ciasto drożdżowe wyrabianie
Flickr
Newsy

Jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe? Wyjaśniamy krok po kroku. Znaliście tę metodę?

Wyrabianie ciasta drożdżowego wymagają wiedzy, doświadczenia i przede wszystkim cierpliwości. Oto nasze wskazówki.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie drożdżowe wypieki waszych babć są najbardziej pulchne, najdelikatniejsze?

Wydaje się, że odpowiedź jest prosta. Panie domu z długim stażem, po prostu spełniają siłą rzeczy trzy podstawowe warunki powodzenia drożdżowego wypieku.

O cieście drożdżowym nasze babunie wiedzą wszystko. To oczywiście bierze się z tego, ile już razy przyszło im je wyrabiać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto drożdżowe bez obaw

To z kolei przekłada się na stoicki spokój i olbrzymie pokłady cierpliwości. Babcie wiedzą, że ciasto potrzebuje czasu i ten czasu mu zapewniają.

Nie oznacza to jednak, że młodzi adepci sztuki piekarskiej, są z góry skazani na niepowodzenie, jeśli chodzi o pieczenie ciast drożdżowych.

Jeśli będziecie wypełniali wszystkie wskazówki, które poniżej przedstawimy, ciasto powinno udać się bez problemu.

Pieczenie „drożdżówek” to nie fizyka kwantowa czy jądrowa. Wszystkie tajniki pieczenia ciast na drożdżach prędzej czy później będą do przyswojenia.

Kilka zastrzeżeń

Przed tym jak opowiemy wam co nieco o tym, jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe, potrzebnych będzie parę zastrzeżeń.

Po pierwsze. Ciasto drożdżowe nierówne drugiemu ciastu drożdżowemu. Wiele zmienia się w zakresie przygotowania w zależności od tego, czy pieczemy np. wypieki słodkie czy wytrawne.

Po drugie. Nie ma z góry określonych proporcji na ciasto drożdżowe. Składniki będą się od siebie różniły w zależności od przeznaczania ciasta.

To z kolei oznacza, że różniła się będzie także ilość drożdży. Ciasto bardziej „naładowane” składnikami będzie wymagało dodania większej ilości drożdży.

Po trzecie. Ilość drożdży, a także ilość mąki i innych składników będzie zależała od tego, ile ciasta chcecie przyrządzić, na jaką blachę itd.

Proporcje i składniki

Dlatego też wskazywanie dokładnych składników w tym poradniku mija się z celem. Dla ogólnego rozeznania możemy zdradzić za to, jak określono średnie proporcje mąki do drożdży.

I tak – na 1 kg mąki powinno się używać 20-25 g drożdży świeżych (ok. 1/5, 1/4 standardowej paczki). Kiedy używacie drożdży suchych, powinniście dodać do ciasta średnio 2 razy mniej, czyli w tym wypadku ok. 10-15 g.

Ilość drożdży, jak już wspomnieliśmy, zwiększa się w razie dodania do ciasta dużej ilości jajek, cukrów i tłuszczów.

Zobacz także
kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

kapusta kiszona

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach

Pora przystąpić do wyrabiania ciasta. Wyjaśnimy wam krok po kroku, jak należy przygotowywać drożdżowe ciasto.

  1. Mąkę na ciasto koniecznie przesiejcie.
  2. Upewnijcie się, że poza wodą i mlekiem, które powinny być ciepłe, wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
  3. Zaczyn na ciasto drożdżowe można wykonać na przynajmniej 2 sposoby. Jednym z nich jest rozpuszczenie drożdży w mleku i odrobinie mąki, cukru i oleju. Tak przygotowaną miksturę należy odstawić, by drożdże mogły zacząć „pracować”.
  4. Innym sposobem na zaczyn, jest rozpuszczenie drożdży w samym cukrze, a następnie dodanie ich już prosto do mąki..
  5. Do mąki dodajcie przygotowany zaczyn i po chwili także pozostałe składniki z wyłączeniem tłuszczu i wszystkich ciepłych płynów - mleko i wodę dolewajcie do ciasta stopniowo.
  6. Wyrabianie ciasta możecie zacząć delikatnie łyżką – na początku ciasto drożdżowe będzie niemiłosiernie lepiło się do rąk.
  7. Za parę chwil przejdźcie jednak do wyrabiania ciasta ręką. Należy wyrabiać je w ten sposób, by niejako napowietrzać ciasto, nie zaś ubijać.
  8. Gdy gluten zawarty w mące zacznie pracować, ciasto zyska na elastyczności. Wtedy dodajcie do ciasta pozostały tłuszcz.
  9. Wyrabiajcie ciasto przez ok. 10-15 min., by było sprężyste, dobrze napowietrzone i gładkie. Gotowe ciasto powinno łatwo odklejać się od ręki i po naciśnięciu wracać zaraz do poprzedniego kształtu.
  10. Gotowe ciasto przykryjcie delikatnie ścierką i odstawcie do rośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Rośnięcie powinno odbywać się w dość ciepłym miejscu, ale nie bezpośrednio pod grzejnikiem.
  11. Po wyrośnięciu ciasto przełóżcie do blach – czas pieczenia będzie zależał od rodzaju wypieku i grubości warstwy ciasta.
jak długo wyrabiać ciasto drożdżowe
Flickr
Newsy
Jak długo wyrabiać ciasto drożdżowe, aby było idealne? Gdy będzie tak wyglądać to znak, że jest gotowe
Chcecie, by wasze drożdżowe wypieki wychodziły pulchniutkie i lekkie? Bardzo ważny jest sposób wyrabiania ciasta! Poznajcie najlepszą technikę.

Lubicie ciasto drożdżowe? Niektórzy ze względu na fakt, iż ten rodzaj ciasta wymaga dłuższych przygotowań i ścisłego przestrzegania zasad podanych w przepisie, zniechęcają się do niego. Czy rzeczywiście zrobienie ciasta drożdżowego jest takie trudne? Nic bardziej mylnego! Przy odrobinie wprawy każdy jest w stanie się tego nauczyć. Jak powstaje ciasto drożdżowe? Zasadnicza różnica między drożdżówkami a tradycyjnymi wypiekami polega na tym, że poza standardowymi składnikami w postaci jajek, mąki i cukru, stosuje się także drożdże. A dokładniej drożdże szlachetne, które są grzybami stosowanymi w przemyśle spożywczym. Używa się ich przede wszystkim do wszystkich produktów, które powstają w procesie fermentacji, czyli na przykład w przypadku piwa i wina, a także ciast. Zaczyn do ciasta drożdżowego musi zawierać cukier, który jest przez drożdże przetwarzany na dwutlenek węgla i alkohol. W połączeniu z glutenem z mąki powstaje bardzo elastyczne, lekkie i puchate ciasto! Jak poprawnie wyrabiać ciasto drożdżowe? Jednak by drożdżowe wypieki wyszły bardzo pulchne, niezwykle ważna jest technika wyrabiania. Długie i dokładnie wyrabianie sprawia, że białka zawarte w mące wytwarzają gluten, który odpowiada za elastyczność ciasta. Techniki wyrabiania ciasta drożdżowego Podrzucanie ciasta Zagniatanie Przesuwanie na boki Rozciąganie Najlepsze jest jednak połączenie tych technik! Wypróbujcie sposób polegający na rozciąganiu, a następnie przesuwaniu ciasta. Należy złapać boki ciasta, pociągnąć je do góry i zawinąć do środka. To sprawi, że do środka wtłoczycie dużo powietrza, a ciasto wyjdzie lekkie i pulchne. Jeśli macie dużo siły w rękach i twardą stolnicę, to nie bójcie się energicznie ciskać w nią kulą ciasta! W ten sposób też...

ciasto drożdżowe bardziej żółte
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było bardziej żółte? Utrzyjcie jajka z odrobiną 1 produktu. Kolor będzie idealny
Kolor wypieku sprawia, że apetyt domowników od razu rośnie. Razem z nami przekonacie się, że wcale nie tak trudno go uzyskać.

Piękne żółte drożdżowe ciasto to połowa sukcesu podczas pieczenia wielkanocnych bab czy efektownych chałek. Tylko jak osiągnąć oczekiwane efekty bez rujnowania domowego budżetu ilością dodanych jajek do ciasta? I jak sprawić, by większa ilość jajek nie obciążyła za bardzo waszego drożdżowego wypieku? Są na to sposoby. Kolor ciasta drożdżowego a jego przeznaczenie Często to właśnie kolor ciasta drożdżowego zdradza, jakie jest jego przeznaczenie. Bladożółte lub wręcz szare wypieki kojarzą się po prostu z bułkami czy ze zwykłym chlebem. To właśnie wszelkiego rodzaju babki ,chałki, rogaliki i inne słodkie ciasta na bazie ciasta drożdżowego, powinny mieć elegancką żółtą barwę. Żółty, jajeczny kolor świetnie współgra w cieście drożdżowym z rodzynkami – na pewno znacie to choćby z efektownych babek wielkanocnych. Jak pieką drożdżowe ciasta we Włoszech? W wypieku wspaniałych drożdżowych bab specjalizują się nie tylko w Polsce. Babka o nazwie panettone to regionalny, tradycyjny wyrób z włoskiej Lombardii. Co ciekawe, Włosi przygotowują swoje panettone i chętnie kupują je w cukierniach nie na Wielkanoc, a na Boże Narodzenie. Włosi do swojego ciasta dodają same żółtka, zamiast całych jaj. I wydaje się, że właśnie tutaj należy szukać sekretu pięknej barwy ich wypieku. Unikajcie wypieków ze sztucznymi barwnikami Wróćmy do polskich wypieków. Niestety duża część dostępnych do zakupu produktów jest barwiona innymi barwnikami. Zwykle są to naturalne dodatki, typu – kurkuma. Gorzej, gdy jednak traficie na drożdżowe wypieki barwione sztucznymi dodatkami. By uniknąć tego za wszelką cenę, możecie zadbać o odpowiedni kolor własnych ciast drożdżowych. Nie będzie to trudne. Jak sprawić, by ciasto drożdżowe było...

Mieszanie ciasta
Adobe Stock
Newsy
Ciasto trzeba mieszać w jedną stronę. Na pewno wiecie w którą? Tylko wtedy wyjdzie dobre
Wyrabianie ciasta to czynność, jakich w kuchni wiele. Wielu z nas wykonuje ją niemal automatycznie. A czy na pewno w poprawny sposób?

Ciasta drożdżowe, chleby, ciasta ucierane, kruche ciasteczka i inne wypieki – żadne z tych wspaniałości nie uda się bez żmudnego wyrabiania ciasta. W jednym przypadku proces ten zajmuje więcej czasu, w drugim będzie nieco krótszy. W obu przypadkach jest bardzo ważny. W którą stronę mieszać? Bez odpowiedniego wymieszania ciast nie ma mowy o smacznym wypieku. Mało kto wie jednak, że strona w którą mieszacie ciasto ma znaczenie. To nie żart, choć z pozoru brzmi niedorzecznie. Ciasto powinno się mieszać tylko w jedną i jedyną stronę. Mniejsze znaczenie ma to, czy wybierzecie stronę zgodną z kierunkiem wskazówek zegara czy przeciwną. Wydaje się, że to dobra wiadomość dla osób leworęcznych. O co chodzi ze wspomnianym jednym kierunkiem mieszania, którego pod żadnym pozorem nie powinniście zmieniać? Gluten i powietrze Cała sprawa sprowadza się do istoty wyrabiania ciasta. Czyli łączenia mąki z cieczą (wodą lub mlekiem) w celu uzyskania gęstej, elastycznej lub rzadkiej masy. Wszystko oczywiście w zależności od tego, jaki przepis wybraliśmy. Łączenie mąki z wodą, czyli mówiąc w języku piekarniczym – miesienie ciasta – polega na doprowadzeniu do reakcji białek glutenowych zawartych w mące. Wyrabianie ciasta w jedną stronę, ułatwia wytworzenie mocnych powiązań wspomnianych białek glutenowych. Tak zamieszane ciasto powinno zatrzymać w sobie drobne cząsteczki powietrza, przez co po upieczeniu będzie miało lepszą strukturę.

czy można mrozić ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Czy można zamrozić surowe ciasto drożdżowe? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Pandemia sprawiła, że Polacy chętniej zaczęli mrozić pieczywo. A słyszeliście może już o mrożeniu drożdżowego ciasta?

Rogaliki, bułki, pączki, bochenki chleba… Tę listę można wymieniać niemal w nieskończoność. Czymże byłoby nasze życie bez drożdżowych wypieków? Takich scenariuszy nawet nie powinno się kreślić. Pieczywo i słodkości wypiekane na drożdżach są naszym narodowym dobrem! W czasie pandemii Polacy wrócili do pieczenia Ze względu na pandemię koronawirusa, wielu Polaków wróciło do pieczenia chleba we własnym zakresie, w domu. Świadczą o tym twarde dane. Raporty Głównego Urzędu Statystycznego i innych ośrodków badawczych mówią choćby o tym, że wzrosła sprzedaż mąki, olejów, mleka – wszystkiego, czego potrzeba do wypieku chleba. W czasie największych obostrzeń i zamknięcia gospodarki, z półek sklepowych w ekspresowym tempie znikał nie tylko papier toaletowy, ale także drożdże. Na pewno przypominacie sobie te obrazki. Polacy na nowo pokochali wypieki z ciasta drożdżowego i w najlepsze oddają się nadal sztuce jego wyrabiania. Jak właściwie przyrządzić ciasto drożdżowe? Ciasto drożdżowe uchodzi za niezbyt łatwe w przygotowaniu, ale wystarczy krótka praktyka, by przekonać się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Kluczem do powodzenia przy wyrobie ciasta drożdżowego, jest zastosowanie odpowiedniej ilości składników w odpowiedniej temperaturze. Ważne jest także to, by wyrabiać ciasto dostatecznie długo, by do jego wnętrza dostały się pęcherzyki powietrza, odpowiedzialne za pulchność wypieku. By ciasto nie było za ciężkie, należy ostrożnie postępować z dosypywaniem do niego mąki. Zagniatanie ciasta może być z tego powodu na początku prawdziwym testem na cierpliwość. Więcej o tym jak właściwie przyrządzić ciasto drożdżowe przeczytacie w jednym z naszych innych tekstów. Wystarczy kliknąć tutaj:  Jak prawidłowo...