Jak poznać w sklepie czy mandatynki są słodkie? Te 3 proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce
Adobe Stock
Newsy

Jak poznać w sklepie czy mandarynki są słodkie? Te proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce

Potraficie przez skórkę „zajrzeć” do środka mandarynki i stwierdzić czy jest słodka czy kwaśna? To nie jest trudne i nie wymaga daru jasnowidzenia. Wystarczy wiedzieć na co zwracać uwagę.

Uwielbiacie mandarynki, ale nigdy nie wiecie czy te, które właśnie zostały przez was kupione będą smaczne i słodkie, a do tego łatwo się obiorą? Wiele osób ogląda owoce w sklepie i nie wie jak je ocenić. Na domiar złego, mandarynki to nie drobne winogrona czy truskawki, które można spróbować na miejscu i przekonać się, jaki mają smak oraz czy są soczyste i słodkie. Jak odgadnąć, co mandarynka mieści w środku? Są na to sposoby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak bezbłędnie zbadać mandarynkę przez skórkę?

Istnieje kilka bardzo prostych czynności, które możecie wykonać na miejscu w sklepie, aby przekonać się, czy owoce, które wzięliście do ręki, nadają się do włożenia do koszyka: 

  • Zwróćcie uwagę na kolor. Powinien być intensywnie pomarańczowy. Blade, żółte czy zielonkawe nie będą dobre, więc odłóżcie je.
  • Nagniećcie palcami skórkę i cały owoc. Nie powinna być bardzo gruba, ani też zbyt cienka. Te nadmiernie cienkie sprawiają dużo problemów przy obieraniu. Skórka powinna być średnio gruba, z wyraźną strukturą, może lekko odchodzić od miąższu. W dotyku owoce powinny być miękkie, ale sprężyste.
  • Zważcie mandarynkę w dłoni. Jeśli jest ciężka, to oznacza, że jest wypełniona sokiem. Takie owoce będą soczyste. Z kolei te zbyt lekkie mogą oznaczać, że mandarynki nie są świeże i są w środku dość suche.
  • Zwróćcie uwagę na kształt. Wybierajcie te, które są okrągłe, unikajcie spłaszczonych.
  • Powąchajcie owoce. Najlepsze pachną obłędnie. Zapach powinien być wyrazisty, mocny i apetyczny. Taki, że aż chciałoby się ją zjeść.

 Kupując mandarynki warto pamiętać jeszcze o 2 zasadach:

  • Wybierajcie owoce sprzedawane luzem, nie w paczkach. Te paczkowane mogą być poobijane, nie dostrzeżecie też pleśni na sztukach leżących na dnie.
  • Przed zjedzeniem dokładnie je umyjcie. Skórki owoców cytrusowych potrafią być bardzo zanieczyszczone. Na powierzchni znajdują się drobinki środków grzybobójczych i zabezpieczających owoce na czas transportu.
Zobacz także
Co się stanie z waszym organizmem, gdy będziecie jedli codziennie mandarynki?

Co się stanie z waszym organizmem, gdy będziecie jedli codziennie mandarynki?

Mandarynki

Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki

Dlaczego mandarynki są zdrowe?

Mandarynki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają wiele witamin: witaminę A, B2, B3, B6, E, tiaminę i kwas askorbinowy. Minerały występujące w tych owocach to:

  • Wapń
  • Potas
  • Magnes
  • Żelazo
  • Sód
  • Cynk

W jednej obranej mandarynce ważącej około 65 g, jest jedynie 45 kalorii. Ponad połowa jej zawartości to woda, doskonale nawadniająca organizm. Owoce te zawierają kwas cytrynowy i jabłkowy, usprawniające usuwanie z organizmu toksyn. To wszystko sprawia, że mandarynki są chętnie przez dietetyków włączane do diet odchudzających, jako zdrowa i smaczna przekąska.

Źródło: Onet.pl, medonet.pl

Pixabay
Newsy
Imbir zrobił się szary i ma plamy? Sprawdźcie czy można go jeszcze jeść
Wasz imbir ma taki kolor i pojawiły się na nim plamki? Przeczytajcie, czy można go zachować, czy lepiej go jednak wyrzucić.

Kupiliście jakiś czas temu imbir i zastanawiacie się, czy jest on jeszcze dobry do spożycia? Przyjrzyjcie się dobrze jego korzeniowi. Jeśli tak wygląda to lepiej jego nie jedzcie. Jak wybrać dobry imbir? Imbir zyskuje coraz większą popularność wśród Polaków. Zwykle dodajemy go do herbaty z miodem, potraw z mięsem i ryżem, a także do różnych koktajli, nalewek czy dżemów. Jak wybrać dobry gatunkowo imbir i na co należy zwrócić największą uwagę? Wybierając imbir zwróćcie uwagę na to, aby był on: twardy jędrny pełny (pękaty) miał jasną, lśniącą skórkę w jasnoszarym lub jasnobrązowym kolorze jego skórka powinna być też cienka — nigdy gruba i włóknista (powinniśmy być w stanie łatwo naciąć skórę paznokciem) w środku powinien być żółty powinien mieć delikatny, imbirowy zapach imbir powinien łatwo pęknąć - jeśli tak nie jest, to prawdopodobnie nie jest świeży Jakiego imbiru lepiej nie kupować? Nie kupujcie imbiru, jeśli ma on: oznaki pleśni zgniliznę jest zwiędły lub wyschnięty pomarszczony ma ciemne plamki ma ciemny kolor ma miękkie plamki — to znak, że zbyt długo leżał na stoisku Czy można jeść imbir z sinymi plamami? Dostrzegliście na imbirze szare lub sine plamy? Lepiej go nie kupujcie, ponieważ oznacza to, że warzywo to było nieodpowiednio przechowywane. A może imbir, który macie już w swojej kuchni, z czasem poszarzał? Nie wyrzucajcie go. Wciąż możecie przygotowywać z niego potrawy, ale zarówno smak, jak i aromat waszych dań, będzie o wiele łagodniejszy. Jak przechowywać imbir? Jeśli często używacie w kuchni imbiru (dwa do trzech razy w tygodniu), tuż po kupieniu, warto zawinąć go w ręcznik papierowy po czym...

Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu
Flickr
Newsy
Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu
Obieranie mandarynki sprawia wam kłopot? Skorzystajcie z tej prostej metody, a skórka odejdzie w mgnieniu oka.

Mandarynki to smaczne i zdrowe owoce cytrusowe. Podobnie jak pomarańcze, mandarynki mają kolor pomarańczowy — ale niektóre odmiany tych owoców mogą mieć odcienie zieleni lub czerwieni.  Mandarynki są bogatym źródłem beta-kryptoksantyny, przeciwutleniacza, który w organizmie przekształca się w witaminę A i jest odpowiedzialny za pomarańczowy kolor mandarynek i innych owoców. Ponadto, owoce te dostarczają naszemu organizmowi witamin B1, B6 i B9, potasu, pirydoksyny i kwasu foliowego. Mandarynki i ich skórki są bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i flawonoidy, które chronią organizm przed licznymi chorobami. Regularne jedzenie mandarynek: może korzystnie wpływać na układ odpornościowy przeciwutleniacze zawarte w mandarynkach, takie jak witamina C i nobiletyna, mogą chronić komórki mózgowe przed uszkodzeniami związanymi z chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona zawartość witaminy C w mandarynce może promować syntezę kolagenu, co poprawia gojenie się ran i zmniejsza oznaki starzenia @pandoras_kitchen Tangerine peeling…the easy way! 🍊 #kitchenhacks #tangerine #tiktokgreece #howto #peeling #lifehackvideo ♬ Do It - Chloe x Halle Na opublikowanym w sieci nagraniu widzimy, jak najpierw nacina delikatnie owoc dookoła tak, by nie uszkodzić jego miąższu. Podążajcie wg tych wskazówek, a poradzicie sobie z nawet najbardziej oporną mandarynką: Podążając za powstałą linią, obierajcie jego obie części. Odetnijcie końce mandarynki. Na początku odetnijcie górną część mandarynki. Uważajcie, aby nie przeciąć jej miąższu. Teraz odetnijcie dolną część mandarynki. Wytnijcie wzdłuż szczelinę. Delikatnie pociągnijcie skórkę, aby uformować długi pasek.  Możecie...

Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy
Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki
Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza. Delikatna jak mandarynka Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka. Zawartość witaminy C Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2. Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera.  Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy. Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość. Dodatek do sałatki owocowej Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy,...

Jak sprawdzić czy owoce nie mają robaków? Zdradza je 1 szczegół
Pixabay
Newsy
Jak sprawdzić czy owoce nie mają robaków? Zdradza je 1 szczegół
Świeże owoce to najlepsze naturalne witaminy. Pochodzące z ekologicznych upraw, mogą mieć pewne mankamenty, jak nie do końca chcianych lokatorów. Aby ustrzec się przed zjedzeniem takiego produktu, należy zwrócić uwagę na jedną rzecz.

Wiosna i lato cieszą nie tylko ze względu na cieplejsze dni, ale również z uwagi na pojawienie się sezonowych warzyw oraz owoców. To jest to, na co czeka wielu ludzi. Nie ma nic lepszego niż dojrzałe w słońcu truskawki, słodkie maliny czy jabłka.  Owoce w codziennej diecie  Każdy jadłospis powinien być odpowiednio skomponowany, by składał się z właściwej ilości składników odżywczych. W diecie nie może również zabraknąć świeżych owoców, które są skarbnicą witamin oraz mikroelementów. Poza tym, warto dodać iż większość dostępnych owoców jest niskokaloryczna, toteż idealnie sprawdzają się w diecie odchudzającej. Dzięki zawartości wielu wartościowych składników, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Podział owoców Owoce można podzielić na kilka grup: owoce zielone (awokado, kiwi, oliwki), owoce czerwone (żurawina, wiśnie, maliny), owoce żółto- pomarańczowe (ananas, mandarynki, cytryna), owoce czarne i fioletowe (aronia, czarna porzeczka, borówka amerykańska), owoce białe (jabłko, banan, winogrona). Taki podział wynika nie tylko ze względu na kolor, ale również na szereg właściwości. Każda z danych grup wiąże się w pewnymi cechami.  Prawidłowe mycie owoców Produkty ze sklepu czy targu, przed jedzeniem powinny być za każdym razem odpowiednio umyte. Należy tej czynności przestrzegać, gdyż większość owoców jest spryskana różnego rodzaju preparatami, aby nie psuły się dość szybko. Główną powszechnie panującą zasadą jest mycie owoców tuż przed spożyciem. Należy dokładnie obmyć je pod ciepłą wodą, a później dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziecie się niebezpiecznych patogenów z wierzchniej warstwy. ...