Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik
Adobe Stock
Newsy

Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez tradycyjnego żurku. Świetną alternatywą jego podania jest chleb. Aby udało się to bez wpadki, warto zastosować pewien patent.

Wielkanoc to święta, które kojarzą się z charakterystycznymi potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Obowiązkowymi pozycjami w menu są: żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, pasztet jajeczny, a także słodkości w postaci paschy, mazurka i babki. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjny żurek

Jednym z klasycznych wielkanocnych dań, jest żurek podawany z białą kiełbasą oraz jajkiem ugotowanym na twardo. To charakterystyczna zupa, która jest przyrządzana na zakwasie. Jednak co dom to inny przepis na tę potrawę. Mimo wszystko, musi ona koniecznie pojawić się na każdym stole. 

Do ugotowania tradycyjnego żurku, oprócz zakwasu żytniego, należy przygotować takie składniki jak:

  • świeżo tarty chrzan,
  • mięso (mogą być żeberka, wędzony boczek lub dziczyzna),
  • majeranek, która nada odpowiedniego aromatu,
  •  a także śmietankę będącą idealnym składnikiem do zagęszczenia zupy.

Wbrew pozorom, żurek jest dość prostą w przyrządzeniu potrawą, z którą poradzi sobie nawet laik kulinarny.

Zobacz także
Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych

Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych

Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc

Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc

Sposób podania żurku 

Gospodynie domowe najczęściej podają tę zupę po prostu w głębokich talerzach bądź też w niewielkich miseczkach. Obowiązkowo w każdym naczyniu musi znaleźć się kawałek jajka oraz białej kiełbasy, które idealnie uzupełniają całość. Coraz częściej można jednak spotkać się z podaniem żurku w chlebie. To wyjątkowa propozycja zaserwowania dania, która z pewnością zaskoczy waszych bliskich.

Patent na żurek w chlebie 

Żurek podany w chlebie nie tylko wygląda estetycznie, ale również smakowicie. Jednak, aby pieczywo spełniło swoje zadanie jako naczynie do podania zupy, należy zastosować pewien patent. Bochenek chleba przeznaczony na żurek, trzeba odpowiednio przygotować.

Górę należy delikatnie odkroić, a następnie wydrążyć ze środka miąższ. Tak przygotowane pieczywo, przed nalaniem zupy, koniecznie trzeba podpiec w piekarniku, aby nie rozmiękło od cieczy. Kiedy bochenek będzie podpieczony, to spokojnie można napełnić go przygotowanym żurkiem i podawać gościom. Z pewnością będą zachwyceni taką formą podania!

 

Czytaj także:

zakwas żurek
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na zakwas. Sprawi, że wielkanocny żurek będzie miał niepowtarzalny smak
Żurek koniecznie musi być przygotowany na zakwasie. Można go kupić w sklepie, jednak przygotowanie go samodzielnie w domu jest banalnie proste, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Sprawdźcie sami!

Żurek to jedna z najpopularniejszych potraw w okresie świąt wielkanocnych. Jest przygotowywana na bazie zakwasu przyrządzonego z wyprzedzeniem z mąki i przypraw. Wiele osób rezygnuje z podania tego dania, gdyż obawia się skomplikowanego przepisu. Nic prostszego! Szybki, łatwy do zrobienia zakwas jest idealną podstawą do ugotowania tej zupy.  Tradycyjny żurek na zakwasie Mimo, iż zupa kojarzy się głównie z Wielkanocą, to gości na polskich stołach również podczas wielu innych uroczystości, jak i na co dzień. Jest niezwykle aromatyczna, smaczna oraz sycąca. Zazwyczaj podawana z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka i kawałkiem białej kiełbasy. Do przygotowania żurku potrzeba zakwasu, bulionu warzywnego, mięsa, śmietany, czosnku, a także majeranku. Wbrew pozorom to danie szybkie do przyrządzenia. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tej potrawy, która swoim aromatem wypełnia cały dom. Jak zrobić domowy zakwas? Kluczową kwestią w przyrządzeniu żurku jest zakwas. To on nadaje całemu daniu charakterystycznych właściwości oraz smaku. Zupę można przygotować z kupnego zakwasu, jednak ten przyrządzony samodzielnie w domu jest o niebo lepszy. Przygotowanie tej części zupy  nie wymaga zdolności kulinarnych, a jedynie kilku składników i czasu. Żurek ugotowany na domowym zakwasie będzie zdecydowanie smaczniejszy, bardziej aromatyczny. Bliscy z pewnością nie obejdą się smakiem. Składniki: 500 ml przegotowanej wody 6 łyżek mąki żytniej typ. 2000 5 ząbków czosnku 4 listki laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Wodę na zakwas zagotujcie, a następnie dobrze ostudźcie. Przelejcie ją do dużego i czystego słoja. Obierzcie ząbki czosnku ze skorupek. Do wody dodajcie sześć łyżek mąki żytniej typ. 2000, obrane ząbki czosnku, liście laurowe oraz...

karola okrasa żurek
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie Karola Okrasy. Dodajcie białą kiełbasę i 1 nietypowy składnik
Klasyczny żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Karol Okrasa lubi zaskakiwać swoich odbiorów, więc postanowił nieco odmienić tradycyjny przepis na zupę i przygotował go z tajemniczym dodatkiem, który zdecydowanie odmienia smak dania. Koniecznie musicie go ugotować z tego przepisu. Goście będą zachwyceni!

Żurek to jest to, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Jest nieodłączną częścią tradycji świąt. Przygotowany na bazie zakwasu, zazwyczaj jest podawany z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem.  Żurek z tartym chrzanem Karol Okrasa lubi zaskakiwać i urozmaicać tradycyjne przepisy. Tym razem nie mogło być inaczej. Do żurku przyrządzonego na bazie bulionu oraz zakwasu, kucharz oprócz tradycyjnej białej kiełbasy dodaje również ziemniaki z dodatkiem tartego chrzanu. Przygotowana w ten sposób zupa zachwyci każdego! Przepis na żurek na zakwasie z białą kiełbasą i chrzanem Składniki: Bulion: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g wędzonego boczku w kawałku 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 4 suszone grzyby 4 ziarenka pieprzu ziarnistego 4 liście laurowe Ziemniaki: 5 ziemniaków 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki wazowe bulionu Okrasa: 2 cebule 500 g wędzonego boczku z bulionu olej do smażenia Żurek: bulion 1 marchew z bulionu 4 grzyby z bulionu 2 litry zakwasu na żurek 4 sztuki surowej białej kiełbasy 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Przygotowanie: Suszone grzyby zalejcie wrzątkiem i moczcie je przez 20 minut. Boczek przełóżcie do większego garnka, zalejcie go zimną wodą, a następnie zagotujcie. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmijcie je łyżką cedzakową. W międzyczasie obierzcie marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę. Ostatnią opalcie nad ogniem bądź przypieczcie w piekarniku. Wszystko dodajcie wraz z namoczonymi grzybami do gotującej się wody z boczkiem. Całość gotujcie do miękkości warzyw. Ugotowany i ostudzony wywar odcedźcie. Na bok...

kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy
Szybki i przepyszny żurek na maślance. Ta receptura ma swoją historię. Z tym przepisem zawsze się udaje 
Jeśli chcecie zrobić żurek na szybko, koniecznie sprawdźcie, jak robi się go na maślance. Z tego przepisu zawsze wychodzi przepyszny!

Ten żurek różni się trochę smakiem od tego klasycznego, ale tak samo dobrze smakuje. Jest ugotowany bez zakwasu, ale za to na maślance, która nadaje mu wyjątkowego smaku.   Z udziałem aromatycznego majeranku oraz innych przypraw doskonale podbija jego smak.  Żurek na domowym zakwasie  Żurek zaraz po rosole jest jedną z ulubionych zup Polaków. Gotuje się go wedle różnych receptur ale najbardziej aromatyczny wychodzi przyrządzony na domowym własnoręcznie zrobionym zakwasie. Najlepiej z mąki żytniej. Aby zakwas się udał potrzeba niewielu składników ale niezbędna jest duża cierpliwość. Przygotowany zakwas na żurek trzeba odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Ten proces trwa od 2 do 5 dni w zależności jaką temperaturę mamy w naszym domu. Szybki żurek na maślance Gdy nie macie czasu czekać na dobry zakwas a nie za bardzo macie ochotę robić żurku na zakwasie ze sklepu z wątpliwym składem, polecamy wam przepis na żurek na maślance. To babciny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, a żurek zawsze się udaje.  Do zrobienia żurku będziecie potrzebować: 1 l maślanki 1 mała śmietanka słodka 12 procent 3 jajka 1 łyżeczka kminku Liść laurowy Szczypta majeranku Szczypta soli i pieprzu Pęczek koperku 2 łyżki mąki pszennej  Łyżka chrzanu Ziemniaki  Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie je w lekko osolonej wodzie. Do garnka wlejcie maślankę, śmietankę. Dodajcie roztrzepane jajka, liść laurowy i kminek.  Mąkę wymieszajcie z odrobiną wody tak, żeby nie było grudek i wlejcie do garnka. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Następnie dodajcie łyżkę chrzanu.  W międzyczasie posiekajcie koperek. Gdy zupa zawrze, wyłączcie ogień, dodajcie...

Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą
Adobe Stock
Newsy
Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą
Obieranie jajek to czynność znienawidzona przez wiele ludzi, a wszystko przez przywierającą skorupkę. Aby jaja za każdym razem idealnie się obierały, wystarczy zastosować jeden prosty patent!

Nie ma Wielkanocy bez jajek. To jeden z symboli tych świąt, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Niewdzięczną czynnością jest obieranie jajek, szczególnie kiedy skorupka nie chce ładnie odejść od białka. Brzydko obrane spędzają sen z powiek wielu gospodyń. Aby uniknąć tego problemu wystarczy zastosować jeden banalny trik! Jajka obowiązkowo na Wielkanoc Myśląc o świętach wielkanocnych na pierwszą myśl przychodzą jajka. To główny produkt, jaki wykorzystuje się podczas przygotowywania Wielkanocy. Są one podstawą większości potraw. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich dań jak: jajka faszerowane, sałatka jarzynowa, żurek z jajkiem i białą kiełbasą, babka, pasztet jajeczny czy mazurek. Wszystkie te potrawy zawierają w swoim przepisie jajko, a to ze względu na swoją symbolikę, czyli nowe życie.  Jajka na co dzień, jak i od święta Jajka nie są produktem typowo świątecznym, pojawiają się w kuchni również na co dzień. Są składnikiem wielu dań, a większość osób nie wyobraża sobie życia bez nich. Dzięki nim można przygotować sporo pyszności. Na talerzu goszczą w głównej mierze w porze śniadaniowej w postaci jajecznicy, jajek sadzonych, ugotowanych na twardo lub miękko, omletów czy naleśników. Propozycji potraw z tym produktem jest mnóstwo, zaś wykorzystanie leży już w kwestii wyobraźni oraz indywidualnych preferencji.  Cenne składniki jaj O wartościowych składnikach jajek wiadomo nie od dziś. Stanowią one ważny element każdego, dobrze zbilansowanej diety. W swoim składzie mają sporo cennych witamin oraz mikroelementów, takich jak witaminy A, D, E, K, żelazo, wapń, potas czy cynk. Wpływają one pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Wśród wielu właściwości jajek należy wyróżnić: dają uczucie...