szkodniki w kuchni
AdobeStock
Newsy

Jak prawidłowo przechowywać mąkę, żeby nie zaatakowały jej szkodniki? Pod żadnym pozorem nie róbcie jednej rzeczy

Owady w kuchni mogą skutecznie spędzić sen z powiek! Aby uniknąć pojawienia się tych niechcianych lokatorów w domu, postępujcie według kilku zasad.
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Niechciani lokatorzy w kuchni to prawdziwa zmora. Biorą się nie wiadomo skąd i w najmniej spodziewanym momencie. Owady zwabione zapachem jedzenia wchodzą do mieszkań przez okna, kratki wentylacyjne i różne, najmniejsze nawet szczeliny. Z łatwością przegryzają opakowania produktów i ochoczo wyjadają zapasy ryżu, mąki, a nawet herbaty!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jakie szkodniki można znaleźć w kuchni?

W Polsce owadami najczęściej spotykanymi w kuchniach mieszkań i domów, jest kilka popularnych gatunków:

  • Omacnica spichrzanka – znana lepiej jako mól spożywczy. Zwykle przynosi się je do domu ze sklepu w opakowaniach z ryżem, mąką i innymi suchymi produktami. O ich obecności świadczą małe ćmy wylatujące z szafek oraz charakterystyczne nitki i grudki w opakowaniach. Warto spojrzeć w górę – larwy moli chętnie spacerują po sufitach.
  • Żywiak chlebowiec – to malutkie, mierzące pół centymetra brązowe żuczki. Uwielbiają wyjadać chleb, herbatę, przyprawy, a nawet suszone grzyby! Nie pogardzą też książkami.
  • Karaczan prusak – wyjątkowo nieprzyjemny lokator, nazywany potocznie karaluchem (choć karaluchy wyglądają inaczej niż prusaki i są od nich o wiele większe). Trudno się go pozbyć – prusaki są nocnymi owadami i w ciągu dnia się chowają przed ludźmi, dlatego jeśli zobaczyliście jakiegoś w środku dnia to możecie być pewni, że prusaki opanowały już wasz dom. Rozmnażają się niezwykle szybko, a spotkanie jednego za dnia oznacza, że jest ich już bardzo dużo.

Jak chronić żywność przed szkodnikami?

By mieć pewność, że do waszego jedzenia nie dostaną się mole i inne owady, postępujcie według tych wskazówek:

  • Nie kupujcie ryżu, kaszy czy makaronu w dużych ilościach, których nie jesteście w stanie szybko wykorzystać
  • Zużywajcie suchą żywność na bieżąco
  • Regularnie sprzątajcie szafki w kuchni
  • Suche produkty, a zwłaszcza mąkę trzymajcie w specjalnych, szczelnie zamykanych pojemnikach. Dzięki temu owady nie dostaną się do środka. Jeśli zostawicie mąkę otwartą i nie zabezpieczycie jej, to poza owadami mogą pojawić się w kuchni myszy, a nawet szczury!
Komentarze
mielone przepis
nogawkuchni / gotujmy.pl
Newsy Co zrobić, żeby mielone nie były takie tłuste? Tę metodę znają tylko nasze babcie
Usmażenie pysznych mielonych to nie lada sztuka - poznajcie wskazówki, dzięki którym kotlety wyjdą idealnie.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Mielone kotlety z ziemniakami i surówką to jeden z polskich klasyków na rodzinny obiad. Sycące i chrupiące kotlety smakują każdemu i pasują praktycznie do wszystkiego. Jak przyrządzić je tak, by wyszły idealnie? Poznajcie kilka porad, które na pewno pomogą wam w przygotowaniu przepysznych mielonych kotletów. Niektóre z tych trików to stare sposoby, z których korzystały jeszcze nasze babcie! Jak zrobić smaczne mielone? Biorąc się za smażenie kotletów trzeba najpierw poznać podstawy ich przygotowywania – wówczas można mieć pewność, że wyjdą smaczne. Po co eksperymentować, gdy wiedza przekazywana od pokoleń jest na wyciągnięcie ręki? Bułka – zwykła, nawet czerstwa kajzerka sprawi, że kotlety będą miały aksamitną konsystencję. Wystarczy wcześniej namoczyć ją w wodzie, a najlepiej w mleku. Dodatek warzyw – wyjdą wam bardzo smaczne kotlety, gdy do masy dodacie startą marchewkę albo cukinię. Wilgoć z warzyw nada większej soczystości oraz wyjątkowego smaku. Śmietana – zamiast startych warzyw spróbujcie dodać do mięsnej masy kwaśnej śmietany. Sprawi ona, że będą bardziej pulchne! Szybkie wyrabianie – jeśli będziecie wyrabiać masę na kotlety zbyt długo, to wówczas po usmażeniu wyjdą twarde. Po dodaniu wszystkich składników szybko wymieszajcie i wyróbcie masę. Nie żałujcie oleju – najsmaczniejsze mielone to te smażone w dużej ilości oleju. Wlejcie go tyle, by kotlety były zanurzone niemal do 1/3 swojej wysokości.   Jednak nie wszystkim odpowiadają bardzo tłuste kotlety smażone na oleju. Jak temu zaradzić? Można eksperymentować z pieczeniem ich w piekarniku, jednak to już nie będzie to samo. Wykorzystajcie więc starą sztuczkę naszych babć – do masy na kotlety dodajcie jednego niedużego i startego na małych...

Przeczytaj
ciasto ciemnieje
AdobeStock
Newsy Wyszło wam zbyt ciemne ciasto? Wiemy, jak zażegnać ten problem. Wystarczy kawałek...
Wierzch ciasta lekko się przypalił w trakcie pieczenia? Dowiedzcie się, jak temu zapobiec w przyszłości.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Teoretycznie w pieczeniu ciasta nie powinno być nic trudnego. Wystarczy wymieszać kilka składników, wylać ciasto na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. A jednak wypieki dla wielu osób stanowią większe wyzwanie niż gotowanie! Czasami jeden błąd sprawi, że długo przygotowywane ciasto nie nadaje się do jedzenia. Co robić, by uniknąć zakalca? Sprawdźcie garść porad, które dla was zebraliśmy! Dlaczego ciasto nie wychodzi? Poniżej znajdziecie najczęściej popełniane błędy w trakcie pieczenia. Czy wam też się zdarzają? Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – różne rodzaje ciast wymagają pieczenia w odpowiedniej temperaturze przez określony czas. Jeżeli w trakcie otwieracie piekarnik, to temperatura w środku obniża się, a to sprawia, że ciasto nie będzie dopieczone i wyjdzie zakalec. Przypalony spód – dzieje się tak zwykle wtedy, gdy nie używa się papieru do pieczenia. Można wysmarować blachę masłem i posypać bułką tartą, jednak gwarancją tego, że spód się nie przypali będzie wyłożenie formy papierem do pieczenia. Nierównomiernie nagrzany piekarnik – jeżeli gotowe ciasto jest lekko przypalone z jednej strony, a z drugiej surowe, oznacza to tylko jedno. Wkładacie ciasto do niedostatecznie rozgrzanego piekarnika! Pamiętajcie, że jeśli w przepisie podano, że ciasto ma trafić do pieca rozgrzanego do 180 stopni, to należy je włożyć do środka właśnie wtedy, gdy osiągnie on taką temperaturę. Nie wcześniej! Zły rozmiar blachy – zwykle w przepisach na ciasto podane są orientacyjne wymiary blaszki, w której zmieści się masa z przepisu. Jeśli wybierzecie zbyt małą lub dużą formę, to ciasto nie wyjdzie – opadnie, przypali się albo będzie surowe w środku. Dlaczego ciasto ciemnieje? Czasami się zdarza, że upieczone ciasto ma wyraźnie ciemny i za mocno...

Przeczytaj