Uplamiony obrus, plamy na obrusie
Pexels/Hans Braxmeier
Newsy

Jak pozbyć się plam z białego obrusu? Oto 5 niezawodnych domowych sposobów

Świąteczny nastrój może popsuć tylko kilka rzeczy. Rozmowy o polityce i zaraz po nich, plamy na białym obrusie.

Plamy na obrusie to skutek uboczny biesiadowania. Mogą zestresować nawet najbardziej spokojną gospodynię domową. Podpowiadamy, jak się ich pozbyć bez wychodzenia a domu.

Niektóre świąteczne potrawy potrafią narobić bałaganu, szczególnie jeżeli bierzemy pod uwagę biel obrusu, na którym zostały podane. Wpadka z rozlanym barszczem? Na pewno znacie to z własnego doświadczenia. A może plamy z żywicy od stroika świątecznego? Na wszystko znajdzie się jakiś sposób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czerwone plamy z barszczu

Właśnie one pojawiają się na obrusie jako pierwsze. Jak je usunąć z obrusu po świątecznej kolacji?  Rodzinnego biesiadowania w tej wyjątkowej atmosferze nie powinien bowiem zakłócić nawet mały incydent z rozlanym na obrus barszczem. 

Zachlapany wigilijnym barszczem obrus świąteczny od razu obficie posypcie solą w miejscu, w którym widoczna jest plama. Nie ma potrzeby szukania jakichś specjalnych produktów. Wystarczy zwykła sól kuchenna, która ma właściwości absorbujące ciecz.

Gdy sól zróżowieje, zetrzyjcie ją z obrusu i gotowe. Jeśli jednak plama z barszczu zdążyła zaschnąć, skorzystajcie z mleka rozcieńczonego z alkoholem w proporcji 1:2. Używając wacików, wybierajcie te w kolorze białym. Barwnik w nich zawarty może tylko pogorszyć sytuację.

Tłusta plama na obrusie

Tu musicie działać szybko. Im szybciej rozpoczniecie wywabianie, tym większe szanse na pozbycie się plamy. Nie potrzebujecie żadnych proszków . Zamiast tego rozetrzyjcie zwykły płyn do naczyń na plamie. Niech nasiąka około godziny. Po tym czasie, lub po skończonej Wigilii, wrzućcie obrus do pralki. Na materiale nie pozostanie nawet ślad po nieładnym, tłustym zabrudzeniu. 

Na tkaninie równie dobrze poradzi sobie też alkohol lub mąka ziemniaczana posypana na starszą plamę.

Okropne plamy z wosku i świec

Zdarzają się każdemu. W kocu światło świec zapewnia wyjątkowy nastrój podczas kolacji wigilijnej. Czasami plama z wosku może stanowić zagrożenie dla dalszej przydatności obrusu. To przykład plamy, kiedy trzeba działać bez chwili namysłu. Najbardziej efektowne będzie tutaj zamrożenie poplamionego obrusu.

Jeśli materiał jest odpowiednio wytrzymały, po kilku godzinnym mrożeniu uda się łatwo wykruszyć wosk, który osiadł na obrusie. Następnie włóżcie obrus do pralki i po wyjęciu będzie jak nowy. 

Plamy z kawy i herbaty

To chyba najbardziej popularny rodzaj plam, nie tylko świąteczny, ale i codzienny. Aby je wywabić, możecie skorzystać z naturalnych metod. Dobrze sprawdza się soda oczyszczona lub rozcieńczony ocet. Ewentualnie delikatne tkaniny możecie potraktować w ostateczności proszkiem do prania.

Stół wigilijny
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Jak pięknie nakryć świąteczny stół? Goście wprost oniemieją z wrażenia
Oprócz tego, co zjecie na Wigilię, ważne jest również, jak to podacie. Kilka prostych sztuczek sprawi, że wasz stół zachwyci waszych bliskich.

Nie trzeba być znawcą feng shui, żeby eksperymentować z dekoracją stołu. Wystarczy, że wiecie kogo będziecie gościć, co będziecie jeść oraz co to za okazja do wspólnego biesiadowania.  Wigilia zgodna z zasadami savoir-vivre Savoir-vivre może przetłumaczyć jako „znajomość życia”. To także ogłada, dobre maniery, bon-ton, konwenans towarzyski, znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności funkcjonujących w określonej grupie. Savoir-vivre to również wiedza, jak zachować się przy stole.  Znajomość zasad savoir-vivre jest jednym z wyznaczników kultury osobistej człowieka. jest uwarunkowana kulturowo, a więc znacząco różni się w zależności od regionu świata. Dotyczy w dużej mierze obszarów kulinarnych, m.in. nakrywania i podawania do stołu, sposobów jedzenia oraz picia.  Obrus - najważniejszy element nakrycia świątecznego stołu Do świąt pozostało już niewiele czasu. Nigdy nie jest jednak za późno, aby sprawdzić czy jesteście przygotowani do nakrycia bożonarodzeniowego stołu. Jego nakrycie trzeba zacząć od obrusa. Najlepiej sprawdzi się ponadczasowy, śnieżnobiały. To także oznaka elegancji i wyjątkowości okazji. Jeśli jesteście artystycznymi duszami lub lubcie kolory, nie zaszkodzą obrusy w innych odcieniach. Najlepiej w barwach czerwonych, złotych, srebrnych lub zielonych.  Kontrastem dla białego obrusu będzie wzorzysta zastawa, dla wzorzystego obrusa - lepsza będzie prosta. Bieżnik ustawiony wzdłuż stołu Macie drewniany stół? Można postawić na nim bieżnik ułożony wzdłuż albo kilka bieżników, postawionych w poprzek, na szerokość stołu. To jedna z ciekawszych i dosyć nowoczesnych dekoracji świątecznego stołu. Właśnie na nim kładzie się wigilijne potrawy, świece albo symboliczne...

domowy krochmal
AdobeStock
Newsy
Wylewacie wodę po ryżu? Włóżcie do niej obrus. To, co się stanie wprawi was w osłupienie
W domu wszystko może się przydać - nawet woda po ryżu! Dowiedzcie się, do czego można ją wykorzystać.

Święta to nie tylko gotowanie wigilijnych potraw i pieczenie ciast. Jest to także czas wielkich porządków, ponieważ na Boże Narodzenie mieszkanie musi lśnić! Myjemy okna, pierzemy dywany, wycieramy kurz ze wszystkich kątów oraz dokładnie krochmalimy i prasujemy obrus na wigilijną wieczerzę – no właśnie, czy faktycznie konieczne jest oddanie obrusu do magla? Możecie bardzo skutecznie i tanio zrobić domowy krochmal samodzielnie! Dawniej krochmal był szeroko stosowany ze względu na swoje antybakteryjne właściwości. Wypraną bieliznę, pościel czy obrusy moczono w krochmalu, dzięki czemu tkaniny były bardziej odporne na kurz, zabrudzenia i bakterie. Jest to niezwykle przydatne w przypadku świątecznych obrusów, które w trakcie świąt są bardzo mocno eksploatowane! Można kupić gotowe mieszanki do zrobienia krochmalu, ale bardzo łatwo możecie wykonać go samodzielnie w domu. W końcu to nic innego, jak woda ze skrobią – dlatego świetnym sposobem na domowy krochmal jest wykorzystanie… wody po gotowaniu ryżu! Jak zrobić domowy krochmal z ryżu Wykonanie takiego krochmalu jest banalnie proste! Potrzebne są jedynie te składniki: Ryż Opcjonalnie: garść suszonej lawendy Woda Aby przygotować krochmal, postępujcie zgodnie z poniższymi wskazówkami: Do garnka wsypcie trzy pełne łyżki ryżu i zalejcie je trzema szklankami wody. Gotujcie do miękkości przez pół godziny. Gotowy ryż możecie wykorzystać do obiadu. Zamiast wylewać wodę, wsypcie do niej garść lawendy i gotujcie jeszcze przez kilka minut. W drugim garnku przygotujcie 1,5 litra wrzątku. Odcedźcie wodę po ryżu z kwiatów lawendy i wlejcie do garnka z gorącą wodą. Zamieszajcie. Do tak przygotowanego krochmalu włóżcie cały obrus – musi być wilgotny! Tak wykrochmalony obrus będzie śnieżnobiały, łatwiejszy w...

Przerażona kobieta plama z czerwonego wina
Kim Schneider, Studio Africa/Adobe Stock
Newsy
Jak usunąć plamy z czerwonego wina? Oto kilka przydatnych sztuczek. Ale pamiętajcie – musicie się pospieszyć!
Wylane wino na obrusie w czasie ważnego przyjęcia? Plama na nowej koszuli? Wystarczy kilka trików i takie sytuacje przestaną być dla was wyzwaniem.

Coraz chętniej podajemy do stołu czerwone wino.  Słodkie, półsłodkie, wytrawne czy półwytrawne trunki pomagają nam w trawieniu pokarmów, zaostrzają apetyt, a co chyba najważniejsze – znacznie poprawiają humory wszystkim biesiadnikom… Kiedy przy stole atmosfera już się rozluźni, łatwo o niespodziewane i nieprzyjemne wypadki z rozlanym alkoholem. Czerwone wino jest potencjalnym sprawcą największych szkód w naszej jadalni, dlatego na nim się dzisiaj skupimy. Co zrobić, by zminimalizować skutki naszych „małych awarii” z winem w roli głównej? Nie panikujmy! Przede wszystkim powinniśmy zastosować się do jednej zasady – o sukcesie naszej akcji ratunkowej decyduje szybkość działania. Jeżeli szybko ściągniemy zaplamiony obrus czy koszulę do zaprania, możemy liczyć na powodzenie. Jeśli tylko pozwolimy plamom na zaschnięcie, sytuacja nieco się skomplikuje. Przyjmijmy zatem, że udało się nam w miarę szybko wynegocjować od poszkodowanego biesiadnika ściągnięcie koszuli. Podczas gdy opisywany delikwent przesiaduje już w rezerwowej koszulce naszego męża albo syna, działajmy z wykorzystaniem opisywanych poniżej kilku rad. Sposoby na plamy z czerwonego wina Pierwszym rozwiązaniem w wypadku zaplamienia białych tkanin jest oczywiście użycie odplamiacza lub też wybielacza. Zaplamioną część naszego materiału należy moczyć w tym specyfiku przez ok. 10 min. Często w sytuacjach podbramkowych bywa jednak tak, że o odplamiaczu akurat możemy jedynie pomarzyć  –  wtedy musimy radzić sobie sposobami alternatywnimi. Pierwszym z nich jest mieszanka wody utlenionej z płynem do prania (ewentualnie proszkiem).  Sporządzamy miksturę z tych dwóch składników i energicznie pocieramy zaplamiony fragment materiału. Powinno pomóc! Taki sposób...

Smażenie ryby, ryba smażona, jak smażyć rybę
Pexels/Jasper Koster
Newsy
Jak smażyć rybę, żeby była niskokaloryczna? Jest 1 niezawodny sposób
Ryba na wigilijnym stole to podstawa. Jej smażenie przysparza jednak trudności nawet najbardziej wytrawnym znawcom kuchni. Najlepiej, żeby miała mało kalorii. Jak to zrobić?

Świąteczne potrawy są tłuste i sycące. Ich złagodzenie w postaci obniżenia kaloryczności nie zabierze smaku, a w znaczący sposób zniweluje wyrzuty sumienia.  Ryba na Wigilię Ryba to nieodłączny element świątecznego biesiadowania z bliskimi. Obok pierogów z kapustą i barszczu czerwonego na Wigilii znajdziemy rozmaite jej rodzaje. Polacy zaraz po karpiu równie chętnie sięgają po śledzie, łososia i dorsza. Właśnie w grudniu konsumpcja ryb jest statystycznie najwyższa.  Mięso ryb stanowi wartościowe źródło potrzebnych organizmowi składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witamina D, a także selen, jod i potas. Wybierając ryby na Wigilię, powinniście brać pod uwagę nie tylko cenę, ale także wpływ hodowli danej ryby na środowisko naturalne. Ile ryb zjadamy? Statystyczny Polak zjada nawet do 5 kilogramów ryb w ciągu roku. Kraje azjatyckie biją wszystkie inne regiony na głowę. Azjaci są rekordzistami w jedzeniu ryb. Średnia konsumpcja ryb dochodzi nawet do 50 kilogramów rocznie. Jak się okazuje, jako konsumenci bardzo chętnie sięgacie po ryby mrożone, przetworzone na konserwy, świeże ryby oraz ryby wędzone.  Każdego roku WWF wydaje poradnik „Jaka ryba na obiad?”, w jakim znajdziecie wskazówki odnośnie świadomego wyboru kupowanych ryb.  Ryby, które dostają zielone światło warto kupować najczęściej. Przy żółtym kolorze trzeba się nad ich zakupem dwa razy zastanowić, z kolor czerwony świadczy o tym, że ich połowy nie sprzyjają bioróżnorodności środowiska lub że gatunki te są na wyginięciu.  Karp to tradycyjna ryba na Wigilię Bez karpia wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Polska produkuje go najwięcej. Szczyt połowów przypada na okres przez Bożym...