
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych wśród Polaków dań. Są smaczne, sycące, a składniki kosztują grosze. Choć przygotowanie gołąbków wymaga nieco czasu i wprawy, nie warto się zrażać. Każdy może się nauczyć przyrządzać to pyszne danie! Sprawdźcie, jak powinno się prawidłowo gotować gołąbki.
Jak układać gołąbki w garnku?
By gołąbki się udały, ważny jest także sposób ich gotowania. Zawsze należy wkładać je do garnka warstwami – jeden na drugim. Gdy układacie gołąbki w garnku zwróćcie uwagę na to, by duże gołąbki zawsze znalazły się na spodzie, a małe na górze. Dzięki temu się nie rozpadną i będą równomiernie ugotowane.
Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym
Do przygotowania klasycznych gołąbków z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 700 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 torebka ryżu (100 g)
- 1 główka kapusty
- 2 cebule
- 2 litry bulionu
- 1 litr przecieru pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Pokrójcie cebule drobno w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła i podsmażcie pokrojoną cebulę.
- 1 torebkę ryżu ugotujcie i odstawcie do ostudzenia. Gdy ryż już będzie chłodniejszy, wymieszajcie go w misce z mięsem i cebulą. Doprawcie solą, pieprzem i wymieszajcie.
- Wytnijcie głąb z kapusty, nabijcie ją na widelec i włóżcie do garnka z wrzącą wodą. Po chwili, gdy liście zaczną mięknąć, wyjmijcie kapustę. Ostrożnie oddzielcie liście.
- Z każdego liścia usuńcie zgrubienia, a następnie ułóżcie farsz i zawińcie liście w gołąbki.
- Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka liści kapusty, a następnie włóżcie gołąbki. Powinny leżeć ciasno jeden przy drugim.
- Gdy garnek będzie już pełen, zalejcie go bulionem. Zagotujcie i gotujcie przez około godzinę lub więcej, jeśli gołąbki są duże.
- Po tym czasie odlejcie część bulionu, dodajcie przecier pomidorowy, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Gołąbki podawajcie polane sosem. Smacznego!
Czytaj także: