W styczniu 2022 roku rachunki za prąd w polskich gospodarstwach domowych wzrosły średnio aż o 20-30 procent. Jak zmniejszyć zużycie prądu w swoim domu? Wystarczy, że wdrożycie kilka prostych zasad.
Jak oszczędzać prąd w kuchni?
Na pewno macie w swojej kuchni co najmniej kilka urządzeń zasilanych prądem, takich jak czajnik elektryczny, piekarnik, oświetlenie LED, mikser, toster, płyta indukcyjna, zmywarka czy lodówka. Urządzenia te sprawiają, że gotowanie jest szybsze i przyjemniejsze. Niestety, zużywają one przy okazji dużą ilość prądu. Jak ograniczyć wykorzystanie prądu w swojej kuchni? Skorzystajcie z naszych porad.
Jak oszczędzić energię w piekarniku elektrycznym?
Piekarnik elektryczny to bardzo przydatny wynalazek, ale niestety pochłania on dużo prądu. Jak zmniejszyć rachunki za energię elektryczną generowane m.in. przez to urządzenie?
- Zawsze wybierajcie odpowiednią temperaturę dla danego dania. Im wyższą ustawicie temperaturę, tym więcej zużyjecie prądu.
- Nie włączajcie zbyt szybko piekarnika. Piekarnik elektryczny nagrzewa się o wiele szybciej niż zwykły, gazowy piekarnik.
- Pieczcie kilka potraw naraz i starajcie się maksymalnie wykorzystać miejsce w swoim piekarniku.
- Ustawiajcie funkcję termoobiegu, która sprawia, że dania przygotowują się szybciej.
- Wyłączajcie piekarnik kilka minut przed czasem. W dobrze rozgrzanym piekarniku potrawa „dojdzie” nawet, gdy urządzenie przestanie już pobierać prąd.
- Nie otwierajcie wielokrotnie drzwi piekarnika – wypuszczacie w ten sposób gorące powietrze i marnujecie energię. Zamiast tego zajrzyjcie przez szklane drzwiczki.
Jak oszczędzić energię w płycie indukcyjnej?
- Dopasowujcie w odpowiedni sposób wielkość garnka do wielkości palnika. Zbyt mały palnik znacznie wydłuża czas gotowania. Zbyt duży palnik względem wielkości dna garnka sprawia, że będziecie tracić energię i niepotrzebnie ogrzewać kuchnię.
- Używajcie pokrywek, ponieważ dzięki nim wasze danie przygotuje się szybciej.
- Krójcie warzywa i mięsa na mniejsze części – dzięki temu szybciej będą gotowe.
- Chcecie podgrzać niewielką ilość jedzenia? Używanie kuchenki mikrofalowej jest znacznie bardziej energooszczędne niż gotowanie na tradycyjnej kuchence gazowej lub elektrycznej.
- Używajcie tylko tyle wody, ile potrzebujecie – dodatkowe gotowanie zajmuje więcej czasu i energii.
Jak oszczędzić energię w lodówce?
Lodówka to sprzęt, który musi być podłączony do prądu przez całą dobę. Urządzenie to pochłania zatem najwięcej energii w waszej kuchni.
Zobacz także:
- Kupując lodówkę pamiętajcie, by dopasować jej wielkość do liczby osób, które zamieszkują dane gospodarstwo domowe. Jeśli wasza rodzina składa się z 2-4 osób, kupowanie lodówki z dwoma drzwiami, byłoby marnotrawstwem.
- Nigdy nie umieszczajcie w lodówce i zamrażalniku gorących oraz nawet nieznacznie ciepłych potraw.
- Sprzęt należy ustawić z dala od źródeł ciepła, powinien także znajdować w odstępie minimum 5 cm od sąsiadujących mebli.
Nie zostawiajcie w kuchni urządzeń w trybie czuwania
Lodówki i lodówko-zamrażarki są największymi pożeraczami energii elektrycznej w domu, ponieważ są zawsze włączone – możecie oszczędzać energię, wyłączając inne urządzenia elektroniczne.
Zmywarka, kuchenka mikrofalowa, czajnik elektryczny i piekarnik elektryczny, nadal będą zużywać energię elektryczną, gdy pozostawicie je w trybie gotowości. Postarajcie się wyrobić w sobie nawyk wyłączania ich, aby oszczędzać energię.
A co z oświetleniem w kuchni?
Odpowiednie oświetlenie jest niezbędne do pracy w kuchni, ale stanowi duże źródło zużycia energii. Jeżeli chcecie zaoszczędzić, przejdźcie na energooszczędne żarówki, takie jak diody LED, które działają dłużej i natychmiast zmniejszają zużycie energii.
Źródło: warszawa.naszemiasto.pl