Jak oszczędzać prąd w kuchni? Te 4 zmiany wprowadzą rewolucję do waszych rachunków
Adobe Stock
Newsy

Jak oszczędzać prąd w kuchni? Te 4 zmiany zrobią rewolucję w waszych rachunkach

Chcecie płacić mniej za prąd? A do tego za wodę i śmieci? Mamy proste sposoby na zmianę nawyków, ratujących domowy budżet.

Nie tylko inflacja powoduje, że płacicie coraz wyższe rachunki. Często sprawcą wysokich opłat jest niepotrzebne zużycie energii. Na inflację nie macie wpływu, a ograniczenie zbędnego zużycia wody czy prądu zależy już tylko od was. I nie chodzi tu o to, żeby skazywać się na niewygodę czy uciążliwe ograniczenia. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, żeby rachunki same spadły.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rachunki za śmieci a zużyta woda

Jeśli przerażają was rosnące opłaty i zastanawiacie się jak wpłynąć na ich zmniejszenie, zapamiętajcie te 4 proste nawyki, sprzyjające zmniejszeniu zużycia prądu. Niektóre z nich, w bonusie, przyniosą wam też oszczędność zużytej wody.

A ponieważ od niedawna w wielu miastach ilość zużytej wody, wpływa na koszty wywozu śmieci, kolejna korzyść będzie taka, że spadną też rachunki za śmieci. Dodając do siebie wszystkie oszczędności, może się okazać, że chwila uwagi, jakiej wymaga zmiana nawyków, może być bardzo opłacalna.

Zobacz także
Polacy bardziej boją się wzrostu cen żywności niż... wojny! Inflacja dobije konsumentów?

Polacy bardziej boją się wzrostu cen żywności niż... wojny! Inflacja dobije konsumentów?

Gotujecie na kuchenkach gazowych? Szykujcie się na większe rachunki za gaz

Wyższe rachunki za gaz: ile zapłacimy za gotowanie na kuchenkach gazowych?

4 proste nawyki zmniejszające rachunki

Gaście i wyłączajcie

  • Zgaście światło, wychodząc z kuchni. Nie używajcie listew ledowych i ozdobnych lamp, nawet jeśli nie zużywają bardzo dużo prądu. Oszczędność zaczyna się od groszy, a kończy na setkach złotych. Nie włączajcie oświetlenia tam, gdzie z niego nie korzystacie. Jeśli lubicie nastrojowe światło – zapalcie świeczki
  • Gdy urządzenia naładuje się – odłączcie je od prądu
  • Nie korzystajcie z funkcji standby – zamiast tego wyjmijcie wtyczkę z gniazdka

Gotujcie mniej

  • Wstawiajcie tylko tyle wody w czajniku, ile potrzebujecie na herbatę. Wstawianie całego czajnika, żeby wykorzystać kubek wrzątku, to zwykłe marnotrawstwo
  • Gotując ziemniaki czy makaron używajcie tylko tyle wody, żeby przykryły produkty. Gotowanie w dużej ilości wody, nie tylko pogarsza smak potraw, bo aromat, zamiast zostać w daniu, wygotowuje się w dużej ilości wody. To także zwiększa zużycie prądu czy gazu
  • Używajcie mniejszych garnków. Dzięki temu potrawa szybciej się zagotuje i będzie lepiej trzymała ciepło. Przy okazji mniejszy garnek nie pozwoli wam wlać za dużo wody

Wstawiajcie tylko pełne zmywarki i pralki

  • Nie włączajcie urządzeń przed ich zapełnieniem. Dotyczy to zmywarki w kuchni czy pralki w łazience. Uruchamianie urządzenia, które nie jest do końca wypełnione, jest nieekonomiczne
  • Zmywając, w miarę możliwości używajcie zmywarki, nie myjcie naczyń ręcznie. Już dawno udowodniono, że zmywarka lepiej wykorzystuje wodę i prąd niż wy, myjąc talerze w zlewie

Nie zwiększajcie niepotrzebnie zużycia

  • Gotujcie tylko pod przykryciem. Szybciej zagotujecie potrawę i lepiej utrzymacie w niej ciepło
  • Nie wkładajcie ciepłych potraw do lodówki. Nie tylko możecie ją uszkodzić, ale też zmuszacie urządzenie do pobieranie zwiększonej ilości energii, żeby utrzymać zadaną przez was, na ustawionym termostacie, temperaturę chłodzenia

Rosnąca inflacja i chęć zmniejszenia rachunków, to oczywiście dobry i rozsądny powód do oszczędzania energii czy wody. Jak każda zmiana nawyków, na początku będzie wymagać skupienia uwagi i pamiętania o każdym szczególe. Szybko jednak nowe zachowania staną się automatyczne. Dodatkowo pozwolą wam cieszyć się nowymi proekologicznymi nawykami.

Źródło: rachunekzaprad.com.pl, rechuneo.pl, homebook.pl

Zmywarka, gotowanie w zmywarce
Pixabay/Manfred Richter
Newsy
Warzywa gotowane w... zmywarce? Ten zaskakujący sposób jest hitem
W erze mediów społecznościowych nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby ludzie dowiedzieli się, jak gotujesz. Blogerzy kulinarni prześcigają się w przepisach i pomysłach. Ten was zaskoczy.

Blogi i kanały kulinarne zyskują każdego miesiąca coraz więcej sympatyków. Nie musimy sięgać do przestarzałych książek kulinarnych, żeby dowiedzieć się, jak gotować je z pomysłem. Każde dziecko doskonale wie, że warzywa zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, dlatego trzeba je jeść  jak najczęściej. Najlepiej spożywać 5 porcji dziennie, ale doskonale wiemy, że często jest to bardzo trudne. Często nie chce się nam przygotowywać warzyw, bo samo ich obieranie jest bardzo czasochłonne. Na dodatek warzywa mają różny czas gotowania. Marchew potrzebuje tego czasu najwięcej, podczas gdy świeży kalafior będzie miękki po kwadransie.  Zalety gotowanych warzyw Warzywa na gotowane parze mają same zalety. Dietetycy byliby zadowoleni takim, a nie innym wyborem spożywczym. Już same mają bardzo mało kalorii, a te gotowane są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze! Jeżeli macie na uwadze sylwestra i talię osy, warto postawić na różne ich rodzaje w codziennym menu. Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych , które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Jakby tego było mało, to warzywa poprawiają smak przyrządzanych dań. Patent na nietypowe gotowanie warzyw Shannon Doherty, popularna tiktokerka, znalazła sposób, jak maksymalnie ułatwić sobie  gotowania warzyw. Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednej rzeczy. Zmywarki! Sposób na gotowanie warzyw w zmywarce na filmiku na filmiku, który opublikowana na popularnej platformie. Przed umieszczeniem warzyw w zmywarce należy najpierw włożyć każde z nich do słoika odpowiadającego mu wielkością . Do każdego ze słoików trzeba wlać odrobinę wody,...

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

Sławomir Świerzyński z Bayer Full zrzucił 6 kilo w 2 tygodnie! Wybrał kontrowersyjną metodę.
Adobe Stock
Gwiazdy
60-letni Sławomir Świerzyński z Bayer Full zrzucił 6 kilo w 2 tygodnie! Wybrał kontrowersyjną metodę
Król disco polo przeszedł na dietę, dzięki której szybko schudł. Sposób jaki wybrał okazał się skuteczny czy jest jednak zdrowy? Zdania są podzielone.

Zrzucić 6 kilo w dwa tygodnie, to świetny wynik. Artysta tłumaczy, że zastosował metodę 5:2 bo uważa, że tylko dieta w formie głodówki, w jego przypadku, może się sprawdzić. Kuracja polega na tym, że dwa dni w tygodniu nie jada się w ogóle! Głodówki wymagają samodyscypliny. Są także gwarancją zrzucenia dużej ilości kilogramów, w relatywnie krótkim czasie. Cieszą się powodzeniem przed nadejściem lata, ale też zawsze, gdy zależy nam na skutecznym zbiciu wagi w krótkim czasie: przed dużymi uroczystościami rodzinnymi, wystąpieniami publicznymi. Diety oparte na głodówkach Trzeba jednak pamiętać, że terapie odchudzające polegające na czasowym powstrzymaniu się przed jedzeniem, to najlepsze metody uruchamiające efekt „ jojo". Dzieje się, tak dlatego, że zmian w sposobie odżywiania, w przypadku tych diet, nie wprowadzamy długofalowo, bazując na poprawie sposobu odżywiania i nawyków żywieniowych. W naturalny sposób czekamy na zakończenie diety, organizm jest wygłodzony i ciężko jest powstrzymać się od uzupełnienia straconych kalorii i kilogramów. Lekarze dodatkowo zwracają z kolei uwagę na fakt, że o ile głodówki sprzyjają oczyszczaniu organizmu z nagromadzonych toksyn, to są niebezpiecznym zmuszeniem go do wykorzystania zapasów, aby czerpać energię na co dzień. Jednym z niebezpieczniejszych efektów nie dostarczania sobie na bieżąco niektórych substancji, np. glukozy jest to, że organizm zaczyna produkować ją sam, tworząc przy tym trujące ciała ketonowe. Bardzo ważnym elementem tego tylu diet, powodującym, że są mniej szkodliwe, jest spożywanie dużej ilości płynów. Dzięki piciu wody, poza ogólnym nawodnieniem, ułatwiamy sobie wydalanie z moczem gromadzonych się ciał ketonowych. Pijąc wody mineralizowane lub naturalne...

jak dbać o odporność
Adobe Stock
Zdrowie
Te nawyki każdego dnia osłabiają twoją odporność. Krzywda na własne życzenie...
Jeśli chorujesz częściej niż 2 razy do roku, powinnaś dokładnie przeanalizować swoje nawyki. Wiele z nich może prowadzić do rozwoju wirusów, bakterii i grzybów, z którymi stykasz się przecież na co dzień.

Zanim w Polsce wybuchła pandemia wiele osób nie zdawało sobie sprawy z tego, jak wszechobecne w naszym życiu są bakterie i wirusy. Tak naprawdę mamy z nimi do czynienia każdego dnia. Bez względu na to czy wychodzimy z domu, czy też nie. One są wszędzie.  Walkę z tymi patogenami codziennie toczy nasz układ odpornościowy. Prawidłowo funkcjonujący powinien sprawić, że choroby będą dotykać nas stosunkowo rzadko. Jednak osłabiony nie ma siły chronić naszego organizmu. Ten staje się więc o wiele bardziej podatny na infekcje.  Prawdopodobnie nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, że na pracę układu odpornościowego ogromny wpływ mają twoje nawyki.  Niezróżnicowana dieta Do prawidłowego funkcjonowaniu układu odpornościowego niezbędne są witaminy A, E oraz C, ale także żelazo, cynk i selen. Dlatego tak ważna jest zróżnicowana dieta. Wszystkich wartości nie znajdziesz bowiem w jednym produkcie. Pamiętaj więc, aby spożywać zarówno warzywa i owoce, jak również mięso, ryby, nabiał oraz nasiona. Używki  Nie od dziś wiadomo, że alkohol wypłukuje z organizmu ważne witaminy. Dlatego też spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko infekcji. Na układ odpornościowy negatywnie wpływa również nikotyna, która podrażnia błony śluzowe dróg oddechowych. Te stają się bardziej podatne na działanie szkodliwych patogenów. Niemycie rąk Wydaje ci się to zbyt banalne? Niepotrzebnie. Częste mycie rąk naprawdę wspiera układ odpornościowy i zapobiega rozwojowi infekcji. Pamiętaj więc, żeby robić to nie tylko po skorzystaniu z ubikacji, ale również po każdym przyjściu do domu, wydmuchaniu nosa, czy odwiedzinach u osoby chorej. Niedojadanie posiłków Każdy organizm potrzebuje energii do walki z różnymi patogenami. Niedojadając więc posiłków lub jedząc ich za...