jak ugotować białą kiełbasę
Adobe Stock
Newsy

Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę? 1 błąd i będzie do niczego

Wielkanocny żurek, a także barszcz biały, nie mogą się obejść bez dodatku w postaci białej kiełbasy. Jak należy gotować surową kiełbasę?

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego od zwykłego włożenia mięsa do garnka z wrzątkiem i poczekania, aż wszystko będzie jak należy.

Nic bardziej mylnego. Lekceważące podejście do białej kiełbasy, może zaowocować popękaniem skórki i nieszczęściem.

Szkoda marnować dobrej jakości kiełbasy, dlatego zanim przystąpicie do jej obgotowywania, przeczytajcie nasz krótki poradnik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różni się parzenie od gotowania białej kiełbasy?

Zanim przejdziemy do konkretnych wskazówek i rad, należy się wam jeszcze słówko wyjaśnienia. Chodzi o różnicę między gotowaniem białej kiełbasy, a jej parzeniem.

Zasadniczo nie ma tutaj żadnej różnicy. Chodzi wyłącznie o terminologię – niektórzy są zdania, że ugotować można co najwyżej zupę, a gotową kiełbasę po prostu się parzy.

Nie będziemy rozstrzygać tych językowych dylematów. Przejdźmy do gotowania albo, jak kto woli, parzenia białej kiełbasy.

Jak już wspomnieliśmy, gotowanie białej kiełbasy to wbrew pozorom nie są przelewki. Oto kilka punktów, które koniecznie muszą być przez was przestrzegane podczas tego procesu.

Jak powinno się gotować białą kiełbasę?

  • Gotujcie wodę z przyprawami. By kiełbasa nabrała nieco więcej wyrazistości i smaku, nie wystarczy wygotować ją w zwykłej wodzie. Dodajcie do wrzątku przyprawy – sól, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, a nawet czosnek – taki zestaw jeszcze bardziej podkręci smak kiełbasy.
  • Nakłujcie kiełbaski przed zagotowaniem. Dzięki takiemu działaniu, osłonki kiełbas nie popękają podczas starcia z wrzącą wodą nawet po kilku minutach gotowania.
  • Kontrolujcie i sprawdzajcie temperaturę gotowania. Uważajcie, by kiełbaski nie gotowały się we wściekle wrzącej wodzie – w ten sposób możecie naruszyć ich zwartość, takiego gotowania mogłyby nie wytrzymać także osłonki kiełbas z jelit czy z celulozy. Woda w garnku powinna tylko delikatnie puszczać bąbelki – to oznaka, że trwa proces gotowania w temp. ok. 90 st. C. Po włożeniu kiełbasek do wrzątku temperatura w garnku spadnie, dlatego na moment należy podkręcić kurek z gazem.
  • Gotujcie bez przykrycia. Wystarczy ok. 15-20 min gotowania bez pokrywki, by mieć pewność, że kiełbasa nie jest już surowa w środku. Czas gotowania kiełbasek zależy oczywiście od grubości kiełbasek. Jeśli dysponujecie kiełbaskami o znaczniejszej szerokości, przedłużcie parzenie do nawet 25 min.
  • Kontrolujcie kolor kiełbasy. Gotowa kiełbasa biała powinna mieć lekko siwy kolor
  • Przechowujcie kiełbasę w lodówce lub w zamrażalniku. Jeśli wygotowaliście kiełbasę na długo przed świętami, przechowujcie ją w lodówce. Bez obaw możecie ją także zamrozić.

 

Kiełbasa bez chemii
Gotujmy.pl
Przepisy
Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania
Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa

Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek i przypraw oraz sposobu konserwacji. Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa). Gdzie sięgają polskie tradycje jedzenia i wyrabiania kiełbasy? W dawnej Rzeczpospolitej Obojga Narodów każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę.  I choć od czasów Augusta III i powiedzenia „za króla Sasa łyżką kiełbasa”  minęły już niemal całe epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków. Kiełbasę je się na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, ale także jako główne danie obiadowe. Kiełbasa łączy smak, sytość i wygodę. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Klienci mogą śmiało przebierać i wybierać w jej gatunkach. Mało która „kupna” kiełbasa dorówna tej, którą można zrobić samemu. Poniższy przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik. Przepis na domową pieczoną kiełbasę Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula Pełna szklanka mleka Główka czosnku Gałka muszkatołowa – pół łyżeczki Czarny pieprz –...

pieczona biała kiełbasa
Adobe Stock
Newsy
Wiemy co zrobić, żeby pieczona biała kiełbasa, smakowała idealnie
Biała kiełbasa to produkt, który idealnie nadaje się nie tylko do Wielkanocnego żurku. Wspaniale sprawdzi się również jako dodatek do zupy chrzanowej, kiszonej kapusty lub ziemniaków. Jej przygotowanie jest banalnie proste, o ile stosujesz się do kilku, ważnych zasad.

Białą kiełbasę można serwować jako dodatek do wielu dań między innymi żurku, zupy chrzanowej, ale również kiszonej kapusty czy ziemniaków. Nie brakuje też takich, którzy pochłaniają ją na śniadanie lub kolację w towarzystwie pospolitej kajzerki.  Biała kiełbasa smakuje wybornie w każdym wydaniu Trzeba przyznać, że biała kiełbasa w każdym wydaniu smakuje wybornie. Jednak nie od dziś wiadomo, że najzdrowszym i najlepszym sposobem jej przyrządzania jest pieczenie w piekarniku.  Ta metoda nie tylko minimalizuje ilość przyswajalnego do organizmu tłuszczu, ale również sprawia, że smak jest po prostu wyborny. Jak się jednak okazuje,  nie każdy wie, jak prawidłowo upiec białą kiełbasę.   Wiele pań domu zastanawia się pewnie, co w tym skomplikowanego. Wystarczy przecież nagrzać piekarnik, położyć kiełbasę na blaszce, piec przez kilkadziesiąt minut i gotowe. Nic bardziej mylnego! Idealna kiełbasa potrzebuje więcej uwagi i specjalnego traktowania. Przed pieczeniem obsmaż kiełbasę Aby kiełbasa zachowała swój niepowtarzalny smak, przed włożeniem do piekarnika najlepiej ją trochę obsmażyć. Wystarczy, że na rozgrzanej patelni umieścisz łyżkę oleju, a następnie włożysz na nią kiełbasę. Produkt smaż z dwóch stron, na rumiany kolor, nie dłużej niż 4 minuty. Tak przygotowany przysmak możesz umieścić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w dowolnym naczyniu żaroodpornym . Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 st. C. Kiełbasę należy piec przez ok. 20 minut. Zamarynuj kiełbasę w ziołach Jeśli nie masz czasu ani ochoty na bawienie się w obsmażanie kiełbasy, to nic straconego. Będzie smakować równie dobrze kiedy ją zamarynujesz.  Wystarczy, że w małej miseczce umieścisz 3 łyżki oleju bądź oliwy, przeciśnięty przez...

kiełbasa w piwie przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
Biała kiełbasa w piwie, która rozpieści twoje podniebienie! Nie będziesz mógł przestać jej jeść! 
Za oknem deszcz i plucha, a ty masz ochotę na kiełbasę z grilla? Wypróbuj ten przepis - smakuje identycznie!

Środek jesieni, zima dopiero przed nami, a my już tęsknimy za kiełbasą z grilla! Perspektywa czekania prawie pół roku na rozpoczęcie sezonu grillowego jest naprawdę dołująca. Ale jest na to sposób! Wypróbujcie ten przepis na białą kiełbasę w piwie – smakuje jak grillowana i przypomni wam ciepłe, letnie dni! Nie tylko na święta Biała kiełbasa dawniej kojarzyła się głównie ze świętami wielkanocnymi. W końcu czymże byłoby wielkanocne śniadanie bez żurku z jajkiem i białą kiełbaską! W Polsce ten rodzaj kiełbasy stał się popularny w XIX w., a bardzo chętnie jedzą ją też Niemcy, którzy nazywają ją „Weisswurst”. Wyjątkowa biała kiełbasa w piwie – przepis Do przygotowania tej kiełbasy potrzebujecie: 750 g gotowanej, białej kiełbasy 2 duże cebule 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 butelka jasnego piwa (0,5 l) 1 cytrynę Sól Pieprz Przygotowanie Kiełbasę lekko podgotuj. W osobnym, dużym garnku zagotuj piwo. Do gotującego się piwa wrzuć kiełbasę, przykryj i zgaś ogień pod garnkiem. Poczekaj, aż piwo z kiełbasą wystygnie. Wyjmij kiełbasę z garnka i pokrój ją w plastry. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, a następnie wrzuć ją do garnka z piwem. Doprowadź piwo do wrzenia, zagęść zasmażką z mąki i masła. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Do sosu wrzuć plastry kiełbasy i zagotuj. I gotowe! Biała kiełbasa w piwie najlepiej smakuje podawana z gotowanymi ziemniakami.   Źródło: polskatradycja.pl

Kiełbasa suszona
Anan/Adobe Stock
Newsy
Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domowe salami na kanapki. Pycha
Domowa wędlina? Pycha! Nie znamy nikogo, kto by się oparł kiełbasie własnej roboty. Dzisiaj polecamy wam przepis na paprykowo-czosnkowe salami.

Kiełbasa , szynka , pasztety – uwielbiamy domowe wyroby wędliniarskie wszelkiego rodzaju. Warto otworzyć się na nieco inne przepisy i przetestować jeden przepis na salami swojej roboty. Jeżeli wam posmakuje, śmiało możecie je przygotować go swoim najbliższym na przykład na kolejną rodzinną uroczystość. Polacy wolą raczej tradycyjne wędzone, a potem obgotowywane kiełbasy. Dzisiaj zaprezentujemy wam prosty przepis na smaczną, chudą, domową kiełbasę suszoną, dojrzewającą powoli w cieple. To prawda, n iektórzy z nas nie przepadają za surową wędliną. Rzeczywiście, ma ona swój charakterystyczny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Jeżeli jednak lubicie salami czy szynkę parmeńską, taki smak nie będzie stanowił dla was przykrego doświadczenia. Wręcz przeciwnie – domowe salami pokochają wszyscy amatorzy surowych kiełbas.  Do przygotowania tego rodzaju kiełbasy będziecie potrzebowali gazy, którą owiniecie mięso. Jeżeli nie dysponujecie tego typu osłonką na kiełbasę, nie wahajcie użyć się niepotrzebnych pończoch. Kiełbasa spokojnie dojrzeje także w nich! Przepis na domowe salami : Składniki: Kawałek karkówki wieprzowej (ok. 80 dag) Pół szklanki cukru Pół szklanki soli 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie: Zacznijcie od obtoczenia umytego mięsa w cukrze. Przykryjcie szczelnie i zostawcie mięso w lodówce na 48 g. Po tym czasie usuńcie nadmiar wody, umyjcie mięso i obtoczcie je tym razem w soli. Ponownie odstawcie mięso w chłodne miejsce na kolejne 2 dni. Następnie znów umyjcie mięso i obtoczcie w przyprawach....