Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle.  Prosty patent Jaśka Kuronia
ONS.pl/ Adobe Stock
Newsy

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle. Oto prosty patent Jaśka Kuronia

Jej czerwone, żółte i zielone strąki pełne witamin i minerałów, królują jesienią na straganach. Pokazujemy prosty trik, jak po mistrzowsku kroić paprykę.

Niektórzy nakrajają ją wzdłuż i po przełamaniu na dwie połówki z każdej odrywają gniazdo nasienne z kawałkami miąższu. Inni kroją na plastry, a gdy dochodzą do nasion, też pozbywają się ich z fragmentami cennego warzywa. O tym jak prawidłowo kroić paprykę żeby usunąć jedynie ogonek i nasiona, bez wyrzucania miąższu, opowiedział Jasiek Kuroń i zademonstrował ten sposób na filmie. Okazuje się, że to takie proste!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kucharski trik na pokrojenie strąka papryki

Kucharz słusznie stwierdził, że ten prosty sposób na krojenie papryki wcale nie jest oczywisty i postanowił zademonstrować sztuczkę.

Dziś szybciutki filmik z patentem na paprykę. Jak ją kroić? Jak się pozbyć nasion i ogonka, żeby nie wyrzucać cennej części warzywa? 😀 Patent jest prosty, ale jak się okazuje często nieoczywisty. Podrzucam Wam ku pamięci 😀🌶🫑🌶.

Celebryta proponuje zacząć krojenie od odcięcia górnej części warzywa z ogonkiem i wyciągnięcia z naciętego kapelusza z ogonkiem i gniazdem nasiennym. Następnie z samego kapelusza wyciska ogonek, po prostu naciskając na niego palcami. Dzięki temu prostemu sposobowi usunięty zostaje sam ogonek, bez otaczającego go miąższu.

Zobacz także
Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.

Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Inne kucharskie triki ułatwiające pracę w kuchni

  • Chcecie łatwo obrać cytrusy? Włóżcie je na chwilę do mikrofalówki. Po tym zabiegu skórka będzie odchodzić sama.
  • Chcecie łatwo wydrążyć warzywa? Użyjcie do tego łyżki do lodów. Miąższ z cukinii, bakłażana czy ogórka oddzieli się bardzo łatwo, a wam zostaną wydrążone łódeczki warzyw, gotowe do faszerowania.
  • Skarżycie się, że ciężko obiera się jajka ugotowane na twardo ? Dodajcie do gotowania łyżeczkę octu.
  • Folia spożywcza, której używacie w kuchni skleja się? Przechowujcie ją w lodówce, jak robią to profesjonalni kucharze. Dzięki temu płaty foli stają się sztywniejsze, nie sklejają się i nie podwijają.
  • Nie lubicie płakać przy obieraniu cebuli? Jest bardzo prosty sposób na cebulowe opary, które szczypią w oczy. Wystarczy cebulę przed obieraniem i krojeniem włożyć na 30 minut do zamrażarki.

Źródło: instagram/jasiek-kuron-gotuje

kanapki z kurczakiem kfc przepis
AdobeStock
Przepisy
Jak zrobić super-chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem? Zakochacie się w tym prostym i tanim daniu!
Chcesz zaimponować swoim gościom? Przygotuj te obłędnie chrupiące kanapki z kurczakiem, a wszyscy będą pytać cię o przepis!

Masz ochotę na prawdziwie fast-foodowego kurczaka, ale obawiasz się niezdrowych dodatków i konserwantów? A może próbowałaś już przyrządzić to mięso w amerykańskim stylu, ale ciągle nie wychodziło? Wypróbuj ten przepis – jest tani, bardzo prosty i zawsze wychodzi! Amerykański klasyk Kurczak panierowany w mące i bułce to prawdziwa wizytówka kuchni Stanów Zjednoczonych. Amerykanie od lat zajadają się panierowanym kurczakiem – z frytkami, w sałatce albo w bułce. U nas ten sposób przyrządzania mięsa znany jest tylko w restauracjach popularnych sieci fast-food i nie przygotowujemy go w ten sposób w domu. A dlaczego nie? Domowej roboty panierowany kurczak jest równie smaczny i zdrowszy! Sami decydujemy o tym jak do doprawimy i jak dużo panierki zużyjemy. Można nawet spróbować mniej kalorycznej wersji i zamiast smażyć kawałki kurczaka w głębokim tłuszczu, można go po prostu upiec w piekarniku. To ciekawa alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych i warto ją wypróbować! Chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem – przepis Do przygotowania kanapek z kurczakiem potrzebujecie: Do kurczaka: Uda z kurczaka bez kości Sól Chilli Słodką paprykę Do ciasta: 2 jaja Sól Chilli Słodką paprykę Mleko Do panierki: Mąkę pszenną Chilli Olej rzepakowy Oraz: Świeże, chrupiące bułeczki Ogórki kiszone Sałatę Pomidory Majonez Przygotowanie Kurczaka umyj, odetnij skórę. Przełóż do miski, zasyp przyprawami i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. W głębokiej misce przygotuj ciasto naleśnikowe. Dodaj mąkę, jajka, mleko oraz szczyptę chilli i słodkiej papryki. Do drugiej miseczki wsyp mąkę z odrobiną chilli. Do...

Krojenie cebuli
Pexels/Pixabay, Couleur
Newsy
Cebula kojarzy wam się z płaczem? 1 banalny trik i już nigdy nie uronicie nawet łzy przy jej krojeniu
Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Można je jednak obejść w łatwy sposób. Te wskazówki mogą się wam przydać.

Cebula prócz skojarzeń ze łzami ma jeszcze wiele właściwości, które są pomocne dla całego organizmu.  Właściwości cebuli są znane od wieków W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był często w chorobach reumatycznych, a syrop z cebuli nasi przodkowie stosowali przy przeziębieniach. Wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar. Choroby dróg oddechowych nie miały z cebulą najmniejszych szans! Cebula bywała też zabierana w dalekie rejsy. Była największym sprzymierzeńcem marynarzy i kupców. Jej dostępność i skuteczność sprawiały, że w długie podróże zabierano właśnie ją. Swoje powodzenie cebula zawdzięczała przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom. Ponadto pod łuskami cebuli znajdziecie fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie. Cebula to także świetny dodatek do dań! Płacz przy krojeniu cebuli Krojenie cebuli może odbyć się bez łez. Odpowiedzialny za płakanie podczas krojenia cebuli enzym, reaguje z innym składnikiem warzywa, przez co chętnie sięgacie wtedy po chusteczki. Sprawcą płaczu jest alliinaza, która podrażnia oko i powoduje, że pokrojenie cebuli do końca, może wydać się ponad wasze siły. Sposobów na krojenie cebuli bez łez jest mnóstwo . Niektóre z nich przyjdą wam z pomocą. Oto najskuteczniejsze. Podczas krojenia spróbujcie przytrzymać małą część cytryny w ustach. Kwas cytrynowy neutralizuje w pewnym stopniu wydzielający się gaz i łagodzi objaw płakania. Równie skutecznie działa trzymanie wykałaczki lub zapałki w zębach podczas krojenia cebuli . W tym przypadku pomóc ma wam zakończenie zapałki...

Papryka konserwowa
Adobe Stock
Przepisy
Przepis na paprykę konserwową do słoika. Jeden błąd i straci swój niepowtarzalny smak!
Marynowanie warzyw potrafi niesamowicie zmienić ich smak. Nie inaczej jest w przypadku papryki konserwowej. Właściwie przyrządzona zaostrza apetyt!

Domowa papryka konserwowa prosto ze słoika to wspaniały dodatek do śniadaniowych kanapek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik rozmaitych sałatek. Można ją także podawać solo, w charakterze przekąski. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę ! Będziesz potrzebować: 1 kg papryki (weź taką, którą najbardziej lubisz, może być czerwona, zielona, a nawet żółta – do wyboru do koloru) 1 cebula 4 ząbki czosnku Pół szklanki octu spirytusowego 10 proc. Pół szklanki cukru 3 szklanki wody Oliwa lub olej rzepakowy Przyprawy i zioła: świeży tymianek, sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca Składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 500 ml. Przygotowanie Zacznij od zalewy. W rondelku zagotuj wodę, a następnie wlej do niej ocet, dosyp cukier i płaską łyżkę soli. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj tak, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły. Tak przygotowaną zalewę zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij przygotowywać papryki. Na początku dokładnie umyj warzywa. Następnie pokrój je na cztery kawałki i oczyść z nasion. Jeśli powstałe kawałki wydają ci się za duże pokrój je wzdłuż na jeszcze mniejsze części wedle uznania. Na dnie każdego słoika (bardzo ważne, żeby słoiki były czyste i niezniszczone) umieść ćwiartkę cebuli, zgnieciony nożem ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka gorczycy i gałązkę świeżego tymianku (może być też tymianek suszony). W tak przygotowanym słoiku umieść wcześniej pokrojoną paprykę. Ważne, aby układać ją w miarę ciasno. Do tak zapełnionych słoików wlej przestudzoną zalewę (może by jeszcze ciepła, ważne, żeby nie była gorąca). Pamiętaj jednak, by nie...

roladki schabowe
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Najlepszy przepis na roladki ze schabu. Dzięki kilku dodatkom wychodzą naprawdę soczyste
Każdy domownik poprosi o dokładkę!

Roladki to bardzo prosty sposób na odczarowanie schabu. Jeśli znudziły ci się tradycyjne schabowe, masz dość panierowanych kotletów, wypróbuj ten przepis. W środku każdej roladki kryją się pyszne dodatki, które nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale dodatkowo sprawiają, że jest wyjątkowo soczysta. Co wkładać do środka roladek? Możliwości jest wiele i wszystko tak naprawdę zależy od tego, co lubimy. Doskonale sprawdzają się przeróżne warzywa. Najpopularniejszy jest ogórek kiszony oraz papryka, które dobrze  smakowo współgrają ze schabem. Polecamy również dodanie kawałka boczku, który zagwarantuje, że mięso nigdy nie wyjdzie suche. Cienko rozbity kotlet można posmarować musztardą – potrawa wyjdzie tak pyszna, że palce lizać. Przepis na roladki ze schabu z ogórkiem kiszonym i kiełbaską Składniki 8 kotletów schabowych 4 ogórki kiszone 1 duża czerwona papryka 1 kawałek cienkiej kiełbasy 2 marchewki średniej wielkości Kawałek żółtego sera Natka pietruszki sól i pieprz Ostra papryka Słodka papryka Oregano i bazylia lub zioła prowansalskie Przygotowanie Ogórki kiszone pokrój na ćwiartki. Paprykę, marchewkę i ser pokrój w słupki o grubości około pół centymetra. Kiełbaskę również pokrój na kawałki. Długość dodatków zależy od wielkości kotletów. Rozbij cienko kotlety, ale uważaj, żeby nie zrobić w nich dziur. Mięso z każdej strony posyp solą, świeżo mielonym pieprzem, ostrą i słodką papryką. Na każdym kotlecie ułóż dodatki: kawałek ogórka, czerwonej papryki, marchewki, kiełbasy i żółtego sera. Do środka włóż również trochę posiekanej natki pietruszki. Zwiń kotlety w rulony i...