Pieczone mięso
Pixabay/Larry White
Newsy

Jak prawidłowo określić czas pieczenia mięsa? Prosta metoda, którą znają tylko wasze babcie

Pieczone mięso można podawać gościom na różne okazje. W zależności od rodzaju, będzie się piekło określony czas. Najlepiej by nie było zbyt spieczone, ani za suche.

Pieczone mięsa to także domowe wędliny, pasztety i mięsa, które można podawać na zimno. To przepisy na Święta Wielkanocne i Boże Narodzenie. Choć nie tylko! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chrupiące, pieczone mięso

Mięso można przygotowywać na wiele różnorodnych i ciekawych sposobów. Dania mogą być codzienne i wykwintne, wystarczy jedynie odrobina czasu i nietuzinkowy pomysł. Przyda się także wiedza o czasie pieczenie mięsa.

Triki kulinarne dotyczące mięsa

Jeśli chcecie aby skórka z kurczaka była chrupiąca, należy go wcześniej zamarynować. Wystarczy kilka godzin, a najlepiej noc. Mięso należy piec początkowo w dużej temperaturze, później w mniejszej i polewać sosem powstałym podczas pieczenia.

Można posmarować je pod koniec pieczenia wodą z solą, śmietaną lub podlać piwem. Innym skutecznym sposobem jest dodanie do marynaty łyżki płynnego miodu, który karmelizuje się i tworzy chrupiącą powłoczkę.

Kolejno, aby kotlety mielone nie były zbite, do masy przed wyrabianiem należy dodać do mięsnej łyżkę przegotowanej wody. Podczas przygotowywania kotletów schabowych należy naciąć białe włókna, łatwiej będzie je rozbić. To metody, które znają wasze babcie!

Czas pieczenia mięsa

Jeśli chcecie określić czas pieczenia mięsa na każdy kilogram jego wagi przeznaczcie około 1 godziny. Mięsa drobiowe pieką się szybciej, wieprzowe i wołowe potrzebują 10-15 minut dłużej na każdy kilogram. To łatwy przelicznik, a znacząco ułatwi wam kulinarną sztukę pieczenia mięsa. 

Zobacz także
Kotlety mielone

Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Wybierajcie tylko takie. Inne sprawi, że kotlety będą twarde jak guma

niedziele handlowe 2021

Czy najbliższa niedziela będzie handlowa? Gdzie bez problemu kupicie jedzenie? Sprawdźcie

Soczysta i krucha pieczeń

Dla tych z was, którym zależy na soczystości pieczonego mięsa można polecić coś jeszcze. Przed pieczeniem daną porcję mięsną można obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu i piec w rękawie do pieczenia.

Przed końcem pieczenia rękaw należy rozciąć i posmarować pieczeń wodą z solą. Po upieczeniu pieczeń zostawcie na ok. 10 min. aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły. Pieczeń jest upieczona, kiedy po wbiciu szpikulca w jej najszerszą część wypływające soki są klarowne i szkliste, a nie krwiste.

O tym, że mięso jest gotowe podpowie wam również zapach. Pieczone mięso, w tym względzie, nie ma sobie równych. Aromat karkówki czy pieczonego w ziołach indyka powinien zwalać z nóg. Dobrze przyrządzoną pieczeń można podawać jako danie obiadowe, ale i jako dodatek do śniadaniowych kanapek.

Pycha!

pieczeń
gotujmy.pl
Newsy
Jak równomiernie upiec większe kawałki mięsa, by były kruche i soczyste? Cenne rady od doświadczonych kucharek
Soczyste, miękkie a przede wszystkim smaczne mięso, to cel każdej gospodyni domowej. Czasem jednak pieczenie w piekarniku, kończy się niepowodzeniem. Mięso jest suche, twarde i bez odpowiedniego smaku. Jak idealnie przygotować pieczeń, aby uniknąć wpadek? Zerknijcie na nasz mały poradnik!

Udka z kurczaka, duża soczysta pieczeń bądź kaczka pieczona w całości, to idealny pomysł na rodzinny obiad w większym gronie. Pieczenie mięsa jest w pewien sposób samą w sobie pewną sztuką kulinarną. Czasem trudno jest uzyskać zadowalający efekt, aby przygotowywana potrawa nie była zbyt sucha czy przypieczona. Jak upiec mięso wieprzowe, aby było pełne aromatu, kruche i zarazem soczyste? Skorzystajcie z cennych rad od doświadczonych kucharek!  Właściwe marynowanie Aby mięso po upieczeniu było soczyste, należy je wcześniej dobrze zamarynować, zawinąć w folię i odstawić na parę godzin. Najlepiej tą czynność wykonać dzień przed planowanym obiadem, aby mięso miało czas skruszeć. Dobra marynata powinna zawierać kwaśny składnik, jak na przykład ocet winny czy sok z cytryny. Niezbędne również będą aromatyczne przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn czy majeranek. Czasami marynatę wzbogaca się alkoholem, aby wydobyć smak wszystkich składników.  Obsmażanie, czyli zamykanie porów Kiedy mięso odleży pewien czas w marynacie, należy je wyjąć, dokładnie osuszyć, a następnie krótko obsmażyć na patelni na smalcu, oleju czy maśle klarowanym. Taki zabieg pozwoli na zamknięcie porów, dzięki czemu soki z mięsa nie wypłyną podczas pieczenia, a pozostaną w środku. Dzięki temu pieczeń pozostanie soczysta, a skórka będzie rumiana. Pieczenie w piekarniku Usmażone mięso należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym bądź w brytfannie. Tak przygotowaną pieczeń najlepiej jest piec w temperaturze od 150 do 180 stopni C. przez około godzinę. Im kawał mięsa jest większy, tym temperatura powinna być niższa, a czas pieczenia dłuższy.  Dzięki tym kilku radom, upieczone mięso będzie odpowiednio soczyste, aromatyczne i idealnie upieczone!  

Schab pieczony
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Wyjątkowo aromatyczny schab pieczony w rękawie. To właśnie dzięki niemu mięso nie jest suche
Schab upieczony w rękawie jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Może być idealną propozycją na obiad, a po ostudzeniu smakuje równie wspaniale ze świeżym pieczywem.

Schab to mięso w pewnym sensie wyjątkowe. Często na polskich stołach pojawia się na specjalne okazje. Świąteczne potrawy Schab pieczony to doskonały sposób na delikatne, soczyste i pyszne mięso na świąteczny stół. Zdarza się nam podawać je na Wielkanoc lub Boże Narodzenie. Upieczony schab możemy podawać na wiele sposobów. Przy tym jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak najwięcej smaku Schab z piekarnika to danie nadające się na każdą okazję, w tym zarówno jako wędlina na przyjęcie, jak i mięso na codzienny obiad. Możemy go podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale spisuje się jako danie główne na ciepło, jak i również na zimno do kanapek lub sałatek. Uniwersalny i pyszny Schab pieczony możemy łączyć z wieloma składnikami. Do pieczonego schabu idealnie pasują m.in. owoce. Świetnie nadają się do tego np. śliwki, morele, żurawina czy maliny. Doskonale sprawdzi się również w połączeniu z takimi dodatkami, jak na przykład grzyby. Sekret pieczenia W połączeniu z gęstymi sosami  utworzy wspaniałe danie obiadowe, które z powodzeniem będziecie mogli zaserwować na przykład podczas przyjęcia. Schab warto upiec w rękawie. Dzięki temu nie będzie suchy! Składniki: 1,3 kg schabu 1 łyżka majeranku  1 łyżka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli do smaku pieprz mielony kilka ząbków czosnku Na początek wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce i dokładnie łączymy. Schab należy wcześniej umyć, osuszyć i porządnie natrzeć przygotowaną mieszanką. Na końcu szpikujemy mięso. W celu ułatwienia sobie tego procesu robimy w nim nacięcia i wkładamy w nie kawałki czosnku. Całość szczelnie związujemy w rękawie do pieczenia i...

Gęsina
Gotujmy.pl/KRISTOFE
Przepisy
Jak marynować gęś? Zdradzamy przepis na znakomitą marynatę. Mięso będzie mieć chrupiącą skórkę
Gęsi są bardzo odporne na choroby i mało wymagające w hodowli. Popularność zagwarantował im ponadprzeciętny smak. Marynowane mięso z gęsi to doskonała alternatywa dla kurczaka, czy indyka. Chcecie spróbować?

Gęś wymaga odpowiedniego traktowania. Może być nim marynata, która wydobędzie z mięsa to, co najlepsze. Ale zanim o marynacie, zapoznajcie się z kilkoma sekretami dotyczącymi obchodzenia się w gęsiną. Mrożona gęś Mrożenie jako proces nie wpływa negatywnie na jakość mięsa gęsi. Należy tylko pamiętać o tym, żeby rozmrażać ją w lodówce i nie zamrażać ponownie surowego mięsa. Będziecie potrzebować około 2 dni na rozmrożenie całej gęsi w lodówce. Gęś w marynacie Przed pieczeniem gęś najlepiej zamarynować. Można zrobić to dzień wcześniej. Do marynaty używamy najczęściej takich składników jak: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino, rozmaryn. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka. Pieczenie gęsi Korzystana dla pieczenia gęsi temperatura to 160 stopni. Każdy kilogram tuszki gęsiej to około 45 min. pieczenia. Do pieczenia gęsi doskonała będzie gęsiarka, czyli idealne naczynie do pieczenia gęsi. Gęś możemy piec z farszami jak kasza, cielęcina, czy jabłka. Z dodatkami Pieczenie gęsi zabiera dużo czasu. Możemy go wykorzystać na przygotowywanie dodatków. Do soczystej gęsi pasują następujące propozycje: modra kapusta, pieczone jabłka, jabłka z żurawiną, ziemniaki pieczone z rozmarynem. Każde kolejne zależą jedynie od waszej inwencji.  Składniki marynaty idealnej do gęsiny: 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka miodu  Jak zrobić marynatę? Do niewielkiej miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki powinny się dobrze...

twarde mieso sposoby
AdobeStock
Newsy
Mięso wychodzi twarde i suche? Dzięki 1 sposobowi już nie będzie
Przygotowujesz pieczeń dla gości, a wyszła twarda i sucha? Spokojnie! Jeszcze można ją uratować!

Gotowanie dla wielu gości jest dla części osób bardzo stresujące. Martwią się czy mięso będzie smaczne? A jeśli będzie za suche? Za twarde? Przypali się, albo będzie surowe? Jeżeli ten opis do was pasuje, to na pewno w święta przeżywacie prawdziwą gehennę! Aby oszczędzić wam nerwów, mamy dla was kilka sposobów, dzięki którym mięso zawsze wyjdzie smaczne i odpowiednio upieczone! Sposoby na twarde mięso Do marynaty dodaj musztardę lub sos sojowy i zamocz w niej mięso na kilka godzin. Dzięki temu zdoła ono zmięknąć. Duś mięso przez co najmniej 40 minut, podlewając je cały czas wodą. Długość duszenia zależna jest od wielkości kawałków mięsa. Podczas gotowania dolej do garnka łyżkę… spirytusu! Alkohol świetnie zmiękczy mięso i bez obaw – w trakcie obróbki termicznej większość procentów wyparuje. Specjalna sól do zmiękczania mięsa przyda się w przypadku wołowiny, która potrafi być naprawdę twarda! Sposoby na suche mięso Jeśli kawałki upieczonego mięsa są zbyt suche, to wystarczy położyć je na sitku do gotowania na parze i trzymać nad wrzątkiem pod przykryciem przez około 15 minut. Wysuszone mięso można jeszcze uratować wstawiając je do piekarnika! Pokrój pieczeń na kawałki, umieść w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem z masłem. Całość powinna się piec w piekarniku ustawionym na 120 stopni przez 10 minut. Gdy przygotowaliśmy pieczeń w całości i jest zbyt sucha, można ją jeszcze uratować gotując ją w garnku. Przekładamy mięso do dużego garnka, dodajemy przyprawy i tyle wody, by ledwo zakrywała mięso. Gotujemy przez 1,5-2 godziny i zostawiamy mięso w wodzie, aż wystygnie.   Ostatecznie, jeżeli wszystkie sposoby zawiodą można po prostu przeznaczyć nieudaną pieczeń na inne danie i zrobić z niej np. bigos albo dodać...