Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Flickr
Newsy

Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem

Wiedzieliście, że dziś podrabia się nawet miód? Dowiedzcie się, jak sprawdzić czy kupiliście dobry miód, a nie fałszowany.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 07, 2021

Miód jest jednym z najlepszych naturalnych lekarstw stosowanych przez ludzkość od wieków. Jego prozdrowotne właściwości sprawiają, że doskonale nadaje się do leczenia różnych dolegliwości. Jednak dziś kupienie prawdziwego miodu jest coraz trudniejsze. Na sklepowych półkach można znaleźć tanie miody, które są o wiele gorszej jakości niż prawdziwy miód od pszczelarza. Co gorsza, oszuści sprzedają dziś podrabiane miody, które na pierwszy rzut oka ciężko jest odróżnić od prawdziwego! Sprawdźcie, jak nie dać się nabrać – pomoże w tym prosty test.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozpoznać dobry miód?

Prawdziwy, dobry miód można łatwo rozpoznać po jego charakterystycznych cechach:

  • Struktura – na powierzchni miodu powinien się wytworzyć kożuszek. Jeśli go nie ma i miód jest całkowicie jednolity, prawdopodobnie nie jest on najlepszej jakości.
  • Zapach – miód powinien mieć słodki, pachnący woskiem i pszczołami zapach. Fałszowany miód praktycznie nie ma zapachu.
  • Smak – prawdziwy miód ma mocny i głęboki smak, ponieważ zawiera olejki eteryczne i żywice. Natomiast fałszowany miód może mieć lekko chemiczny i jałowy smak.

Zobacz także

Jak wytwarza się „podrabiany miód”?

„Fałszywy” lub „sztuczny” miód - wbrew pozorom - jest produkowany przez pszczoły. Szkopuł tkwi w tym, co pszczoły jedzą. Dobry, prawdziwy miód powstaje z pyłku kwiatów zbieranego przez pszczoły. Natomiast miód sztuczny powstaje z cukru, którym karmi się pszczoły. Tego typu miód często się podgrzewa, żeby ukryć znajdujący się w nim cukier.

Jak rozpoznać fałszywy miód?

Jednym ze sposobów na rozpoznanie fałszywego miodu jest prosty test, który może wykonać każdy z was. Wystarczy, że słoiczek z miodem obrócicie dnem do góry. Jeżeli miód będzie powoli ściekał w dół oznacza to, że macie do czynienia z prawdziwym miodem z pyłku kwiatowego. Natomiast sztuczny miód na początku będzie ściekał, ale po chwili zacznie kapać. Dosłownie wytworzą się z niego krople! W ten prosty sposób możecie sprawdzić, czy kupiony przez was w sklepie miód rzeczywiście jest dobrej jakości.

Drugi sposób to test z wykorzystaniem talerzyka. Obejrzyjcie go na filmiku poniżej:

 

Czytaj także:

miod
unsplash.com/@arwinneil
Newsy Kupiliście słoik miodu, ale coś z nim nie tak? Sprawdźcie, czy nie jest podrobiony
Zakup miodu to nie jest tak prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Uważajcie, by nie popełnić tych kilku błędów.
Hubert Rój
grudzień 03, 2020

Miód sztuczny to wynalazek z okresu I wojny światowej, kiedy to niedobory wymusiły podawanie żołnierzom namiastki wykonanej z przetworzonych cukrów. Taki „miód” przetrwał na rynku do dziś. Pół biedy, gdy zakupujemy go z pełną premedytacją za odpowiednią kwotę. Gorzej, gdy płacimy fortunę za słoik miodu, który dopiero w dom okazuje się tym sztucznym! Miodowi oszuści Mamy złą wiadomość dla osób oszczędnych. Zakup miodu sztucznego wiążę się z tym, że nie skorzystamy z leczniczych, zapachowych, a przede wszystkim smakowych walorów produktu pracy pszczół. „Miód” sztucznie otrzymany z rozkładu cukrów różnego pochodzenia to nie jedyna miodowa pułapka. Niestety częstą praktyką jest także podawanie pszczołom cukru i tzw. inwertów pszczelarskich, które skracają pracę owadów, ale psują smak otrzymywanego miodu. Jest to najczęstsza praktyka „psucia” miodu. Oprócz niej stosuje się niestety takie praktyki jak podgrzewanie miodu i rozpuszczanie go, by ukryć dodane uprzednio „cukrowe wkładki”. Nie trzeba nikomu tłumaczyć, że podgrzanie miodu to utrata jego zdrowotnych właściwości. Jak wykryć "podejrzanego"? Pierwszą rzeczą na którą warto zwrócić uwagę podczas kupowania miodu to etykieta. Powinna jasno wskazywać skąd dany miód pochodzi, jaki jest jego rodzaj itd. Unikajmy miodów oznaczonych jako te spoza Unii Europejskiej albo z domieszką miodów spoza UE. Tego rodzaju produkty zwykle pochodzą z Chin i są najgorszej jakości. To właśnie w nich stosuje się wspomniane praktyki „dosładzania” miodów. Nie warto także ufać do końca tanim mieszankom miodów. Jak to zwykle bywa, często najłatwiejszym wyznacznikiem jakości...

Przeczytaj
miod
unsplash.com/@storiesbysoph
Newsy Jak rozpoznać dobrej jakości miód? Zwróćcie uwagę na te 3 szczegóły
Miody powinny wam towarzyszyć przez cały sezon jesienno-zimowy. Rozgrzewają, podnoszą odporność i dodają słodyczy wieczornej herbacie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Miód to naturalny produkt spożywczy, który znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jego lecznicze właściwości są wykorzystywane od wieków. W starożytności służył jako maść.  Miód daje siłę, zdrowie i długowieczność Taki pogląd głosili starożytni Grecy. Kleopatra dbała o swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie. Stosowano go jako lek, ale także jako produkt do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. Obecnie wraca się do właściwości miodu pszczelego. I to nie tylko w kosmetyce! Kaloryczność 100 gramów miodu powala. W jego małej porcji można znaleźć aż 304 kalorii. Jeśli chcecie posłodzić herbatę, wystarczy dodać małą łyżeczkę. Miodem można zastępować cukier. Naturalny miód zawiera bowiem dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę.  Miód można być spożywany przez ludzi z cukrzycą. Organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę. Właściwości miodu hamują też powstawanie próchnicy. Nasze babcie radziły smarować rany miodem. Wiedziały, co robią! Miód wykazuje także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające. Naturalny miód ma szerokie zastosowanie Prawdziwy miód chroni przed powstaniem pęcherzy i blizn pooparzeniowych. Zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia. Zaleca się go w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok. Jak wybrać właściwy miód? Oferta handlowa dotycząca miodów jest obszerna i zróżnicowana. Najlepiej sięgać po miody, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Duże i kolorowe słoiki mogą kusić. Wielość opcji może być prawdziwie wyczerpująca. Aby...

Przeczytaj
propolis
AdobeStock
Newsy Znakomity nie tylko na nękające nas jesienią i zimą choroby dróg oddechowych. Poznaj największe korzyści zdrowotne propolisu
W stu procentach naturalny lek, pomocny przy wielu dolegliwościach. Poznaj cudowne właściwości propolisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Co jest najlepsze na przeziębienie? Oczywiście miód! A czy próbowaliście propolisu? Jego właściwości zdrowotne są naprawdę imponujące! Warto stosować go zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje. Jak powstaje propolis? Propolis, czyli kit pszczeli to substancja, która produkowana jest przez pszczoły z zebranego pyłku kwiatów. Kit może mieć różny kolor i grubość – to zależy od tego z jakich roślin owady zebrały pyłek. Propolisem wylepiają one wnętrze ula i tworzą w nim drogi którymi wlatują do środka. Kit pszczeli służy też tym owadom do zabezpieczania ich ula przed nadchodzącą zimą. Ponoć pszczelarze na podstawie obserwacji propolisu mogą przewidzieć nadejście srogiej zimy! Właściwości propolisu Kit pszczeli znany jest głównie jako remedium na wszelkie choroby wywoływane przez grzyby. Pomaga on leczyć m.in. grzybicę skóry i paznokci. Nieocenione jest także jego działanie przeciwwirusowe, bardzo pomocne przy wszelkich zakażeniach. Łagodzi skórę podrażnioną od opryszczki oraz goi afty powstające w jamie ustnej. Propolis stosuje się także w przypadku uszkodzeń skóry – przyśpiesza procesy ziarninowania oraz bliznowacenia, dlatego jest nieoceniony podczas leczenia oparzeń i ran. Jak stosować propolis? Propolis można spotkać pod postacią: Ekstraktu – stosuje się go doustnie na przeziębienia i w profilaktyce przeciwnowotworowej Maści – na oparzenia i rany na skórze oraz w obrębie jamy ustnej i ust Czopków – na hemoroidy Globulek – na infekcje i podrażnienia pochwy

Przeczytaj
zakwas do barszczu jak zrobić
Gotujmy.pl
Newsy Jak poznać, że zakwas na barszcz wigilijny jest już dobry? Jest na to 1 genialny sposób 
Szykujecie na wigilię barszcz z własnego zakwasu? Dowiedzcie się, jak sprawdzić czy już jest gotowy!
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Podczas zbliżającej się wigilijnej kolacji absolutnie nie może zabraknąć barszczu z uszkami! Czysty, jarski barszcz to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. By osiągnąć idealny smak zupy stosuje się zakwas do barszczu. Ponieważ jego przygotowanie jest bardzo czasochłonne, część osób decyduje się na kupienie gotowego zakwasu w formie koncentratu. Jednak wciąż jest sporo ludzi, którzy nie wyobrażają sobie jeść w wigilię barszczu „z gotowca” i przygotowują zakwas sami. Jest to spore wyzwanie i szczególnie początkujący zwykle nie wiedzą po czym poznać, że zakwas jest już gotowy do przyrządzenia barszczu. Problemy z zakwasem Wykonanie zakwasu do barszczu to nie jest wcale taka prosta sztuka i wie to każdy, kto choć raz w życiu go przygotowywał! Sama procedura zajmuje bardzo dużo czasu – zakwas przyrządza się co najmniej tydzień przed tym, jak zużyjemy go do barszczu. Sztuka polega na tym, że trzeba po prostu ukisić buraki, ale tak, by nie wyszła na nich pleśń i były idealne w smaku – nie za kwaśne i nie za łagodne. Częstym problemem jest właśnie pojawienie się pierzynki z pleśni w słoiku z zakwasem. Jeżeli kusi was, by wybrać ją ze środka i kisić buraki dalej, to natychmiast o tym zapomnijcie! Pojawienie się pleśni na wierzchu jest oznaką tego, że procesy gnilne postępują w środku i wszystko w słoiku jest już skażone. W takiej sytuacji pozostaje wyrzucić zakwas i kupić gotowy – albo zrobić nowy, jeżeli macie jeszcze trochę czasu. A skąd pleśń? Najczęściej winne jest niedokładne zakręcenie słoika oraz złe warunki przechowywania. Zakwas powinien być odstawiony w suche, zimne i ciemne miejsce. Jeśli będzie stał w cieple i do tego w miejscu, na które padają promienie słoneczne, to najpewniej się zepsuje. Jak rozpoznać gotowy zakwas? Najprościej jest po prostu sprawdzić kolor zakwasu. Gdy będzie...

Przeczytaj