Jak poznać w sklepie czy mandatynki są słodkie? Te 3 proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce
Adobe Stock
Newsy

Jak poznać w sklepie czy mandarynki są słodkie? Te proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce

Potraficie przez skórkę „zajrzeć” do środka mandarynki i stwierdzić czy jest słodka czy kwaśna? To nie jest trudne i nie wymaga daru jasnowidzenia. Wystarczy wiedzieć na co zwracać uwagę.

Uwielbiacie mandarynki, ale nigdy nie wiecie czy te, które właśnie zostały przez was kupione będą smaczne i słodkie, a do tego łatwo się obiorą? Wiele osób ogląda owoce w sklepie i nie wie jak je ocenić. Na domiar złego, mandarynki to nie drobne winogrona czy truskawki, które można spróbować na miejscu i przekonać się, jaki mają smak oraz czy są soczyste i słodkie. Jak odgadnąć, co mandarynka mieści w środku? Są na to sposoby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak bezbłędnie zbadać mandarynkę przez skórkę?

Istnieje kilka bardzo prostych czynności, które możecie wykonać na miejscu w sklepie, aby przekonać się, czy owoce, które wzięliście do ręki, nadają się do włożenia do koszyka: 

  • Zwróćcie uwagę na kolor. Powinien być intensywnie pomarańczowy. Blade, żółte czy zielonkawe nie będą dobre, więc odłóżcie je.
  • Nagniećcie palcami skórkę i cały owoc. Nie powinna być bardzo gruba, ani też zbyt cienka. Te nadmiernie cienkie sprawiają dużo problemów przy obieraniu. Skórka powinna być średnio gruba, z wyraźną strukturą, może lekko odchodzić od miąższu. W dotyku owoce powinny być miękkie, ale sprężyste.
  • Zważcie mandarynkę w dłoni. Jeśli jest ciężka, to oznacza, że jest wypełniona sokiem. Takie owoce będą soczyste. Z kolei te zbyt lekkie mogą oznaczać, że mandarynki nie są świeże i są w środku dość suche.
  • Zwróćcie uwagę na kształt. Wybierajcie te, które są okrągłe, unikajcie spłaszczonych.
  • Powąchajcie owoce. Najlepsze pachną obłędnie. Zapach powinien być wyrazisty, mocny i apetyczny. Taki, że aż chciałoby się ją zjeść.

 Kupując mandarynki warto pamiętać jeszcze o 2 zasadach:

  • Wybierajcie owoce sprzedawane luzem, nie w paczkach. Te paczkowane mogą być poobijane, nie dostrzeżecie też pleśni na sztukach leżących na dnie.
  • Przed zjedzeniem dokładnie je umyjcie. Skórki owoców cytrusowych potrafią być bardzo zanieczyszczone. Na powierzchni znajdują się drobinki środków grzybobójczych i zabezpieczających owoce na czas transportu.
Zobacz także
Co się stanie z Waszym organizmem gdy będziecie jedli codziennie mandarynki

Co się stanie z waszym organizmem, gdy będziecie jedli codziennie mandarynki?

Mandarynki

Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki

Dlaczego mandarynki są zdrowe?

Mandarynki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają wiele witamin: witaminę A, B2, B3, B6, E, tiaminę i kwas askorbinowy. Minerały występujące w tych owocach to:

  • Wapń
  • Potas
  • Magnes
  • Żelazo
  • Sód
  • Cynk

W jednej obranej mandarynce ważącej około 65 g, jest jedynie 45 kalorii. Ponad połowa jej zawartości to woda, doskonale nawadniająca organizm. Owoce te zawierają kwas cytrynowy i jabłkowy, usprawniające usuwanie z organizmu toksyn. To wszystko sprawia, że mandarynki są chętnie przez dietetyków włączane do diet odchudzających, jako zdrowa i smaczna przekąska.

Źródło: Onet.pl, medonet.pl

Pixabay
Newsy
Imbir zrobił się szary i ma plamy? Sprawdźcie czy można go jeszcze jeść
Wasz imbir ma taki kolor i pojawiły się na nim plamki? Przeczytajcie, czy można go zachować, czy lepiej go jednak wyrzucić.

Kupiliście jakiś czas temu imbir i zastanawiacie się, czy jest on jeszcze dobry do spożycia? Przyjrzyjcie się dobrze jego korzeniowi. Jeśli tak wygląda to lepiej jego nie jedzcie. Jak wybrać dobry imbir? Imbir zyskuje coraz większą popularność wśród Polaków. Zwykle dodajemy go do herbaty z miodem, potraw z mięsem i ryżem, a także do różnych koktajli, nalewek czy dżemów. Jak wybrać dobry gatunkowo imbir i na co należy zwrócić największą uwagę? Wybierając imbir zwróćcie uwagę na to, aby był on: twardy jędrny pełny (pękaty) miał jasną, lśniącą skórkę w jasnoszarym lub jasnobrązowym kolorze jego skórka powinna być też cienka — nigdy gruba i włóknista (powinniśmy być w stanie łatwo naciąć skórę paznokciem) w środku powinien być żółty powinien mieć delikatny, imbirowy zapach imbir powinien łatwo pęknąć - jeśli tak nie jest, to prawdopodobnie nie jest świeży Jakiego imbiru lepiej nie kupować? Nie kupujcie imbiru, jeśli ma on: oznaki pleśni zgniliznę jest zwiędły lub wyschnięty pomarszczony ma ciemne plamki ma ciemny kolor ma miękkie plamki — to znak, że zbyt długo leżał na stoisku Czy można jeść imbir z sinymi plamami? Dostrzegliście na imbirze szare lub sine plamy? Lepiej go nie kupujcie, ponieważ oznacza to, że warzywo to było nieodpowiednio przechowywane. A może imbir, który macie już w swojej kuchni, z czasem poszarzał? Nie wyrzucajcie go. Wciąż możecie przygotowywać z niego potrawy, ale zarówno smak, jak i aromat waszych dań, będzie o wiele łagodniejszy. Jak przechowywać imbir? Jeśli często używacie w kuchni imbiru (dwa do trzech razy w tygodniu), tuż po kupieniu, warto zawinąć go w ręcznik papierowy po czym...

Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy
Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki
Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza. Delikatna jak mandarynka Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka. Zawartość witaminy C Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2. Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera.  Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy. Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość. Dodatek do sałatki owocowej Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy,...

Banany
Pixabay/Gianni Crestani
Newsy
Ciągle wyrzucacie przejrzałe banany? Jeden prosty trik i nie dojrzeją za szybko
Banany sprawdzą się w każdej diecie. To zdrowy owoc, bogaty w witaminy i minerały. Jak je przechowywać?

Owoce te są polecane przez wszystkich, bez wyjątku, dietetyków. Głównie przez swój bogaty skład, który zapewni waszemu organizmowi to, czego akurat potrzebuje. Po banany możecie sięgać bez limitu! Banany zawierają mnóstwo potasu Osoby, które mają problemy z sercem, ale i nadciśnieniem, powinny decydować się na banany w pierwszej kolejności. U mniejszych smakoszy pomogą na biegunkę. To także owoce, do których bardzo łatwo przekonać nawet największego niejadka.  Jeśli jesteście ekologiczni, wykorzystajcie też skórkę do banana. Będzie przydatna przy problemach z kurzajkami, ukąszeniami komarów, a także do wybielania zębów. Właściwości bananów poznano już tysiące lat temu. Są uprawiane od blisko 7000 lat! Prawdopodobnie przybyły do Indii, a potem do Malezji. Do dzisiaj są uprawiane w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Plantacje bananów można również znaleźć w Azji i Australii. Egzotyczni plantatorzy zrywają jeszcze zielone owoce, by móc zapakować je na statki pełniące funkcję chłodni i dostarczyć do Europy w idealnym do konsumowania stanie.  Świeże banany mają najwięcej składników odżywczych W bananie znajdziecie prawie wszystkie najważniejsze witaminy. Można wymienić m.in. A, C, E, K oraz te z grupy B. W owocach nie brakuje także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. W średniej wielkości bananie może być aż około 350 mg potasu! Banany poleca się w dietach o niskiej zawartości sodu. Mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu. Jeden banan ma około 90 kalorii, w tym: biało 1 g, tłuszcz 0,33 g, węglowodany, 22 g i błonnik 2,6 g. Prócz tego znajduje się w nim niacyna, kwas foliowy, ryboflawina oraz cynk. Jak przedłużyć świeżość bananów? Jak możecie się...

jakie schabowe na kotlety
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso wybrać na schabowe? Zwróćcie w sklepie uwagę na te szczegóły
Sekretem smacznych schabowych jest dobre mięso. Dowiedzcie się, jak wybrać najlepsze!

Każdy uwielbia kotlety schabowe! By wyszły idealnie soczyste i smaczne, warto trzymać się kilku uniwersalnych wskazówek. Dzięki nim kotlety będą naprawdę przepyszne! Jak rozpoznać dobry schab? Dobre kotlety wyjdą tylko wtedy, gdy użyje się do nich odpowiedniego mięsa. To absolutna podstawa tego dania, ponieważ jeśli schab będzie niesmaczny, to nawet najlepsze przyprawy nie poprawią jego smaku. Komu się zdarzyło trafić na niezbyt dobry kawałek schabu, ten dobrze wie, że ma on bardzo silny i niezbyt przyjemny zapach. By uniknąć takiej wpadki w przyszłości, warto się nauczyć, jak można rozpoznać świeży schab, który będzie dobrze smakował: Kolor – świeży schab ma soczystą i różową barwę. Zapach – nie powinien być mocny ani ostry. Zapach dobrego schabu jest bardzo delikatny i ledwo wyczuwalny. Tłuszcz – znajdujący się na krawędziach schabu tłuszcz powinien mieć ładny, biały kolor. Jeżeli jest szary lub żółty, to znaczy, że mięso jest nieświeże. Konsystencja – zwarta i elastyczna, bez suchych brzegów. Wygląd – dobry kawałek schabu powinien być lekko błyszczący i wilgotny, ale nie mokry! Mięso pływające we własnych sokach jest już stare i takiego nie wybierajcie. Uwaga na te sztuczki! Niestety, sprzedawcy mięsa czasami nieco oszukują klientów, by sprzedać wszystkie produkty. Kończy się to później tak, że wracacie do domu z niezbyt świeżym kawałkiem mięsa. Oto, jakie sztuczki są stosowane w sklepach mięsnych: Kawałki są układane jeden na drugim tak, by nie można było ocenić koloru wszystkich kawałków. Te najświeższe i najładniejsze są układane na samej górze, a gorsze na dole. Zwróćcie uwagę na to, które sprzedawca wam podaje! Odcina się przesuszone brzegi albo tłuszcz, który już zżółkł albo...