Jak prawidłowo przechowywać mąkę, żeby nie zaatakowały jej szkodniki? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy
Własne
Newsy

Jak przechowywać mąkę, żeby nie zaatakowały jej szkodniki? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy

Owady w kuchni mogą skutecznie spędzić sen z powiek! Aby uniknąć pojawienia się tych niechcianych lokatorów w domu, postępujcie według kilku zasad.

Niechciani lokatorzy w kuchni to prawdziwa zmora. Biorą się nie wiadomo skąd i w najmniej spodziewanym momencie. Owady zwabione zapachem jedzenia wchodzą do mieszkań przez okna, kratki wentylacyjne i różne, najmniejsze nawet szczeliny. Z łatwością przegryzają opakowania produktów i ochoczo wyjadają zapasy ryżu, mąki, a nawet herbaty!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie szkodniki można znaleźć w kuchni?

W Polsce owadami najczęściej spotykanymi w kuchniach mieszkań i domów, jest kilka popularnych gatunków:

  • Omacnica spichrzanka – znana lepiej jako mól spożywczy. Zwykle przynosi się je do domu ze sklepu w opakowaniach z ryżem, mąką i innymi suchymi produktami. O ich obecności świadczą małe ćmy wylatujące z szafek oraz charakterystyczne nitki i grudki w opakowaniach. Warto spojrzeć w górę – larwy moli chętnie spacerują po sufitach.
  • Żywiak chlebowiec – to malutkie, mierzące pół centymetra brązowe żuczki. Uwielbiają wyjadać chleb, herbatę, przyprawy, a nawet suszone grzyby! Nie pogardzą też książkami.
  • Karaczan prusak – wyjątkowo nieprzyjemny lokator, nazywany potocznie karaluchem (choć karaluchy wyglądają inaczej niż prusaki i są od nich o wiele większe). Trudno się go pozbyć – prusaki są nocnymi owadami i w ciągu dnia się chowają przed ludźmi, dlatego jeśli zobaczyliście jakiegoś w środku dnia to możecie być pewni, że prusaki opanowały już wasz dom. Rozmnażają się niezwykle szybko, a spotkanie jednego za dnia oznacza, że jest ich już bardzo dużo.
Zobacz także
Ta mąka jest zdrowsza od zwykłej. Zrobicie z niej ciasto, chleb, a nawet pierogi

Ta mąka jest zdrowsza od zwykłej. Zrobicie z niej ciasto, chleb, a nawet pierogi

Mąka pszenna typ 500 czy 650? Co tak naprawdę oznaczają te numery?

Mąka pszenna typ 500 czy 750? Co tak naprawdę oznaczają te numery?

Jak chronić żywność przed szkodnikami?

By mieć pewność, że do waszego jedzenia nie dostaną się mole i inne owady, postępujcie według tych wskazówek:

  • Nie kupujcie ryżu, kaszy czy makaronu w dużych ilościach, których nie jesteście w stanie szybko wykorzystać
  • Zużywajcie suchą żywność na bieżąco
  • Regularnie sprzątajcie szafki w kuchni
  • Suche produkty, a zwłaszcza mąkę trzymajcie w specjalnych, szczelnie zamykanych pojemnikach. Dzięki temu owady nie dostaną się do środka. Jeśli zostawicie mąkę otwartą i nie zabezpieczycie jej, to poza owadami mogą pojawić się w kuchni myszy, a nawet szczury!
Komary nie dają wam spać w nocy? Lećcie do ogrodu, zerwijcie to zioło i śpijcie spokojnie
Adobe Stock
Newsy
Komary nie dają wam spać w nocy? Lećcie do ogrodu, zerwijcie to zioło i śpijcie spokojnie
Męczące owady atakują was w środku nocy i wyrywają z błogiego snu? Mamy na to sprytny sposób!

Komary to istna zgroza dla wszystkich tych, których mieszkania nie są wyposażone w moskitiery i inne mechaniczne pułapki blokujące dostęp tych owadów do ludzi. Polujące na ludzką krew komarzyce nie  dają za wygraną i nękają ludzi nawet nocami. My, Polacy, i tak musimy być wdzięczni opatrzności za to, że „nasze” rodzime komary nie roznoszą groźnych chorób, w przeciwieństwie do tego, jak to jest choćby w Afryce. Malaria, wirus zika – długo nie trzeba wymieniać. Tak czy siak, mamy też swoje problemy z komarami. Nieprzyjemne ukąszenie to jedno. Gorzej z tym, że charakterystyczne bzyczenie komara jest w stanie wybudzić nawet najtwardziej lulającego śpiocha. Jak poradzić sobie z komarami atakującymi w nocy? Co począć z tym fantem, gdy okna muszą być otwarte, bo temperatury nawet nocą nie chcą drgnąć? Trzeba szukać alternatywnych rozwiązań. Nawet nie myślcie o ultradźwiękowych odstraszaczach na baterie czy o chemicznych środkach zwalczających te owady. Postawcie na naturalne środki. Pisaliśmy już o tym, że komary nie znoszą olejków eterycznych mięty, kocimiętki, czy też bazylii , które warto stawiać w oknach czy w innych „czułych punktach”. Dzisiaj przedstawiamy wam jeszcze jedną roślinę, której komary wręcz nie znoszą. Chodzi o koper. Zioło, które wszyscy chętnie dodajemy do młodych ziemniaczków, to istna broń atomowa na komary, zwłaszcza nocą. Co więcej, koper rosnący w doniczce w domu najlepsze efekty przyniesie wraz z towarzyszami w postaci mięty i bazylii. Jak poradzić sobie z innymi domowymi owadami? Koper, mylony nieraz tragicznie z barszczem Sosnowskiego , można także zerwać z ogrodu i jednorazowo umieścić w jakimś naczyniu lub we flakonie na nocnym stoliku. Gwarantujemy wam, że komary nie będą z tego powodu… skakały z radości. Macie...

Komary już wam dokuczają? Wykorzystajcie te 2 kuchenne zioła. Przepędzicie je w try miga (mięta i bazylia)
Adobe Stock
Newsy
Komary już wam dokuczają? Wykorzystajcie te 2 kuchenne zioła. Przepędzicie je w try miga
Szukacie naturalnych sposobów na komary? Wykorzystajcie zioła i rośliny, a oszczędzicie sobie sporo nerwów i całkiem dużo gotówki na zakupie środków owadobójczych

Muszki owocówki , rybiki , mrówki , karaluchy – na wszystkie te owady-szkodniki są domowe sposoby. Wystarczy ruszyć do kuchni, sięgnąć do odpowiedniej półki i z pomocą kilku prostych sztuczek usunąć nieproszonych gości z domu. Jakie rośliny odstraszają komary? Co z komarami? Małe latające owady, które nadzwyczaj upodobały sobie ludzką krew, są prawdziwą plagą w czasie lata i późnej wiosny. Niektórzy uciekają się do walki z nimi za pomocą środków owadobójczych, inni stosują zmyślne  moskitiery i innego rodzaju blokady mechaniczne. Alternatywną opcją walki z komarami są też domowe zioła. W ten sposób nie wyrządzicie wielkiej krzywdy tym latającym prześladowcom gatunku ludzkiego, ale za to skutecznie zniechęcicie ich do odwiedzania waszego domu. Dwa „magiczne” zioła na komary to mięta i bazylia. Sekret skuteczności tego duetu w walce z owadami tkwi w ich nadzwyczajnych olejkach eterycznych. Męczące insekty po prostu ich nie znoszą i wolą omijać z daleka powietrze „skażone” zapachem mięty czy bazylii. W jaki sposób odstraszać komary za pomocą mięty i bazylii? Jak więc zastosować sztuczkę z miętą i bazylią w praktyce? Najprostszym sposobem będzie zasadzenie ich doniczkach i umieszczenie tak przygotowanych roślin w oknach waszego mieszkania. Taka naturalna zapora skutecznie odbierze chęci wstrętnym komarom na „wjazd” do waszego domu! Na samej bazylii i mięcie lista roślin odstraszających komary się jednak nie kończy. Oto tylko część z nich: Szałwia Lawenda Kocimiętka Tymianek Pelargonia-geranium Komarzyca- plektrantus I inne Źródło: kalendarzrolnikow.pl

najbrudniejsze miejsca w kuchni
AdobeStock
Newsy
Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni. Większość Polaków zapomina o ich wyczyszczeniu. Wy też?
Gdzie gromadzi się najwięcej brudu w kuchni? Sprawdźcie, które miejsca wymagają najwięcej uwagi podczas sprzątania.

Nie ma co ukrywać – kuchnia nie należy do najczystszych miejsc w domu. Gotowanie i pieczenie generuje mnóstwo brudu, który później kumuluje się w trudno dostępnych zakamarkach. A tam już czają się insekty, które tylko czekają na to, by urządzić sobie ucztę na resztkach z jedzenia! Niechciani lokatorzy w formie moli i prusaków to nie jedyny problem. Jeżeli dużo smażycie, to tłuszcz osadza się dosłownie wszędzie . Nie jest najgorzej, jeśli wasza kuchnia jest osobnym pomieszczeniem w mieszkaniu. W takim wypadku brud, który przykleja się do cząsteczek tłuszczu, ogranicza się tylko do kuchni i nieco łatwiej jest nad nim zapanować. Ale jeżeli macie kuchnię połączoną z salonem… Lepiej zainwestować w porządny wyciąg i nauczyć się regularnego sprzątania! Dowiedzcie się, które miejsca w kuchni są najbardziej brudne. Aż włos się jeży! Najbrudniejsze miejsca w waszej kuchni Kto myślał, że najwięcej bakterii znajduje się na desce klozetowej, ten jest w ogromnym błędzie. Kuchnie aż roją się od niebezpiecznych zarazków, dlatego tak ważne jest mycie rąk przed jedzeniem i sprzątanie! Poniżej opisaliśmy najbardziej brudne miejsca w polskich kuchniach. Lodówka Przyznajcie się z ręką na sercu – jak często myjecie lodówkę? Brud na półkach i drzwiach lodówki nie jest tylko kwestią estetyki. Pełno jest w niej niebezpiecznych bakterii znajdujących się w otwartych opakowaniach z jedzeniem – dotyczy to przede wszystkim surowego mięsa! Nie mniej uwagi powinno się poświęcić uszczelkom, które zwykle są bardzo brudne i pełne okruszków i resztek jedzenia . Koniecznie pamiętajcie też o dokładnym wyczyszczeniu klamki . W końcu dotykacie jej kilkanaście razy dziennie rękami, na których znajdują się bakterie i wirusy. Zlew Myśleliście, że zlew...

czy mozna wstawic cieple jedzenie do lodowki
Flickr
Newsy
Wstawiacie do lodówki ciepłe czy całkowicie wystudzone danie? Przez całe życie robiliście to źle
Niedojedzony obiad albo zupa powinny trafić do lodówki – w przeciwnym razie się zepsują. Ale czy powinny tam trafić zimne, czy ciepłe?

Mama zawsze uczyła, że nie wolno wstawiać gorącego jedzenia do lodówki. W związku z tym, garnek z ciepłą zupą i talerz z niedojedzonym obiadem, czekają na kuchennym blacie do momentu, aż całkowicie ostygną i będzie można bezpiecznie wstawić je do lodówki. Takie działanie ma zapobiec psuciu się tego urządzenia. Ale czy porady, które słyszeliście od rodziców, mają sens? Pewnie też nie pozwalaliście swoim dzieciom wstawiać do lodówki ciepłego jedzenia, a sami również czekacie, aż potrawy wystygną. Jednak czy jesteście pewni tego, że postępujecie właściwie? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości. Czy można wstawiać do lodówki gorące jedzenie? Najpierw wyjaśnijmy kwestię odkładania do lodówki gorących, dopiero co zdjętych z palnika potraw. Tak gorącego jedzenia, absolutnie nie wolno wstawiać do lodówki! Jeżeli włożycie do niej bardzo gorące jedzenie lub płyny, to ich wartości odżywcze drastycznie zmaleją, a lodówka będzie musiała bardzo intensywnie pracować, co może doprowadzić do awarii. Ponadto, umieszczanie w lodówce gorącej żywności, stwarza idealne warunki do rozwoju bakterii Salmonelli, która przeniesie się na resztę jedzenia w środku i skazi znajdującą się tam żywność. Najbardziej narażone są produkty szybko psujące się, czyli jajka, mięso, warzywa i ryby. Z tego powodu, należy obniżyć temperaturę jedzenia przed włożeniem go do lodówki. Czy można wstawić do lodówki ciepłe jedzenie? Sprawa gorącego jedzenia w lodówce jest jasna. Ale co z ciepłym jedzeniem? Niektórzy ludzie twierdzą, że nie stanie się nic złego, jeśli włoży się do lodówki ciepłą lub letnią żywność. Czy mają rację? Tak, można tak postępować z jedzeniem, ale tylko pod pewnymi warunkami. Pamiętajcie, by zawsze ich przestrzegać: Dzielenie na małe...