Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie
AdobeStock
Newsy

Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie

Czy wiecie, jak należy prawidłowo ułożyć gołąbki w garnku? Sprawdźcie, czy dobrze to robicie.

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych wśród Polaków dań. Są smaczne, sycące, a składniki kosztują grosze. Choć przygotowanie gołąbków wymaga nieco czasu i wprawy, nie warto się zrażać. Każdy może się nauczyć przyrządzać to pyszne danie! Sprawdźcie, jak powinno się prawidłowo gotować gołąbki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak układać gołąbki w garnku?

By gołąbki się udały, ważny jest także sposób ich gotowania. Zawsze należy wkładać je do garnka warstwami – jeden na drugim. Gdy układacie gołąbki w garnku zwróćcie uwagę na to, by duże gołąbki zawsze znalazły się na spodzie, a małe na górze. Dzięki temu się nie rozpadną i będą równomiernie ugotowane.

Zobacz także
Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?

Gołąbki z młodej kapusty z kurczakiem i pieczarkami. Próbowaliście już czegoś takiego?

Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

Do przygotowania klasycznych gołąbków z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 1 główka kapusty
  • 2 cebule
  • 2 litry bulionu
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie cebule drobno w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła i podsmażcie pokrojoną cebulę.
  2. 1 torebkę ryżu ugotujcie i odstawcie do ostudzenia. Gdy ryż już będzie chłodniejszy, wymieszajcie go w misce z mięsem i cebulą. Doprawcie solą, pieprzem i wymieszajcie.
  3. Wytnijcie głąb z kapusty, nabijcie ją na widelec i włóżcie do garnka z wrzącą wodą. Po chwili, gdy liście zaczną mięknąć, wyjmijcie kapustę. Ostrożnie oddzielcie liście.
  4. Z każdego liścia usuńcie zgrubienia, a następnie ułóżcie farsz i zawińcie liście w gołąbki.
  5. Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka liści kapusty, a następnie włóżcie gołąbki. Powinny leżeć ciasno jeden przy drugim.
  6. Gdy garnek będzie już pełen, zalejcie go bulionem. Zagotujcie i gotujcie przez około godzinę lub więcej, jeśli gołąbki są duże.
  7. Po tym czasie odlejcie część bulionu, dodajcie przecier pomidorowy, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Gołąbki podawajcie polane sosem. Smacznego!

Czytaj także:

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę
Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kurczakiem Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Główka kapusty włoskiej średniej wielkości 1 torebka ryżu (100 g) 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego Sól Pieprz Sos pomidorowy do gołąbków: Koncentrat pomidorowy 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki mąki Świeża natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw...

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Jesteście fanami gołąbków, ale znudziły wam się już gołąbki w tradycyjnej odsłonie? Czy słyszeliście kiedyś o gołąbkach z rodzynkami, podawanych w cytrynowym sosie? Najwyższa pora ich spróbować!

Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków. Zamiast białej kapusty można użyć kapusty pekińskiej, liści botwinki lub liści kalafiora . Farsz również może być zaskakujący. Czy słyszeliście o gołąbkach meksykańskich , z dodatkiem startych na tarce ziemniaków lub na prażonym ryżu ? Sposobów przygotowani tego dania jest mnóstwo. A co powiecie na gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie? Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie to doskonała propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Koniecznie je przygotujcie, bo wychodzą naprawdę pyszne! Składniki: 25 dużych liści białej kapusty (bierzemy całą główkę i wykorzystujemy część liści) 1 kg mięsa mielonego (wołowo–wieprzowego lub z drobiu) 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu (30 dag suchego) 3 cebule (pokrojone drobno) 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka rodzynek 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 żółtka sok z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1/4 cytryny cukier do smaku 1 sztuka anyżu gwiaździstego (badianu) 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki bulionowej) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotować al'dente ryż - odcedzić. Obrać i drobno pokroić cebulę - i usmażyć na oleju na złoto. Pokroić drobno natkę pietruszki. Namoczyć rodzynki. Odcedzić. Przygotować farsz z mięsa, ryżu, usmażonej cebuli, natki, rodzynek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem. Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście. Na środek liścia kłaść farsz (dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,,nerwach", by zmiękły). Składać liść zakładając dwa...

Gołąbki z czerwonej kapusty
gotujmy.pl/Triss
Newsy
Jedliście gołąbki z czerwonej kapusty? Zrobicie je szybciej niż te tradycyjne. Są przepyszne
Naszła was ochota na gołąbki? Zróbcie je tym razem z czerwonej kapusty!

Są takie dania, które uwielbiamy wszyscy. Bo kto mógłby oprzeć się ciepłym gołąbkom w pomidorowym sosie? Tradycyjne polskie gołąbki z kapustą i ryżowo-mięsnym farszem, to jedna z naszych ulubionych potraw.  Pyszne gołąbki  Gołąbki możemy robić z różnego rodzaju kapusty. Na pewno jedliście już te z kapusty białej, włoskiej czy pekińskiej. Wyborne w smaku wychodzą również te na bazie kapusty czerwonej. Koniecznie musicie je przyrządzić w swojej kuchni!  Właściwości czerwonej kapusty Kapusta czerwona ma charakterystyczny fioletowo-czerwony kolor i zawiera mnóstwo witamin, m.in. witaminy A, C, D, E, K. Żelazo, cynk, magnez, selen i fluor. Moglibyśmy tak wyliczać bez końca. Bogata jest również w czerwone barwniki - tak zwane antocyjany, które mają właściwości antyoksydacyjne i chronią organizm przed wolnymi rodnikami.  Bogactwo tych składników to już wystarczający powód, by czerwoną kapustę nazwać warzywem młodości. Zdrowia również, dlatego jedzmy ją jak najczęściej!  Przepis na gołąbki z czerwonej kapusty Składniki na gołąbki: Główka kapusty czerwonej 450g mięsa mielonego wieprzowego 2 woreczki ryżu Jajko 2 cebule 4 ząbki czosnku Przyprawy: pieprz, sól Składniki na sos: Około 1,5l bulionu lub rosołu 3 pomidory  Koncentrat pomidorowy Kilka łyżek śmietany 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania gołąbków: Z kapusty ostrym nożem wytnijcie głąb i wyparzcie. Oderwijcie liście. Ugotujcie ryż. Gdy już będzie gotowy, połączcie go z mięsem, doprawcie solą i pieprzem. Do masy rozbijcie jajko i dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.  Na liście kapusty nałóżcie farsz i zawijajcie gołąbki ciasno od nerwu...

Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych 
Gołąbki z gęsiną zachwycą waszych gości i sprawią, że ta klasyczna, znana przez wszystkich potrawa zaskoczy zupełnie nowym smakiem.

Gołąbki standardowo podaje się z mięsem mielonym oraz ryżem, jednak w sieci aż roi się od nowoczesnych, zmodyfikowanych przepisów na gołąbki. Podsuwamy wyjątkowo wyrafinowaną wersję tej klasycznej potrawy – z gęsiną!  Przepis na gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu powinno go wyjść ok. 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 0,5 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól do smaku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie:  Wyluzujcie pierś z gęsi, porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykrójcie kościec z mięsem i okrawkami na rosół, a także kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki  Ugotujcie rosół z przyrumienionymi warzywami i odlejcie 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokrójcie. Zmielcie w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Posiekajcie drobno obraną cebulę i usmażcie ją na złoto na oleju.  Wymieszajcie mielone mięso (surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, maggi, ryż, szczyptę soli i olej. Z kapusty zdejmijcie 4 wierzchnie liście. Zalejcie je wrzątkiem, odcedźcie i osuszcie. Ze sparzonych liści zetnijcie grube nerwy. Na każdy liść nałóżcie farsz (po ok. 2 łyżki) i zwińcie gołąbki, a następnie zawińcie je w folię spożywczą. Ułóżcie w garnku do gotowania na parze i gotujcie 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku. Wyjmijcie z garnka i rozwińcie. Podgrzejcie rosół z gęsi, a gołąbki...