jak pokroić cebulę
AdobeStock
Newsy

Jak pokroić cebulę w piórka bez użycia noża? Ta metoda totalnie was zaskoczy

Chcecie poznać szybszy sposób na pokrojenie cebuli w piórka? Opisujemy go w poniższym artykule!

Macie dużo cebuli do pokrojenia i zaczyna was to już trochę męczyć? Wykorzystajcie prosty trik na krojenie cebuli za pomocą narzędzia, które każdy ma w kuchni. I nie chodzi wcale o nóż!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości cebuli

Nie bez powodu cebula od wieków stosowana jest nie tylko w kuchni, ale także jako remedium na wiele schorzeń! Jej właściwości to między innymi:

  • Wysoka zawartość witaminy C
  • Zwalczanie bakterii
  • Ochrona przed wirusami
  • Wzmacnianie organizmu
  • Ochrona przed nowotworami i cukrzycą
  • Obniżanie ciśnienia krwi
  • Poprawa trawienia

Do czego można dodać cebulę?

Kto nie przepada za cebulą, ten musiałby odmówić sobie większości popularnych w Polsce dań! To aromatyczne warzywo dodaje się u nas praktycznie do wszystkiego. Jest obowiązkowym składnikiem zup, sałatek, a nawet kotletów. Sprawdźcie, do czego dodaje się cebulę:

  • Leczo
  • Gulasz węgierski
  • Kotlety mielone
  • Rosół
  • Krupnik
  • Sałatka z kapusty
  • Sałatka ziemniaczana
  • Sałatka jarzynowa
  • Fasolka po bretońsku

Nie sposób oczywiście nie wspomnieć o daniach, w których cebula gra główną rolę! Mowa oczywiście o fantastycznej cebulowej zupie krem, która świetnie smakuje z ostrym serem i ziołowymi grzankami. Jeśli nie lubicie cebuli, to nawet nie wiecie ile tracicie!

Jak pokroić cebulę?

Krojenie cebuli potrafi być wyzwaniem. Niedoświadczeni powinni pamiętać, że cebulę powinno kroić się szybko i natychmiast dodać ją do przyrządzanego dania, ponieważ już po chwili od przekrojenia z cebuli wydziela się kwas siarkowy. To właśnie od powoduje pieczenie oczu i łzy!

Cebulę kroi się najczęściej na dwa sposoby: w kostkę i w piórka. Krojona w kostkę zwykle dodawana jest do sosów i kotletów, a także do zupy cebulowej (łatwiej jest zmiksować tak pokrojoną cebulę). Z kolei do dań, w których ważny jest ich wygląd, takich jak sałatki czy pizza, dodaje się cebulę pokrojoną w piórka.

Sprytne sposoby na pokrojenie cebuli

Czy cebulę da się pokroić tylko za pomocą noża? Oczywiście, że nie! Wymyślono sprytne sposoby na to, by ułatwić sobie krojenie cebuli.

Szatkownica

To proste urządzenie, które działa podobnie jak krajalnica do jajek. Wystarczy włożyć do środka obraną cebulę, zamknąć pokrywkę z ostrzami i gotowe!

Chwytak do cebuli

Wyglądem przypomina widelec z kilkoma ostrymi ząbkami. Należy po prostu wbić chwytak w cebulę i za pomocą noża kroić ją tak, jak zwykle.

Obieraczka do warzyw

Najszybszy sposób na to, by pokroić cebulę w piórka! Za pomocą obieraczki zacznijcie „obierać” cebulę. Powstałe obierki będą miały kształt idealnych piórek!

magda gessler krojenie cebuli
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Siekacie w ten sposób cebulę? Magda Gessler twierdzi, że to karygodny błąd. Cebula ma wtedy gorzki smak
Cebula jest jednym z kultowych warzyw. Jest bogata w wartości odżywcze, które w pozytywny sposób wpływają na cały nasz organizm. Czy wiecie, jak prawidłowo powinno się ją siekać? Magda Gessler ma dla was pewną ciekawą radę.

Cebula jest bardzo uniwersalnym warzywem, które dodaje się praktycznie do wszystkiego. Nie tylko podkręca smak, ale i dodaje dodatkowych wartości odżywczych, które w pozytywny sposób wzbogacają każdą potrawę. Jak wskazuje słynna restauratorka Magda Gessler, odpowiednie krojenie cebuli ma wpływ na zachowanie cennych cech dla organizmu człowieka. Właściwości zdrowotne cebuli To warzywo jest doceniane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości lecznicze. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak witamina C, fosfor, siarka, magnez czy krzem. Wszystkie te witaminy oraz mikroelementy, korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich należy wyróżnić takie czynniki jak: wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia oraz rozwój nowotworu, zapobiega zakrzepom, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, rozrzedza krew, obniża ciśnienie tętnicze, działa przeciw zaparciom, wspomaga organizm przy dolegliwościach wątroby, poprawia system trawienny, idealnie sprawdza się w kuracji antybiotykowej, wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Dzięki tym wielu cennym właściwościom, cebula jest nieodłącznym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko podkręca smak potraw, nadaje im odpowiedniego aromatu, ale także wspomaga organizm w wielu trudnościach. Cebula jako nieodłączny składnik kuchni To warzywo jest wręcz obowiązkowe w każdej kuchni. Nie ma potrawy, która by nie zawierała w swoim przepisie tego składnika. Podsmażona nadaje aromatu wielu sosom, starta idealnie podkręca smak placków ziemniaczanych czy kotletów mielonych, a pokrojona i dodana do sałatki z pomidorów dodatkowo wzmacnia wartości dania. Przygotowany z niej syrop, świetnie sprawdza się jako...

Włóżcie cebulę do zamrażalnika. Zobaczycie, jak wiele się zmieni
Pixabay
Newsy
Włóżcie cebulę do zamrażalnika. Nawet nie wyobrażacie sobie jak wiele się zmieni
Cebula to smaczne i aromatyczne warzywo, które poprawia i zmienia smak wielu potraw. Nadaje się do spożycia w formie surowej, pieczonej, gotowanej i smażonej. Zobaczcie, co się zmieni w cebulowej kwestii, jeżeli włożycie ją do zamrażarki. 

Cebula jest wyjątkowo zdrowa, szczególnie w surowej nieprzetworzonej postaci. Ma w sobie spore ilości witamin i pierwiastków takich jak potas, cynk i magnez. Zawarte w niej olejki eteryczne działają przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriobójczo. Zanim jednak będziecie mogli dostarczyć sobie tego całego bogactwa, musicie pokroić cebulę. A to niestety nie jest bezproblemowe.  Dlaczego płaczecie podczas krojenia cebuli?  Mocny aromat przyciąga do rozkrojonej cebuli, jednak tylko na pewną odległość. Kto podchodzi zbyt blisko, wylewa potoki łez. Dopiero obróbka termiczna niweluje to silne oddziaływanie. Zanim jednak ugotujecie lub usmażycie cebulę, musicie ją obrać i pokroić. I tu zaczyna się problem.  Przekrojona cebula uwalnia ze swego wnętrza związki siarki, które szybko docierają do waszej pochylonej nad nią twarzy. W zetknięciu ze słoną wilgocią oczu zamieniają się w kwas siarkowy, który mocno podrażnia narząd wzroku i powoduje łzawienie. Najwięcej związków siarki zawierają żółte i czerwone odmiany cebuli.  Włóżcie cebulę do zamrażarki i przestańcie płakać  Ten trik zna wiele doświadczonych pań domu, które nie chcą co chwilę wycierać oczu chusteczką. Skutecznie niweluje intensywny aromat cebuli i zapobiega niekontrolowanemu łzawieniu. Wystarczy włożyć warzywo do zamrażarki, aby uniknąć tego problemu. W tym celu obierzcie cebulę z łupin.  Następnie włóżcie ją do zamrażalnika na 10 minut.  Po tym czasie krójcie i szatkujcie jak zwykle, tym razem bez podrażnień oczu.  Inne sposoby na zneutralizowanie związków siarki w cebuli  Oprócz wycierania oczu chusteczką i zakładania gogli pływackich możecie wypróbować również inne, bardziej skuteczne sposoby. Oddziałują one bezpośrednio na związki siarki...

por do sałatki jarzynowej
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie do sałatki jarzynowej cebulę? To warzywo sprawdzi się o wiele lepiej. Będzie lepsza i delikatniejsza w smaku
Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Jak co roku będziemy przygotowywali klasyczne, świąteczne dania. Mamy dla was radę, jak poprawić smak sałatki jarzynowej! Zamiast cebuli dodajcie do niej...

Jajka faszerowane, żurek, ćwikła, wędliny, no i oczywiście sałatka jarzynowa. Tak wygląda absolutne minimum na świątecznym stole wielkanocnym. W każdej polskiej rodzinie gotuje się sałatkę jarzynową na swój własny, specjalny sposób. Czasem różnice są minimalne, czasem naprawdę spore. Czym różnią się poszczególne wersje sałatki jarzynowej? Jedni ograniczają do minimum dodatek ziemniaków, które według niektórych sprawiają, że sałatka staje się za bardzo mulista. Inni wolą urozmaicić całość dodatkiem w postaci groszku konserwowego czy kukurydzy. Zapewniają one nie tylko smak, ale i kolor. Słyszeliśmy także o domach, w których do sałatki warzywnej dodaje się także pokrojoną w kostkę wędlinę. W ten oto właśnie sposób przygotowuje się sałatkę jarzynową w jej ojczyźnie, a więc w dawnych krajach Związku Sowieckiego. Dlaczego nie radzimy dodawać do sałatki cebuli? My jednak polecamy wam bardziej polską wersję. W niej nie może zabraknąć jednego składnika, który nieco podostrzy smak. Oprócz kwaśnego ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę, a także równie kwaskowatego jabłka, większość osób dodaje także cebulę. Dodatek w postaci cebuli rzeczywiści sprawi, że sałatka będzie bardziej konkretna w smaku, ale ma dwie spore wady. Dla niektórych surowa cebula w sałatce, może wydać się zbyt ostra w smaku. Po drugie, większa ilość dodanej cebuli nie przedłuży trwałości sałatki. Więcej pisaliśmy o tym w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w poniższy link: Sałatka jarzynowa szybko się psuje? To wina 1 warzywa. Więcej go nie dodawajcie Co można dodać do sałatki jarzynowej zamiast cebuli? Co więc dodać zamiast cebulki? Wiosenny, wielkanocny charakter sałatki...

Krojenie cebuli
Pexels/Pixabay, Couleur
Newsy
Cebula kojarzy wam się z płaczem? 1 banalny trik i już nigdy nie uronicie nawet łzy przy jej krojeniu
Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Można je jednak obejść w łatwy sposób. Te wskazówki mogą się wam przydać.

Cebula prócz skojarzeń ze łzami ma jeszcze wiele właściwości, które są pomocne dla całego organizmu.  Właściwości cebuli są znane od wieków W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był często w chorobach reumatycznych, a syrop z cebuli nasi przodkowie stosowali przy przeziębieniach. Wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar. Choroby dróg oddechowych nie miały z cebulą najmniejszych szans! Cebula bywała też zabierana w dalekie rejsy. Była największym sprzymierzeńcem marynarzy i kupców. Jej dostępność i skuteczność sprawiały, że w długie podróże zabierano właśnie ją. Swoje powodzenie cebula zawdzięczała przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom. Ponadto pod łuskami cebuli znajdziecie fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie. Cebula to także świetny dodatek do dań! Płacz przy krojeniu cebuli Krojenie cebuli może odbyć się bez łez. Odpowiedzialny za płakanie podczas krojenia cebuli enzym, reaguje z innym składnikiem warzywa, przez co chętnie sięgacie wtedy po chusteczki. Sprawcą płaczu jest alliinaza, która podrażnia oko i powoduje, że pokrojenie cebuli do końca, może wydać się ponad wasze siły. Sposobów na krojenie cebuli bez łez jest mnóstwo . Niektóre z nich przyjdą wam z pomocą. Oto najskuteczniejsze. Podczas krojenia spróbujcie przytrzymać małą część cytryny w ustach. Kwas cytrynowy neutralizuje w pewnym stopniu wydzielający się gaz i łagodzi objaw płakania. Równie skutecznie działa trzymanie wykałaczki lub zapałki w zębach podczas krojenia cebuli . W tym przypadku pomóc ma wam zakończenie zapałki...