Lodówka jest jednym z najobficiej zżerających prąd urządzeń w całym domu. To największy pożeracz energii w wielu gospodarstwach domowych, ponieważ urządzenie to działa w końcu bez żadnych przerw.

Mimo iż wasza lodówka musi być uruchomiona przez cały czas, nie znaczy to, że nie możecie zmniejszyć ilości energii elektrycznej potrzebnej do jej działania.

Jak zachować świeżość żywności, którą trzymamy w lodówce, przy jednoczesnym oszczędzaniu energii, aby choć trochę zmniejszyć rachunki za prąd? Oto kilka sprytnych wskazówek!

Jak ograniczyć koszt używania prądu w lodówce?

Istnieje wiele sposobów na to, by ograniczyć użycie prądu w lodówce. Przede wszystkim, postarajcie się zamykać produkty spożywcze w szczelnych pojemnikach. Dlaczego? Ponieważ dzięki temu ograniczycie parowanie tych produktów w lodówce.

Zobacz także:

Lodówka to urządzenie, które słabiej radzi sobie ze schładzaniem wilgotnego powierza, przez co zużywa dużo prądu. Co jeszcze możemy zrobić, żeby zmniejszyć rachunki za prąd użytkując lodówkę?

  • Nie przepełniajcie swojej lodówki. Lodówka potrzebuje cyrkulacji powietrza, aby utrzymać żywność w równomiernej temperaturze. Postarajcie się więc, aby wasza lodówka była pełna w około 2/3, bez przepełnienia. Poza tym, zbyt ciasne wypełnienie lodówki sprawi, że niektóre produkty staną się zbyt zimne – a nawet mogą zamarznąć – podczas gdy inne nie będą wystarczająco zimne. Jeśli pozwolicie swojej lodówce „oddychać", wasza żywność na dłużej zachowa świeżość.
  • Napełnijcie do pełna zamrażarkę. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja w przypadku zamrażarki. Zamrażarka działa najskuteczniej, gdy jest maksymalnie wypełniona. Nie macie co do niej włożyć? Wypełnijcie puste miejsca dodatkowym lodem.
  • Nie wkładajcie do lodówki ciepłego, ani tym bardziej gorącego jedzenia. Wkładając żywność do lodówki lub zamrażarki, pozwólcie jej najpierw ostygnąć. Im mniej pracy musi wykonać wasza chłodziarko-zamrażarka, tym mniej energii zużyje.
  • Nigdy nie zostawiajcie otwartych drzwi podczas wyjmowania jedzenia. Im dłużej drzwi są otwarte, tym więcej zimnego powietrza ucieka i tym więcej energii potrzeba do ponownego obniżenia temperatury po zamknięciu drzwi.
  • Kontrolujcie temperaturę. Utrzymywanie odpowiedniej temperatury, może być kluczem do zaoszczędzenia pieniędzy w lodówce lub zamrażarce. Zbyt niskie temperatury powodują marnowanie energii, podczas gdy zbyt wysokie temperatury prowadzą do przedwczesnego psucia się żywności. Upewnijcie się więc, że temperatura nie jest zbyt niska. Lodówki powinny być ustawione na temperaturę ok. 5ºC, a zamrażarki na -18ºC.
  • Jeśli rozmrażacie jedzenie z zamrażarki, włóżcie je do lodówki. Pomaga to chłodzić lodówkę bez zużywania do tego energii.
  • Układajcie produkty w lodówce w podobny sposób – dzięki czemu szybciej będziecie mogli je odszukać.

Dzięki naszym poradom na pewno choć trochę obniżycie swoje rachunki za prąd.

Źródło: jakoszczedzacpieniadze.pl