Ryby coraz częściej pojawiają się na co dzień na stole. Mają one wiele cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Sklepy zdecydowanie to ułatwiają, gdyż można znaleźć w nich szeroki wybór tego asortymentu.

Podział ryb

W sprzedaży w sklepach bądź w restauracjach można spotkać się z szerokim wyborem dań rybnych. Jednak warto zwrócić uwagę na ich podział, który dzieli się na dwie główne grupy, słodkowodne oraz słonowodne. Pierwsze żyją jak sama nazwa wskazuje w wodach słodkich, takich jak jeziora czy rzeki, zaś druga część to zwierzęta żyjące w słonej wodzie, czyli morzu. Różnią się one smakiem bądź właściwościami.

Ryby słodkowodne

Często wybieranymi rybami są słodkowodne. Stanowią one nieco ponad 40% wszystkich gatunków istniejących ryb. Poza tym warto dodać, iż w niczym nie ustępują morskim. Ich regularne spożywanie, dostarcza organizmowi szeregu cennych wartości odżywczych. Ich minusem jest charakterystyczny posmak mułu, który niekiedy przenosi się na przyrządzone potrawy. Wśród najpopularniejszych słodkowodnych ryb, wyróżnia się:

  • karpie
  • okonie
  • pstrągi
  • leszcze
  • karasie.

Patent wędkarzy na pozbycie się posmaku mułu

Pstrągi, jak i inne ryby słodkowodne odznaczają się charakterystycznym posmakiem mułu, który nie jest zbyt korzystny. Wędkarze stosują trik, aby pozbyć się niechcianego aromatu. Wystarczy rybę moczyć w samodzielnie przygotowanym roztworze przez minimum 5 godzin. Po tym okresie, nieprzyjemny zapach odejdzie w zapomnienie. Do przyrządzenia roztworu potrzeba pięć litrów wody, dwie łyżki sody oczyszczonej oraz łyżkę soli. To skuteczny patent sprawdzony przez doświadczonych rybaków. 

Zobacz także:

Pozostałe triki na likwidację nieprzyjemnego zapachu

Aby pozbyć się posmaku mułu, niekiedy wystarczy jedynie oskrobać ją z łusek i wypatroszyć. To sprawdza się przykładowo przy karpiu. Poza tym można wykorzystać też inne sposoby na nieprzyjemny zapach niż patent wędkarzy. Dobrze w tej kwestii sprawdza się moczenie w mleku, obłożenie ryby plastrami cebuli bądź moczenie jej w wodzie z dodatkiem plastrów oraz soku z cytryny. To triki, które skutecznie nadadzą rybie neutralnego zapachu.
 

Czytaj także: