jak roztopić czekoladę
Adobe Stock
Newsy

Jak prawidłowo roztopić czekoladę? Jeden mały błąd i poczujecie w domu spaleniznę

Roztapianie czekolady to proces, któremu musicie poświęcić bardzo dużo uwagi. Pozostawienie jej nawet na kilka sekund bez nadzoru, bądź zbyt długie rozpuszczanie sprawi, że smakołyk szybko się przypali. Sprawdźcie, jak prawidłowo zmienić jej konsystencję.
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Płynna czekolada idealnie sprawdza się jako składnik rozmaitych deserów. Bez niej trudno sobie wyobrazić chociażby rozpływające się w ustach brownie czy przepyszną polewę do ciasta. Jednak jej rozpuszczanie to sztuka, którą do perfekcji opanowali tylko nieliczni cukiernicy. 

Wiele pań domu nie może pojąć, dlaczego każdy próba rozpuszczenia czekolady kończy się fiaskiem. Okazuje się, że tego produktu nie można zostawiać bez nadzoru, nawet przez kilka sekund. Należy również pamiętać, że zbyt długie rozpuszczanie może sprawić, że czekolada po prostu się przypali. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej

Tak naprawdę istnieją dwa sposoby na idealne rozpuszczenie czekolady. Pierwszy z nich, choć jest bardziej czasochłonny i pracochłonny, to jest zdecydowanie zdrowszy i bezpieczniejszy. Mowa tu oczywiście o tak zwanej kąpieli wodnej. Jak sama nazwa wskazuje, ta metoda zakłada wykorzystanie wody, a właściwie pary, do rozpuszczenia czekolady. 

Wystarczy, że podzieloną na części tabliczkę umieścicie w średniej wielkości stalowej misce. Z kolei mniejszy garnek wypełnicie wodą do ¼ wysokości. Położona na nim miska nie powinna dotykać dnem płynu. Tak przygotowane naczynia postawcie na kuchence i zacznijcie podgrzewać. 

Pod wpływem temperatury czekolada idealnie się rozpuści. Należy jednak pamiętać, by od niej nie odchodzić i cały czas ją mieszać. Kiedy zauważycie, że większość produktu zmieniła już konsystencję, a w masie pływa tylko kilka małych kawałków czekolady, zdejmijcie ją z ognia. Po kilku chwilach samoistnie się rozpuści. Zbyt długie trzymanie na gazie może skutkować przypaleniem.

Skorzystajcie z mikrofalówki

Jeśli bardzo wam się spieszy, możecie również rozpuścić czekoladę w kuchence mikrofalowej. Wystarczy, że umieścicie produkt w dowolnym żaroodpornym naczyniu, dodacie do niego łyżkę oleju kokosowego lub roślinnego i zamkniecie w urządzeniu na nie więcej niż 30 sekund. 

Jeśli po tym czasie czekolada wciąż nie zmieni do końca swojej konsystencji, należy ją przemieszać i jeszcze raz podgrzać przez 30 sekund. W produkcie może pływać kilka kawałków. Te roztopią się samoistnie, już bez pomocy mikrofalówki.

Komentarze
keks przepis
Gotujmy.pl
Newsy To pyszne ciasto było przysmakiem w czasach PRL-u. Pamiętacie ten smak?
Smakowanie ulubionych potraw z młodości to jeden ze sposobów na przyjemne wspominanie dawnych lat. Czy wy także do dziś uwielbiacie to ciasto?
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Lubimy z sentymentem wracać do dawnych wspomnień. Zdjęcia i ulubione przeboje pomagają przenieść się myślami w czasie i znów poczuć się jak dawniej. Zadziwiające jest to, że choć wzrok jest najsilniejszym ze zmysłów człowieka, to najmocniej wspomnienia przywołują znane smaki i zapachy. Pewnie wiele razy zdarzyło wam się zjeść np. ciasto, które ktoś przygotował dokładnie tak samo, jak robiła to wasza babcia i poczuliście się, jakbyście znów byli dziećmi. Warto wykorzystać potęgę naszych zmysłów i wybrać się w małą podróż w przeszłość. Ten przepis przypomni wam dawne lata ! Kilka ciekawostek o keksie Babka z bakaliami to przysmak znany wszystkim Polakom. Był bardzo popularny w czasach PRL-u. Czy znaliście te ciekawostki o keksie? Dobrze przechowywany keks można zjeść nawet 25 lat po jego upieczeniu . Oczywiście warunkiem są odpowiednie składniki i konserwanty. Keks ma własną stolicę na świecie – jest nią Claxton, miejscowość w stanie Georgia w USA. Członkowie brytyjskiej rodziny królewskiej uwielbiają keks i obdarowują się nim przy wszystkich większych okazjach.  Keks jedli już Rzymianie . Mieszali pszenicę, orzechy, suszone oraz świeże owoce i zapiekali. Przepis na wyjątkowy keks Jeśli chcecie przypomnieć sobie smak dawnych lat, to koniecznie upieczcie pyszny, tradycyjny keks. Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 300 g mieszanki do keksu 4 jaja łyżeczka proszku do pieczenia ulubione bakalie Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem, a oba rodzaje mąki wymieszać ze sobą w misce. Następnie powoli dodawać żółtka do masła cały czas miksując, na zmianę z wymieszaną mąką. Dodać proszek do pieczenia i zamieszać. Ubić białka na pianę i wlać do...

Przeczytaj