Pyszny, aromatyczny rosół to wizytówka każdej gospodyni. Co zrobić, żeby był idealny i miał złocistą barwę? Wiele osób zna ten trik – wystarczy opalić cebulę przed dodaniem jej do rosołu! Sprawdźcie, jak zrobić to prawidłowo, żeby wasze zupy zawsze smakowały wyśmienicie!

Po co opalać cebulę do rosołu?

Cebula jest wyjątkowo aromatycznym warzywem – wie o tym każdy, kto przez pomyłkę zostawił na wierzchu przekrojoną cebulę! Dlatego chętnie dodajemy ją do zup, ponieważ nadaje im charakteru. Jednak jeśli wrzucimy surową cebulę do garnka, to warzywo po prostu się ugotuje i zapach będzie dość… cebulowy. Aby zupa była bardziej ostra i aromatyczna, wystarczy opalić cebulę! Dzięki temu zabiegowi znacznie lepiej podkreśli ona smak zupy oraz nada jej złocistego koloru.

Jak opalać cebulę do rosołu?

Istnieją 3 popularne sposoby opalania cebuli:

  • Najprostsza i najstarsza metoda to nabicie cebuli na widelec i opalanie jej nad płomieniem z kuchenki gazowej. Należy ją delikatnie przypalić tak, by na skórce zaczęły się pojawiać czarne plamki. Zalecamy założenie rękawicy kuchennej, ponieważ widelec mocno się nagrzewa i może  poparzyć. Można również opalać cebulę bezpośrednio na palniku kuchenki gazowej. Cebulę należy położyć na palniku tak, by nie wystawała za krawędzie, włączyć gaz i podgrzewać warzywo na minimalnym ogniu przez kilka minut.
  • Cebulę można także opalić w piekarniku. W tym celu należy umieścić ją na suchej blasze i podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni do momentu, aż skórka zbrązowieje.
  • Jeśli nie macie kuchenki gazowej, tylko coraz popularniejszą indukcyjną, to możecie opalić cebulę na patelni. Wystarczy przekroić cebulę na pół, położyć płaską stroną na suchej patelni i podsmażać.