Wielkanoc to święta, które kojarzą się z charakterystycznymi potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Obowiązkowymi pozycjami w menu są: żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, pasztet jajeczny, a także słodkości w postaci paschy, mazurka i babki. 

Tradycyjny żurek

Jednym z klasycznych wielkanocnych dań, jest żurek podawany z białą kiełbasą oraz jajkiem ugotowanym na twardo. To charakterystyczna zupa, która jest przyrządzana na zakwasie. Jednak co dom to inny przepis na tę potrawę. Mimo wszystko, musi ona koniecznie pojawić się na każdym stole. 

Do ugotowania tradycyjnego żurku, oprócz zakwasu żytniego, należy przygotować takie składniki jak:

  • świeżo tarty chrzan,
  • mięso (mogą być żeberka, wędzony boczek lub dziczyzna),
  • majeranek, która nada odpowiedniego aromatu,
  •  a także śmietankę będącą idealnym składnikiem do zagęszczenia zupy.

Wbrew pozorom, żurek jest dość prostą w przyrządzeniu potrawą, z którą poradzi sobie nawet laik kulinarny.

Zobacz także:

Sposób podania żurku 

Gospodynie domowe najczęściej podają tę zupę po prostu w głębokich talerzach bądź też w niewielkich miseczkach. Obowiązkowo w każdym naczyniu musi znaleźć się kawałek jajka oraz białej kiełbasy, które idealnie uzupełniają całość. Coraz częściej można jednak spotkać się z podaniem żurku w chlebie. To wyjątkowa propozycja zaserwowania dania, która z pewnością zaskoczy waszych bliskich.

Patent na żurek w chlebie 

Żurek podany w chlebie nie tylko wygląda estetycznie, ale również smakowicie. Jednak, aby pieczywo spełniło swoje zadanie jako naczynie do podania zupy, należy zastosować pewien patent. Bochenek chleba przeznaczony na żurek, trzeba odpowiednio przygotować.

Górę należy delikatnie odkroić, a następnie wydrążyć ze środka miąższ. Tak przygotowane pieczywo, przed nalaniem zupy, koniecznie trzeba podpiec w piekarniku, aby nie rozmiękło od cieczy. Kiedy bochenek będzie podpieczony, to spokojnie można napełnić go przygotowanym żurkiem i podawać gościom. Z pewnością będą zachwyceni taką formą podania!

 

Czytaj także: