Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle.  Prosty patent Jaśka Kuronia
ONS.pl/ Adobe Stock
Newsy

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle. Oto prosty patent Jaśka Kuronia

Jej czerwone, żółte i zielone strąki pełne witamin i minerałów, królują jesienią na straganach. Pokazujemy prosty trik, jak po mistrzowsku kroić paprykę.

Niektórzy nakrajają ją wzdłuż i po przełamaniu na dwie połówki z każdej odrywają gniazdo nasienne z kawałkami miąższu. Inni kroją na plastry, a gdy dochodzą do nasion, też pozbywają się ich z fragmentami cennego warzywa. O tym jak prawidłowo kroić paprykę żeby usunąć jedynie ogonek i nasiona, bez wyrzucania miąższu, opowiedział Jasiek Kuroń i zademonstrował ten sposób na filmie. Okazuje się, że to takie proste!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kucharski trik na pokrojenie strąka papryki

Kucharz słusznie stwierdził, że ten prosty sposób na krojenie papryki wcale nie jest oczywisty i postanowił zademonstrować sztuczkę.

Dziś szybciutki filmik z patentem na paprykę. Jak ją kroić? Jak się pozbyć nasion i ogonka, żeby nie wyrzucać cennej części warzywa? 😀 Patent jest prosty, ale jak się okazuje często nieoczywisty. Podrzucam Wam ku pamięci 😀🌶🫑🌶.

Celebryta proponuje zacząć krojenie od odcięcia górnej części warzywa z ogonkiem i wyciągnięcia z naciętego kapelusza z ogonkiem i gniazdem nasiennym. Następnie z samego kapelusza wyciska ogonek, po prostu naciskając na niego palcami. Dzięki temu prostemu sposobowi usunięty zostaje sam ogonek, bez otaczającego go miąższu.

Zobacz także
Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.

Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Inne kucharskie triki ułatwiające pracę w kuchni

  • Chcecie łatwo obrać cytrusy? Włóżcie je na chwilę do mikrofalówki. Po tym zabiegu skórka będzie odchodzić sama.
  • Chcecie łatwo wydrążyć warzywa? Użyjcie do tego łyżki do lodów. Miąższ z cukinii, bakłażana czy ogórka oddzieli się bardzo łatwo, a wam zostaną wydrążone łódeczki warzyw, gotowe do faszerowania.
  • Skarżycie się, że ciężko obiera się jajka ugotowane na twardo ? Dodajcie do gotowania łyżeczkę octu.
  • Folia spożywcza, której używacie w kuchni skleja się? Przechowujcie ją w lodówce, jak robią to profesjonalni kucharze. Dzięki temu płaty foli stają się sztywniejsze, nie sklejają się i nie podwijają.
  • Nie lubicie płakać przy obieraniu cebuli? Jest bardzo prosty sposób na cebulowe opary, które szczypią w oczy. Wystarczy cebulę przed obieraniem i krojeniem włożyć na 30 minut do zamrażarki.

Źródło: instagram/jasiek-kuron-gotuje

Jasiek Kuroń: "mam dla was absolutnie uzależniającą sałatkę w tuńczyka". Ostrzega, że nie można się oderwać
Instagram/Jasiek Kuroń
Newsy
Jasiek Kuroń: „Mam dla was absolutnie uzależniającą sałatkę z tuńczyka". Ostrzega, że nie można się oderwać
Tuńczyk z puszki, kilka dodatków i macie sałatkę, którą zjecie do ostatniego kęsa. Jak obiecuje popularny kucharz – nic nie zostanie na później.

Jasiek Kuroń gotuje na antenie Dzień Dobry TVN i na swoim kanale na YouTube. Jest autorem książki dotyczącej gotowania w duchu zero waste: „Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia”. W swoich programach nie tylko uczy jak nie marnować żywności, ale przede wszystkim dzieli się przepisami, które, zanim opublikuje, dokładnie sprawdza i testuje: - Przepisy traktuję, jak osobiste wyzwania — szukam najlepszych rozwiązań, najlepszych składników, najsmaczniejszych pomysłów. Dania, które uzależniają i nie pozwalają się oderwać Są takie produkty, albo całe potrawy, których nie można zjeść tylko trochę. Najczęściej należą do nich chipsy, popcorn, orzeszki czy czekolada. Jedząc je, nawet jeśli obiecacie sobie, że zjecie tylko garść, a w przypadku czekolady kilka kostek, nie wiedzieć kiedy, znika cała paczka czy tabliczka. Tak działają też gotowe potrawy. Znacie to? Nakładacie sobie na talerzyk porcję sałatki, a po zjedzeniu coś ciągnie was z powrotem do lodówki po więcej. Taką sałatkę przygotował Jasiek Kuroń. Składa się z kilku prostych produktów i nie pozwala oderwać się od siebie. Być może robienie tej sałatki jest ryzykowne, szczególnie jeśli się właśnie odchudzacie: - Przepyszna sałatka z tuńczykiem, groszkiem, jajkiem i korniszonami. Jest tak dobra, że istnieje szansa pochłonięcia całej michy! Żeby nie było, że nie ostrzegałem!  Przepis Jaśka Kuronia na uzależniającą sałatkę z tuńczyka Składniki: Puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała czerwona cebula Pół papryki 5 łyżek kukurydzy 3 ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo Pół szklanki zielonego groszku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki do przygotowania sosu: 3 łyżki jogurtu Czubata łyżka majonezu 2...

Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i żadna nie działa?  Jasiek Kuroń pokazał sposób, którego nie znaliście
Adobe Stock
Newsy
Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i nic nie działa? Jasiek Kuroń pokazał nowy trik
Co robicie gdy nie możecie otworzyć mocno zakręconego słoika? Rozglądacie się za silniejszymi dłońmi w domu czy szukacie przyrządów, które pozwolą wam otworzyć słoik? Jeden z nich macie na pewno w kuchni.

Słoiki czasem zasysają się tak mocno, że żadna siła na nie nie działa. Próbujecie pukać, stukać, podważacie pokrywkę łyżeczką, wstawiacie słoik do gorącej wody i nic. Pomimo wielu zabiegów przykrywka ani drgnie. I wtedy z pomocą przychodzi Jasiek Kuroń i jego prosty sposób na oporne słoiki. Kim jest Jakub Kuroń? Jasiek Kuroń to kucharz specjalizujący się w klasycznych daniach kuchni polskiej. Jest synem innego kucharza, który jako pierwszy prowadził w naszym kraju telewizyjne programy kulinarne, i wnukiem Jacka Kuronia – polityka, ministra pracy i polityki socjalnej znanego z rozdawania bezdomnym „Kuroniówki”. Potomek rodziny o kulinarnych korzeniach nie tylko gotuje. Radzi także jak przygotowywać przetwory. Jego przepisy na zakwas na barszcz czy żurek cieszą się dużym zainteresowaniem fanów w mediach społecznościowych. Tym razem kucharz podsuwa prosty sposób na poradzenie sobie ważnym kuchennym problemem: otwarciem mocno zakręconego słoika.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak otwieraczem do butelek otworzyć zakręcony słoik? Przyrząd służący do otwierania butelek może okazać się pomocny także przy otwieraniu słoika. Użycie otwieracza powoduje, że lekko podważacie brzeg zakrętki i pozwalacie na dostanie się pod wieczko niedużej ilości powietrza. Już samo to wystarczy, żeby nakrętka odessie się i pozwoli odkręcić bez użycia siły. Do otwarcia słoika wykorzystywany jest ten sam mechanizm, którego używacie podważając nakrętkę trzonkiem łyżeczki czy...

Jasiek Kuroń gotuje spagetti w sosie pomidorowym z pulpetami. Będziecie w szoku jaki składnik dodał do pulpetów.
Źróło: Instagram/jasiek_kuron_gotuje
Newsy
Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami Jaśka Kuronia. Będziecie w szoku jaki dodał składnik do mięsa
Pulpety obecne są zarówno w polskiej, jak i we włoskiej kuchni. My uwielbiamy je w sosie koperkowym, Włosi wkładają je do sosu pomidorowego i podają z makaronem. Te pulpety namieszają trochę w obu gustach. Zawierają nietypowy bowiem składnik.

Jasiek Kuroń, co jakiś czas przypomina nam ciekawe, polskie dania, prezentując je w nowej oprawie. Jak przystało na syna znanego z programów kulinarnych, nieżyjącego już kucharza promującego kuchnię polską, Maćka Kuronia, Jasiek przede wszystkim gustuje w polskich daniach tradycyjnych, takich jak choćby  gołąbki . Pulpety z kurczaka Jaśka Kuronia, to delikatne klopsiki, aromatyzowane tymiankiem, z dodatkiem białej części pora. Por został dodany do mięsa zamiast cebuli, dzięki temu całość jest lżejsza i nabiera subtelnego smaku. Koniecznie przygotujcie pulpeciki Kuronia. Jesteśmy ciekawi jak je podaliście i czy wam smakowały.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Tymiankowo-porowe pulpety Kuronia Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy biała cześć pora - drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane w płatki 1 l passaty pomidorowej 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielimy i odstawiamy do lodówki Pora z tymiankiem smażymy na łyżce oleju mieszając przez 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Na pozostałej oliwie podsmażamy cebulę oraz czosnek. Wlewamy passatę i dodajemy oregano. Przesmażonego pora z tymiankiem przekładamy do mięsa, dodajemy płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Wyrabiamy mięso rękoma minimum 3 minuty, a najlepiej Formujemy około 12 pulpetów, dodajemy do sosu i krótko dusimy. Gdy 1/3 sosu...

Genialny siekany kotlet Jaśka Kuronia:"przepyszny, delikatny i prosty w wykonaniu "
ONS.pl, Instagram/Jan kuroń
Newsy
Genialne siekane kotlety drobiowe Jaśka Kuronia: „Przepyszne, delikatne i proste w wykonaniu"
Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Żadnego wyrabiania i formowania. Tylko zobaczcie jak apetycznie wyglądają, domownicy będą zachwyceni.

Zastanawiacie się wciąż, czym zaskoczyć rodzinę i co innego niż zwykle zrobić na niedzielny obiad? Dość już obowiązkowych schabowych z mizerią, czy kurczaka pieczonego i surówki z kapusty. Po inspirację warto sięgać do książek kucharskich czy odwiedzając portale z przepisami. Także kulinarni celebryci są skarbnicą pomysłów i sprawdzonych receptur. Oto jedna z nich. Jasiek Kuroń proponuje niedzielny obiad Z gotowym pomysłem na obiad wyszedł Jasiek Kuroń. Kucharz, dziennikarz i publicysta kulinarny na swoim Instagramie często dzieli się niecodziennymi przepisami na proste dania, które może przygotować nawet osoba, nieznajdująca u siebie kulinarnych talentów: - Inspiracja na niedzielę to przepyszny, delikatny i prosty w wykonaniu kotlet siekany z tymiankiem! - Jeżeli nie jedliście jeszcze takiego kotleta, to koniecznie polecam wam nadrobić ten fakt. Polubicie tę wersję kotletów z pewnością - dowiadujemy się od kucharza. Kotlet zawiera pewien aromatyczny składnik. To tymianek. Kucharz ma jednak propozycję dla tych, którzy wolą klasyczne smaki, bez pachnących dodatków: - Jeżeli nie przepadacie za ziołami, dodajcie zamiast tymianku na przykład czerwoną paprykę — warzywo 1/2 dużej — drobno pokrojoną w kosteczkę (albo starte pieczarki - 200 g lub starty żółty ser - 100 g). Kotlety siekane Jaśka Kuronia Składniki: 600 g piersi kurczaka lub indyka 1 średnia cebula 2 łyżki szczypiorku lub natki pietruszki 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 2/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu Olej do smażenia         Wyświetl ten post na Instagramie...