Jak oszczędzać prąd w kuchni? Dzięki tym kilku trikom będziecie płacić mniej
Adobe Stock
Newsy

Jak oszczędzać prąd w kuchni? Dzięki tym kilku trikom będziecie płacić mniej

Czy wiecie, że kuchnia zazwyczaj zużywa najwięcej energii w porównaniu do innych pomieszczeń w waszym domu? Dowiedzcie się, jak oszczędzać prąd podczas korzystania z kuchni.

W styczniu 2022 roku rachunki za prąd w polskich gospodarstwach domowych wzrosły średnio aż o 20-30 procent. Jak zmniejszyć zużycie prądu w swoim domu? Wystarczy, że wdrożycie kilka prostych zasad.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak oszczędzać prąd w kuchni?

Na pewno macie w swojej kuchni co najmniej kilka urządzeń zasilanych prądem, takich jak czajnik elektryczny, piekarnik, oświetlenie LED, mikser, toster, płyta indukcyjna, zmywarka czy lodówka. Urządzenia te sprawiają, że gotowanie jest szybsze i przyjemniejsze. Niestety, zużywają one przy okazji dużą ilość prądu. Jak ograniczyć wykorzystanie prądu w swojej kuchni? Skorzystajcie z naszych porad.

Jak oszczędzić energię w piekarniku elektrycznym?

Piekarnik elektryczny to bardzo przydatny wynalazek, ale niestety pochłania on dużo prądu. Jak zmniejszyć rachunki za energię elektryczną generowane m.in. przez to urządzenie?

  • Zawsze wybierajcie odpowiednią temperaturę dla danego dania. Im wyższą ustawicie temperaturę, tym więcej zużyjecie prądu.
  • Nie włączajcie zbyt szybko piekarnika. Piekarnik elektryczny nagrzewa się o wiele szybciej niż zwykły, gazowy piekarnik.
  • Pieczcie kilka potraw naraz i starajcie się maksymalnie wykorzystać miejsce w swoim piekarniku.
  • Ustawiajcie funkcję termoobiegu, która sprawia, że dania przygotowują się szybciej.
  • Wyłączajcie piekarnik kilka minut przed czasem. W dobrze rozgrzanym piekarniku potrawa „dojdzie” nawet, gdy urządzenie przestanie już pobierać prąd.
  • Nie otwierajcie wielokrotnie drzwi piekarnika – wypuszczacie w ten sposób gorące powietrze i marnujecie energię. Zamiast tego zajrzyjcie przez szklane drzwiczki.
Zobacz także
Włóżcie do lodówki miseczkę z sodą a już zawsze będziecie ją tam trzymać

Włóżcie do lodówki miseczkę z sodą, a już zawsze będziecie ją tam trzymać

Na tej półce w lodówce trzymajcie wędliny. Będą dłużej świeże

Wędliny szybko zsychają wam w lodówce? Przełóżcie je na tę półkę i zapomnijcie o problemie

Jak oszczędzić energię w płycie indukcyjnej?

  • Dopasowujcie w odpowiedni sposób wielkość garnka do wielkości palnika. Zbyt mały palnik znacznie wydłuża czas gotowania. Zbyt duży palnik względem wielkości dna garnka sprawia, że będziecie tracić energię i niepotrzebnie ogrzewać kuchnię.
  • Używajcie pokrywek, ponieważ dzięki nim wasze danie przygotuje się szybciej.
  • Krójcie warzywa i mięsa na mniejsze części – dzięki temu szybciej będą gotowe.
  • Chcecie podgrzać niewielką ilość jedzenia? Używanie kuchenki mikrofalowej jest znacznie bardziej energooszczędne niż gotowanie na tradycyjnej kuchence gazowej lub elektrycznej.
  • Używajcie tylko tyle wody, ile potrzebujecie – dodatkowe gotowanie zajmuje więcej czasu i energii. 

Jak oszczędzić energię w lodówce?

Lodówka to sprzęt, który musi być podłączony do prądu przez całą dobę. Urządzenie to pochłania zatem najwięcej energii w waszej kuchni.

  • Kupując lodówkę pamiętajcie, by dopasować jej wielkość do liczby osób, które zamieszkują dane gospodarstwo domowe. Jeśli wasza rodzina składa się z 2-4 osób, kupowanie lodówki z dwoma drzwiami, byłoby marnotrawstwem.
  • Nigdy nie umieszczajcie w lodówce i zamrażalniku gorących oraz nawet nieznacznie ciepłych potraw.
  • Sprzęt należy ustawić z dala od źródeł ciepła, powinien także znajdować w odstępie minimum 5 cm od sąsiadujących mebli.

Nie zostawiajcie w kuchni urządzeń w trybie czuwania

Lodówki i lodówko-zamrażarki są największymi pożeraczami energii elektrycznej w domu, ponieważ są zawsze włączone – możecie oszczędzać energię, wyłączając inne urządzenia elektroniczne.

Zmywarka, kuchenka mikrofalowa, czajnik elektryczny i piekarnik elektryczny, nadal będą zużywać energię elektryczną, gdy pozostawicie je w trybie gotowości. Postarajcie się wyrobić w sobie nawyk wyłączania ich, aby oszczędzać energię.

A co z oświetleniem w kuchni?

Odpowiednie oświetlenie jest niezbędne do pracy w kuchni, ale stanowi duże źródło zużycia energii. Jeżeli chcecie zaoszczędzić, przejdźcie na energooszczędne żarówki, takie jak diody LED, które działają dłużej i natychmiast zmniejszają zużycie energii.

Źródło: warszawa.naszemiasto.pl

Jak oszczędzać prąd w kuchni? Te 4 zmiany wprowadzą rewolucję do waszych rachunków
Adobe Stock
Newsy
Jak oszczędzać prąd w kuchni? Te 4 zmiany zrobią rewolucję w waszych rachunkach
Chcecie płacić mniej za prąd? A do tego za wodę i śmieci? Mamy proste sposoby na zmianę nawyków, ratujących domowy budżet.

Nie tylko inflacja powoduje, że płacicie coraz wyższe rachunki. Często sprawcą wysokich opłat jest niepotrzebne zużycie energii. Na inflację nie macie wpływu, a ograniczenie zbędnego zużycia wody czy prądu zależy już tylko od was. I nie chodzi tu o to, żeby skazywać się na niewygodę czy uciążliwe ograniczenia. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, żeby rachunki same spadły. Rachunki za śmieci a zużyta woda Jeśli przerażają was rosnące opłaty i zastanawiacie się jak wpłynąć na ich zmniejszenie, zapamiętajcie te 4 proste nawyki, sprzyjające zmniejszeniu zużycia prądu. Niektóre z nich, w bonusie, przyniosą wam też oszczędność zużytej wody. A ponieważ od niedawna w wielu miastach ilość zużytej wody, wpływa na koszty wywozu śmieci, kolejna korzyść będzie taka, że spadną też rachunki za śmieci. Dodając do siebie wszystkie oszczędności, może się okazać, że chwila uwagi, jakiej wymaga zmiana nawyków, może być bardzo opłacalna. 4 proste nawyki zmniejszające rachunki Gaście i wyłączajcie Zgaście światło, wychodząc z kuchni. Nie używajcie listew ledowych i ozdobnych lamp, nawet jeśli nie zużywają bardzo dużo prądu. Oszczędność zaczyna się od groszy, a kończy na setkach złotych. Nie włączajcie oświetlenia tam, gdzie z niego nie korzystacie. Jeśli lubicie nastrojowe światło – zapalcie świeczki Gdy urządzenia naładuje się – odłączcie je od prądu Nie korzystajcie z funkcji standby – zamiast tego wyjmijcie wtyczkę z gniazdka Gotujcie mniej Wstawiajcie tylko tyle wody w czajniku, ile potrzebujecie na herbatę. Wstawianie całego czajnika, żeby wykorzystać kubek wrzątku, to zwykłe marnotrawstwo Gotując ziemniaki czy makaron używajcie tylko tyle wody, żeby przykryły produkty. Gotowanie w dużej ilości wody, nie tylko pogarsza smak potraw, bo aromat, zamiast...

Piekarnik
Adobe Stock
Newsy
Nie czekasz aż piekarnik do końca się rozgrzeje? Ten błąd może cię sporo kosztować
Wyrabiamy ciasto albo kończymy zawijać gołąbki. Co dalej? Przekręcamy kurek piekarnika i już po kilku minutach wkładamy danie do środka. Zaraz, zaraz, nie tak prędko. Takie podejście może nam zaszkodzić.

A właściwie to może zaszkodzić naszym daniom. Za chwilę wytłumaczymy, dlaczego. Zdecydowana większość gospodyń ma w swoich kuchniach piekarnik elektryczny z prawdziwego zdarzenia. O pieczeniu w prodiżach lub piecach chlebowych niedługo nikt nie będzie już pamiętał. Piekarnik elektryczny wbudowany pod naszą kuchenką jest prosty w użyciu. Nie trzeba martwić się, że przewody nie łączą i grzałki nie działają (prodiż) oraz nie trzeba co jakiś czas podkładać opału do pieca, tak jak robiły to przed laty nasze babcie. Wystarczy wybrać program – pieczenie z dołu, z góry, z obu stron, termoobieg – te i inne opcje mamy do wyboru w większości piekarników. Oszczędność czy sknerstwo? Wybieramy temperaturę do jakiej chcemy rozgrzać nasz piec i pozostaje nam czekać na osiągnięcie odpowiedniego ciepła wewnątrz. I to właśnie w tym momencie wiele pań domu popełnia kardynalny błąd. To prawda, comiesięczne rachunki za prąd nie są zbyt wesołą lekturą dla nikogo. Czasami jednak wrodzona oszczędność nakazuje nam wkładać danie do piekarnika czym prędzej, nie czekając na odpowiednie nagrzanie się piekarnika. Dzięki tego typu praktykom być może uda nam się zaoszczędzić parę złotych na energii elektrycznej. Ale za to stratni będziemy, jeżeli chodzi o jakość naszego dania. Nieprzypadkowo w wielu przepisach figuruje zapis o konieczność uprzedniego rozgrzania piekarnika do odpowiedniej temperatury. Wszystko po to, by nasze ciasto lub inne danie, od razu mogło piec się we właściwych warunkach termicznych. Uwaga na serniki Jeżeli włożymy ciasto drożdżowe do rozgrzewającego się dopiero piekarnika, nie będzie jeszcze wielkiej tragedii. Ciasto powinno jeszcze podrosnąć w dużym cieple i spokojnie piec się od momentu, gdy piekarnik „złapie” odpowiednią temperaturę. Takie zachowanie będzie jednak grubym...