Jak pozbyć się moli spożywczych? Wykorzystajcie te domowe sposoby
AdobeStock
Newsy

Jak pozbyć się moli spożywczych? Wykorzystajcie te domowe sposoby

Jeśli w waszej kuchni zalęgły się mole spożywcze, nie panikujcie – można się ich pozbyć stosując proste metody.

Po kuchni latają małe ćmy, a w pudełku z ryżem znaleźliście niewielkie, białe robaczki? Nie mamy dobrych wiadomości! Te owady to mole spożywcze, trudne do wytępienia szkodniki i niestety bardzo często spotykane w naszych domach. Sprawdźcie, jak sobie z nimi poradzić domowymi sposobami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak pozbyć się moli spożywczych – zróbcie porządki

Zawsze pierwszym krokiem w usuwaniu moli z mieszkania jest pozbycie się wszystkich produktów, które mole uwielbiają. Oznacza to wyrzucenie zwykle całej zawartości kuchennych szafek, ponieważ mole mogą być dosłownie wszędzie! Przegryzą papier i przecisną się przez wąskie szczeliny, dlatego należy pozbyć się nie tylko produktów, w których znaleźliście mole, ale także tych, które mogły mieć z nimi kontakt.

Mole można znaleźć w:

Zobacz także

Sposób na mole – umyjcie szafki

Kolejnym krokiem w porządkach jest bardzo dokładnie wymycie szafek. Trzeba usunąć wszelkie okruszki, ponieważ mole je uwielbiają i jeśli nie będzie sprzątać dokładnie, może się okazać, że larwy przetrwały schowane w odległym kącie szafki lub szuflady (a nawet w tosterze!). Należy dokładnie odkurzyć wszystkie miejsca i przemyć je roztworem wody z octem, w proporcji 1:1. Możecie dodać do niego także olejek z goździków lub olejek cytrusowy. Po umyciu szafek postawcie w nich miskę z gorącym octem i odstawcie na jakiś czas.

Jak odstraszyć mole – domowe sposoby

By zniechęcić mole do ponownych odwiedzin w waszej kuchni, możecie wykorzystać proste, domowe sposoby, które odstraszą nieproszonych gości:

  • Aromat waniliowy – wystarczy nałożyć go na kuchenną szafkę.
  • Pomarańcza z goździkami – choć kojarzy się ze świętami, pomarańcza z wbitymi w nią goździkami jest jednym ze sposobów na odstraszenie moli. Zamiast niej możecie też użyć samej skórki z pomarańczy lub cytryny.
  • Liście laurowe – wrzućcie liście do opakowań z sypkimi produktami, by uchronić je przed molami. Możecie je też włożyć do pojemników, do których przesypujecie ryż lub płatki.

Czytaj także:

Komentarze
rybik w kuchni
Adobe Stock
Newsy W twojej łazience zadomowiły się rybiki? Zwalczysz je za pomocą jednej prostej rzeczy. Masz ją w kuchni
Ciepło i wilgoć to idealne warunki do życia dla rybików cukrowych. Właśnie dlatego tak często pojawiają się w twojej łazience. Na szczęście istnieje prosty sposób, by wykurzyć je z domu raz na zawsze!
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Rybiki cukrowe przybyły do Europy z tropików. Nic więc dziwnego, że tak bardzo kochają ciepło . Jeśli spotkasz je w swojej łazience, spiżarce, bądź piekarniku , nie panikuj. Wcale nie oznacza to, że za rzadko sprzątasz. Te małe robaczki są bowiem częstym lokatorem nie tylko u ciebie. Z pewnością zmaga się z nimi niejedna pani domu.  Rybiki kochają skrobię Rybiki to w rzeczywistości niegroźne stworzenia. Jedyne co musisz o nich wiedzieć to, że te małe robaczki kochają skrobię i inne polisacharydy , czyli wszystkie produkty, które zawierają w swoim składzie choć trochę cukru.  W praktyce oznacza to, że rybiki żywią się niemal wszystkim co znajdą na swojej drodze. Mogą podgryzać twoje warzywa, mięso, mąkę , ale również klej, papier, a nawet ubrania wykonane z lnu, bawełny czy jedwabiu. Nie ulega więc wątpliwości, że tych lokatorów należy jak najszybciej się pozbyć. Z racji, że rybik cukrowy jest w stanie wytrzymać bez pożywienia nawet rok, ograniczenie dostępu do jedzenia wcale nie sprawi, że zniknie z twojego domu. Na szczęście istnieją inne sposoby, by temu zaradzić. Wystarczy, że zajrzysz do swojej kuchni. Sok z cytryny Rybiki, podobnie jak większość owadów, nie przepadają za ostrymi zapachami. Najłatwiej więc wykurzyć je przy pomocy soku z cytryny - wystarczy, że zmieszasz go z wodą. Tak przygotowaną miksturą umyj płytki w swojej łazience. To powinno skutecznie odstraszyć te małe robaczki. Zioła i przyprawy Rybiki cukrowe nie przepadają również za rozmarynem, cynamonem i goździkami . Jeśli więc jesteś fanką któregoś w tych zapachów, koniecznie to wykorzystaj. Wystarczy, że umieścisz kilka goździków, bądź laskę cynamonu przy ważnych dla ciebie książkach, dokumentach oraz fotografiach, a także w kilku miejscach w spiżarni. To z pewnością...

Przeczytaj
sposób na mętną galaretę z nóżek
Adobe Stock
Newsy Galareta do nóżek wyszła mętna? Oto sposoby, aby ją uratować i by stała się idealnie klarowna
Galareta podawana w towarzystwie nóżek wieprzowych i octu to starodawny przysmak, który do dzisiaj serwuje się w większości polskich domów. Choć jego przygotowanie jest stosunkowo proste, wystarczy jeden błąd, by wywar stał się mętny. Na szczęście można go naprawić!
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020

Polacy uwielbiają galaretę z nóżkami wieprzowymi Galart lub, jak kto woli, zimne nóżki to danie szczególnie popularne w Wielkopolsce. Jednak przekąska przyrządzana na bazie nóżek wieprzowych i warzyw to istny rarytas nie tylko dla osób mieszkających w tej części kraju. Podawana z octem lub sokiem z cytryny od lat pieści podniebienia wielu smakoszy.  Niewielu jednak wie, jak prawidłowo ją przyrządzać. O znakomitej jakości i wyglądzie dania stanowią tak naprawdę niuanse. Jednak warto na nie zwrócić uwagę. Jak przyrządzić idealny galert? Zanim wasze nóżki wieprzowe wylądują w garnku powinny się moczyć w wodzie przez co najmniej kilka godzin. Mięso musicie gotować wraz z przyprawami i warzywami przez ok. 2,5 godziny, na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką. Gotową galaretę powinniście nieco przestudzić zanim zostanie przecedzona, ponownie połączona z mięsem i schowana do lodówki. Można więc powiedzieć, że przepis jest banalnie prosty, a jednak można popełnić w nim błąd. Jeśli w trakcie gotowania wasz wywar stał się mętny, prawdopodobnie doszło do kulinarnej wpadki – włożyliście mięso do wrzącej zamiast do zimnej wody. Pamiętajcie jednak, że w kuchni wiele rzeczy da się naprawić, a uratować was może tylko spokój i opanowanie. Nie inaczej jest w tym przypadku. Jak uratować mętną galaretę? Aby przywrócić galarecie klarowność powinniście umieścić w wywarze ubite białko oraz 2 łyżki octu. Całość musicie dokładnie wymieszać, a następnie zagotować. Po kilku minutach przecedźcie wywar, najlepiej przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą i gotowe! Po błędzie ani śladu! Umieszczona w lodówce galareta zachowa świeżość aż przez  10 dni!

Przeczytaj
czym zastąpić drożdże
AdobeStock
Triki kulinarne Nie masz drożdży? Żaden problem! Z powodzeniem możesz je zastąpić...
Skończyły ci się drożdże, a ty jesteś w trakcie pieczenia ciast? Nic nie szkodzi - dzięki tym sposobom poradzisz sobie bez nich!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Masz ochotę na pizzę, ale nie masz drożdży, a w sklepie wszystko wyprzedane? Pieczesz drożdżówki i skończyło ci się ciasto? Drożdże są niezbędnym elementem w naszej kuchni, dlatego warto wiedzieć, jak i czym można je zastąpić, gdy ich nam zabraknie! Co zamiast drożdży? Brak drożdży w lodówce może stanowić naprawdę spory problem, szczególnie gdy już zaplanowałaś co będziesz gotować. Część osób ma też po prostu alergię na drożdże i szukają alternatywy, by móc cieszyć się różnymi wypiekami, w których drożdże są niezbędne. Puszyste bułki i ciasta powstają właśnie dzięki drożdżom – to grzyby, które aktywują się w momencie wymieszania ich z wodą i cukrem, który trawią. W wyniku tej reakcji w cieście powstają pęcherzyki dwutlenku węgla, które rozszerzają się pod wpływem temperatury pokojowej. Wtedy właśnie dochodzi do zjawiska, które nazywamy rośnięciem ciasta. Dlatego wypieki z użyciem drożdży są takie pulchne! Jak zastąpić drożdże? Istnieje kilka metod, które pozwolą z powodzeniem zastąpić drożdże w sytuacji, gdy ich nie mamy lub nie możemy ich używać. Sprawdźcie, jak to zrobić! Proszek do pieczenia – ten podstawowy produkt znajdujący się w każdej kuchni, składa się z sody oczyszczonej i regulatora kwasowości. Podobnie jak drożdże, proszek działa na ciasto spulchniająco. Można osiągnąć ten efekt na dwa sposoby – podgrzewając i dodając wody. Ciasta z użyciem proszku do pieczenia wyrastają bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdza się on w przypadku naleśników i szybkich wypieków. Co ważne, ciasto z użyciem proszku do pieczenia nie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie, tak jak ma to miejsce w przypadku drożdży. Soda oczyszczona i kwas – soda wraz ze środkiem zakwaszającym ma dokładnie takie samo...

Przeczytaj
sklejanie pierogów
Pexels/Elly
Newsy Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Znamy na to najlepszy sposób
Pierogi to uwielbiane danie wielu z nas. Jednak ich przygotowanie to często trudna sztuka. Z nami dowiesz się, jak temu zaradzić.
Magdalena Kieblesz
grudzień 04, 2020

Bez wątpienia, najbardziej smakują nam domowe pierogi. Smak tych od babci towarzyszy nam przez całe życie. Dlatego warto przyrządzić je w zaciszu własnej kuchni, według tradycyjnych sposobów. Rozklejanie pierogów podczas gotowania to jeden z najgorszych problemów kucharzy. Wcześniej poświęcamy na ich lepienie ogromną ilość czasu. Każdą czynność wykonujemy starannie, z ogromną cierpliwością, a gdy wrzucamy nasze dzieło do garnka z gorącą wodą, ogarnia nas złość i zwątpienie. Wtedy myślimy także, że jesteśmy najgorszymi kucharzami świata.  Na szczęście są sposoby na to, by gotowanie pierogów nie stanowiło dla nas już żadnego problemu.  Każdy, nawet najmniej doświadczony kucharz, z naszymi radami poradzi sobie z nimi. Jak lepić? Sposobów na sklejenie jest kilka. Najważniejszą rzeczą jest to, aby każdy nasz pieróg był dokładnie sklejony na brzegach.  Możesz je lekko zwilżyć wodą lub białkiem z jajka, wtedy będziesz pewien, że całość się zasklepiła. Ugniataj każdego z nich. Wtedy nie powstaną niepotrzebne dziurki, przez które może wydostawać się farsz. Bez problemu skleisz brzegi pieroga, jeśli nałożysz małą ilość farszu na krążki ciasta. Nadzienie układaj na jego środku tak, by wszystko się zmieściło. Tajniki gotowania Gotowanie pierogów nie jest zbyt trudne. Musimy pamiętać o doborze garnka. Powinien być odpowiednio duży, by nasze pierogi mogły swobodnie pływać we wrzącej, osolonej wodzie. Pamiętajmy też, aby wrzucać je do wody partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujmy je na małym ogniu 2-3 minuty. Będą miały wtedy idealną konsystencję. Nie ma nic gorszego w smaku niż rozgotowane pierogi. Dlatego pilnujmy czasu! Niepotrzebne sklejanie Aby nasze pierogi nie posklejały się ze sobą, możecie do wody dodać kilka kropli oleju. Musimy je także w trakcie...

Przeczytaj