Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu flaków? Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze
Wikipedia Commons
Newsy

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu flaków? Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze

Flaczki mają swoje grono zwolenników, ale i również przeciwników. Ci drudzy za wadę dania podają nieprzyjemny zapach podrobów. To zdecydowanie kwestia, która zniechęca część osób do skonsumowania tej potrawy. Na szczęście są sposoby pozwalające pozbyć się tego niekorzystnego aromatu. Sprawdźcie koniecznie!

Można przyznać, że jest to klasyk polskiej kuchni. Flaczki są potrawą idealną na chłodniejsze dni. Doskonale rozgrzewają, a dodatkowo są dosyć treściwe i sycą na dłuższy czas. Wiele osób nie wyobraża sobie rodzinnych uroczystości, takich jak wesela czy chrzciny, bez tego dania. Jak sama nazwa wskazuje, danie jest przyrządzone z podrobów. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego niektórzy nie lubią flaków? 

Zupa jest przygotowywana na aromatycznym wywarze z dodatkiem warzyw. Główną rolę oczywiście odgrywają tutaj podroby. Mają one swoich fanów, którzy wręcz przepadają za tym daniem, ale również i przeciwników.

Druga grupa zazwyczaj jest zniechęcona do tej potrawy poprzez zapach, jaki mają flaki. Jest dość charakterystyczny, a niewiedza czy nieumiejętne przygotowanie dania sprawi, że nieusunięty, przykry aromat zepsuje danie i odbierze nam cała przyjemność z jedzenia. 

Zobacz także
flaki jak łajno gessler restauracja

Magda Gessler porównała flaki z restauracji do „łajna”. Kucharka odpowiedziała, że zrobiła je według jej przepisu

Dlaczego flaki wyszły gorzkie?

Flaki wyszły gorzkie w smaku? Pewnie popełniliście 1 fatalny błąd

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu flaków podczas gotowania?

Wszystkie podroby, w tym i flaki, aby były smaczne wymagają odpowiedniego przygotowania. Nie zawsze jednak dobre oczyszczenie pozwoli pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Decydując się na ugotowanie tej potrawy, przede wszystkim należy kupić świeże wołowe żołądki.

Przed właściwym gotowaniem, należy je dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie oprószyć solą dla łatwiejszego oczyszczenia. Części flaków wyglądające niekorzystnie, a także znaczne przyrosty tłuszczu, możecie odciąć nożem. Wówczas podroby powinno się ponownie przepłukać, a później zalać zimną wodą i zagotować na niewielkim ogniu pod przykryciem.

Do środka można również dodać skórkę z pomarańczy, która dodatkowo powinna pomóc w zniwelowaniu niekorzystnego aromatu. Taki zabieg pozwoli na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu. Jeśli po zagotowaniu nadal jest wyczuwalny, wówczas możecie powtórzyć tą czynność. Niektóre panie domu robią tak nawet cztery razy!

Pyszne flaczki
gotujmy.pl/Wwwiola
Newsy
Przepis na flaczki jak u babci. Rozgrzeją, nasycą i dopieszczą każde podniebienie
Flaki to klasyk kuchni polskiej, który od zawsze gości na naszych stołach. Zdradzamy wyjątkową recepturę, z której korzystały nasze kochane babcie.

Wielu smakoszy nie potrafi przejść obojętnie obok talerza z pysznymi flaczkami. Nie ma co się oszukiwać  - to ulubiona potrawa mężczyzn. Najlepiej smakują na ciepło drugiego dnia, gdy przegryzie się odpowiednio smak mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw takich jak majeranek, słodka i pikantna papryka czy czosnek. Niewiele jest takich potraw, które tak wspaniale rozgrzewają i sycą a jednocześnie wprawiają w kulinarny błogostan.  Flaczki jak u babci Nasze babcie wiedziały jak nas rozpieścić. Przyrządzane przez nich flaczki miały niesamowity zapach i smak, i tylko one znały idealną na nie recepturę. Na szczęście, my też już ją znamy i chętnie się z wami nią podzielimy, bo nic innego nie poprawia humoru  tak, jak coś pysznego.   Głównym składnikiem potrawy są oczyszczone oraz pokrojone w cienkie paski fragmenty zwierzęcego żołądka. Flaki najczęściej przygotowujemy z mięsa wołowego, ale można też z wieprzowiny czy z żołądków drobiowych. W ostatnim czasie popularna staje się ich wegetariańska wersja z boczniaków. Takie flaki są niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki. Ta gęsta zupa świetnie sprawdza się również jako danie na weselach. Nic tak nie stawia na nogi jak aromatyczne, cieple flaki po nocnym szaleństwie! Przepis na tradycyjne flaki wołowe  Polecamy, by ugotować flaki na bulionie wołowym . Pamiętajcie, żeby przedtem surowe i dokładnie oczyszczone flaki, obgotować co najmniej 4 razy zmieniając wodę! Dzięki temu zabiegowi pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu a smak potrawy będzie wprost idealny.   Składniki:  około 4 l bulionu wołowego 1 kg surowych i oczyszczonych flaków wołowych 2 marchewki 4 ząbki czosnku 1 pietruszka 3 łyżki masła 2 cebule 3 łyżki majeranku szczypta słodkiej i ostrej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta...

zapach smażonej ryby
Adobe Stock
Newsy
Genialnie prosty sposób, aby pozbyć się z mieszkania zapachu smażonej ryby
Choć większość Polaków uwielbia rybę, mało kto przepada za jej zapachem. Zarówno świeża, smażona jak i gotowana wydziela bardzo intensywną woń. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by się jej pozbyć. Problem pomoże rozwiązać między innymi dodatek imbiru!

Choć tradycyjnie na wigilijnym stole powinien pojawić się śledź i karp, tego dnia wielu z was zapewne serwuje również inne rodzaje ryb. To co łączy je wszystkie to z pewnością nieprzyjemny zapach. Aby nie przesiąkły nim ubrania waszych gości powinniście wiedzieć, jak się go pozbyć.  Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się przyrządzać rybę na patelni z pewnością poczuliście, że mieszkanie nie pachnie potem najlepiej. Unosząca się przez wiele godzin woń jest intensywna, nieprzyjemna i drażniąca. Na nic zdaje się otwarcie okien. Koniecznie pomyślcie o tym jeszcze zanim wrzucicie karpia na olej! Przed smażeniem Zaradzić problemowi można już na początkowym etapie przygotowania dania. Jeśli chcecie mieć gwarancję, że mieszkanie nie przesiąknie zapachem ryby dodajcie do panierki prawdziwego, tartego parmezanu. Składnik, oprócz tego, że wzbogaci smak dania, to dodatkowo zmniejszy intensywność zapachu. Możecie też spróbować natrzeć rybę sokiem z cytryny, a do jej wnętrza wsunąć kilka cienkich plasterków cytrusa. Nie martwcie się o smak, ryby kochają cytrynę! Ten trik powinien przynieść pożądane efekty. Podczas smażenia Kiedy wasze ryby znajdą się już na patelni możecie do nich dodać pół łyżeczki mielonego imbiru lub kilka malutkich kawałków świeżego . Roślina pomoże wam rozprawić się z problemem intensywnego zapachu, a dodatkowo sprawi, że danie będzie bardziej wyraziste. Uważajcie jednak, by nie przesadzić z ilością, imbir jest bardzo ostry! Pamiętajcie również, żeby kontrolować temperaturę smażenia . Zbyt mocno rozgrzany tłuszcz to jeden z winowajców brzydkiego zapachu w mieszkaniu. Olej nie może być oczywiście zimny. Postarajcie się trafić w punkt. Niższa temperatura posłuży również waszemu zdrowiu. Ostatnim sposobem na pozbycie się nieprzyjemnego...

Danie wyszło wam za ostre? Dodajcie to warzywo, a uratujecie jego smak
Flickr
Newsy
Danie wyszło wam za ostre? Dodajcie to warzywo, a uratujecie jego smak
Czasami człowiek ma ochotę na coś bardziej pikantnego. Łatwo jednak przedobrzyć z przyprawami i sprawić, że wyśmienite, upragnione danie stanie się niezjadliwe. Sprawdźcie trik na szybkie złagodzenie smaku, bez dolewania wody. 

Kolorowe, pełne papryki leczo, pomidorowy sos arrabiata z dodatkiem chili, a także wiele zup szczodrze doprawionych pieprzem i czosnkiem... To wszystko potrafi nieprzyjemnie zaskoczyć swoją nadmierną ostrością. Nie martwcie się, takie dania można uratować, dodając do nich warzywo, które stępi ostry pazur smakowy, a jednocześnie nie wpłynie destrukcyjnie na konsystencję obiadu.  Jakie przyprawy wpływają na ostrość dania?  Pikantne dania mają wielu zwolenników. Jednak każdy z nas ma wewnętrzną barierę ostrości, której woli nie przekraczać. Na podsycanie „powera” w daniu wpływają różne przyprawy, dlatego warto dawkować je stopniowo, sprawdzając poziom pikantności: czosnek pieprz papryka imbir chrzan chrzan wasabi papryczka chili Co dodać do ostrej potrawy, by stała się bardziej delikatna?  Gdy zorientujecie się, że wsypaliście do garnka przesadnie dużą ilość przypraw i wasz obiad zaczyna przypominać wielki, niekontrolowany pożar smakowy, to wówczas możecie sięgnąć po ziemniaka. To warzywo ratuje nie tylko przesolone potrawy, lecz również zbyt pikantne. Aby pozbyć się nadmiernej ostrości, wystarczy wrzucić do gotującego się sosu lub zupy połówkę surowego kartofla i wyjąć ją dopiero pod koniec gotowania. Taki zabieg znacznie złagodzi smak dania, a wam pozwoli uniknąć kulinarnej wpadki.  Inne sposoby na złagodzenie ostrości w potrawie  Popularnym sposobem na zdjęcie ostrości jest dodanie do potrawy wody lub mleka. Należy jednak pamiętać o tym, że niesie to za sobą skutki w postaci rozrzedzonej konsystencji, którą trzeba odbudować na nowo. Możecie to zrobić, np. dogotowując warzywa i dodając różnego rodzaju zagęstniki.  Stosunkowo dobrze sprawdza się również łagodzenie potrawy za pomocą śmietany, której delikatny smak przełamuje...

Czym powinno się doprawiać flaki? Oprócz majeranku koniecznie dodajcie jeszcze te przyprawy
Flickr
Newsy
Czym powinno się doprawiać flaki? Oprócz majeranku koniecznie dodajcie jeszcze te przyprawy
Sekret przepysznych flaków tkwi przede wszystkim w przyprawach. Pieprz i majeranek to podstawa. Po jakie jeszcze powinniście sięgnąć?

Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podstawą udanego i smacznego dania są właściwie dobrane przyprawy. Nie inaczej jest w przypadku flaków. Zupa musi być naprawdę wyrazista – ostra i nieco ziołowa. Potrawa nie mogłaby więc istnieć bez dużej ilości pieprzu i majeranku. Na tym jednak nie koniec. Sięgnijcie również po inne przyprawy.  Jakich przypraw użyć do przyrządzenia flaków? Najznamienitsi szefowie kuchni wzbogacają flaki różnymi przyprawami. Wśród nich, oprócz pieprzu i majeranku, znajduje się również mielona, ostra papryka, gałka muszkatołowa, oregano, a nawet cynamon. Spróbujcie przyrządzić je także z dodatkiem cebuli i czosnku. Będą smakować naprawdę wyraziście i przez to wyśmienicie. Przepis na flaki wołowe Składniki: 1 kilogram flaków wołowych 3 litrów bulionu Warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i por 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano, gałka muszkatołowa, papryki słodkiej i ostrej Przygotowanie: Flaki umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i zagotujcie. Kiedy staną się miękkie, odcedźcie je. W tym samym garnku umieśćcie bulion. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodajcie do niego obgotowane wcześniej flaki.  Warzywa – marchewki, pietruszkę oraz selera, obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Pora pokrójcie w plastry lub, jak kto woli, w półplastry. Tak przygotowane warzywa przełóżcie na patelnię i podduście na maśle. Kiedy zmiękną, doprawcie je solą oraz pieprzem, dokładnie zamieszajcie i przełóżcie do garnka z flakami. Całość gotujcie przez ok. 10 minut. Na patelni rozpuśćcie masło, dodajcie do niego mąkę i chwilę podsmażcie. Tak przygotowaną zasmażkę dodajcie do flaków, a następnie zdejmijcie garnek z ognia. Ważne, aby mikstura miała jasny kolor,...