Nikt z nas nie lubi wyrzucać pożywienia. Marnotrawstwo żywności jest jednak niestety faktem. Czy wiecie, ile ton jedzenia wyrzucają rocznie Polacy? Ilości te są naprawdę ogromne. Jak pokazują dane, rocznie Polacy wyrzucają 4 840 946 ton żywności.

Jak odświeżyć starą wędlinę?

Zacznijmy od wyjaśnienia, co to znaczy „starą”. Nie będziemy bowiem nikogo zachęcać do spożywania mięsa, które jest już mocno przeterminowane czy ma oznaki pleśni. Chodzi nam oczywiście o wędlinę, która może nie jest już „pierwszej świeżości", ale nadaje się jeszcze do jedzenia. Co można z nią zrobić, by odzyskała swój dawny smak?

Prosta metoda na odświeżenie wędliny

Zdarza się, że kupujemy zbyt dużo wędliny. Ta zalega w naszej lodówce i z czasem zaczyna się psuć i nieładnie pachnieć. Pamiętajcie, by odróżnić wędlinę, która nadaje się jeszcze do spożycia od tej, której jedynym miejscem powinien już być kosz. Jak to zrobić?

Stara wędlina to taka, która ma brzydki kolor i nieładnie pachnie. Nie próbujcie jej już odświeżać, tylko wyrzućcie ją do kosza. Wędlina, którą można odświeżyć, ma maksymalnie 3-4 dni, ale straciła już walory, które miała pierwszego dnia. Jak odświeżyć taką wędlinę?

Zobacz także:

Istnieje kilka prostych sposobów na to, żeby wędlina znowu była soczysta, smaczna i przede wszystkim – nam nie zaszkodziła.

Możecie przykładowo:

  1. Umyć wędlinę pod ciepłą wodą i obgotować ją z dodatkiem świeżych warzyw: np. kawałka selera, pora, marchewki i pietruszki.
  2. Drugi sposób polega na obmyciu wędliny w samej wodzie z solą, pokrojeniu jej w kostkę i podsmażeniu na tłuszczu z dodatkiem przypraw (słodkiej sypkiej papryki, czosnku w proszku, majeranku). Dzięki temu otrzymamy aromatyczne skwarki, które będą stanowiły świetny dodatek do smażonych ziemniaczków, pierogów albo jajecznicy.
  3. Jeśli mamy całe kiełbaski, które za długo leżały w lodówce, postępujemy z nimi podobnie - myjemy je ciepłą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacinamy i pieczemy dość długo na patelni albo w piekarniku.

Nie wyrzucajcie jedzenia

Jeżeli wasza lodówka pęka w szwach od jedzenia, powinniście zrobić 3 rzeczy. Po 1 – starać się kupować mniej i rozsądniej planować wydatki na jedzenie. Po 2 – możecie oddać żywność biednym. Możecie też spróbować „odświeżyć” jedzenie w domu przy użyciu prostych trików.

Marnowanie jedzenia to grzech. Zwłaszcza że są na świecie miejsca, gdzie ludzie nadal umierają z nędzy i głodu...

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: