Jak odświeżyć czerstwe pączki? Dzięki tej metodzie znów będą miękkie
AdobeStock
Newsy

Jak odświeżyć czerstwe pączki? Dzięki tej metodzie znów będą miękkie

Wasze pączki zrobiły się twarde i czerstwe? Wiemy, jak temu zaradzić.

Pączki - zwłaszcza te samodzielnie przygotowane - smakują najlepiej tuż po usmażeniu. Jednak wystarczy odczekać dzień czy dwa, by stały się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Czy da się je jeszcze jakoś uratować?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak odświeżyć czerstwe pączki?

Nic nie przebije smaku tradycyjnych, domowych pączków. Przygotowując samodzielnie wypieki, zawsze smażymy je z zapasem. Z kilograma mąki, wyjdzie nam nawet kilkanaście pączków. Co zrobić z taką ilością tych łakoci, jeśli wiadomo że nie znikną z talerzy od razu?

Przygotowując pączki, warto zaprosić na degustację bliskich – rodzinę, sąsiadów czy przyjaciół. Pączki smakują najlepiej w dniu, w którym je przygotowaliśmy. Co zrobić, gdy pączki nam zostaną i na drugi dzień są twarde i nie takie smaczne, jak po usmażeniu? Z pomocą przyjdzie wam pewna prosta sztuczka. Wystarczy, że użyjecie mikrofalówki.

Zobacz także
Przepis na pączki Macieja Kuronia. To nadzienie was zaskoczy

Przepis na pączki Macieja Kuronia. Nadzienie z tym dodatkiem zaskoczy nie tylko niezwykłym smakiem

Robert Makłowicz podał przepis na pączki. Nie kupicie takich w żadnej cukierni

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni

Odświeżanie pączków w kuchence mikrofalowej

Mikrofalówka jest świetnym rozwiązaniem w przypadku odświeżania pączków. Oprócz tego, że jest to niezwykle szybka metoda, daje pożądane rezultaty. Ponadto, możecie podgrzać tylko tyle pączków, ile w danym momencie potrzebujecie a resztę zostawić na później.

Jen Greif - cukierniczka i współwłaścicielka cukierni w Tampa na Florydzie, zdradziła jak krok po kroku odgrzać pączki w mikrofalówce.

  1. Włóżcie czerstwe pączki do mikrofalówki i podgrzewajcie je przez jedynie 10-15 sekund (sprawdźcie co około pięć sekund, czy pączki są już miękkie).
  2. Po wyjęciu z mikrofalówki, pączki powinny być miękkie, zupełnie tak jakby były świeże.

Pamiętajcie jednak, aby szybko je zjeść, ponieważ w krótkim czasie znów mogą stać się twarde. Uważajcie też, żeby nie poparzyć języka konfiturą, która może być bardzo gorąca. Nadzienie pączka podgrzewa się bowiem dużo szybciej niż samo ciasto.

Inne metody na odświeżenie czerstwych pączków

Nie macie kuchenki mikrofalowej? Użyjcie innych metod na odświeżenie twardych pączków.

Połóżcie wilgotny papier na pączkach

Jeśli wasze pączki stały przez długi czas, na pewno zrobiły się twarde i zwietrzały. Aby przywrócić im miękkość, zwilżcie w wodzie ręcznik kuchenny i połóżcie go na pączkach.

Odgrzewanie pączków w piekarniku

Nie macie kuchenki mikrofalowej? Nie martwcie się - możecie również skorzystać z piekarnika. Mimo iż metoda ta zajmie wam nieco więcej czasu i zużyje więcej energii elektrycznej, ma ona pewną zaletę - możecie odgrzać jednocześnie dużą ilość pączków - tyle, ile zmieścicie na blasze do pieczenia.

Znacie jakieś inne metody na odświeżanie pączków?

Źródło: haps.pl

Rozsmarowywanie masła
Adobe Stock
Newsy
Masło z lodówki jest zbyt twarde? Jest genialny trik, by temu zaradzić
Dyskusja o wyższości masła nad margaryną lub margaryny nad masłem jest stara jak… margaryna. Nie da się jednak ukryć, że popularny tłuszcz roślinny ma jedną przewagę nad tym zwierzęcym – łatwo się rozsmarowuje w każdych warunkach.

Z zimnym masłem idzie, no cóż, wcale nie jak po maśle. Smarowanie masła prosto z lodówki to codzienna, poranna udręka wielu osób, które nie mają czasu, by czekać aż kostka tłuszczu łaskawie się ogrzeje. Dla niecierpliwych mamy kilka dobrych rad, dzięki którym będą mogli cieszyć się miękkim masłem niemal od razu po wyjęciu z lodówki. Odmienną kategorią problemu jest masło mrożone. Wielu z nas kupuje kostki masła na zapas, a potem mrozi je w zamrażarkach. Jest to świetna metoda, by nieco oszczędzić – w sklepach często widzimy przecież akcję promocyjne dotyczące zakupu kilku kostek. Z zamrożonym masłem jest oczywiście znacznie trudniej, ale są też sposoby, które przyspieszą ich rozgrzanie do pokojowej temperatury. Sposoby na masło z lodówki i z zamrażarki: Najczęściej do głowy przychodzi nam pomysł skorzystania z kuchenki mikrofalowej . Owszem, w ten sposób szybko podgrzejemy masło. Uda się nam nawet w mig roztopić zamrożoną kostkę, ale sęk w tym, że nie zachowa ono swoich właściwości. Jeżeli wybierzemy zbyt dużą moc na pokrętle kuchenki, w maśle oddzielą się od siebie struktury tłuszczu i białka. O smaku takiej mieszanki lepiej już nawet nie wspominajmy. Jak sobie z tym poradzić? Należy ostrożnie podgrzewać kostkę w mikrofalówce i co kilkanaście sekund obracać masło na drugą stronę. Jeżeli będziemy czuwać nad całym procesem, uda nam się zmiękczyć nawet zamrożone kostki. Znacznie bezpieczniejszym sposobem na twarde masło jest sztuczka z gorącym kubkiem lub miską. Do pustego naczynia wlewamy wrzącą wodę, po czym po chwili ją wylewamy. Natychmiast wkładamy do ogrzanego naczynia kostkę masła i voilà – pozostaje poczekać chwilkę i masło będzie miękkie. Wada tej metody jest jedna – nie będzie nam zbytnio...

Resztki pizzy
Adobe Stock
Newsy
Została wam pizza? Odgrzejcie ją w ten sposób, a będzie smakowała jak świeżo zrobiona
Urodziny dziecka, huczna impreza z wieloma gośćmi, czy po prostu niezjedzony wczorajszy obiad. Często po takich właśnie okazjach zostaje wam kilka kawałków pizzy.

Pizza najlepiej smakuje tuż po wyjęciu jej z pieca. Niewiele można z tym zrobić. Smak włoskich placków dość trudno odtworzyć samemu w domu. Wszystko to jest zasługą specjalnych pieców, w które zaopatrzone są profesjonalne pizzerie. Szczególnie udane placki wychodzą z kamiennych pieców opalanych drewnem. Pizza z patelni Smak i aromat – nie do podrobienia. Czasem zdarza się, że zostaje wam nieco tego smacznego włoskiego specjału. Jak smakuje dwudniowy kawałek pizzy, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Zeschnięte ciasto, wysuszone dodatki – niezależnie od tego, gdzie danie było przechowywane. Ani myślcie jednak o wyrzucaniu pizzy. Można ją odgrzać na kilka naprawdę łatwych sposobów. W sam raz na smaczne śniadanie dzień po imprezie! Pierwszym wyjściem jest użycie zwykłej patelni. Połóżcie kawałek pizzy na suchej powierzchni naczynia i ustawcie niewielki płomień na waszej kuchence gazowej. Patelnię warto przykryć pokrywką. Po kilku minutach pizza będzie smakowała niemal tak samo jak po wyjęciu z pieca! Jeśli wybierzecie ten sposób, uważajcie by pizza nie przypaliła się wam od spodu. Szczególnie wtedy, gdy jeszcze przed odgrzaniem na jej spodzie były już charakterystyczne ciemne zwęglone plamki. Jak odgrzać pizzę, żeby była chrupiąca? Pizzy z pewnością nie przypalicie za to w mikrofalówce. Połóżcie pizzę na talerzu lub na metalowej kratce i nastawcie waszą kuchenkę mikrofalową na dosłownie kilkadziesiąt sekund. Ciasto odgrzewane w mikrofalówce ma to do siebie, że nagrzewa się niezwykle szybko. Podobnie rzecz ma się ze zwykłym pieczywem. Uwaga! Jeżeli zbyt długo będziecie odgrzewali pizzę w mikrofalówce, stanie się ona za twarda. Dlatego też radzimy mocno uważać i co kilkanaście sekund sprawdzać, czy kawałek jest już odgrzany. Na...

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Flickr
Newsy
Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Czy da się sparzyć kapustę na gołąbki inaczej, niż wsadzając ją do gorącej wody? Poznajcie te ciekawe i skuteczne sposoby!

Gołąbki są dość prostym daniem, choć przygotowanie gołąbków jest bardzo czasochłonne . Zwłaszcza parzenie liści kapusty może być dla niektórych sporym wyzwaniem! Na szczęście istnieją proste sposoby na szybkie i łatwe sparzenie kapusty do gołąbków. Sprawdźcie, jak to zrobić. Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku? Klasyczny sposób na sparzenie kapusty do gołąbków to nabicie główki na widelec i włożenie jej do garnka z gorącą wodą. Można to jednak zrobić inaczej – choćby w piekarniku! Należy wyciąć głąb kapusty i włożyć ją do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiążcie dokładnie z obu stron i włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnijcie kapustę z rękawa i gotowe – liście będą odchodziły same! Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Kolejnym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Kapuście wycinacie głąb  i wkładacie ją do mikrofalówki i podgrzewać ją przez około 5 minut na najwyższej mocy kuchenki. Nie zrażajcie się tym, że kapusta nieco opadnie po takim podgrzewaniu! Będzie nadal bardzo dobra w smaku, a wy z łatwością oderwiecie miękkie już liście, które nadają się do zawijania. Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła? Zaskakującym sposobem na „sparzenie” liści kapusty jest… włożenie jej do zamrażarki! Włóżcie to warzywo do zamrażarki na całą dobę. Po tym czasie wyjmijcie je i połóżcie na blacie kuchennym. Poczekajcie, aż się całkowicie rozmrozi – po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a liście będą łatwo odchodziły. Taki sposób nie jest może najszybszy, ale jeśli macie bardzo dużo czasu, to może się wam przydać. Tradycyjne parzenie kapusty na gołąbki...

Jak wyczyścić mikrofalówkę
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić mikrofalówkę? Wystarczy ten jeden owoc, a będzie lśnić
Kuchenka mikrofalowa często brudzi się ciężkimi do usunięcia przypalonymi plamami po jedzeniu. Wiemy, jak szybko się ich pozbyć.

Mycie kuchenki mikrofalowej potrafi być żmudne. Przypalone drobinki pryskającego jedzenia często przywierają do ścianek, a brudna mikrofalówka staje się ciężka do wyczyszczenia. Można oczywiście skorzystać z dedykowanych detergentów, jednak mogą one pozostawić resztki, które, niedokładnie usunięte, przenikną do waszych dań. Chemia może także pozostawiać długotrwały zapach, który przejdzie do jedzenia. Warto więc sięgnąć po ekologiczną, ekonomiczną i zupełnie naturalną metodę. Jak wyczyścić mikrofalówkę? Domowy sposób Czyszczenie wnętrza kuchenki mikrofalowej może stać się od teraz znacznie prostsze za sprawą roztworu wody z sokiem z cytryny. Jest to metoda w pełni bezpieczna dla zdrowia, która pozwoli wam także zaoszczędzić na kolejnym detergencie. Ponadto, cytryna działa odkażająco neutralizuje nieprzyjemne zapachy po przypalonych resztkach , a także działa dezynfekująco. Jak umyć kuchenkę mikrofalową cytryną? Przygotuj w misce roztwór wody z sokiem z soczystej cytryny (najlepiej w proporcji 2:1, gdzie większą częścią powinna być woda). Ważne, aby jak najwięcej esencji z owocu znalazło się w misce. Do roztworu możesz dorzucić także ćwiartki lub plastry cytryny. Dodatkowo uwolnią one sok, którego nie udało się wycisnąć. Miseczkę z mieszaniną wstaw do kuchenki. Zamknij drzwiczki mikrofalówki i nastaw moc urządzenia na najwyższe obroty i „piecz” przez około 5 minut. W tym czasie woda w misce porządnie się zagotuje i wydzieli dużą ilość pary wodnej. Po zagotowaniu, pozostaw miseczkę jeszcze na kilka minut w kuchence. Będzie ona parowała razem z sokiem z cytryny, który z łatwością rozmiękczy brud i zaschnięte resztki pożywienia. Para wodna pozostawi także w kuchence przyjemny cytrynowy aromat i pochłonie przykre zapachy spalenizny...