Jak poprawnie zrobić bitą śmietanę? Uważajcie, bo wyjdzie wam słodkie masło
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić bitą śmietanę, by jej nie „przebić”? I co zrobić, gdy wyjdzie wam z niej słodkie masło?

Szukacie wskazówek na temat tego, jak poprawnie ubić bitą śmietanę? Dobrze trafiliście. Przeczytajcie nasze rady, a już nigdy jej nie „przebijecie” ani nie zwarzycie.

Gofry, desery, kremy (np. krem sułtański), ciasta – wiele z tych smakowitości nie obędzie się bez bitej śmietany. Łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić. W dobie śmietan-fixów i bitych śmietan w aerozolu coraz więcej osób daruje sobie ubijanie kremówki. Czy są ku temu powody? Uważamy stanowczo, że nie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić bitą śmietanę?

Ubijanie bitej śmietany nie jest zadaniem wykraczającym poza możliwości nawet początkującego kucharza. Wystarczy zastosować się do kilku kluczowych wytycznych, a sukces będzie gwarantowany.

Zobacz także
Ciasto z Kubusiem i bitą śmietaną. Cudowny smak, któremu nikt się nie oprze

Ciasto z Kubusiem i bitą śmietaną. Cudowny smak, któremu nikt się nie oprze

Zupa zabielana mleczkiem kokosowym

Zabielacie zupy śmietaną? Niepotrzebnie. Wypróbujcie to, a danie będzie miało boski smak

Zapomnijcie o dodawaniu do śmietany żelatyny – to dobry sposób na ciasto piankowe, a nie na dodatek do kochanych przez wszystkich gofrów. Złym rozwiązaniem wydaje się także mieszanie produktów różnych producentów. Lepiej nie łączyć dwóch śmietanek z dwóch różnych mleczarni.

  1. Wybierzcie śmietankę do ubijania o 30% lub 36% zawartości tłuszczu.
  2. Schłodźcie śmietankę, której użyjecie do ubicia – przed ubijaniem powinna leżeć w lodówce przez kilka godzin.
  3. Dobrym sposobem na lepsze ubicie śmietany jest schłodzenie także metalowej miski, w której będziecie ubijali śmietanę. Ok. 15 minut przed ubijaniem włóżcie ją do zamrażalnika.
  4. Cukier dodajcie do śmietany na samym początku.
  5. Zacznijcie ubijanie od wysokich obrotów miksera, a gdy śmietanka zaczyna powoli gęstnieć, zmniejszcie je na nieco niższe. Sygnałem do zmniejszenia obrotów jest moment, kiedy na śmietanie zaczynają być widoczne ślady widełek miksera.
  6. Nie przedłużajcie ubijania w nieskończoność – kiedy zauważycie, że śmietana podwoiła swoją objętość, wyłączcie już mikser – zbyt długie ubijanie sprawi, że zamiast bitej śmietany uzyskacie masło albo coś w rodzaju serka mascarpone!
  7. Co zrobić, gdy jednak śmietanka została „przebita”? Wtedy ratunkiem może być dodanie do śmietany odrobiny gęstej śmietany lub serka homogenizowanego i wymieszanie całości szpatułką. Oczywiście efekt takiego zabiegu będzie jednak dość daleki od oczekiwanego.

Czytaj także:

krem sułtański przepis
monia2005/gotujmy.pl
Newsy
Pamiętacie krem sułtański? Ten przysmak rodem z PRLu można zrobić samodzielnie w domu
Kilka składników, kwadrans wolnego czasu i gotowe – krem sułtański przyrządza się błyskawicznie, a do tego jest przepyszny! Wykorzystajcie ten przepis.

Gospodynie, które radziły sobie w czasach niedoboru, zasługują na medal! W PRLu, gdy brakowało na półkach dosłownie wszystkiego, trzeba było nie lada kreatywności i inwencji twórczej, by umieć stworzyć coś z niczego. W niejednym domu leżały książki kucharskie z przedwojennymi przepisami, ale cóż z tego, skoro niektóre składniki były bardzo trudne do zdobycia albo w ogóle niedostępne? Co zmyślniejsza gospodyni musiała sama wymyślić potrawy i desery, które można było przygotować z tego, co dało się kupić w sklepie. Tak powstał pomysł na krem sułtański – fantastyczny deser składający się z zaledwie kilku składników! Podstawą była tłusta śmietanka, cukier i kakao. Ubita za pomocą miksera śmietana w połączeniu z kakao dawała pyszny, czekoladowy krem. Dodatki były kwestią gustu, choć najpopularniejsze były rodzynki i oczywiście biszkopty na spodzie. Przygotujcie własny krem sułtański z tego przepisu! Przepis na krem sułtański jak za dawnych lat Do zrobienia tego smacznego deseru potrzebne wam będą poniższe składniki: 400 ml śmietanki 30% (2 opakowania po 200 ml) 8 biszkoptów 30 g cukru pudru 30 g kakao Garść rodzynek 2 łyżki wiśni z kompotu Przygotowanie Zimną śmietankę wlejcie do dużej miski i wsypcie 2 kopiaste łyżki cukru pudru. Za pomocą miksera ubijajcie śmietankę na najwyższych obrotach. Cierpliwości – śmietanka zacznie gęstnieć po kilku minutach porządnego ubijania. Kiedy będzie już miała prawidłową konsystencję bitej śmietany, podzielcie ją na dwie części. Do drugiej miski przełóżcie śmietankę, wsypcie dwie łyżki kakao i zmiksujcie tak, by składniki się połączyły. Następnie do każdego pucharka włóżcie po dwa biszkopty, a na to wiśnie z kompotu. Jako kolejną warstwę ułóżcie masę z kakao...

bita śmietana
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko ubić śmietanę bez miksera? Jedna metoda góruje nad pozostałymi
Choć ubicie śmietany bez miksera na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwe, w rzeczywistości istnieje łatwy sposób, by tego dokonać. Przyrząd, który wam to ułatwi, na pewno macie w swojej kuchni. Musicie jednak pamiętać, żeby odpowiednio go przygotować do pracy.

Bita śmietana to produkt uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Wspaniale komponuje się z owocowymi deserami, galaretkami, biszkoptami, bezą i tortami. Wiele osób w ogóle nie wyobraża sobie bez niej wypieków.  Zdarza się jednak, że sprzęt używany dotąd do jej przyrządzenia po prostu się zepsuje. W końcu na świecie nie ma rzeczy niezawodnych. Dlatego na wszystko trzeba mieć jakąś alternatywę i nie chodzi tu bynajmniej o sięgnięcie po sklepowy odpowiednik smakołyku. Chemiczna śmietana z puszki to nie to samo, co domowa kremówka.  Spróbujcie użyć rózgi kuchennej Okazuje się, że idealnym, choć o wiele bardziej czasochłonnym i męczącym sposobem na ubicie śmietany bez miksera, jest wykorzystanie rózgi kuchennej lub, jak kto woli, trzepaczki balonowej. Ten dziwnie wyglądający przedmiot wspaniale napowietrzy kremówkę. Ubita ręcznie zyska naprawdę niepowtarzalny smak. Sprawdźcie na ile stać widelec Niektórzy twierdzą również, że śmietanę można ubić nawet przy pomocy zwykłego widelca. Jednak nie jest to opcja dla osób bardzo nerwowych. Wykonanie tej czynności sztućcem na pierwszy rzut oka może nie mieć końca. Na szczęście to nieprawda. Zapamiętajcie – widelcem da się ubić śmietanę! Wykorzystajcie słoik Jednak najbardziej zaskakującym sposobem na ubicie śmietany jest ten zakładający użycie słoika. Wystarczy, że wypełnicie go do połowy kremówką, wrzucicie do środka czysty korek po białym winie i zakręcicie pokrywkę. Całość musicie energicznie potrząsać, aż do momentu, w którym produkt zgęstnieje.  Przygotujcie sprzęt Bez względu na to czy do ubijania będziecie chcieli użyć słoika, widelca czy też rózgi kuchennej, narzędzie powinniście wcześniej mocno schłodzić w lodówce lub w...

jak zrobić domowe mascarpone
Wikipedia Commons
Newsy
Włoskie mascarpone jest dość drogie. Z łatwością zrobicie je samodzielnie w domu
Pyszny, aksamitny, lekko maślany włoski serek jest podstawą wielu ciast i deserów. Sęk w tym, że jego cena może wywołać kwaśną minę.

Nie jest to powód, dla którego powinniście rezygnować z przygotowania dla swoich najbliższych na przykład tiramisu. Zamiast używać tańszych zamienników, przyrządźcie mascarpone we własnym zakresie! Nie będzie to wcale trudne zadanie. Wystarczy, że zaopatrzycie się w tłustą i słodką śmietankę 36% i użyjecie odrobiny soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Podgrzejcie śmietankę w kąpieli wodnej, dodajcie sok, a po pewnym czasie waszym oczom ukaże się słodki i aksamitny serek. Serek mascarpone w kremach, deserach i tiramisu Mascarpone to duma północnych Włoch i tamtejszego regionu, czyli Lombardii. To właśnie w tej części Italii wytwarza się najwięcej tego delikatnego, słodkiego serka. Do jego produkcji wykorzystuje się śmietankę przygotowaną wcześniej z krowiego mleka. To właśnie użycie słodkiej śmietanki odróżnia go od innych serów krowich. Włosi zajadają się na co dzień wieloma deserami na bazie mascarpone. Serek używają do produkcji słodkich kremów, a przede wszystkim wspomniany już kawowy deser tiramisu. Przepis na domowe mascarpone Składniki: 2 szklanki śmietany kremówki (36 proc. tłuszczu) Łyżka soku wyciśniętego z cytryny Przygotowanie: Cytrynę umyjcie i sparzcie wrzątkiem, po czym wyciśnijcie z niej łyżkę soku. Do sporego garnka wlejcie wodę i zagotujcie. Na garnku umieśćcie np. durszlak, a do niego włóżcie miskę ze śmietanką. Podgrzewajcie śmietankę w kąpieli wodnej, uważając, by nie dopuścić do zagotowania śmietanki. Kiedy śmietanka będzie zbliżała się do zagotowania, powoli wlejcie do środka sok z cytryny. Mieszajcie dokładnie całość, ciągle podgrzewając i doprowadźcie do zgęstnienia całej masy. Kiedy śmietanka zacznie gęstnieć, ściągnijcie ją z kąpieli wodnej i odstawcie do...

WZ
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka
Ciasto WZ to słynna warszawska wuzetka. Nazwa ciastka pochodzi podobno od trasy W-Z łączącej wschodnią część stolicy z zachodnią.

Klasyczna wuzetka składa się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady, wykonanej z czekolady. Zdarza się, że bitą śmietanę zastępuje się również różnego rodzaju kremami.  Nazwa nie bez znaczenia Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według osobnej teorii nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca: „WZC”. Można go rozwinąć jako wypiek z czekoladą. Kolejna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Cukierniczych. Deser ten powstał w 1949 roku, jego nazwę zaś wymyślono w 1953, w jednej z kawiarni w pobliżu kina Muranów. Domowa wuzetka Jeśli jesteście fanami domowych wypieków, nie ma nic lepszego niż wuzetka własnej roboty. Będzie wam smakować bardziej już ta serwowana w najlepszych kawiarniach. To możemy wam zagwarantować! Na korzyść domowej wuzetki przemawia również pandemia, podczas której zaleca się siedzenie w domu. Czas przygotowania domowego ciacha z bitą śmietaną wynosi około 20 minut. To kaloryczny deser. Jedna porcja to nawet 500 kalorii. To także ciasto niecodzienne, więc wspomniane kalorie nie powinny nikogo szokować. W końcu czy często mamy okazję zajadać się wuzetką zrobioną w domowym zaciszu. Składniki Ciasto: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru białego 2 łyżki oleju Krem: ok. 400 - 450 ml śmietanki 30% lub 36% 200 - 250 ml dżemu porzeczkowego 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Przygotowanie Oddzielamy białka od...