Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Flickr
Newsy

Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem

Wiedzieliście, że dziś podrabia się nawet miód? Dowiedzcie się, jak sprawdzić czy kupiliście dobry miód, a nie fałszowany.

Miód jest jednym z najlepszych naturalnych lekarstw stosowanych przez ludzkość od wieków. Jego prozdrowotne właściwości sprawiają, że doskonale nadaje się do leczenia różnych dolegliwości. Jednak dziś kupienie prawdziwego miodu jest coraz trudniejsze. Na sklepowych półkach można znaleźć tanie miody, które są o wiele gorszej jakości niż prawdziwy miód od pszczelarza. Co gorsza, oszuści sprzedają dziś podrabiane miody, które na pierwszy rzut oka ciężko jest odróżnić od prawdziwego! Sprawdźcie, jak nie dać się nabrać – pomoże w tym prosty test.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozpoznać dobry miód?

Prawdziwy, dobry miód można łatwo rozpoznać po jego charakterystycznych cechach:

  • Struktura – na powierzchni miodu powinien się wytworzyć kożuszek. Jeśli go nie ma i miód jest całkowicie jednolity, prawdopodobnie nie jest on najlepszej jakości.
  • Zapach – miód powinien mieć słodki, pachnący woskiem i pszczołami zapach. Fałszowany miód praktycznie nie ma zapachu.
  • Smak – prawdziwy miód ma mocny i głęboki smak, ponieważ zawiera olejki eteryczne i żywice. Natomiast fałszowany miód może mieć lekko chemiczny i jałowy smak.
Zobacz także
99% Polaków źle używa tarki. Nic dziwnego, że kaleczą palce a w kuchni panuje bałagan (trzeba poziomo, a nie pionowo)

99% Polaków źle używa tarki. Nic dziwnego, że kaleczą palce a w kuchni panuje bałagan

Łączycie ze sobą te 2 owoce? Możecie mieć poważne problemy żołądkowe

Łączycie ze sobą te 2 owoce? Możecie mieć poważne problemy żołądkowe

Jak wytwarza się „podrabiany miód”?

„Fałszywy” lub „sztuczny” miód - wbrew pozorom - jest produkowany przez pszczoły. Szkopuł tkwi w tym, co pszczoły jedzą. Dobry, prawdziwy miód powstaje z pyłku kwiatów zbieranego przez pszczoły. Natomiast miód sztuczny powstaje z cukru, którym karmi się pszczoły. Tego typu miód często się podgrzewa, żeby ukryć znajdujący się w nim cukier.

Jak rozpoznać fałszywy miód?

Jednym ze sposobów na rozpoznanie fałszywego miodu jest prosty test, który może wykonać każdy z was. Wystarczy, że słoiczek z miodem obrócicie dnem do góry. Jeżeli miód będzie powoli ściekał w dół oznacza to, że macie do czynienia z prawdziwym miodem z pyłku kwiatowego. Natomiast sztuczny miód na początku będzie ściekał, ale po chwili zacznie kapać. Dosłownie wytworzą się z niego krople! W ten prosty sposób możecie sprawdzić, czy kupiony przez was w sklepie miód rzeczywiście jest dobrej jakości.

Drugi sposób to test z wykorzystaniem talerzyka. Obejrzyjcie go na filmiku poniżej:

 

Czytaj także:

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody
Pixabay
Newsy
Biały nalot na miodzie to oznaka dodania do niego polepszaczy? Rozwiewamy ten miodowy mit
Miód, to słodki przysmak produkowany przez pszczoły, który jest obecny w każdej kuchni. Skąd wiadomo, że jest prawdziwy i naturalny? I co tak właściwie oznacza osad na miodzie?

Istnieje wiele mitów związanych z miodem. Na przykład, że prawdziwy miód nie ulega krystalizacji, że nie wolno jeść go metalową łyżeczką, że nie powinny go jeść dzieci i osoby chore na cukrzycę oraz, że nie ma lepszego lekarstwa na przeziębienie, niż gorąca herbata z miodem. I jak to z mitami bywa, większość z nich nie ma wiele wspólnego z faktami. No to po kolei. Naturalne miody rzeczywiście krystalizują. Nie ma za to znaczenia jaką łyżeczka go nakładamy. Co ze słodyczą miodu? Słodycz podnosi stężenie glukozy we krwi, co nie jest korzystne dla cukrzyków, ale akurat miód nie wywołuje efektu hipoglikemicznego, glukoza wzrasta równomiernie. Małe dzieci nie powinny go jeść, bo to produkt naturalny i może być nieznacznie skażony. Co z piciem herbaty z miodem? Dobrze jest nią pić, ale nie gorącą, bo w temperaturze powyżej 40 st. C miód traci większość cennych właściwości. Jednym z popularniejszych miodowych mitów jest ten związany z białym osadem. Czy jest oznaką dodania do miodu polepszaczy lub wody? Albo czy świadczy o tym, że miód się zepsuł? Sprawdzamy. Czy biały nalot na miodzie jest szkodliwy? Od razu odpowiadamy: biały nalot ani nie jest oznaką „chrzczenia” miodu czyli dodawania do niego polepszaczy, ani nie jest objawem jego zepsucia. To efekt naturalnego procesu, który powoduje, że z miodu wytrąca się glukoza, która ulega krystalizacji. Podczas zmiany konsystencji miodu, może też wydobywać się i tworzyć na powierzchni biała piana. Także ona nie jest powodem do niepokoju. Piana to nic innego jak pęcherzyki powietrza, które dostały się do środka, podczas produkcji. Ani biały nalot, ani piana nie są też szkodliwe i nie trzeba wyrzucać słoiczka, w którym się zbiorą. Czy miód się psuje i kiedy należy go...

Są już pierwsze wiosenne miody. Ich cena powala, a będzie jeszcze drożej
Pixabay
Newsy
Są już pierwsze wiosenne miody. Ich cena powala, a będzie jeszcze drożej
Pszczelarze sprzedają już pierwsze wiosenne miody. Nie jest to jednak tania przyjemność…

Pszczelarze z warmińsko-mazurskich pasiek zbierają obecnie pierwsze wiosenne miody – wielokwiatowe i rzepakowe. Hodowcy pszczół muszą szybko pracować nad wydobywaniem tego typu miodu, ponieważ bardzo szybko się on krystalizuje. Ma on pełno korzystnych dla zdrowia właściwości odżywczych, które mogą pomóc na wiele dolegliwości . Nie powinien być jednak dodawany do gorących napojów takich jak herbata czy grzaniec. Ceny wiosennego miodu wyjątkowo wysokie Obecnie za 0,9-litrowy słoik sprzedawcy liczą sobie ok. 35 zł. To o 5 zł więcej w porównaniu z ceną z zeszłego roku.  Moim zdaniem kolejne miody będą sprzedawane za 40 zł za słoik, a niektóre nawet za 45 zł. Niestety bardzo wzrastają ceny sprzętu potrzebnego w pasiekach. Te narzędzia są stalowe, a jak wiadomo ceny stali szybko rosną. Rosną też ceny żywności, koszty utrzymania, a sprzedaż miodu jest częścią pracy pszczelarzy – poinformował Józef Zysk, szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie. Tegoroczne zbiory są i będą obfite, jednak nie spowoduje to spadku cen, które podyktowane są przede wszystkim zwiększonymi kosztami produkcyjnymi.  Chłodna wiosna, zimny i deszczowy maj nie zaszkodziły pszczołom. Gdy buchnęło ciepło, owady nadrobiły zimne dni i zbiory miodu są przyzwoite – dodał Zysk. Jak rozpoznać naturalny miód? Szef Związku Pszczelarzy wyjaśnił, w jaki sposób można rozpoznać czy miód jest naturalny. Wiosenna odmiana bardzo szybko się krystalizuje, dlatego jeśli handlarz sprzedaje wiosenny miód, który długo nie przyjmuje stałego stanu skupienia – raczej nie jest on naturalny. Świeży miód można także rozpoznać po białym nalocie . Prawdziwe miody wiosenne muszą się krystalizować i to szybko. Taka jest ich...

ser żółty
AdobeStock
Newsy
Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego w sklepie? Już nie dacie się oszukać
Ser żółty czy wyrób seropodobny? Jak nie dać się oszukać w sklepie? Sprawdziliśmy, czym różnią się te produkty!

Patrząc na produkty sprzedawane w sklepach trudno nie odnieść wrażenia, że producenci za pomocą różnych sztuczek chcą wcisnąć swoim klientom wybrakowane produkty. Najgorzej jest z mięsem i wędlinami, do których dodaje się wodę, spulchniacze i ulepszacze. Czasami trudno się domyślić, że z mięsem jest coś nie tak, dopóki nie spojrzy się na etykietę – sformułowanie „wyrób mięsny” oznacza, że niestety pełne jest ono nieciekawych dodatków. Takie „ulepszanie” nie ominęło niestety sera żółtego. Jaki powinien być prawdziwy ser? Na szczęście prawo Unii Europejskiej reguluje to, jaki produkt może się nazywać serem żółtym, a jaki jedynie wyrobem seropodobnym. Prawdziwy ser powstaje tylko i wyłącznie z mleka – próżno szukać w nim tłuszczów roślinnych. W jego składzie można jeszcze znaleźć naturalne bakterie kwasu mlekowego, podpuszczkę oraz niezbędne przyprawy. Taki prawdziwy ser jest doskonałym źródłem wapnia i białka, a także witamin z grupy B. Czym jest wyrób seropodobny? Zupełnie inaczej jest z wyrobem seropodobnym. W tego typu produktach trudno znaleźć mleko krowie, za to pełno jest w nich szkodliwego oleju palmowego lub kukurydzianego. Te zamienniki choć mniej zdrowe, są o wiele tańsze od mleka. Produkt składający się głównie z oleju palmowego będzie miał mniej właściwości odżywczych niż prawdziwy ser – w tym białka i wapnia. Ponadto do wyrobów seropodobnych dodaje się wzmacniacze smaku, barwniki, konserwanty i inne dodatki, które wzbudzają sporo kontrowersji. Jak odróżnić prawdziwy ser od „podróbki”? Jeśli martwicie się, że przez pomyłkę kupicie wyrób seropodobny zamiast prawdziwego sera, to zwracajcie uwagę na te rzeczy: Cena Prawdziwy żółty ser...

miod
unsplash.com/@arwinneil
Newsy
Kupiliście słoik miodu, ale coś z nim nie tak? Sprawdźcie, czy nie jest podrobiony
Zakup miodu to nie jest tak prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Uważajcie, by nie popełnić tych kilku błędów.

Miód sztuczny to wynalazek z okresu I wojny światowej, kiedy to niedobory wymusiły podawanie żołnierzom namiastki wykonanej z przetworzonych cukrów. Taki „miód” przetrwał na rynku do dziś. Pół biedy, gdy zakupujemy go z pełną premedytacją za odpowiednią kwotę. Gorzej, gdy płacimy fortunę za słoik miodu, który dopiero w dom okazuje się tym sztucznym! Miodowi oszuści Mamy złą wiadomość dla osób oszczędnych. Zakup miodu sztucznego wiążę się z tym, że nie skorzystamy z leczniczych, zapachowych, a przede wszystkim smakowych walorów produktu pracy pszczół. „Miód” sztucznie otrzymany z rozkładu cukrów różnego pochodzenia to nie jedyna miodowa pułapka. Niestety częstą praktyką jest także podawanie pszczołom cukru i tzw. inwertów pszczelarskich, które skracają pracę owadów, ale psują smak otrzymywanego miodu. Jest to najczęstsza praktyka „psucia” miodu. Oprócz niej stosuje się niestety takie praktyki jak podgrzewanie miodu i rozpuszczanie go, by ukryć dodane uprzednio „cukrowe wkładki”. Nie trzeba nikomu tłumaczyć, że podgrzanie miodu to utrata jego zdrowotnych właściwości. Jak wykryć "podejrzanego"? Pierwszą rzeczą na którą warto zwrócić uwagę podczas kupowania miodu to etykieta. Powinna jasno wskazywać skąd dany miód pochodzi, jaki jest jego rodzaj itd. Unikajmy miodów oznaczonych jako te spoza Unii Europejskiej albo z domieszką miodów spoza UE. Tego rodzaju produkty zwykle pochodzą z Chin i są najgorszej jakości. To właśnie w nich stosuje się wspomniane praktyki „dosładzania” miodów. Nie warto także ufać do końca tanim mieszankom miodów. Jak to zwykle bywa, często najłatwiejszym wyznacznikiem jakości...