Gołąbki to jedno z najpopularniejszych wśród Polaków dań. Są smaczne, sycące, a składniki kosztują grosze. Choć przygotowanie gołąbków wymaga nieco czasu i wprawy, nie warto się zrażać. Każdy może się nauczyć przyrządzać to pyszne danie! Sprawdźcie, jak powinno się prawidłowo gotować gołąbki.

Jak układać gołąbki w garnku?

By gołąbki się udały, ważny jest także sposób ich gotowania. Zawsze należy wkładać je do garnka warstwami – jeden na drugim. Gdy układacie gołąbki w garnku zwróćcie uwagę na to, by duże gołąbki zawsze znalazły się na spodzie, a małe na górze. Dzięki temu się nie rozpadną i będą równomiernie ugotowane.

Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

Do przygotowania klasycznych gołąbków z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 1 główka kapusty
  • 2 cebule
  • 2 litry bulionu
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie cebule drobno w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła i podsmażcie pokrojoną cebulę.
  2. 1 torebkę ryżu ugotujcie i odstawcie do ostudzenia. Gdy ryż już będzie chłodniejszy, wymieszajcie go w misce z mięsem i cebulą. Doprawcie solą, pieprzem i wymieszajcie.
  3. Wytnijcie głąb z kapusty, nabijcie ją na widelec i włóżcie do garnka z wrzącą wodą. Po chwili, gdy liście zaczną mięknąć, wyjmijcie kapustę. Ostrożnie oddzielcie liście.
  4. Z każdego liścia usuńcie zgrubienia, a następnie ułóżcie farsz i zawińcie liście w gołąbki.
  5. Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka liści kapusty, a następnie włóżcie gołąbki. Powinny leżeć ciasno jeden przy drugim.
  6. Gdy garnek będzie już pełen, zalejcie go bulionem. Zagotujcie i gotujcie przez około godzinę lub więcej, jeśli gołąbki są duże.
  7. Po tym czasie odlejcie część bulionu, dodajcie przecier pomidorowy, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Gołąbki podawajcie polane sosem. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: