jak pokroić cebulę
AdobeStock
Newsy

Jak pokroić cebulę w piórka bez użycia noża? Ta metoda totalnie was zaskoczy

Chcecie poznać szybszy sposób na pokrojenie cebuli w piórka? Opisujemy go w poniższym artykule!

Macie dużo cebuli do pokrojenia i zaczyna was to już trochę męczyć? Wykorzystajcie prosty trik na krojenie cebuli za pomocą narzędzia, które każdy ma w kuchni. I nie chodzi wcale o nóż!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości cebuli

Nie bez powodu cebula od wieków stosowana jest nie tylko w kuchni, ale także jako remedium na wiele schorzeń! Jej właściwości to między innymi:

  • Wysoka zawartość witaminy C
  • Zwalczanie bakterii
  • Ochrona przed wirusami
  • Wzmacnianie organizmu
  • Ochrona przed nowotworami i cukrzycą
  • Obniżanie ciśnienia krwi
  • Poprawa trawienia

Do czego można dodać cebulę?

Kto nie przepada za cebulą, ten musiałby odmówić sobie większości popularnych w Polsce dań! To aromatyczne warzywo dodaje się u nas praktycznie do wszystkiego. Jest obowiązkowym składnikiem zup, sałatek, a nawet kotletów. Sprawdźcie, do czego dodaje się cebulę:

  • Leczo
  • Gulasz węgierski
  • Kotlety mielone
  • Rosół
  • Krupnik
  • Sałatka z kapusty
  • Sałatka ziemniaczana
  • Sałatka jarzynowa
  • Fasolka po bretońsku

Nie sposób oczywiście nie wspomnieć o daniach, w których cebula gra główną rolę! Mowa oczywiście o fantastycznej cebulowej zupie krem, która świetnie smakuje z ostrym serem i ziołowymi grzankami. Jeśli nie lubicie cebuli, to nawet nie wiecie ile tracicie!

Jak pokroić cebulę?

Krojenie cebuli potrafi być wyzwaniem. Niedoświadczeni powinni pamiętać, że cebulę powinno kroić się szybko i natychmiast dodać ją do przyrządzanego dania, ponieważ już po chwili od przekrojenia z cebuli wydziela się kwas siarkowy. To właśnie od powoduje pieczenie oczu i łzy!

Cebulę kroi się najczęściej na dwa sposoby: w kostkę i w piórka. Krojona w kostkę zwykle dodawana jest do sosów i kotletów, a także do zupy cebulowej (łatwiej jest zmiksować tak pokrojoną cebulę). Z kolei do dań, w których ważny jest ich wygląd, takich jak sałatki czy pizza, dodaje się cebulę pokrojoną w piórka.

Sprytne sposoby na pokrojenie cebuli

Czy cebulę da się pokroić tylko za pomocą noża? Oczywiście, że nie! Wymyślono sprytne sposoby na to, by ułatwić sobie krojenie cebuli.

Szatkownica

To proste urządzenie, które działa podobnie jak krajalnica do jajek. Wystarczy włożyć do środka obraną cebulę, zamknąć pokrywkę z ostrzami i gotowe!

Chwytak do cebuli

Wyglądem przypomina widelec z kilkoma ostrymi ząbkami. Należy po prostu wbić chwytak w cebulę i za pomocą noża kroić ją tak, jak zwykle.

Obieraczka do warzyw

Najszybszy sposób na to, by pokroić cebulę w piórka! Za pomocą obieraczki zacznijcie „obierać” cebulę. Powstałe obierki będą miały kształt idealnych piórek!

Krojenie cebuli
Pexels/Pixabay, Couleur
Newsy
Cebula kojarzy wam się z płaczem? 1 banalny trik i już nigdy nie uronicie nawet łzy przy jej krojeniu
Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Można je jednak obejść w łatwy sposób. Te wskazówki mogą się wam przydać.

Cebula prócz skojarzeń ze łzami ma jeszcze wiele właściwości, które są pomocne dla całego organizmu.  Właściwości cebuli są znane od wieków W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był często w chorobach reumatycznych, a syrop z cebuli nasi przodkowie stosowali przy przeziębieniach. Wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar. Choroby dróg oddechowych nie miały z cebulą najmniejszych szans! Cebula bywała też zabierana w dalekie rejsy. Była największym sprzymierzeńcem marynarzy i kupców. Jej dostępność i skuteczność sprawiały, że w długie podróże zabierano właśnie ją. Swoje powodzenie cebula zawdzięczała przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom. Ponadto pod łuskami cebuli znajdziecie fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie. Cebula to także świetny dodatek do dań! Płacz przy krojeniu cebuli Krojenie cebuli może odbyć się bez łez. Odpowiedzialny za płakanie podczas krojenia cebuli enzym, reaguje z innym składnikiem warzywa, przez co chętnie sięgacie wtedy po chusteczki. Sprawcą płaczu jest alliinaza, która podrażnia oko i powoduje, że pokrojenie cebuli do końca, może wydać się ponad wasze siły. Sposobów na krojenie cebuli bez łez jest mnóstwo . Niektóre z nich przyjdą wam z pomocą. Oto najskuteczniejsze. Podczas krojenia spróbujcie przytrzymać małą część cytryny w ustach. Kwas cytrynowy neutralizuje w pewnym stopniu wydzielający się gaz i łagodzi objaw płakania. Równie skutecznie działa trzymanie wykałaczki lub zapałki w zębach podczas krojenia cebuli . W tym przypadku pomóc ma wam zakończenie zapałki...

ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy
5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 
Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.   Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża .  Przepis na koreczki na imprezę  Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono . Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.  Koreczki z serem  Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.  Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.  Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone ...

co zrobić żeby cebula się nie przypalała
Adobe Stock
Newsy
Za szybko przypala ci się cebula? Jeden prosty trik i nie będzie. Kuchenna rewelacja
Powinna się zeszklić, a wyszło jak zawsze? Przypalona cebula nie smakuje już przecież tak samo. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić. Wystarczy jeden składnik!

Cebula to podstawa polskiej kuchni. Żaden inny składnik nie wpływa tak pozytywnie na smak jak ona. Dlatego też używamy jej do przyrządzenia niemal każdej potrawy. W końcu cebulę można spotkać nie tylko w przepysznych zupach, ale również jako dodatek do sosów, zapiekanek, makaronów oraz dań mięsnych.  Jak zaradzić przypalaniu cebuli? Przypalona cebula to zmora każdej pani domu. Wrzucona na gorący tłuszcz szybko się przypala. Zdarza się, że po chwili smażenia, zamiast ładnie połyskującego warzywa uzyskujemy czarne, do niczego nienadające się odpadki. Wtedy cały proces, w tym znienawidzone krojenie, trzeba powtarzać od nowa… Na szczęście istnieje w twojej kuchni jedna przyprawa, która jest w stanie w mgnieniu oka zaradzić temu problemowi. Bowiem wystarczy, że przed umieszczeniem cebuli na patelni posypiesz ją niewielką ilością… soli!  Jeśli jednak chcesz zeszklić naprawdę drobno posiekane warzywo, możesz je również obtoczyć w… mące! Oba sposoby sprawią, że twój problem z wciąż przypalającą się cebulą zostanie rozwiązany. Winny może być również sprzęt kuchenny Pamiętaj jednak, że przywierająca do powierzchni patelni i w efekcie zwęglona cebula może być również skutkiem starych naczyń, z których już dawno został zeskrobany teflon. Pomyśl więc nad ich wymianą. Porządna patelnia to podstawa każdej kuchni!  Nowy sprzęt z pewnością nie będzie kurzył się w szafkach. W końcu w okresie zimowym spożywanie cebuli jest niesamowicie ważne. Wzmacnia bowiem funkcjonowanie układu odpornościowego, co potwierdza sama królowa kulinariów, Magda Gessler. Na pewno warto ją więc przyrządzać o wiele częściej.          Wyświetl ten post na Instagramie....

sałatka śledziowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Doskonała sałatka śledziowa na Wigilię. Łatwa, szybka, najlepsza w smaku
Szukasz inspiracji na świąteczny poczęstunek? Podaj swoim gościom prostą i pyszną sałatkę ze śledzi. Będą zachwyceni!

Na święta, imieniny i każdą inną okazję, gdy macie u siebie gości – sałatka śledziowa zawsze się sprawdza! Smaczna i sycąca, a do tego wszyscy ją lubią i szybko się ją przygotowuje. Sprawdźcie, jak przyrządzić sałatkę ze śledzi – gwarantujemy, że będzie przepyszna! Rosyjskie korzenie Sałatka śledziowa przyszła do nas z Rosji. Śledź pod pierzynką to popularne w tym kraju danie, a szczególnie często przygotowywało się je jeszcze w czasach Związku Radzieckiego. Takie śledzie jedzono zwykle jako przekąskę podczas świętowania nadejścia Nowego Roku. W Polsce jest kilka sposobów przygotowywania sałatki ze śledzi – warto je wypróbować, ponieważ charakterystyczny smak tej ryby sprawia, że przyrządzane z niej dania są naprawdę wyjątkowe. Przepis na sałatkę śledziową Na wigilijnym stole jednym z tradycyjnych dań są oczywiście śledzie – w śmietanie, w majonezie, musztardzie lub po prostu solone. Wypróbujcie w tym roku klasyczną sałatkę śledziową, która wszystkim będzie smakować. Aby ją przygotować, potrzebujecie poniższych składników: 3 jaja L 3-4 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe 4 śledzie po wiejsku 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 cebula Sól Pieprz Przygotowanie Gotujemy jajka na twardo. Obieramy, kroimy drobno i wrzucamy do miski. Papryki, ogórki i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 1,5-2 centymetrów i wkładamy do miski. Dodajemy majonez i jogurt. Jeśli sos jest zbyt tłusty, to możemy dodać więcej jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe! Sałatka będzie świetnym dodatkiem do Wigilii lub bożonarodzeniowych spotkań. Możecie też zrobić ją na Sylwestra – goście będą zachwyceni! Doskonale smakuje...