jabłkowy Składniki: 1 kg dojrzałych jabłek (dobrze sprawdzą się antonówki lub papierówki) 1 l przegotowanej i wystudzonej wody 5 łyżek cukru lub miodu (ta ilość jest ruchoma i uzależniona od słodkości jabłek, jeśli te są naprawdę mało słodkie dodajcie nieco więcej cukru) Przygotowanie Jabłka dokładnie umyjcie, usuńcie ogonki i pokrójcie w ćwiartki (nie musicie usuwać gniazd nasiennych, chyba że bardzo chcecie, nie musicie też obierać ich ze skórki). Wodę ugotujcie i wlejcie do naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Następnie dodajcie cukier lub miód i wymieszajcie, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Tak przygotowaną wodę odstawcie do wystudzenia. Pokrojone jabłka umieśćcie w wyparzonych, czystych i niezniszczonych słoikach. Owoce zalejcie letnią wodą przygotowaną...

jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne
Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...

syrop z pigwy do herbaty
Adobe Stock
Newsy
Ten przepyszny syrop do herbaty to gwarancja zdrowia. Wykorzystaj ten popularny owoc
Choć pigwa to z natury cierpki w smaku owoc, przygotowany na jej bazie syrop z pewnością przypadnie ci do gustu. Bowiem regularne spożywanie tej mikstury nie tylko sprawi frajdę twoim kubkom smakowym, ale również bardzo korzystnie wpłynie na twoją odporność.

Owoce pigwy znane są ze swoich niesamowitych właściwości zdrowotnych. Ich regularne spożywanie nie tylko poprawia odporność organizmu, ale również pomaga oczyścić przewód pokarmowy, poprawia apetyt, regeneruje wątrobę, zapobiega wymiotom, biegunce , a także wzdęciom. Pigwa stanowi silną broń w walce  z chorobą, jednak spożywanie jej nie musi być spowodowane osłabieniem organizmu. Z powodzeniem możesz włączyć ten owoc do swojej codziennej diety . Z pewnością nie pożałujesz tej decyzji. Jednak, aby dobrze smakował, najlepiej przygotować z niego pyszny syrop do herbaty! Przepis na pigwę w syropie Będziesz potrzebować 1 kilogram owoców pigwy 700 gramów cukru Przygotowanie Owoce pigwy dokładnie umyj, a następnie przekrój i usuń z ich wnętrza gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce pokrój na bardzo małe kawałki (im mniejsze tym łatwiej będzie je dodać do herbaty i wypić wraz z nią). Pokrojone owoce umieść w dowolnej misce, a następnie zasyp je warstwą cukru i dokładnie wymieszaj. Miskę nakryj ścierką i umieść w chłodnym, zacienionym miejscu, na przykład w domowej spiżarni, na 7 dni. Co jakiś czas zaglądaj do owoców, aby je przemieszać. Po upływie 7 dni owoce powinny puścić sok, a cukier całkowicie się rozpuści. To znak, że pigwa w syropie jest już gotowa. Przełóż ją więc do małych słoików i przechowuj w piwnicy, spiżarni, bądź innym chłodnym i ciemnym miejscu. Tak przygotowaną pigwę możesz z powodzeniem dodawać do herbaty. Syrop nie tylko wzbogaci jej smak, ale również sprawi, że twój organizm będzie mniej podatny na wszelkie przeziębienia.