Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia
Adobe Stock
Newsy

Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia

Jak przechowywać marchewki, żeby wolniej więdły? Dzięki tej metodzie na dłużej zachowają swoją chrupkość i świeżość.

Uwielbiamy marchewkę za jej soczystość, chrupkość i przyjemną słodycz. Warzywo to jest jednak dość wymagające i bardzo szybko traci wodę, po czym więdnie. Jak prawidłowo przechowywać marchew, aby jak najdłużej zachować jej chrupkość i jędrność?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby marchewka wolniej więdła?

Żeby marchewka pozostała jak najdłużej chrupka i świeża, należy ją odpowiednio przechowywać. Sposobów jest kilka.

  • W chłodnym, ciemnym miejscu. Kupując marchew zwróćcie uwagę na jej twardość i świeżość. Jeśli uda wam się kupić dobrą i młodą marchew, po przyjściu do domu nie myjcie jej, tylko umieśćcie ją w pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu.
  • W pojemniku w lodówce. Jeśli chcecie, żeby wasza marchewka nie wiotczała i była jak najdłużej świeża, umyjcie ją, obierzcie i pokrójcie na kawałki a następnie włóżcie ją do hermetycznie zamykanego pudełka wypełnionego niewielką ilością wody. Ta nietypowa metoda sprawi, że wasza marchewka będzie świeża nawet przez ok. 2 tygodnie.
  • W lodówce. Marchew można przechowywać w lodówce do dwóch lub trzech miesięcy, jeśli jest ona odpowiednio przygotowana do przechowywania. Na początku usuńcie z marchwi natkę, aby zapobiec gniciu marchewki (liście marchwi odciągają wilgoć z korzenia i szybko go wysuszają). Pozostawcie zewnętrzną skórkę marchwi do wyschnięcia na słońcu przez około dzień. Nie myjcie jej, dopóki marchewka nie będzie gotowa do użycia. Umieśćcie marchewkę w lodówce.

Pamiętajcie, aby trzymać marchewki z dala od owoców i warzyw wytwarzających wysoką zawartość etylenu, takich jak jabłka i gruszki, ponieważ przyspieszy to proces ich dojrzewania i więdnięcia.

Zobacz także
Ten sposób na muszki owocówki bije rekordy popularności w sieci. Przyda wam się popularny napój

Ten sposób na muszki owocówki bije rekordy popularności w sieci. Przyda wam się popularny napój

Niektórzy jedzą arbuza z musztardą

Niektórzy jedzą arbuza z musztardą. Brzmi kontrowersyjnie? Podobno smakuje genialnie

Jak wykorzystać marchewkę w kuchni?

Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie w kuchni marchwi.

Możecie z niej zrobić:

Dlaczego warto jeść marchew?

Oprócz wspaniałego smaku, marchewka i sok z marchwi zapewniają wiele korzyści zdrowotnych.

  1. Marchewki zawierają witaminę A, która poprawia wzrok i jest szczególnie ważna dla utrzymania prawidłowego widzenia nocnego.
  2. Marchewka pomaga naszej wątrobie wypłukiwać toksyny z organizmu i zmniejsza ilość żółci i tłuszczu w wątrobie.
  3. Marchewka i sok z marchwi wspomagają również układ sercowo-naczyniowy, ponieważ pomagają chronić serce przed upośledzeniem oksydacyjnym, tworzeniem się płytki nazębnej i podwyższeniem poziomu cholesterolu.
  4. Warzywa te pomagają również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc, raka piersi i okrężnicy, ponieważ są bogate w falkarinol, który zwalcza nowotwory poprzez niszczenie komórek przedrakowych w guzach.
  5. Marchewka zawiera też dużo przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i utrzymują go w dobrej kondycji.
  6. Warzywo to jest również dobrym źródłem wapnia, który pomaga w rozwoju i utrzymaniu zdrowych i silnych kości.

Źródło: carrotmuseum.co.uk

jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne
Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...

nadciśnienie sposoby domowe
AdobeStock
Zdrowie
Trzy przepyszne soki warzywne, które obniżają nadciśnienie! Tanie składniki, które masz w lodówce!
Jeśli twoi bliscy cierpią na nadciśnienie, przygotuj im jeden z tych soków! Są zdrowe, łatwe w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim - przepyszne!

Nadciśnienie bywa związane z wiekiem, ale najczęściej występuje wraz z innymi chorobami. Poza leczeniem farmakologicznym warto wdrożyć naturalne rozwiązania, które mogą pomóc złagodzić objawy nadciśnienia i są zdrowsze od tabletek. Przygotowaliśmy dla was trzy proste przepisy na smaczne soki, które obniżą wasze ciśnienie! Sok z buraka Buraki słyną ze swoich zdrowotnych właściwości. Szczególnie poleca się je anemikom ze względu na ogromne ilości żelaza zawartego w burakach. Również osoby cierpiące na nadciśnienie skorzystają z tego warzywa. Poza żelazem buraki bogate są także w azotany, które pomagają regulować ciśnienie krwi. Już w kilka godzin potrafią obniżyć ciśnienie skurczowe! Do przygotowania potrzebne są tylko buraki i odrobina soli. Buraki myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wrzucamy je do blendera i miksujemy. Uzyskaną papkę wyciskamy na sitku do słoika, miseczki lub innego naczynia i gotowe! Sok ze szpinaku Liście szpinaku większość ludzi docenia dopiero w dorosłości. To warzywo jest pysznym dodatkiem do mięs, warzyw, naleśników i sałatek. Warto też zrobić z niego sok, który doskonale pomaga złagodzić objawy nadciśnienia. Aby przygotować sok, potrzebujecie jedynie liści szpinaku i wyciskarki. Ponieważ smak szpinaku jest mało wyrazisty, polecamy dodać do niego jabłko lub marchewkę. Sok z marchwi Marchewki są doskonałym źródłem potasu, który reguluje pracę serca, a do tego pysznie smakują! Do blendera wrzuć 4 obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki. Możesz dodać jeszcze jabłko do smaku. Zblenduj całość na jednolitą papkę i przecedź przez sitko. Smacznego!   Źródło: www.ndtv.com Źródło zdjęcia: AdobeStock

Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Czujecie się ciężko po świętach? Ten sok pomaga schudnąć. Zrobisz go z 3 tanich składników
Soki warzywne mają doskonałe właściwości odtruwające. Jeśli nie oszczędzaliście żołądka w święta Bożego Narodzenia, podpowiadamy warzywny detoks, który przyda się jeszcze przed sylwestrem.

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie. Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować.  Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć! Burak czerwony jest źródłem białka  W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone. Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  Marchew - idealne warzywo do chrupania Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje...

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Newsy
To musicie wiedzieć, gdy zaparzacie kawę. Jeden błąd i będzie do wylania
Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki kawy? A zastanawiacie się czasem nad tym, jak należy ją poprawnie zaparzać? Poznajcie najważniejsze wskazówki!

Trudno znaleźć osobę, która nie piłaby choć jednej filiżanki kawy dziennie. To nasz narodowy napój – praktycznie wszyscy Polacy piją kawę! Mielona, z ekspresu, rozpuszczalna? To tylko niektóre sposoby jej przyrządzania. Mamy różne rodzaje kawy – latte, cappuccino i americano są chyba najpopularniejsze w Polsce. W naszym kraju chodzenie do kawiarni nie jest tak popularne, jak na przykład we Włoszech i większość z nas kawę przygotowuje sobie samodzielnie w domu. A czy wiecie, jak robić to poprawnie? Mamy dla was garść wskazówek! Jak poprawnie parzyć kawę? Okazuje się, że parzenie kawy to wcale nie jest taka prosta sprawa! Jeżeli chcecie, by wasza kawa była zawsze aromatyczna, lekko gorzka i pobudzająca, musicie stosować się do poniższych zasad: Przechowywanie – ten punkt dotyczy przede wszystkim kawy ziarnistej, dlatego posiadacze ekspresów powinni uważnie to przeczytać! Aby ziarenka kawy były dłużej świeże i aromatyczne, powinno się je trzymać w lodówce lub ostatecznie w spiżarni. Najważniejsze jest to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła i w temperaturze około 10 stopni. Temperatura – to, w jakiej temperaturze parzy się kawę, jest bardzo ważne! Absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ponieważ zniszczy to jej smak. Optymalna temperatura parzenia to od 90 do 95 stopni Celsjusza. Jakość ziaren – tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, jakość ma ogromne znaczenie! Różnica między najtańszymi ziarnami kawy z supermarketu a droższymi odmianami dostępnymi w sklepach z kawą, jest naprawdę mocno odczuwalna. Mielenie – większość osób pewnie o tym wie, ale warto o tym wspomnieć. Mielona kawa jest najlepsza wtedy, gdy jest świeża! Dlatego lepiej porzucić zwyczaj mielenia kawy w młynku na zapas i...