Kto z was nie brał udziału w uroczystościach z rozlewaniem szampana, podczas którego korek wyskakiwał z hukiem, a musujący trunek rozlewał się poza kieliszki? Tak wcale nie musi być. Strzelające korki i lejące się wino pokazują, że otwierający nie panuje nad butelką szampana.

Prawidłowo i elegancko otwarty szampan to ciche pyknięcie korka, który zostaje w ręku i nie spieniony, musujący trunek, który w całości znajdzie się w kieliszkach. Przedstawiamy wam krótki kurs otwierania szampana

Jak poprawnie otwierać szampana?

Największą tajemnicą prawidłowego otwierania szampana jest…. temperatura szampana. Przed otwarciem butelkę z trunkiem należy schłodzić do temperatury 6-8 st. Celsjusza. Można to zrobić w lodówce, wkładając butelkę na 5 minut do zamrażalnika lub zimą wystawiając na balkon.

Można schłodzić go także w specjalnym kubełku z lodem. Schłodzenie jest ważne, ponieważ niska temperatura zmniejsza ciśnienie w środku, co powoduje, że płyn nie będzie starał się wypchnąć korka.

Zobacz także:

Otwieranie szampana krok po kroku

  1. Schłodźcie szampana do temperatury 6-8 st. Celsjusza.
  2. Zdejmijcie folię z korka i lekko odkręćcie druciki, a następnie zdejmijcie je.
  3. W trakcie otwierania weźcie butelkę do jednej ręki, przechylcie pod kątem 45 stopni, drugą ręką chwyćcie korek mając cały czas kontrolę nad nim.
  4. Przytrzymujcie korek ręką i kręćcie butelką, a nie korkiem. Po chwili korek powinien zostać wam w ręku wydając ciche pyknięcie.

Jak nalewać szampana i do jakich kieliszków?

Schłodzonego szampana wlewa się do kieliszków zaraz po otwarciu, pod warunkiem, że otworzyliście go prawidłowo i piana nie wylewa się z butelki. Drugą wartością chłodzenia szampana jest to, że nie tworzy się na nim nadmierna ilość piany, a musujący płyn można bezpiecznie nalewać do kieliszków.

Butelkę trzymajcie pod kątem 45 stopni, a w miarę ubywania płynu, przechylajcie bardziej. Nalewajcie powoli pilnując, żeby piana nie przelewała się z kieliszków.

Jakich kieliszków używać do szampana?

Do picia szampana nie używa się dowolnych kieliszków czy szklanek. Wykorzystywane jest szkło w takim kształcie, który najlepiej uwypukli bukiet smaków i pozwoli cieszyć się bąbelkami.

Macie do wyboru 3 rodzaje kieliszków:

  • Wysokie kieliszki typu flute. Są najpowszechniejsze, najdłużej trzymają musujący płyn, ale mają wąskie ścianki co utrudnia nalewanie
  • Kieliszki do białego wina. To także kieliszki o podłużnym kształcie. Mają jednak szerszą średnicę można więc nie tylko łatwiej go napełnić, ale też dorzucić kostkę lodu czy truskawkę
  • Tradycyjne szampanki. Kiedyś tylko takich kieliszków używało się do szampana. To szeroka czarka, w której gaz co prawda najszybciej ucieka, ale kieliszek prezentuje się najbardziej elegancko

Dlaczego warto prawidłowo obchodzić się z butelką szampana, którą otwieramy z reguły przy wyjątkowo uroczystych okazjach?

  • Skoro okazja jest uroczysta, nie róbcie z niej show znanego z Formuły 1, gdy pryskającym szampanem polewani są zwycięzcy. Jesteście odświętnie ubrani i tacy pozostańcie do końca imprezy
  • Strzelające korki są niebezpieczne. Znane są przypadki uderzenia nim w głowę czy oko lub wybicia szyby
  • Szampana nalewacie do kieliszków, żeby wznieść toast i go wypić, a nie rozlać wszystko na podłogę i stół

Źródło: Onet.pl, Youtube/Tomasz Miller