Jak łatwo wyfiletować karpia? Zastosujcie trik z cytryną a pozbędziecie się najmniejszych ości
AdobeStock
Newsy

Jak pozbyć się ości z karpia? Zastosujcie trik z cytryną, a pozbędziecie się nawet najmniejszych

Nie chcecie, aby wasi goście samodzielnie wydłubywali z karpia ości, których nie udało wam się usunąć? Znamy na to pewien genialny sposób!

Czy planujecie podać w tym roku na Wigilię karpia? Jeśli tak, to koniecznie sprawdźcie nasz trik na pozbycie się z niego ości. Dzięki tej prostej metodzie, pozbędziecie się nawet najmniejszych kawałków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak pozbyć się ości z karpia?

Karp to ryba, bez której trudno sobie nawet wyobrazić Wigilię. Zwykle gości na naszych stołach w formie smażonej, ale podajemy go też w galarecie a nawet w zupie. Jak pozbyć się ości z karpia, żeby nasi goście nie musieli robić tego samodzielnie na talerzu? Znamy pewien sprytny i łatwy sposób.

Zobacz także
Carrefour nie będzie w tym roku sprzedawał żywych karpi. Słuszna decyzja?

Dlaczego warto go jeść karpia przez cały rok? To nie tylko smak, ale i duża dawka zdrowia

Nie kupicie już żywego karpia? Politycy pracują nad zakazem sprzedaży żywych ryb

Nie kupicie już żywego karpia? Politycy pracują nad zakazem sprzedaży żywych ryb

Instrukcja usuwania ości z karpia krok po kroku:

  1. Przygotujcie stalowy, dobrze naostrzony nóż.
  2. Połóżcie karpia na suchej desce przykrytej ścierką (powinien leżeć grzbietem do was).
  3. Powoli natnijcie karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokości kręgosłupa.
  4. Przesuwajcie powoli nóż w stronę ogona, ciągle na tej samej głębokości (właśnie tak oddziela się mięso karpia od kręgosłupa).
  5. Przełóżcie karpia na drugą stronę, aby jego głowa była zwrócona odwrotnie (ale nadal grzbietem do was).
  6. Powtórzcie cięcie na pozostałej części karpia.
  7. Otrzymane filety oddzielcie od resztek krwi i ewentualnych grubych ości.
  8. Filety z karpia połóżcie na desce mięsem do góry (skóra powinna przylegać do deski).
  9. Szerokim nożem natnijcie karpia w pionowe paski o milimetrowej głębokości, nie dotykając skóry ryby.
  10. Natrzyjcie karpia sokiem ze świeżej cytryny i włóżcie go do lodówki na noc (cytryna doskonale zmiękczy maleńkie ości, których nie da się ręcznie usunąć).
  11. Pamiętajcie, że ości i kręgosłup karpia są bardzo twarde, więc ruchy nożem powinny być zdecydowane, ale wolne.

Jak podać karpia na Wigilię?

Jeżeli zastanawiacie się, jak podać w tym roku karpia, podpowiemy wam, co możecie z niego zrobić.

  • podać w galarecie
  • upiec w piekarniku z dodatkiem aromatycznych przypraw
  • podać w śmietanie
  • zapiec w cieście
  • zrobić z niego zupę rybną
  • lub po prostu go usmażyć i właśnie w takiej postaci karp najczęściej występuje w naszych domach.

A wy jak planujecie podać w te święta karpia?

Źródło: beszamel.se.pl

karp filetowanie
Gotujmy.pl
Newsy
Pamiętaj o tym, zanim zaczniesz smażyć karpia na Wigilię. Ważne wskazówki
Wigilia za pasem! Już niedługo będziemy smażyć tradycyjnego karpia. Jeżeli kupujesz rybę w całości, to te wskazówki na pewno ci się przydadzą.

Karp to danie, które koniecznie musi znaleźć się na wigilijnym stole. Czy wiesz jak go przygotować, by był naprawdę smaczny? Dziś mamy dla was kilka wskazówek, dzięki którym tradycyjny karp na wigilię będzie przepyszny i rozpływający się w ustach! Wigilijny karp Karpia coraz częściej kupujemy w formie filetów, jednak wciąż część osób decyduje się na zakup ryby w całości lub w ogóle żywego karpia. Jeśli wybierzemy tę opcję, to czeka nas trudne zadanie podzielenia ryby, czyli filetowanie! Dowiedzcie się jak to zrobić, by dokładnie pozbyć się łusek i ości. W końcu nikt nie ma ochoty na nieprzyjemne niespodzianki podczas wigilijnej kolacji! Czyszczenie karpia Najpierw rybę należy dokładnie oczyścić. Róbcie to krok po kroku: Umyj karpia pod bieżącą wodą. Następnie połóż rybę na desce, złap za ogon i za pomocą noża skrob łuski przeciwnie do kierunku wzrostu – od ogona do głowy. Wypłucz karpia jeszcze raz i ostrym nożem natnij od odbytu do głowy. Rób to bardzo ostrożnie, by nie uszkodzić mięsa. Delikatnie wyjmij z karpia wnętrzności. Ostrożność jest bardzo ważna, ponieważ znajduje się tam także woreczek żółciowy, który jeśli pęknie, sprawi że mięso stanie się gorzkie. Umyj karpia jeszcze raz i osusz za pomocą kuchennych, papierowych ręczników. Filetowanie Czas na najważniejszą czynność, czyli filetowanie karpia! Połóż karpia na desce i za pomocą ostrego noża zrób nacięcie, zaczynając od głowy. Wsuń nóż głębiej tak, by dało się wyczuć pod spodem kręgosłup. Prowadząc ostrze w kierunku ogona zrób szybkie, proste cięcie. Pamiętaj, by cały czas ciąć wzdłuż kręgosłupa! Obróć karpia na drugi bok i powtórz. Następnie oczyść filety i usuń pozostałe w nich...

Karp
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Fenomenalna marynata do wigilijnego karpia. Błyskawicznie zlikwiduje mulisty, nieprzyjemny posmak ryby
Wigilijny karp wcale nie musi stać się „zakałą” wigilijnego stołu. Dzięki temu sposobowi, wasi domownicy przestaną narzekać na mulisty posmak!

Z karpiem wielu z nas ma poważny ból głowy. Z jednej strony długoletnia tradycja i charakterystyczny smak, z drugiej cała masa ości i często mulisty zapach. Mimo tego, że na rynku dostępnych jest wiele innych ryb, wielu z nas woli zakupić tradycyjnego żywego karpia i poradzić sobie z nim na własną rękę. Jak odmulić karpia? Pół biedy z patroszeniem i filetowaniem – gorzej gdy za nic w świecie nie możemy pozbyć się nieprzyjemnego posmaku mułu w naszej rybie. Na pewno przeżywaliście to już na własnej skórze. Tyle pracy, tyle czasu poświęconego na przygotowanie tej ryby, a na koniec niewybredne komentarze wigilijnych gości. Czas z tym skończyć. Rozwiązaniem będzie użycie nietypowej marynaty. Chodzi nam po prostu o kąpiel karpia w mleku! Taka „terapia” może przynieść tylko pozytywne efekty dla smaku naszej ryby. W ten sposób nie tylko sprawimy, że karp pozbędzie się zapachu mułu, ale także nadamy mu nieco więcej delikatności. Przygotowanie „mlecznej kuracji” dla karpia będzie niezwykle proste. Jedyne o czym musimy pamiętać, to dodanie do marynaty 2 łyżeczek soli na pół litra mleka. Czy można smażyć marynowanego karpia? Karpia należy zanurzyć w mleku tłustym, najlepiej takim o zawartości tłuszczu 3,2%.  Zanurzamy rybę w mleku w całości, najlepiej w jakimś głębokim naczyniu z pokrywką. Karp powinien spoczywać w tego rodzaju marynacie przez całą noc, a przynajmniej parę godzin. Od długości marynowania będą zależały efekty i stopień „odmulenia” ryby. Do jakiej obróbki termicznej nada się tak przygotowany karp? Tutaj mamy dla was świetną odpowiedź. Nasz delikatny karp zamarynowany w mleku będzie nadawał się: do smażenia do pieczenia a nawet do obgotowania przed podaniem go w galarecie!

Karp smażony
Gotujmy.pl/GrażynaMAtuszczyk
Newsy
Czym przyprawić karpia przed smażeniem? Prosta mikstura tylko dla wtajemniczonych
Już za chwilę zasiądziecie przy świątecznym stole. Przed przygotowaniem kolacji wigilijnej, warto wiedzieć kilka rzeczy o przyrządzaniu karpia.

Ciasto naleśnikowe czy bułka tarta? Podobnych zagadnień względem przepisu na karpia jest co najmniej kilka.  Karp z chrupiąca skórką Bez karpia trudno wyobrazić sobie Wigilię. To jedno z klasycznych dań świątecznej kuchni polskiej. Najczęściej sięgacie po niego właśnie w grudniu. Karpia można przyrządzić w galarecie, pieczonego lub w wersji najsmaczniejszej i najczęściej spotykanej - smażonej. Mogłoby się wydawać, że smażenie ryby nie przysporzy większych problemów. Nic bardziej mylnego! Smażenie na tłuszczu niesie za sobą ryzyko pochlapania kuchni olejem. Choć jest jeden trik, o czym też pisaliśmy, by tego uniknąć. Wystarczy na rozgrzany na patelni tłuszcz wysypać odrobinę soli.  Ulubiony karp Polaków to taki z chrupiącą skórką. Do uzyskania podobnego efektu wystarczy oprószenie go mąka. Sama ryba jest dość tłusta, zatem ciasto naleśnikowe można zarezerwować na inny przepis. Bułka też nie sprawdzi się w przypadku karpia. Za bardzo nasiąka olejem i sprawia, że jemy tłusto z nawiązką. Karpia nie trzeba szczególnie przyprawiać Smak karpia należy do charakterystycznych. Trudno pomylić go z inną rybą. Najlepiej przed smażeniem zamarynować go w lodówce na dobę. Taka marynata sprawi, że znany od lat karp zaskoczy was głębią smaku. Wystarczy, że połączycie składniki marynaty, natrzecie nimi karpia i mocno schłodzicie.  Składniki marynaty: sok z cytryny kawałki pokrojonej cebuli starty seler i marchewka sól i pieprz do smaku Ile powinien się smażyć wigilijny karp? Ważne, żeby pokroić rybę na równej wielkości kawałki. Średnie mogą być gotowe już po 5 minutach. Złoty kolor skórki oznacza, że karp jest gotowy do konsumpcji. Po usmażeniu rybę możecie też ułożyć na papierowym...

Jaka kara grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Lepiej tego nie róbcie
AdobeStock
Newsy
Jaka kara grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Lepiej tego nie róbcie
Kupiliście żywego karpia i zamierzacie go uśmiercić? Pod żadnym pozorem nie róbcie tego w towarzystwie dzieci. Dlaczego?

W wielu polskich domach kupowanie żywego karpia na święta to wielopokoleniowa tradycja. Zabijanie ryby nie należy jednak do zbyt przyjemnych czynności. Czy wiecie, że za zabicie karpia na oczach dziecka grozi wam surowa kara? Co grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Kupiliście żywego karpia i trzymacie go w wannie w oczekiwaniu na święta? Na pewno zdajecie sobie sprawę z tego, że prędzej czy później będziecie musieli go zabić. Nigdy jednak nie róbcie tego na oczach dziecka. Taki widok może być dla waszych pociech traumatyczny. Poza tym, może was za to czekać surowa kara. Za zabicie karpia na oczach dziecka lub co gorsza - kazanie dziecku, aby to ono uśmierciło rybę, grozi wam kara pozbawienia wolności do roku, ograniczenie wolności lub kara grzywny do 500 zł. Co zrobić z żywym karpiem w domu? Przynieśliście do domu żywego karpia? Napuśćcie do wanny wodę i włóżcie go do środka. Pamiętajcie, by woda była odpowiednio zimna i nie przekraczała 10 stopni Celsjusza. Nie trzymajcie też karpia w ciasnej misce, bo może mu tam być bardzo niewygodnie. Postarajcie się zapewnić mu przed śmiercią jak najwięcej spokoju. Jak humanitarnie zabić karpia? Jeżeli chcecie samodzielnie zabić karpia, zróbcie to humanitarnie - tak, by nie cierpiał. Jak to zrobić? Wystarczy, że na początku uderzycie go w głowę, żeby go ogłuszyć. Ryba straci wtedy świadomość a wy będziecie mogli odciąć jej głowę. Tak potraktowany karp nawet się nie zorientuje, że właśnie go uśmiercono. Ile kosztuje w tym roku karp? Filety karpia są w tym roku rekordowo drogie. Za świeże filety pakowane na tackach, które dostaniecie w dyskontach, będziecie musieli zapłacić ok. 40 zł za kg: - Ceny karpi są wysokie, a podaż mniejsza niż w ostatnich latach - powiedział prezes Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp"...