Uwielbiacie mandarynki, ale nigdy nie wiecie czy te, które właśnie zostały przez was kupione będą smaczne i słodkie, a do tego łatwo się obiorą? Wiele osób ogląda owoce w sklepie i nie wie jak je ocenić. Na domiar złego, mandarynki to nie drobne winogrona czy truskawki, które można spróbować na miejscu i przekonać się, jaki mają smak oraz czy są soczyste i słodkie. Jak odgadnąć, co mandarynka mieści w środku? Są na to sposoby.

Jak bezbłędnie zbadać mandarynkę przez skórkę?

Istnieje kilka bardzo prostych czynności, które możecie wykonać na miejscu w sklepie, aby przekonać się, czy owoce, które wzięliście do ręki, nadają się do włożenia do koszyka: 

  • Zwróćcie uwagę na kolor. Powinien być intensywnie pomarańczowy. Blade, żółte czy zielonkawe nie będą dobre, więc odłóżcie je.
  • Nagniećcie palcami skórkę i cały owoc. Nie powinna być bardzo gruba, ani też zbyt cienka. Te nadmiernie cienkie sprawiają dużo problemów przy obieraniu. Skórka powinna być średnio gruba, z wyraźną strukturą, może lekko odchodzić od miąższu. W dotyku owoce powinny być miękkie, ale sprężyste.
  • Zważcie mandarynkę w dłoni. Jeśli jest ciężka, to oznacza, że jest wypełniona sokiem. Takie owoce będą soczyste. Z kolei te zbyt lekkie mogą oznaczać, że mandarynki nie są świeże i są w środku dość suche.
  • Zwróćcie uwagę na kształt. Wybierajcie te, które są okrągłe, unikajcie spłaszczonych.
  • Powąchajcie owoce. Najlepsze pachną obłędnie. Zapach powinien być wyrazisty, mocny i apetyczny. Taki, że aż chciałoby się ją zjeść.

 Kupując mandarynki warto pamiętać jeszcze o 2 zasadach:

  • Wybierajcie owoce sprzedawane luzem, nie w paczkach. Te paczkowane mogą być poobijane, nie dostrzeżecie też pleśni na sztukach leżących na dnie.
  • Przed zjedzeniem dokładnie je umyjcie. Skórki owoców cytrusowych potrafią być bardzo zanieczyszczone. Na powierzchni znajdują się drobinki środków grzybobójczych i zabezpieczających owoce na czas transportu.

Dlaczego mandarynki są zdrowe?

Mandarynki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają wiele witamin: witaminę A, B2, B3, B6, E, tiaminę i kwas askorbinowy. Minerały występujące w tych owocach to:

Zobacz także:

  • Wapń
  • Potas
  • Magnes
  • Żelazo
  • Sód
  • Cynk

W jednej obranej mandarynce ważącej około 65 g, jest jedynie 45 kalorii. Ponad połowa jej zawartości to woda, doskonale nawadniająca organizm. Owoce te zawierają kwas cytrynowy i jabłkowy, usprawniające usuwanie z organizmu toksyn. To wszystko sprawia, że mandarynki są chętnie przez dietetyków włączane do diet odchudzających, jako zdrowa i smaczna przekąska.

Źródło: Onet.pl, medonet.pl