Jak poprawnie zrobić bitą śmietanę? Uważajcie, bo wyjdzie wam słodkie masło
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić bitą śmietanę, by jej nie „przebić”? I co zrobić, gdy wyjdzie wam z niej słodkie masło?

Szukacie wskazówek na temat tego, jak poprawnie ubić bitą śmietanę? Dobrze trafiliście. Przeczytajcie nasze rady, a już nigdy jej nie „przebijecie” ani nie zwarzycie.

Gofry, desery, kremy (np. krem sułtański), ciasta – wiele z tych smakowitości nie obędzie się bez bitej śmietany. Łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić. W dobie śmietan-fixów i bitych śmietan w aerozolu coraz więcej osób daruje sobie ubijanie kremówki. Czy są ku temu powody? Uważamy stanowczo, że nie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki błąd można popełnić przy ubijaniu śmietany?

Ubijanie bitej śmietany nie jest zadaniem wykraczającym poza możliwości nawet początkującego kucharza. Wystarczy zastosować się do kilku kluczowych wytycznych, a sukces będzie gwarantowany.

Zapomnijcie o dodawaniu do śmietany żelatyny – to dobry sposób na ciasto piankowe, a nie na dodatek do kochanych przez wszystkich gofrów. Złym rozwiązaniem wydaje się także mieszanie produktów różnych producentów. Lepiej nie łączyć dwóch śmietanek z dwóch różnych mleczarni.

Zobacz także
Ciasto z Kubusiem i bitą śmietaną. Cudowny smak, któremu nikt się nie oprze

Ciasto z Kubusiem i bitą śmietaną. Cudowny smak, któremu nikt się nie oprze

Zupa zabielana mleczkiem kokosowym

Zabielacie zupy śmietaną? Niepotrzebnie. Wypróbujcie to, a danie będzie miało boski smak

Jak zrobić bitą śmietanę?

  1. Wybierzcie śmietankę do ubijania o 30% lub 36% zawartości tłuszczu.
  2. Schłodźcie śmietankę, której użyjecie do ubicia – przed ubijaniem powinna leżeć w lodówce przez kilka godzin.
  3. Dobrym sposobem na lepsze ubicie śmietany jest schłodzenie także metalowej miski, w której będziecie ubijali śmietanę. Ok. 15 minut przed ubijaniem włóżcie ją do zamrażalnika.
  4. Cukier dodajcie do śmietany na samym początku.
  5. Zacznijcie ubijanie od wysokich obrotów miksera, a gdy śmietanka zaczyna powoli gęstnieć, zmniejszcie je na nieco niższe. Sygnałem do zmniejszenia obrotów jest moment, kiedy na śmietanie zaczynają być widoczne ślady widełek miksera.
  6. Nie przedłużajcie ubijania w nieskończoność – kiedy zauważycie, że śmietana podwoiła swoją objętość, wyłączcie już mikser – zbyt długie ubijanie sprawi, że zamiast bitej śmietany uzyskacie masło albo coś w rodzaju serka mascarpone!
  7. Co zrobić, gdy jednak śmietanka została „przebita”? Wtedy ratunkiem może być dodanie do śmietany odrobiny gęstej śmietany lub serka homogenizowanego i wymieszanie całości szpatułką. Oczywiście efekt takiego zabiegu będzie jednak dość daleki od oczekiwanego.

 

Chcecie zrobić bitą śmietanę bez śmietany? Sięgnijcie do lodówki po ten produkt
Flickr
Newsy
Bita śmietana bez śmietany? To możliwe. Sięgnijcie do lodówki po ten produkt
Nie ma nic lepszego do deseru jak domowa bita śmietana. Galaretka z owocami, beza, gorące gofry i prawie każde ciasto - dobrze się czują w jej towarzystwie. Zazwyczaj robi się ją ze śmietany 30- lub 36-procentowej. A co powiecie na bitą śmietanę bez śmietany?

Lekka i puszysta konsystencja to znak rozpoznawczy dobrej bitej śmietany. Jeżeli ubijecie ją odpowiednio, będzie na tyle sztywna, że zachowa nadany jej apetyczny kształt np. na szarlotce. Warto dodać do niej cukier, jednak bez przesady. Smak jej ma być delikatny, a nie przesłodzony. W końcu jest dodatkiem do deseru i nie może go przyćmić nadprogramową słodyczą.   Z czego można zrobić bitą śmietanę?  Bita śmietana przygotowywana jest zazwyczaj oczywiście ze śmietany. Tej słodkiej i tłustej, przynajmniej trzydziestoprocentowej. Co jednak, gdy w domu jej zabraknie, a do stołu zasiadają już goście?  Wówczas możecie sprawdzić zawartość lodówki i prawdopodobnie znajdziecie tam jeden z produktów, które rozwiążą ten problem. Bitą śmietanę można przygotować bowiem również ze zwykłego mleka. Pozostałymi opcjami w razie śmietanowej awarii będą: mleko skondensowane i mleko kokosowe.  Wskazówki dotyczące przygotowania bitej śmietany z mleka  Do ubicia mleka najlepiej sprawdzi się tłuste mleko krowie, im tłustsze, tym lepsze. Pamiętajcie, by było dobrze schłodzone.  Schłodzenie dotyczy również naczyń i narzędzi, które stykają się z mlekiem podczas ubijania, czyli miski i końcówki miksera.  Do ubijania wybierzcie naczynie szklane lub ze stali nierdzewnej.  Do posłodzenia przygotujcie cukier puder, a nie w kryształkach. Gruby cukier nie jest dobrym pomysłem, gdyż jego kryształki się rozpuszczają. Jeżeli nie macie pudru, to zmielcie zwykły cukier.  Wykorzystując mleko kokosowe, użyjcie jedynie jego gęstej części. Płynna się do tego nie nadaje.  Przepis na bitą śmietanę z mleka krowiego  Składniki:  mleko 3,2 proc.  cukier puder do smaku  Sposób przygotowania:  Do schłodzonej miski wlejcie...

krem sułtański przepis
monia2005/gotujmy.pl
Newsy
Pamiętacie krem sułtański? Ten przysmak rodem z PRLu można zrobić samodzielnie w domu
Kilka składników, kwadrans wolnego czasu i gotowe – krem sułtański przyrządza się błyskawicznie, a do tego jest przepyszny! Wykorzystajcie ten przepis.

Gospodynie, które radziły sobie w czasach niedoboru, zasługują na medal! W PRLu, gdy brakowało na półkach dosłownie wszystkiego, trzeba było nie lada kreatywności i inwencji twórczej, by umieć stworzyć coś z niczego. W niejednym domu leżały książki kucharskie z przedwojennymi przepisami, ale cóż z tego, skoro niektóre składniki były bardzo trudne do zdobycia albo w ogóle niedostępne? Co zmyślniejsza gospodyni musiała sama wymyślić potrawy i desery, które można było przygotować z tego, co dało się kupić w sklepie. Tak powstał pomysł na krem sułtański – fantastyczny deser składający się z zaledwie kilku składników! Podstawą była tłusta śmietanka, cukier i kakao. Ubita za pomocą miksera śmietana w połączeniu z kakao dawała pyszny, czekoladowy krem. Dodatki były kwestią gustu, choć najpopularniejsze były rodzynki i oczywiście biszkopty na spodzie. Przygotujcie własny krem sułtański z tego przepisu! Przepis na krem sułtański jak za dawnych lat Do zrobienia tego smacznego deseru potrzebne wam będą poniższe składniki: 400 ml śmietanki 30% (2 opakowania po 200 ml) 8 biszkoptów 30 g cukru pudru 30 g kakao Garść rodzynek 2 łyżki wiśni z kompotu Przygotowanie Zimną śmietankę wlejcie do dużej miski i wsypcie 2 kopiaste łyżki cukru pudru. Za pomocą miksera ubijajcie śmietankę na najwyższych obrotach. Cierpliwości – śmietanka zacznie gęstnieć po kilku minutach porządnego ubijania. Kiedy będzie już miała prawidłową konsystencję bitej śmietany, podzielcie ją na dwie części. Do drugiej miski przełóżcie śmietankę, wsypcie dwie łyżki kakao i zmiksujcie tak, by składniki się połączyły. Następnie do każdego pucharka włóżcie po dwa biszkopty, a na to wiśnie z kompotu. Jako kolejną warstwę ułóżcie masę z kakao...

Śmietanowiec nie chce wam stężeć w lodówce? Na pewno przez ten 1 błąd
Flickr
Newsy
Śmietanowiec nie chce wam stężeć w lodówce? Wszystko przez ten 1 błąd
Śmietanowiec z galaretkami to ukochany deser wszystkich dzieci i dużej części dorosłych. Kolorowy jak tęcza, przyjemnie słodki i o zmiennej konsystencji. Niestety czasami właśnie konsystencja bywa problemem podczas jego przygotowywania.

To ciasto wygląda wprost spektakularnie i jest wspaniałą wariacją na temat sernika na zimno i galaretki z bitą śmietaną. Niektórym gospodyniom jednak się po prostu nie udaje. Błąd może pojawić się już na samym początku.  Jak przygotować galaretki do śmietanowca?  Galaretkę do tego deseru warto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Już na tym etapie niektórzy popełniają błędy, choć samo jej przygotowanie wydaje się proste... jeżeli trzymacie się instrukcji na opakowaniu.   Pamiętajcie także, aby galaretkę przeznaczoną do krojenia schłodzić w lodówce. Jeżeli pozostawicie ją na blacie, może mieć problem z zastygnięciem.   Wszyscy ignorujący wytyczne dotyczące ilości wody, muszą liczyć się z tym, że galaretka nie stężeje. To samo dotyczy wsypania zawartości opakowania do wrzącej wody. Temperatura gotowania jest zbyt wysoka dla żelatyny. Tak rozpuszczona galaretka nie zda egzaminu podczas łączenia jej z ubitą śmietaną. Galaretka powinna być przestudzona, lecz wciąż płynna. Nie wlewajcie jeszcze ciepłej galaretki, bo nie spodoba wam się to, co wówczas powstanie.   Jak ubić śmietanę, by była sztywna?  Odpowiednia temperatura jest również kluczowa w przypadku ubijania śmietany. Znani kucharze uczulają na to, by porządnie schłodzić śmietanę przed ubijaniem. To samo dotyczy wszystkich naczyń i urządzeń, które będą miały z nią styczność. Jeżeli tego nie zrobicie, zapomnijcie o sztywnej bitej śmietanie.   Źle ubita, a może raczej przebita śmietana to kolejny problem występujący przy tworzeniu śmietanowca. Zbyt gorliwe miksowanie może doprowadzić do warzenia się śmietanki i pojawiania się w niej grudek. Gdy zauważycie, że wyraźnie podwaja ona swoją objętość i zachowuje kształt, wówczas wyłączcie mikser. ...

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Tym prostym trikiem naprawicie ją raz-dwa
AdobeStock
Newsy
Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Tym prostym trikiem naprawicie ją raz-dwa
Nie załamujcie się, jeśli bita śmietana po użycie jej podczas przygotowywania masy do ciasta się zwarzy. Ten proces da się jeszcze odwrócić.

Zdarzy się, że mimo najszczerszych starań przyrządzane przez nas dania i słodkości po prostu nie wychodzą. Tak dzieje się również w przypadku bitej śmietany, z którą łatwo można „przedobrzyć”, przez co ta następnie warzy się i do niczego się już nie nadaje. Na szczęście można temu w łatwy sposób zaradzić. Sprawdźcie, jak uratować taką śmietanę.  Dlaczego śmietana się warzy? Powodów warzenia się śmietany jest wiele. Można wymienić trzy, które występują najczęściej i sprawiają, że bita śmietana nie wychodzi: zbyt długie ubijanie, czyli przebicie - szczególnie osoby, które mają mało doświadczenia lub są roztargnione mogą się zapomnieć i ubijać śmietanę za długo. Nie można tego robić! Długie ubijanie wcale nie sprawi, że wyjdzie lepsza - zamiast tego po prostu się zwarzy, a ostatecznie zamiast śmietany zrobicie całkiem smaczne swoją drogą masło.  zbyt ciepła śmietana - śmietana użyta do ubijania musi być koniecznie odpowiednio schłodzona. Jeżeli jest za ciepła, nie będzie chciała się ubić - to powoduje, że ubija się ją zbyt długo, przez co śmietana się warzy albo ubija na masło odpowiednia ilość tłuszczu - do zrobienia bitej śmietany trzeba użyć śmietanki o odpowiedniej zawartości tłuszczu. Co najmniej 30 procent! Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Gdy śmietana nie jest jeszcze całkiem zwarzona i pojawiają się w niej grudki przypominające kaszę mannę, śmietanę da się jeszcze uratować. Wystarczy, że wlejecie do niej kilka łyżek zimnej śmietanki 18%. Następnie miksujcie tak długo, aż grudki znikną. Ilość śmietanki 18% zależy oczywiście od ilości reszty śmietany - jeśli potrzeba, wlejcie jej więcej. Jeżeli śmietana jest naprawdę zwarzona i na dnie powstaje maślanka, niestety - nie da się odwrócić tego procesu i sprawić,...