Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia
Adobe Stock
Newsy

Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia

Jak przechowywać marchewki, żeby wolniej więdły? Dzięki tej metodzie na dłużej zachowają swoją chrupkość i świeżość.

Uwielbiamy marchewkę za jej soczystość, chrupkość i przyjemną słodycz. Warzywo to jest jednak dość wymagające i bardzo szybko traci wodę, po czym więdnie. Jak prawidłowo przechowywać marchew, aby jak najdłużej zachować jej chrupkość i jędrność?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby marchewka wolniej więdła?

Żeby marchewka pozostała jak najdłużej chrupka i świeża, należy ją odpowiednio przechowywać. Sposobów jest kilka.

  • W chłodnym, ciemnym miejscu. Kupując marchew zwróćcie uwagę na jej twardość i świeżość. Jeśli uda wam się kupić dobrą i młodą marchew, po przyjściu do domu nie myjcie jej, tylko umieśćcie ją w pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu.
  • W pojemniku w lodówce. Jeśli chcecie, żeby wasza marchewka nie wiotczała i była jak najdłużej świeża, umyjcie ją, obierzcie i pokrójcie na kawałki a następnie włóżcie ją do hermetycznie zamykanego pudełka wypełnionego niewielką ilością wody. Ta nietypowa metoda sprawi, że wasza marchewka będzie świeża nawet przez ok. 2 tygodnie.
  • W lodówce. Marchew można przechowywać w lodówce do dwóch lub trzech miesięcy, jeśli jest ona odpowiednio przygotowana do przechowywania. Na początku usuńcie z marchwi natkę, aby zapobiec gniciu marchewki (liście marchwi odciągają wilgoć z korzenia i szybko go wysuszają). Pozostawcie zewnętrzną skórkę marchwi do wyschnięcia na słońcu przez około dzień. Nie myjcie jej, dopóki marchewka nie będzie gotowa do użycia. Umieśćcie marchewkę w lodówce.

Pamiętajcie, aby trzymać marchewki z dala od owoców i warzyw wytwarzających wysoką zawartość etylenu, takich jak jabłka i gruszki, ponieważ przyspieszy to proces ich dojrzewania i więdnięcia.

Zobacz także
Ten sposób na muszki owocówki bije rekordy popularności w sieci. Przyda wam się popularny napój

Ten sposób na muszki owocówki bije rekordy popularności w sieci. Przyda wam się popularny napój

Niektórzy jedzą arbuza z musztardą

Niektórzy jedzą arbuza z musztardą. Brzmi kontrowersyjnie? Podobno smakuje genialnie

Jak wykorzystać marchewkę w kuchni?

Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie w kuchni marchwi.

Możecie z niej zrobić:

Dlaczego warto jeść marchew?

Oprócz wspaniałego smaku, marchewka i sok z marchwi zapewniają wiele korzyści zdrowotnych.

  1. Marchewki zawierają witaminę A, która poprawia wzrok i jest szczególnie ważna dla utrzymania prawidłowego widzenia nocnego.
  2. Marchewka pomaga naszej wątrobie wypłukiwać toksyny z organizmu i zmniejsza ilość żółci i tłuszczu w wątrobie.
  3. Marchewka i sok z marchwi wspomagają również układ sercowo-naczyniowy, ponieważ pomagają chronić serce przed upośledzeniem oksydacyjnym, tworzeniem się płytki nazębnej i podwyższeniem poziomu cholesterolu.
  4. Warzywa te pomagają również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc, raka piersi i okrężnicy, ponieważ są bogate w falkarinol, który zwalcza nowotwory poprzez niszczenie komórek przedrakowych w guzach.
  5. Marchewka zawiera też dużo przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i utrzymują go w dobrej kondycji.
  6. Warzywo to jest również dobrym źródłem wapnia, który pomaga w rozwoju i utrzymaniu zdrowych i silnych kości.

Źródło: carrotmuseum.co.uk

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Pixabay
Newsy
Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Zastanawialiście się kiedyś, która marchewka jest zdrowsza – surowa czy ugotowana? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką . Dlaczego warto jeść marchewkę? Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw. To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych . Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego , dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów. Korzyści zdrowotne marchewki Marchewka jest bardzo zdrowa . To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele! Dobra dla zdrowia oczu Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z...

Wykopaliście już marchew na działce? Te liście sprawią, że pozostanie świeża przez całą zimę
Pixabay
Newsy
Wykopaliście już marchew na działce? Te liście sprawią, że pozostanie świeża przez całą zimę
Własna, świeża marchew - to źródło zdrowia dla całej rodziny. Nie wszyscy jednak potrafią przetrzymać ją aż do wiosny. Z każdym upływającym miesiącem odpadają kolejne, psujące się egzemplarze. Jak temu zaradzić?  

Ta stara metoda przechowywania marchwi pomaga zachować jej dobry stan przez długie miesiące. Ważne jest, by właściwie przygotować marchew na ten czas, a także zaopatrzyć się w liście pewnego drzewa, którego owoce kojarzą się z jesienią.   Każdy doświadczony ogrodnik powinien znać ten sposób. Pozwoli on uniknąć gnicia i pleśni na marchwi przez kilka zimowych, długich miesięcy. Słyszeliście o tym patencie? Jak przygotować marchew do długiego przechowywania?  Jeżeli chcecie przechowywać to warzywo naprawdę długo, powinniście wykopać je tuż przed większymi przymrozkami w październiku. Wtedy bez problemu i w dobrym stanie dotrwa do marca. Musicie jednak przestrzegać kilku zasad.  Pogoda w czasie takiego zbioru jest bardzo ważna. Najlepiej zbierać w dzień chłodniejszy, bezdeszczowy i jednocześnie pochmurny, kiedy ziemia jest lekko wilgotna. Z takiej gleby wyjmiecie w miarę czyste marchewki, które na długo zachowają swoje walory.  Kolejnym krokiem jest przejrzenie i usunięcie wszystkich uszkodzonych, nadpsutych oraz zniekształconych korzeni i pozostawienie tylko zdrowych i mocnych.  Tak wyselekcjonowane warzywa należy ułożyć w skrzynkach i przykryć je suchymi liśćmi jarzębiny.  Wówczas można wynieść je do przeznaczonego do tego celu pomieszczenia. Powinna tam panować temperatura nieco powyżej zera i duża wilgotność. Doskonale nadawać się będzie do tego piwnica.  Tak przygotowana marchew powinna dotrwać, aż do pierwszych, wiosennych miesięcy.  Dlaczego liście jarzębiny pomagają w przechowywaniu marchwi?  Liście jarzębiny znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach, głównie w lecznictwie. Właściwości przeciwmiażdżycowe, pobudzające trawienie, czy moczopędne sprawiają, że...

Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu
Cukier ma bardzo długi okres przydatności, jednak pod wpływem wilgoci może zamienić się w twardą jak skała grudkę. Jak tego uniknąć?

Cukier jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Zwykle dodajemy go do kawy lub herbaty oraz używamy do przygotowywania deserów, naleśników i ciast. Czy wiecie, jak powinno się go prawidłowo przechowywać? Sprawdźcie a wasz cukier zawsze będzie świeży i nigdy nie pojawią się w nim grudki czy niechciane owady. Jak przechowywać cukier? Cukier biały można przechowywać bardzo długo. Właściwie przechowywany cukier ma nieokreślony okres przydatności do spożycia, ale należy pamiętać, że cukier bardzo nie lubi wilgoci. Wilgoć sprawia, że cukier jest twardy i grudkowaty. Gdy tak się stanie, nie ma sposobu, aby ten proces cofnąć. Dlatego zawsze należy przechowywać cukier w szczelnie zamykanym pojemniku i trzymać go w chłodnym, suchym miejscu. Warto też umieścić w pojemniku kawałki jabłka lub marchewki, które zapobiegną skawaleniu cukru. Cukier można również przechowywać w oryginalnych, papierowych torebkach umieszczając je w chłodnym, ciemnym miejscu. Ponieważ kryształki cukru bardzo szybko pochłaniają inne zapachy, nie trzymajcie nigdy cukru obok intensywnie pachnących produktów, np. przypraw, ponieważ wasz cukier może po jakimś czasie przejść ich zapachem.  Nie przechowujcie też cukru w piwnicy, ponieważ może on zacząć wydzielać zapach stęchlizny. Trzymajcie go z dala od chemii gospodarczej lub czegokolwiek innego, co ma nieprzyjemny zapach. Co zrobić, żeby w cukrze nie pojawiły się owady? Źle przechowywany cukier może przyciągnąć nieproszonych gości. Jeśli zobaczycie, że w waszym cukrze pojawiły się szkodniki, od razu wyrzućcie całe opakowanie, ponieważ mogły one złożyć jajeczka, z których rozwiną się później larwy. Czy da się jakoś temu zaradzić? Wystarczy, że zawsze będziecie trzymać cukier w zamknięciu, aby nie...

Genialny sposób na błyskawiczne obranie marchewki. Już zawsze będziecie tak robić
AdobeStock
Newsy
Genialny sposób na błyskawiczne obranie marchewki. Już zawsze będziecie tak robić
Męczycie się z obieraniem marchewki? Może to dlatego, że źle używacie swojej obieraczki.

Marchewka to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wykorzystujemy ją do zup, sosów i sałatek. Marchewka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Wielu jednak rezygnuje z częstego jedzenia choćby ze względu na trudności z jej obieraniem. To błąd. Sprawdźcie, jak robić to w wydajny sposób.  Oto genialny sposób na błyskawiczne obranie tego warzywa prosto z serwisu społecznościowego TikTok: @lexhartop #carrothack #foodhack #hack #food #foodie #foodtips #tips #tip #hack #lifesaver #carrots #carrot #peelinghack #peeling #veg #veghack #veggie #vegtip ♬ Lofi - Domknowz Jak szybko obrać marchewkę? Czy obierając marchewkę, zawsze używaliście tylko jednego ostrza w powtarzalnym, jednokierunkowym ruchu? Dobrze się przyjrzyjcie swojej obieraczce, a zobaczycie, że tak naprawdę ma ona dwa ostrza, które skracają czas obierania o połowę. Jak to zrobić? Umieśćcie końcówkę marchewki na desce do krojenia i unieście ją pod kątem 45 stopni. Obierzcie marchewkę zaczynając od środka i poruszajcie się tam i z powrotem w górę i w dół marchewki, obracając ją w trakcie. Kiedy dotrzecie do połowy marchewki, odwróćcie ją i obierzcie drugą stronę Dzięki tej metodzie obranie całej marchewki zajmie wam dosłownie 15 sekund.  Zdaniem Irvina Lin z bloga Eat the Love i autora książki „Marble, Swirled and Layered", podczas obierania marchewki zawsze warto wykorzystywać oba ostrza dla maksymalnej szybkości i łatwości: - Kiedy jesteś w profesjonalnej kuchni, nie tylko uczysz się, jak robić wszystko szybciej i wydajniej, ale także jak robić różne rzeczy oszczędniej. Korzystanie z obu ostrzy obieraczki sprawi, że ostrze nie stępi się tak szybko i nie będzie wymagało szybkiej...