Macie dużo cebuli do pokrojenia i zaczyna was to już trochę męczyć? Wykorzystajcie prosty trik na krojenie cebuli za pomocą narzędzia, które każdy ma w kuchni. I nie chodzi wcale o nóż!

Właściwości cebuli

Nie bez powodu cebula od wieków stosowana jest nie tylko w kuchni, ale także jako remedium na wiele schorzeń! Jej właściwości to między innymi:

  • Wysoka zawartość witaminy C
  • Zwalczanie bakterii
  • Ochrona przed wirusami
  • Wzmacnianie organizmu
  • Ochrona przed nowotworami i cukrzycą
  • Obniżanie ciśnienia krwi
  • Poprawa trawienia

Do czego można dodać cebulę?

Kto nie przepada za cebulą, ten musiałby odmówić sobie większości popularnych w Polsce dań! To aromatyczne warzywo dodaje się u nas praktycznie do wszystkiego. Jest obowiązkowym składnikiem zup, sałatek, a nawet kotletów. Sprawdźcie, do czego dodaje się cebulę:

  • Leczo
  • Gulasz węgierski
  • Kotlety mielone
  • Rosół
  • Krupnik
  • Sałatka z kapusty
  • Sałatka ziemniaczana
  • Sałatka jarzynowa
  • Fasolka po bretońsku

Nie sposób oczywiście nie wspomnieć o daniach, w których cebula gra główną rolę! Mowa oczywiście o fantastycznej cebulowej zupie krem, która świetnie smakuje z ostrym serem i ziołowymi grzankami. Jeśli nie lubicie cebuli, to nawet nie wiecie ile tracicie!

Zobacz także:

Jak pokroić cebulę?

Krojenie cebuli potrafi być wyzwaniem. Niedoświadczeni powinni pamiętać, że cebulę powinno kroić się szybko i natychmiast dodać ją do przyrządzanego dania, ponieważ już po chwili od przekrojenia z cebuli wydziela się kwas siarkowy. To właśnie od powoduje pieczenie oczu i łzy!

Cebulę kroi się najczęściej na dwa sposoby: w kostkę i w piórka. Krojona w kostkę zwykle dodawana jest do sosów i kotletów, a także do zupy cebulowej (łatwiej jest zmiksować tak pokrojoną cebulę). Z kolei do dań, w których ważny jest ich wygląd, takich jak sałatki czy pizza, dodaje się cebulę pokrojoną w piórka.

Sprytne sposoby na pokrojenie cebuli

Czy cebulę da się pokroić tylko za pomocą noża? Oczywiście, że nie! Wymyślono sprytne sposoby na to, by ułatwić sobie krojenie cebuli.

Szatkownica

To proste urządzenie, które działa podobnie jak krajalnica do jajek. Wystarczy włożyć do środka obraną cebulę, zamknąć pokrywkę z ostrzami i gotowe!

Chwytak do cebuli

Wyglądem przypomina widelec z kilkoma ostrymi ząbkami. Należy po prostu wbić chwytak w cebulę i za pomocą noża kroić ją tak, jak zwykle.

Obieraczka do warzyw

Najszybszy sposób na to, by pokroić cebulę w piórka! Za pomocą obieraczki zacznijcie „obierać” cebulę. Powstałe obierki będą miały kształt idealnych piórek!