Uwielbiamy marchewkę za jej soczystość, chrupkość i przyjemną słodycz. Warzywo to jest jednak dość wymagające i bardzo szybko traci wodę, po czym więdnie. Jak prawidłowo przechowywać marchew, aby jak najdłużej zachować jej chrupkość i jędrność?
Co zrobić, żeby marchewka wolniej więdła?
Żeby marchewka pozostała jak najdłużej chrupka i świeża, należy ją odpowiednio przechowywać. Sposobów jest kilka.
- W chłodnym, ciemnym miejscu. Kupując marchew zwróćcie uwagę na jej twardość i świeżość. Jeśli uda wam się kupić dobrą i młodą marchew, po przyjściu do domu nie myjcie jej, tylko umieśćcie ją w pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu.
- W pojemniku w lodówce. Jeśli chcecie, żeby wasza marchewka nie wiotczała i była jak najdłużej świeża, umyjcie ją, obierzcie i pokrójcie na kawałki a następnie włóżcie ją do hermetycznie zamykanego pudełka wypełnionego niewielką ilością wody. Ta nietypowa metoda sprawi, że wasza marchewka będzie świeża nawet przez ok. 2 tygodnie.
- W lodówce. Marchew można przechowywać w lodówce do dwóch lub trzech miesięcy, jeśli jest ona odpowiednio przygotowana do przechowywania. Na początku usuńcie z marchwi natkę, aby zapobiec gniciu marchewki (liście marchwi odciągają wilgoć z korzenia i szybko go wysuszają). Pozostawcie zewnętrzną skórkę marchwi do wyschnięcia na słońcu przez około dzień. Nie myjcie jej, dopóki marchewka nie będzie gotowa do użycia. Umieśćcie marchewkę w lodówce.
Pamiętajcie, aby trzymać marchewki z dala od owoców i warzyw wytwarzających wysoką zawartość etylenu, takich jak jabłka i gruszki, ponieważ przyspieszy to proces ich dojrzewania i więdnięcia.
Jak wykorzystać marchewkę w kuchni?
Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie w kuchni marchwi.
Zobacz także:
Możecie z niej zrobić:
- surówkę
- sok
- zupę
- placki
- zamknąć w słoiku na zimę lub po prostu jeść na surowo.
Dlaczego warto jeść marchew?
Oprócz wspaniałego smaku, marchewka i sok z marchwi zapewniają wiele korzyści zdrowotnych.
- Marchewki zawierają witaminę A, która poprawia wzrok i jest szczególnie ważna dla utrzymania prawidłowego widzenia nocnego.
- Marchewka pomaga naszej wątrobie wypłukiwać toksyny z organizmu i zmniejsza ilość żółci i tłuszczu w wątrobie.
- Marchewka i sok z marchwi wspomagają również układ sercowo-naczyniowy, ponieważ pomagają chronić serce przed upośledzeniem oksydacyjnym, tworzeniem się płytki nazębnej i podwyższeniem poziomu cholesterolu.
- Warzywa te pomagają również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc, raka piersi i okrężnicy, ponieważ są bogate w falkarinol, który zwalcza nowotwory poprzez niszczenie komórek przedrakowych w guzach.
- Marchewka zawiera też dużo przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i utrzymują go w dobrej kondycji.
- Warzywo to jest również dobrym źródłem wapnia, który pomaga w rozwoju i utrzymaniu zdrowych i silnych kości.
Źródło: carrotmuseum.co.uk