Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość
AdobeStock
Newsy

Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość

Co zrobić, że by chrzan jak najdłużej zachował świeżość? Skorzystajcie z naszych porad.

Trudno sobie nawet wyobrazić polską kuchnię bez chrzanu. To nie tylko doskonały dodatek do ogórków kiszonych, ale też jeden z podstawowych składników ćwikły. Jak przechowywać korzenie chrzanu? Co zrobić z otwartym chrzanem w słoiczku, by jak najdłużej zachował świeżość?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać dobry chrzan?

Świeży korzeń chrzanu jest dostępny przez cały rok, ale szczyt sezonu i wykorzystania jego w kulinariach przypada na wiosnę - mowa tutaj choćby o daniach wielkanocnych.

Wybierając w sklepie lub na targu chrzan zwróćcie uwagę, aby jego korzenie były jędrne i nie miały pleśni oraz miękkich lub zielonych plam. Starsze korzenie chrzanu zwykle są wyschnięte i wysuszone. Mogą nawet zacząć kiełkować. Takiego chrzanu nie warto już kupować. 

Zobacz także
Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?

Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?

żurek przepis

Dodajecie do żurku chrzan na początku czy pod koniec gotowania? Jedna z tych metod fatalnie wpływa na jego smak

Jak przechowywać chrzan?

Wszystko zależy od tego, jaki chrzan mamy do dyspozycji. Korzenie dobrze jest przechowywać w wilgotnym, zimnym środowisku, takim jak lodówka. Idealna jest plastikowa torba z wilgotnym ręcznikiem papierowym na dnie. Można je również przechowywać w piwnicy, jeśli zapewniona jest w niej odpowiednia wilgotność. Poniżej znajdziecie wskazówki dotyczące prawidłowego przechowywania chrzanu.

  • Cały korzeń chrzanu możecie trzymać w lodówce. Najpierw dokładnie go umyjcie i osuszcie a następnie zawińcie w folię spożywczą. Tak przygotowany chrzan trzymajcie w lodówce na półce przeznaczonej do warzyw.
  • Sklepowy chrzan. Gotowy, kupny chrzan możecie trzymać w lodówce nawet ok. 3 miesięcy. Jednak pamiętajcie, że z czasem straci on swoją ostrość i najlepiej jest zużyć go w ciągu 3 do 4 tygodni. Kiedy zauważycie, że wasz chrzan zaczyna nabierać ciemnego koloru, najwyższa pora go wyrzucić.
  • W piwnicy. Jeśli macie do dyspozycji większe ilości korzeni chrzanu, możecie trzymać go w piwnicy w temp. 0-3 stopni C w drewnianych skrzyniach, zasypany w czystym piasku. Pamiętajcie, by korzenie były luźno ułożone i nie stykały się ze sobą.

Czy można zamrażać chrzan?

Możecie z powodzeniem zamrozić chrzan. Oczyszczone, umyte i osuszone kawałki korzenia włóżcie do woreczków foliowych i zamroźcie. Tak przygotowany chrzan możecie trzymać w zamrażarce wiele miesięcy bez obawy, że straci on swoje walory smakowe.

Czy można zasuszyć chrzan?

Chrzan możecie też zasuszyć. Jak to zrobić? Korzeń chrzanu po oczyszczeniu pokrójcie w plastry i ususzcie podobnie jak grzyby: na sznurku, na kratce lub suszarce elektrycznej do warzyw. Suszony chrzan wystarczy zalać niewielką ilością wody, by odzyskał swój charakterystyczny smak. Suszony korzeń możemy też zmielić i dodawać jako suchą przyprawę do różnych potraw.

Źródło: smaker.pl

Domowy chrzan
gotujmy.pl/zuzi
Newsy
Zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie. Przepis na domowy chrzan za 3 złote
Po co kupować gotowy chrzan, gdy z łatwością można go zrobić w domu? A do tego świetnie zwalcza zimowe infekcje!

Nasze babcie doskonale wiedzą, że chrzan to nie tylko doskonały dodatek do wielu potraw, ale także świetne domowe lekarstwo na przeziębienie i nie tylko! Choć bez problemu można dziś kupić gotowy chrzan w słoiku, warto przygotować go własnoręcznie w domu – jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy. Wypróbujcie prosty przepis na domowy chrzan! Wiele osób uwielbia chrzan za jego charakterystyczny, ostry smak. Nadaje on charakteru potrawom, a ponadto pomaga w walce z chorobami. Wiedzieliście, że naturalnym remedium na zatkany nos jest właśnie chrzan? Wystarczy podstawić pod nos otwarty słoik z chrzanem i mocno się zaciągnąć. Na pewno nieźle zakręci was w nosie! Ponadto warzywo to jest naturalnym antybiotykiem (podobnie jak czosnek), dzięki czemu nadaje się do zwalczania bakterii odpowiedzialnych za wywoływanie takich chorób jak zapalenie gardła, nerek czy dróg moczowych. Pomaga także w bólach reumatycznych – wystarczy robić okłady ze startego chrzanu, ponieważ ma on doskonałe właściwości rozgrzewające. Przepis na domowy chrzan Nie warto kupować gotowego chrzanu w słoiku! Łatwo można zrobić własny, a jeżeli macie ogródek, to możecie nawet wysiać własny chrzan. Tylko uważajcie – to naturalny chwast, który szybko wymyka się spod kontroli i może opanować wam cały warzywnik! Do przygotowania domowego chrzanu będziecie potrzebowali: 3 korzenie chrzanu 45 ml soku z cytryny 100 ml wrzątku 1 łyżeczki cukru Pół łyżeczki soli Przygotowanie Korzenie obierzcie ze skórki i umyjcie. Następnie zetrzyjcie je na tarce, w blenderze lub za pomocą sokowirówki. Przełóżcie utarty chrzan do miski i dodajcie sok z cytryny, cukier i sól. Na koniec wlejcie wrzątek i bardzo dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki. Gotowy chrzan przełóżcie do słoika...

Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne
6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....

barszcz wigilijny przepis
ONS
Newsy
Barszcz wigilijny wychodzi po prostu pyszny. Ewa Wachowicz zdradza wyjątkową recepturę
Szykujecie się powoli do Wigilii? Przygotujcie w tym roku barszcz z przepisu Ewy Wachowicz - wychodzi przepyszny!

Boże Narodzenie już za pasem! Jeszcze dwa tygodnie i zaczniemy piec świąteczne ciasta, lepić pierogi oraz najważniejsze – gotować barszcz! Wypróbujcie genialny przepis Ewy Wachowicz na tę świąteczną zupę, a już nigdy nie będziecie gotować jej inaczej. Zakwas do barszczu Dziś wiele gospodyń ratuje się gotowym zakwasem z buraków i nic dziwnego. Jego przygotowanie jest naprawdę czasochłonne i trwa kilka dni. Jednak warto go zrobić samodzielnie, ponieważ w smaku absolutnie bije na głowę wersję sprzedawaną w sklepach! Co więcej, taki domowy zakwas można trzymać w lodówce przez około dwa tygodnie, więc możecie go przygotować już teraz i wykorzystać w Wigilię, lub zrobić przed bożonarodzeniową wieczerzą i ugotować z zakwasu barszcz do krokietów na sylwestrowe przyjęcie. Przepis Ewy Wachowicz na barszcz wigilijny i zakwas Prezenterka kulinarna podzieliła się z fanami swoją własną recepturą na bożonarodzeniowy barszcz. Będziecie potrzebowali tych składników: Do zakwasu: Kilogram buraków 3 litry wody Mały korzeń chrzanu 5 g kminku 1 główka czosnku 1 kromka razowego chleba Płaska łyżeczka cukru Do barszczu: 10 dag grzybów suszonych Włoszczyzna (ale bez kapusty) 5 kulek ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku Zakwas do barszczu Natka pietruszki Pół średniej cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i zalewamy letnią wodą. Do garnka z burakami dodajemy sól, cukier, czosnek, kminek, chrzan i kromkę chleba. Przykrywamy i odstawiamy na 3 do 6 dni. Po tym czasie gotujemy wywar z grzybów i włoszczyzny. Pamiętajcie o tym, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć! Do grzybów dodajemy ziele angielskie,...

Ogórki kiszone
Pixabay
Przepisy
Chcesz ukisić na zimę ogórki? Pamiętaj o kilku ZŁOTYCH zasadach!
Jesień to idealny czas na zrobienie zimowych zapasów. Wydłużające się wieczory warto spędzić na zamknięciu wiosny i lata w kilku, no może kilkudziesięciu, słoikach z domowymi przetworami lub… kiszonymi ogórkami!

Kiszone to już tradycja, a te domowe smakują przecież najlepiej. Nasze babcie i mamy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Z powodzeniem dodają je do kanapek, zup, sałatek, mięs, a nawet ryb. To skarb , który warto mieć w swojej spiżarni, a jego przygotowanie jest banalnie proste! Będziesz potrzebować 1 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku Duży pęczek kopru Chrzan (najlepiej kawałek korzenia z chrzanu) 1 litr wrzącej wody Ok. 2 płaskie łyżki soli Opcjonalnie liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni Podane składniki starczą na dwa litrowe słoiki . Przygotowanie Ogórki gruntowe umyj pod zimną wodą. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go na mniejsze kawałki. Z główki czosnku zdejmij ząbki (nie musisz ich obierać). Dno każdego słoika wyłóż czosnkiem, kawałkiem chrzanu i kopru (oraz liśćmi dębu lub wiśni jeśli używasz). Następnie ułóż ogórki pionowo (upchnij je tak ciasno, jak to możliwe). Następnie zacznij przygotowywać zalewę od zagotowania osolonej wody. Wrzątek przelej do słoików, tak aby w całości zakrył ogórki. Zakręcone słoiki umieść w pomieszczeniu, w którym jest ok. 20 stopni. Możesz odwrócić je do góry dnem i przykryć kocem, aż do całkowitego wystygnięcia. Po dwóch dniach przenieś je do piwnicy lub innego ciemnego i chłodnego miejsca. Po około dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia! Złote zasady Pod żadnym pozorem nie odkręcaj słoików przed upływem dwóch tygodni . Nawet jeśli zobaczysz, że zalewa zaczyna lekko wypływać. Pamiętaj również, że trzymanie ogórków w piwnicy odgrywa bardzo istotną rolę . Dzięki niskiej temperaturze zachowują one jędrność i nie puchną podczas kiszenia. Zbyt...