Lubicie pieczony boczek? Nie musicie już go kupować! Z łatwością przygotujecie go sami w domu. Taka wędlina jest bardzo prosta do upieczenia i świetnie się sprawdzi zarówno podana na gorąco, jak i po wystudzeniu, jako pyszne domowe mięsko na kanapki.

Jak przygotować pieczony boczek wieprzowy?

Przygotowanie pieczonego boczku jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to surowy boczek bez skóry, 3 ząbki czosnku, odrobina wody i garść ulubionych przypraw.

Jeżeli chcecie samodzielnie upiec boczek, zacznijcie od przygotowania marynaty. Surowe mięso należy zamarynować w soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liściach laurowych, szczypcie słodkiej papryki oraz oczywiście w rozgniecionym, surowym czosnku. Świetnym dopełnieniem takiej marynaty będzie miód, który doda naszemu mięsku jeszcze więcej wspaniałego smaku.

Błąd przy pieczeniu boczku

Wiele osób, chcąc skrócić czas przygotowywania boczku, zostawia go w marynacie na bardzo krótki okres czasu. Niestety, to poważny błąd. Jedyną gwarancją tego, że mięso będzie aromatyczne i pełne smaku, jest pozostawienie go przed upieczeniem na kilka a nawet kilkanaście godzin w marynacie. Dopiero po wyjęciu mięsa z marynaty, będzie ono idealne do wstawienia do piekarnika. Sprawdźcie, a sami się przekonacie!

Zobacz także:

Składniki:

  • 1,5 kilograma surowego boczku bez skóry
  • 3 ząbki czosnku
  • Kilka łyżek wody
  • Garść ulubionych przypraw: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka majeranku, 2 listki laurowe,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżka płynnego miodu

Przygotowanie:

  1. Boczek dokładnie nacieramy z obu stron ulubioną mieszanką przypraw. Potrzebujemy do tego soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liści laurowych i przeciśniętych przez praskę 3 ząbków czosnku.
  2. Mięso zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
  3. Boczek wyjmujemy z lodówki, czekamy aż nabierze temperatury pokojowej, po czym przekładamy go do naczynia żaroodpornego.
  4. Przed pieczeniem, mięso smarujemy odrobiną płynnego miodu i posypujemy łyżeczką słodkiej papryki.
  5. Do naczynia z boczkiem wlewamy kilka łyżek wody.
  6. Mięso przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (opcja pieczenia góra/dół).
  7. Po upływie godziny, zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy mięsu piec się przez resztę czasu bez przykrycia.
  8. Po upieczeniu, studzimy mięso i kroimy je na kanapkę.

Smacznego!