Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy
Adobe Stock
Newsy

Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy

Wiele osób wzbrania się przed jedzeniem świeżych ryb ze względu na specyficzny posmak. Towarzyszy on głównie rybom słodkowodnym. Aby się go pozbyć, wystarczy zastosować sprawdzony patent wędkarzy.

Ryby coraz częściej pojawiają się na co dzień na stole. Mają one wiele cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Sklepy zdecydowanie to ułatwiają, gdyż można znaleźć w nich szeroki wybór tego asortymentu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Podział ryb

W sprzedaży w sklepach bądź w restauracjach można spotkać się z szerokim wyborem dań rybnych. Jednak warto zwrócić uwagę na ich podział, który dzieli się na dwie główne grupy, słodkowodne oraz słonowodne. Pierwsze żyją jak sama nazwa wskazuje w wodach słodkich, takich jak jeziora czy rzeki, zaś druga część to zwierzęta żyjące w słonej wodzie, czyli morzu. Różnią się one smakiem bądź właściwościami.

Zobacz także
flaki

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu flaków? Oto sekret znany tylko doświadczonym paniom domu

jak pozbyc sie zapachu cebuli

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli? Oto sekretne triki kucharzy, które zawsze działają

Ryby słodkowodne

Często wybieranymi rybami są słodkowodne. Stanowią one nieco ponad 40% wszystkich gatunków istniejących ryb. Poza tym warto dodać, iż w niczym nie ustępują morskim. Ich regularne spożywanie, dostarcza organizmowi szeregu cennych wartości odżywczych. Ich minusem jest charakterystyczny posmak mułu, który niekiedy przenosi się na przyrządzone potrawy. Wśród najpopularniejszych słodkowodnych ryb, wyróżnia się:

  • karpie
  • okonie
  • pstrągi
  • leszcze
  • karasie.

Patent wędkarzy na pozbycie się posmaku mułu

Pstrągi, jak i inne ryby słodkowodne odznaczają się charakterystycznym posmakiem mułu, który nie jest zbyt korzystny. Wędkarze stosują trik, aby pozbyć się niechcianego aromatu. Wystarczy rybę moczyć w samodzielnie przygotowanym roztworze przez minimum 5 godzin. Po tym okresie, nieprzyjemny zapach odejdzie w zapomnienie. Do przyrządzenia roztworu potrzeba pięć litrów wody, dwie łyżki sody oczyszczonej oraz łyżkę soli. To skuteczny patent sprawdzony przez doświadczonych rybaków. 

Pozostałe triki na likwidację nieprzyjemnego zapachu

Aby pozbyć się posmaku mułu, niekiedy wystarczy jedynie oskrobać ją z łusek i wypatroszyć. To sprawdza się przykładowo przy karpiu. Poza tym można wykorzystać też inne sposoby na nieprzyjemny zapach niż patent wędkarzy. Dobrze w tej kwestii sprawdza się moczenie w mleku, obłożenie ryby plastrami cebuli bądź moczenie jej w wodzie z dodatkiem plastrów oraz soku z cytryny. To triki, które skutecznie nadadzą rybie neutralnego zapachu.
 

Czytaj także:

Karp
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Fenomenalna marynata do wigilijnego karpia. Błyskawicznie zlikwiduje mulisty, nieprzyjemny posmak ryby
Wigilijny karp wcale nie musi stać się „zakałą” wigilijnego stołu. Dzięki temu sposobowi, wasi domownicy przestaną narzekać na mulisty posmak!

Z karpiem wielu z nas ma poważny ból głowy. Z jednej strony długoletnia tradycja i charakterystyczny smak, z drugiej cała masa ości i często mulisty zapach. Mimo tego, że na rynku dostępnych jest wiele innych ryb, wielu z nas woli zakupić tradycyjnego żywego karpia i poradzić sobie z nim na własną rękę. Jak odmulić karpia? Pół biedy z patroszeniem i filetowaniem – gorzej gdy za nic w świecie nie możemy pozbyć się nieprzyjemnego posmaku mułu w naszej rybie. Na pewno przeżywaliście to już na własnej skórze. Tyle pracy, tyle czasu poświęconego na przygotowanie tej ryby, a na koniec niewybredne komentarze wigilijnych gości. Czas z tym skończyć. Rozwiązaniem będzie użycie nietypowej marynaty. Chodzi nam po prostu o kąpiel karpia w mleku! Taka „terapia” może przynieść tylko pozytywne efekty dla smaku naszej ryby. W ten sposób nie tylko sprawimy, że karp pozbędzie się zapachu mułu, ale także nadamy mu nieco więcej delikatności. Przygotowanie „mlecznej kuracji” dla karpia będzie niezwykle proste. Jedyne o czym musimy pamiętać, to dodanie do marynaty 2 łyżeczek soli na pół litra mleka. Czy można smażyć marynowanego karpia? Karpia należy zanurzyć w mleku tłustym, najlepiej takim o zawartości tłuszczu 3,2%.  Zanurzamy rybę w mleku w całości, najlepiej w jakimś głębokim naczyniu z pokrywką. Karp powinien spoczywać w tego rodzaju marynacie przez całą noc, a przynajmniej parę godzin. Od długości marynowania będą zależały efekty i stopień „odmulenia” ryby. Do jakiej obróbki termicznej nada się tak przygotowany karp? Tutaj mamy dla was świetną odpowiedź. Nasz delikatny karp zamarynowany w mleku będzie nadawał się: do smażenia do pieczenia a nawet do obgotowania przed podaniem go w galarecie!

dlaczego rybę polewa się sokiem z cytryny?
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego rybę skrapia się cytryną? Wcale nie po to, żeby lepiej smakowała
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, po co dodaje się do ryby cytrynę? Oprócz próby poprawienia smaku ma to jeszcze inny, głębszy sens.

Ryba i cytryna to stare, dobre i wypróbowane małżeństwo. Okazuje się, że nie tylko z miłości, ale także i z rozsądku. Chodzi tutaj nam o praktyczne powody, dla których używa się soku tego cytrusa w połączenia z większością rodzajów ryb. Ryby traktuje się sokiem z cytryny głównie po to, by pozbyć się ich nieprzyjemnego zapachu i czasami smaku. Dlaczego powinno się skrapiać rybę cytryną? Bierze się on z zawartych w mięsie ryb amin. Te organiczne związki, pochodne amoniaku są produkowane wtedy, gdy mięso ryb zaczyna niezauważalne i niegroźne początkowo procesy rozkładu. Chemiczne podobieństwo amin do amoniaku wyczuwalne jest nieraz także przez osoby jedzące ryby – nieprzyjemny zapach ryb może niektórym przypomnieć właśnie zapach amoniaku. Teraz czas na małą lekcję chemii. Aminy, tak jak amoniak są odczynu zasadowego. Po zadziałaniu na nie kwasem (czyli sokiem z cytryny) zmieniają się w trakcie reakcji chemicznej w sole i tracą swoje właściwości. Tutaj należy się małe wyjaśnienie – polanie ryby sokiem z cytryny przed obróbką termiczną lub po niej, wcale nie oznacza, że ryba stanie się słona. Sole aminowe nie mają wyczuwalnego zapachu, ani smaku. Czy powinno się kropić rybę sokiem z cytryny dla smaku? Używanie soku cytrynowego do ryb ma jeszcze jeden wymiar. Otóż chodzi o to, że im świeższa ryba, tym teoretycznie mniej soku powinno się używać do zabicia „amoniakowego” zapachu i smaku. Ma to swoje źródło w postępującym nieodwracalnie rozkładzie mięsa ryby po jej zabiciu – to jednak wcale nie przekreśla jej smacznego przyrządzenia. Co jednak, jeżeli ktoś lubi doprawić cytryną nawet świeżo złowioną w strumyku lub w stawie rybę? Nic w tym złego. Tutaj wkraczają do gry tak zwane względy smakowe. Niektórzy po prostu uwielbiają...

Karp smażony
Gotujmy.pl/GrażynaMAtuszczyk
Newsy
Czym przyprawić karpia przed smażeniem? Prosta mikstura tylko dla wtajemniczonych
Już za chwilę zasiądziecie przy świątecznym stole. Przed przygotowaniem kolacji wigilijnej, warto wiedzieć kilka rzeczy o przyrządzaniu karpia.

Ciasto naleśnikowe czy bułka tarta? Podobnych zagadnień względem przepisu na karpia jest co najmniej kilka.  Karp z chrupiąca skórką Bez karpia trudno wyobrazić sobie Wigilię. To jedno z klasycznych dań świątecznej kuchni polskiej. Najczęściej sięgacie po niego właśnie w grudniu. Karpia można przyrządzić w galarecie, pieczonego lub w wersji najsmaczniejszej i najczęściej spotykanej - smażonej. Mogłoby się wydawać, że smażenie ryby nie przysporzy większych problemów. Nic bardziej mylnego! Smażenie na tłuszczu niesie za sobą ryzyko pochlapania kuchni olejem. Choć jest jeden trik, o czym też pisaliśmy, by tego uniknąć. Wystarczy na rozgrzany na patelni tłuszcz wysypać odrobinę soli.  Ulubiony karp Polaków to taki z chrupiącą skórką. Do uzyskania podobnego efektu wystarczy oprószenie go mąka. Sama ryba jest dość tłusta, zatem ciasto naleśnikowe można zarezerwować na inny przepis. Bułka też nie sprawdzi się w przypadku karpia. Za bardzo nasiąka olejem i sprawia, że jemy tłusto z nawiązką. Karpia nie trzeba szczególnie przyprawiać Smak karpia należy do charakterystycznych. Trudno pomylić go z inną rybą. Najlepiej przed smażeniem zamarynować go w lodówce na dobę. Taka marynata sprawi, że znany od lat karp zaskoczy was głębią smaku. Wystarczy, że połączycie składniki marynaty, natrzecie nimi karpia i mocno schłodzicie.  Składniki marynaty: sok z cytryny kawałki pokrojonej cebuli starty seler i marchewka sól i pieprz do smaku Ile powinien się smażyć wigilijny karp? Ważne, żeby pokroić rybę na równej wielkości kawałki. Średnie mogą być gotowe już po 5 minutach. Złoty kolor skórki oznacza, że karp jest gotowy do konsumpcji. Po usmażeniu rybę możecie też ułożyć na papierowym...

kotlety mielone
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego bułkę do mielonych powinno moczyć się w mleku, a nie w wodzie?
Kotlety mielone są jednym z ulubionych dań Polaków. Podobnie jak w przypadku klasycznej sałatki jarzynowej, to i tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie, że co dom to inny przepis. Jednak każdy powinien znać ten skutecnzy trik, dzięki któremu mielone będą idealnie soczyste.

Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie. Jest serwowane zarówno na co dzień, jak i od święta. Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tej potrawy. Mielone są zazwyczaj podawane zamiennie z kotletem schabowym. Idealnie komponują się z ziemniakami oraz surówką z buraczków.  Mięso do kotletów mielonych Kotlety mielone tradycyjnie przygotowuje się z mięsa wieprzowego, czyli łopatki bądź szynki. Co niektórzy wybierają chudsze wersje mięs w postaci indyka lub kurczaka. Nie jest to zawsze dobry zamiennik i raczej nie w tym przypadku. Aby mielone były odpowiednio soczyste, należy wybrać tłustsze mięso. Podczas zakupów, warto się w nie zaopatrzyć bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć możliwość zmielenia wybranego kawałka na bieżąco, co będzie gwarancją najwyższej jakości produktu. Jeśli jednak kupujecie mięso mielone w markecie, zwróćcie uwagę, by nie zawierało zbędnych dodatków i konserwantów, a także miało odpowiednio długą datę przydatności do spożycia. Przygotowanie mielonych Przyrządzenie kotletów nie należy do skomplikowanych czynności. Wystarczy przede wszystkim przygotować wszystkie potrzebne składniki oraz pamiętać o kilku zasadach, przykładowo o odpowiednim smażeniu. Nie powinno się ich smażyć na zbyt dużym ogniu, gdyż spalą się z wierzchu, a w środku wciąż będą surowe. Kluczowe są również przyprawy, które podkreślają smak samego mięsa i dodają mu dodatkowego aromatu. W mięsnej masie nie może zabraknąć klasycznej soli i pieprzu, a także podsmażonej cebulki. Całość idealnie scala jajko. Dzięki niemu mielone trzymają się swojej formy. Mimo wyboru najlepszego mięsa, dodania wszystkich składników to danie może być wpadką. Niekiedy zdarza się, iż po obróbce termicznej,...