Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość
AdobeStock
Newsy

Jak przechowywać chrzan, żeby się nie zepsuł? Dzięki tej metodzie dłużej zachowa świeżość

Co zrobić, że by chrzan jak najdłużej zachował świeżość? Skorzystajcie z naszych porad.

Trudno sobie nawet wyobrazić polską kuchnię bez chrzanu. To nie tylko doskonały dodatek do ogórków kiszonych, ale też jeden z podstawowych składników ćwikły. Jak przechowywać korzenie chrzanu? Co zrobić z otwartym chrzanem w słoiczku, by jak najdłużej zachował świeżość?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać dobry chrzan?

Świeży korzeń chrzanu jest dostępny przez cały rok, ale szczyt sezonu i wykorzystania jego w kulinariach przypada na wiosnę - mowa tutaj choćby o daniach wielkanocnych.

Wybierając w sklepie lub na targu chrzan zwróćcie uwagę, aby jego korzenie były jędrne i nie miały pleśni oraz miękkich lub zielonych plam. Starsze korzenie chrzanu zwykle są wyschnięte i wysuszone. Mogą nawet zacząć kiełkować. Takiego chrzanu nie warto już kupować. 

Zobacz także
Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?

Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?

żurek przepis

Dodajecie do żurku chrzan na początku czy pod koniec gotowania? Jedna z tych metod fatalnie wpływa na jego smak

Jak przechowywać chrzan?

Wszystko zależy od tego, jaki chrzan mamy do dyspozycji. Korzenie dobrze jest przechowywać w wilgotnym, zimnym środowisku, takim jak lodówka. Idealna jest plastikowa torba z wilgotnym ręcznikiem papierowym na dnie. Można je również przechowywać w piwnicy, jeśli zapewniona jest w niej odpowiednia wilgotność. Poniżej znajdziecie wskazówki dotyczące prawidłowego przechowywania chrzanu.

  • Cały korzeń chrzanu możecie trzymać w lodówce. Najpierw dokładnie go umyjcie i osuszcie a następnie zawińcie w folię spożywczą. Tak przygotowany chrzan trzymajcie w lodówce na półce przeznaczonej do warzyw.
  • Sklepowy chrzan. Gotowy, kupny chrzan możecie trzymać w lodówce nawet ok. 3 miesięcy. Jednak pamiętajcie, że z czasem straci on swoją ostrość i najlepiej jest zużyć go w ciągu 3 do 4 tygodni. Kiedy zauważycie, że wasz chrzan zaczyna nabierać ciemnego koloru, najwyższa pora go wyrzucić.
  • W piwnicy. Jeśli macie do dyspozycji większe ilości korzeni chrzanu, możecie trzymać go w piwnicy w temp. 0-3 stopni C w drewnianych skrzyniach, zasypany w czystym piasku. Pamiętajcie, by korzenie były luźno ułożone i nie stykały się ze sobą.

Czy można zamrażać chrzan?

Możecie z powodzeniem zamrozić chrzan. Oczyszczone, umyte i osuszone kawałki korzenia włóżcie do woreczków foliowych i zamroźcie. Tak przygotowany chrzan możecie trzymać w zamrażarce wiele miesięcy bez obawy, że straci on swoje walory smakowe.

Czy można zasuszyć chrzan?

Chrzan możecie też zasuszyć. Jak to zrobić? Korzeń chrzanu po oczyszczeniu pokrójcie w plastry i ususzcie podobnie jak grzyby: na sznurku, na kratce lub suszarce elektrycznej do warzyw. Suszony chrzan wystarczy zalać niewielką ilością wody, by odzyskał swój charakterystyczny smak. Suszony korzeń możemy też zmielić i dodawać jako suchą przyprawę do różnych potraw.

Źródło: smaker.pl

Domowy chrzan
gotujmy.pl/zuzi
Newsy
Zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie. Przepis na domowy chrzan za 3 złote
Po co kupować gotowy chrzan, gdy z łatwością można go zrobić w domu? A do tego świetnie zwalcza zimowe infekcje!

Nasze babcie doskonale wiedzą, że chrzan to nie tylko doskonały dodatek do wielu potraw, ale także świetne domowe lekarstwo na przeziębienie i nie tylko! Choć bez problemu można dziś kupić gotowy chrzan w słoiku, warto przygotować go własnoręcznie w domu – jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy. Wypróbujcie prosty przepis na domowy chrzan! Wiele osób uwielbia chrzan za jego charakterystyczny, ostry smak. Nadaje on charakteru potrawom, a ponadto pomaga w walce z chorobami. Wiedzieliście, że naturalnym remedium na zatkany nos jest właśnie chrzan? Wystarczy podstawić pod nos otwarty słoik z chrzanem i mocno się zaciągnąć. Na pewno nieźle zakręci was w nosie! Ponadto warzywo to jest naturalnym antybiotykiem (podobnie jak czosnek), dzięki czemu nadaje się do zwalczania bakterii odpowiedzialnych za wywoływanie takich chorób jak zapalenie gardła, nerek czy dróg moczowych. Pomaga także w bólach reumatycznych – wystarczy robić okłady ze startego chrzanu, ponieważ ma on doskonałe właściwości rozgrzewające. Przepis na domowy chrzan Nie warto kupować gotowego chrzanu w słoiku! Łatwo można zrobić własny, a jeżeli macie ogródek, to możecie nawet wysiać własny chrzan. Tylko uważajcie – to naturalny chwast, który szybko wymyka się spod kontroli i może opanować wam cały warzywnik! Do przygotowania domowego chrzanu będziecie potrzebowali: 3 korzenie chrzanu 45 ml soku z cytryny 100 ml wrzątku 1 łyżeczki cukru Pół łyżeczki soli Przygotowanie Korzenie obierzcie ze skórki i umyjcie. Następnie zetrzyjcie je na tarce, w blenderze lub za pomocą sokowirówki. Przełóżcie utarty chrzan do miski i dodajcie sok z cytryny, cukier i sól. Na koniec wlejcie wrzątek i bardzo dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki. Gotowy chrzan przełóżcie do słoika...

Jak przechowywać imbir? Dzięki tej metodzie będzie świeży nawet przez kilka tygodni
Pixabay
Newsy
Jak przechowywać imbir? Dzięki tej metodzie będzie świeży nawet przez kilka tygodni
Kupiliście świeży korzeń imbiru i chcecie, by jak najdłużej wam służył? Znamy pewien genialny sposób!

Zdarzyło wam się kiedyś wyciągnąć z lodówki kawałek świeżego imbiru, żeby przygotować swoje ulubione danie, ale okazało się, że jest on zwiędły i bezużyteczny? Dzięki naszym poradom wasz imbir na dłużej zachowa wygląd i świeżość. Jak prawidłowo przechowywać imbir?  Kiedy kupujemy w sklepie lub na bazarze korzeń imbiru, raczej jest mało prawdopodobne, abyśmy zużyli całość w ciągu kilku dni. Tuż po kupieniu imbiru, warto więc zawinąć go w ręcznik papierowy po czym włożyć do papierowej lub strunowej torebki a następnie schować w lodówce w miejscu przeznaczonym na warzywa i owoce. Tak przechowywany imbir może być dobry do spożycia nawet przez kilka tygodni. Jakie są inne metody przechowywania korzenia imbiru? Dobrym, jeśli nie – najlepszym - pomysłem na przechowywanie imbiru, jest jego zamrożenie. Dzięki temu imbir pozostanie świeży w zamrażarce przez wiele miesięcy. Jeżeli chcecie zamrozić imbir, najprościej jest przygotować go w dwóch formach: startej i pokrojonej. Jak zamrozić imbir? Spłuczcie pod wodą i wyszorujcie imbir, aby usunąć z niego wszelkie zabrudzenia. Użyjcie łyżki lub noża, aby usunąć z niego sęki lub części, które nie wyglądają na świeże. Osuszcie dokładnie imbir ręcznikiem papierowym. Nie musicie obierać imbiru. Pokrójcie go na kawałki i umieśćcie w zamrażarce. Jak zamrozić starty imbir? Pokrójcie imbir na kilka dużych kawałków. Umieśćcie go w robocie kuchennym i zetrzyjcie do pożądanej wielkości. Włóżcie starty imbir do woreczka strunowego i dociśnijcie, aby uformować cienki arkusz. Umieśćcie imbir w zamrażarce na płaskiej powierzchni. Jeśli będziecie potrzebowali imbiru, wystarczy rozmrozić go przed użyciem. Jak przechowywać suszony imbir? Jeżeli...

Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?
AdobeStock
Newsy
Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?
Szczypią was oczy podczas tarcia chrzanu? Wykorzystajcie ten prosty trik.

Ostry smak i zapach chrzanu sprawia, że jest on świetnym składnikiem do dipów i sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku i charakteru! Niestety, świeży chrzan ma jedną zasadniczą wadę – przy ścieraniu korzenia chrzanu strasznie szczypią i łzawią oczy, tak samo jak w przypadku cebuli! Co zrobić, by tego uniknąć? Rozwiązanie znajdziecie w poniższym artykule! Zachęcamy też do wypróbowania smacznego przepisu na wielkanocny chrzan z jajkami. Właściwości chrzanu Warto jeść chrzan nie tylko ze względu na jego wyjątkowy smak, ale także doskonałe właściwości lecznicze! Sprawdźcie, jak chrzan wpływa na zdrowie. Leczenie sezonowych infekcji Chrzan wspaniale sprawdza się wtedy, gdy cierpicie na infekcje górnych dróg oddechowych. Działa bakteriobójczo i ma działanie wykrztuśne. Ponadto zawiera dużo witaminy C, która wzmocni odporność! Lepszy metabolizm Korzeń chrzanu rozgrzewa i przyśpiesza metabolizm, dzięki czemu możliwa jest szybsza utrata wagi! Pomaga też na problemy z zaparciami. Kwas foliowy Zawarty w chrzanie kwas foliowy jest niezbędny w przypadku kobiet, które spodziewają się dziecka. Jedzenie chrzanu zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia wad płodu. Jak zetrzeć chrzan? Najlepszy dla zdrowia jest oczywiście świeżo starty korzeń chrzanu. Ale podczas ścierania zaczynają strasznie piec przez niego oczy! Jak temu zapobiec? Wystarczy, że włożycie korzeń chrzanu do zimnej wody i zostawicie na całą noc w lodówce. Dodajcie też trochę soku z cytryny, by chrzan nie ściemniał. Przepis na wielkanocny chrzan z jajkami Do przygotowania świątecznego chrzanu z jajkami potrzebne będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 świeży korzeń chrzanu Sok z cytryny 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Sól Pieprz Przygotowanie:...

Jak przechowywać kapustę? Przyda wam się… linka
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać kapustę? Przyda wam się… linka. Dzięki 1 trikowi przedłużycie jej świeżość
Słyszeliście kiedyś o takim sposobie przechowywania kapusty? Dzięki tej metodzie wasza kapusta będzie o wiele dłużej świeża.

Biała kapusta to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. To dzięki niej możemy cieszyć się smakiem gołąbków, kapuśniaku, bigosu czy tradycyjnej kiszonej kapusty. Jak przechowywać zapasy białej kapusty? Sprawdźcie, gdzie ją trzymać, aby na dłużej pozostała ona świeża. Jak przechowywać kapustę? Istnieje wiele sposobów na prawidłowe przechowywanie kapusty. Niektóre z nich mogą was zaskoczyć. Zacznijmy od tego, że w pomieszczeniu, w którym chcemy trzymać kapustę powinno być chłodno. Dobrze, żeby panowała w nim temperatura od 0 do +3ºC, ale najlepiej gdyby była  ona nawet niższa - około +1  z uwagi na fakt, że przy +3 stopniach w kapuście mogą zachodzić procesy gnilne. A co z wilgotnością powietrza? Nie powinna być większa niż 90%. Sposoby przechowywania kapusty Najprostszym sposobem jest przechowywanie kapusty w pudełkach lub kartonach. Ułóżcie główki kapusty tak, aby się ze sobą nie stykały. Jeśli zdecydujecie się przechowywać to warzywo na półkach, każdą główkę owińcie w papier. Nie używajcie w tym celu gazet, ponieważ drukarski tusz może wsiąknąć w liście.  Na lince. Kiedy będziecie wycinać kapustę z ziemi, nie używajcie noża, tylko wyrwijcie ją z korzeniami i zawieście do góry nogami w piwnicy na mocnej lince. Pamiętajcie, że główki nie powinny się ze sobą stykać. To świetny sposób, aby zapewnić kapuście dobrą wentylacje. W glinie. Ciekawym sposobem jest przechowywanie kapusty jest umieszczenie jej w glinie. Wymieszajcie dwie części gliny i jedną część wody. Posmarujcie taką masą każdą główkę i odstawcie ją do wysuszenia. Kiedy zewnętrzna powłoka stwardnieje, możecie położyć kapustę na półce w piwnicy. W folii. Kapustę możemy też owinąć folią spożywczą....