Jak odświeżyć czerstwe pączki? Dzięki tej metodzie znów będą miękkie
AdobeStock
Newsy

Jak odświeżyć czerstwe pączki? Dzięki tej metodzie znów będą miękkie

Wasze pączki zrobiły się twarde i czerstwe? Wiemy, jak temu zaradzić.

Pączki - zwłaszcza te samodzielnie przygotowane - smakują najlepiej tuż po usmażeniu. Jednak wystarczy odczekać dzień czy dwa, by stały się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Czy da się je jeszcze jakoś uratować?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak odświeżyć czerstwe pączki?

Nic nie przebije smaku tradycyjnych, domowych pączków. Przygotowując samodzielnie wypieki, zawsze smażymy je z zapasem. Z kilograma mąki, wyjdzie nam nawet kilkanaście pączków. Co zrobić z taką ilością tych łakoci, jeśli wiadomo że nie znikną z talerzy od razu?

Przygotowując pączki, warto zaprosić na degustację bliskich – rodzinę, sąsiadów czy przyjaciół. Pączki smakują najlepiej w dniu, w którym je przygotowaliśmy. Co zrobić, gdy pączki nam zostaną i na drugi dzień są twarde i nie takie smaczne, jak po usmażeniu? Z pomocą przyjdzie wam pewna prosta sztuczka. Wystarczy, że użyjecie mikrofalówki.

Zobacz także
Przepis na pączki Macieja Kuronia. To nadzienie was zaskoczy

Przepis na pączki Macieja Kuronia. Nadzienie z tym dodatkiem zaskoczy nie tylko niezwykłym smakiem

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni

Odświeżanie pączków w kuchence mikrofalowej

Mikrofalówka jest świetnym rozwiązaniem w przypadku odświeżania pączków. Oprócz tego, że jest to niezwykle szybka metoda, daje pożądane rezultaty. Ponadto, możecie podgrzać tylko tyle pączków, ile w danym momencie potrzebujecie a resztę zostawić na później.

Jen Greif - cukierniczka i współwłaścicielka cukierni w Tampa na Florydzie, zdradziła jak krok po kroku odgrzać pączki w mikrofalówce.

  1. Włóżcie czerstwe pączki do mikrofalówki i podgrzewajcie je przez jedynie 10-15 sekund (sprawdźcie co około pięć sekund, czy pączki są już miękkie).
  2. Po wyjęciu z mikrofalówki, pączki powinny być miękkie, zupełnie tak jakby były świeże.

Pamiętajcie jednak, aby szybko je zjeść, ponieważ w krótkim czasie znów mogą stać się twarde. Uważajcie też, żeby nie poparzyć języka konfiturą, która może być bardzo gorąca. Nadzienie pączka podgrzewa się bowiem dużo szybciej niż samo ciasto.

Inne metody na odświeżenie czerstwych pączków

Nie macie kuchenki mikrofalowej? Użyjcie innych metod na odświeżenie twardych pączków.

Połóżcie wilgotny papier na pączkach

Jeśli wasze pączki stały przez długi czas, na pewno zrobiły się twarde i zwietrzały. Aby przywrócić im miękkość, zwilżcie w wodzie ręcznik kuchenny i połóżcie go na pączkach.

Odgrzewanie pączków w piekarniku

Nie macie kuchenki mikrofalowej? Nie martwcie się - możecie również skorzystać z piekarnika. Mimo iż metoda ta zajmie wam nieco więcej czasu i zużyje więcej energii elektrycznej, ma ona pewną zaletę - możecie odgrzać jednocześnie dużą ilość pączków - tyle, ile zmieścicie na blasze do pieczenia.

Znacie jakieś inne metody na odświeżanie pączków?

Źródło: haps.pl

Niesamowity trik na odświeżenie czerstwego pieczywa. Wystarczy garnek z wodą i szmatka
AdobeStock
Newsy
Niesamowity trik na odświeżenie czerstwego pieczywa. Wystarczy garnek z wodą i szmatka
Nie wyrzucajcie starego chleba czy bułek. Możecie je z łatwością odświeżyć i ponownie zjeść. Znaliście wcześniej ten sposób?

W obliczu szalejącej inflacji i rosnących cen chleba, wyrzucanie „starego" chleba byłoby prawdziwym grzechem. Jak odświeżyć czerstwy chleb? To proste. Wystarczy wam garnek z wodą i bawełniana szmatka. Trik na odświeżenie czerstwego chleba Ceny chleba rosną. Zamiast codziennie kupować nowy chleb, przyjrzyjcie się dobrze temu z wczoraj. To nic, że stał się już nieco suchy i twardy. Możecie go z łatwością odświeżyć. Wystarczy pewien bardzo prosty trik. Dzięki tej metodzie będzie prawie, jak nowy! Zanim przystąpicie do odświeżania wczorajszego chleba, powinniście sprawdzić, czy nie ma on pleśni. Jeśli jest tylko suchy i nieświeży, wciąż możecie go zjeść. Jak więc odświeżyć czerstwy chleb? Metoda z garnkiem i szmatką. Jeżeli chcecie szybko odświeżyć pieczywo, nalejcie do garnka trochę wody, a na wierzchu przyczepcie przy użyciu klamerek, czystą, bawełnianą szmatkę (róbcie to delikatnie, żeby się nie przypaliła). Gdy woda zacznie wrzeć, połóżcie na szmatkę pokrojone pieczywo i przykryjcie je głębokim talerzem. Para wodna odświeży wasze pieczywo. Po minucie będzie jak nowe. Metoda z odrobiną wody. Namoczcie chleb lub spryskajcie go wodą. Użyjcie więcej wody, jeśli bochenek jest bardzo suchy i/lub ma grubą skórkę (mniej, jeśli bochenek ma cienką skórkę lub po prostu potrzebuje trochę odświeżenia). Metoda z folią aluminiową i piekarnikiem. Zwilżcie chleb wodą, zawińcie go w folię aluminiową i włóżcie do rozgrzanego piekarnika. (140-150° C) na około 15 minut. Czas trzymania pieczywa w piekarniku, zależy od jego wielkości. Duży chleb będzie potrzebował 15-20 minut, a mała bułka będzie gotowa już w 5 minut. Metoda z mikrofalówką. Ta metoda jest zdecydowanie najszybszym sposobem na zmiękczenie czerstwego chleba. Zwilżcie kawałek ręcznika papierowego i...

Rozsmarowywanie masła
Adobe Stock
Newsy
Masło z lodówki jest zbyt twarde? Jest genialny trik, by temu zaradzić
Dyskusja o wyższości masła nad margaryną lub margaryny nad masłem jest stara jak… margaryna. Nie da się jednak ukryć, że popularny tłuszcz roślinny ma jedną przewagę nad tym zwierzęcym – łatwo się rozsmarowuje w każdych warunkach.

Z zimnym masłem idzie, no cóż, wcale nie jak po maśle. Smarowanie masła prosto z lodówki to codzienna, poranna udręka wielu osób, które nie mają czasu, by czekać aż kostka tłuszczu łaskawie się ogrzeje. Dla niecierpliwych mamy kilka dobrych rad, dzięki którym będą mogli cieszyć się miękkim masłem niemal od razu po wyjęciu z lodówki. Odmienną kategorią problemu jest masło mrożone. Wielu z nas kupuje kostki masła na zapas, a potem mrozi je w zamrażarkach. Jest to świetna metoda, by nieco oszczędzić – w sklepach często widzimy przecież akcję promocyjne dotyczące zakupu kilku kostek. Z zamrożonym masłem jest oczywiście znacznie trudniej, ale są też sposoby, które przyspieszą ich rozgrzanie do pokojowej temperatury. Sposoby na masło z lodówki i z zamrażarki: Najczęściej do głowy przychodzi nam pomysł skorzystania z kuchenki mikrofalowej . Owszem, w ten sposób szybko podgrzejemy masło. Uda się nam nawet w mig roztopić zamrożoną kostkę, ale sęk w tym, że nie zachowa ono swoich właściwości. Jeżeli wybierzemy zbyt dużą moc na pokrętle kuchenki, w maśle oddzielą się od siebie struktury tłuszczu i białka. O smaku takiej mieszanki lepiej już nawet nie wspominajmy. Jak sobie z tym poradzić? Należy ostrożnie podgrzewać kostkę w mikrofalówce i co kilkanaście sekund obracać masło na drugą stronę. Jeżeli będziemy czuwać nad całym procesem, uda nam się zmiękczyć nawet zamrożone kostki. Znacznie bezpieczniejszym sposobem na twarde masło jest sztuczka z gorącym kubkiem lub miską. Do pustego naczynia wlewamy wrzącą wodę, po czym po chwili ją wylewamy. Natychmiast wkładamy do ogrzanego naczynia kostkę masła i voilà – pozostaje poczekać chwilkę i masło będzie miękkie. Wada tej metody jest jedna – nie będzie nam zbytnio...

Wasza mikrofalówka zaszła brudem? Zróbcie miksturę z tych 2 składników a będzie, jak nowa
AdobeStock
Newsy
Wasza mikrofalówka zaszła brudem? Zróbcie miksturę z tych 2 składników, a będzie jak nowa
Macie w swojej kuchni mikrofalówkę i chcecie doczyścić ją domowymi sposobami? Skorzystajcie z naszych porad. Są tanie, skuteczne i przyjazne dla środowiska.

Eksplodujące jedzenie, rozbryzgane resztki potraw i zaschnięte okruszki żywności. Ci, którzy mają w swojej kuchni mikrofalówkę, znają ten widok aż za dobrze. Jak wyczyścić to urządzenie bez potrzeby sięgania po żrące, chemiczne środki? Podpowiadamy. Jak wyczyścić brudną mikrofalówkę? Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, które bardzo szybko gromadzi brud z jedzenia, dlatego niezwykle ważne jest, aby regularnie ją czyścić. Czym najlepiej jest to zrobić? Sięgnijcie po naturalne metody, takie jak biały ocet, cytryna i soda oczyszczona. Czyszczenie kuchenki mikrofalowej białym octem W sklepach znajdziecie mnóstwo produktów do czyszczenia kuchenki mikrofalowej, ale możecie też sięgnąć po naturalne i równie skuteczne metody, które wymagają użycia prostych składników, które na pewno macie w swojej kuchni. Jednym z nich jest biały ocet. Biały ocet ma wiele zalet: jest bardzo kwaśny, co czyni go doskonałym naturalnym środkiem czyszczącym z łatwością poradzi sobie z brudem w waszej mikrofalówce to produkt przyjazny dla środowiska jest niedrogi i znajdziecie go w każdym sklepie spożywczym nie zawiera żrących chemikaliów ani szkodliwych oparów usuwa zapachy a nie tylko je maskuje Jak to zrobić? Weźcie miskę, którą można umieścić w kuchence mikrofalowej i wlejcie do niej 500 ml gorącej wody, a następnie dodajcie 2 łyżki białego octu. Wstawcie miskę do kuchenki mikrofalowej. Uruchomcie urządzenie na pełnej mocy na 5 minut. Po upływie 5 minut pozostawcie drzwiczki kuchenki mikrofalowej zamknięte na około 3 minuty, co spowoduje uwięzienie pary w środku, która pomoże usunąć przypalony brud z jedzenia. Ostrożnie otwórzcie drzwiczki kuchenki mikrofalowej i wyjmijcie miskę przy użyciu rękawicy...

Resztki pizzy
Adobe Stock
Newsy
Została wam pizza? Odgrzejcie ją w ten sposób, a będzie smakowała jak świeżo zrobiona
Urodziny dziecka, huczna impreza z wieloma gośćmi, czy po prostu niezjedzony wczorajszy obiad. Często po takich właśnie okazjach zostaje wam kilka kawałków pizzy.

Pizza najlepiej smakuje tuż po wyjęciu jej z pieca. Niewiele można z tym zrobić. Smak włoskich placków dość trudno odtworzyć samemu w domu. Wszystko to jest zasługą specjalnych pieców, w które zaopatrzone są profesjonalne pizzerie. Szczególnie udane placki wychodzą z kamiennych pieców opalanych drewnem. Pizza z patelni Smak i aromat – nie do podrobienia. Czasem zdarza się, że zostaje wam nieco tego smacznego włoskiego specjału. Jak smakuje dwudniowy kawałek pizzy, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Zeschnięte ciasto, wysuszone dodatki – niezależnie od tego, gdzie danie było przechowywane. Ani myślcie jednak o wyrzucaniu pizzy. Można ją odgrzać na kilka naprawdę łatwych sposobów. W sam raz na smaczne śniadanie dzień po imprezie! Pierwszym wyjściem jest użycie zwykłej patelni. Połóżcie kawałek pizzy na suchej powierzchni naczynia i ustawcie niewielki płomień na waszej kuchence gazowej. Patelnię warto przykryć pokrywką. Po kilku minutach pizza będzie smakowała niemal tak samo jak po wyjęciu z pieca! Jeśli wybierzecie ten sposób, uważajcie by pizza nie przypaliła się wam od spodu. Szczególnie wtedy, gdy jeszcze przed odgrzaniem na jej spodzie były już charakterystyczne ciemne zwęglone plamki. Jak odgrzać pizzę, żeby była chrupiąca? Pizzy z pewnością nie przypalicie za to w mikrofalówce. Połóżcie pizzę na talerzu lub na metalowej kratce i nastawcie waszą kuchenkę mikrofalową na dosłownie kilkadziesiąt sekund. Ciasto odgrzewane w mikrofalówce ma to do siebie, że nagrzewa się niezwykle szybko. Podobnie rzecz ma się ze zwykłym pieczywem. Uwaga! Jeżeli zbyt długo będziecie odgrzewali pizzę w mikrofalówce, stanie się ona za twarda. Dlatego też radzimy mocno uważać i co kilkanaście sekund sprawdzać, czy kawałek jest już odgrzany. Na...