ser żółty
AdobeStock
Newsy

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego w sklepie? Już nie dacie się oszukać

Ser żółty czy wyrób seropodobny? Jak nie dać się oszukać w sklepie? Sprawdziliśmy, czym różnią się te produkty!

Patrząc na produkty sprzedawane w sklepach trudno nie odnieść wrażenia, że producenci za pomocą różnych sztuczek chcą wcisnąć swoim klientom wybrakowane produkty. Najgorzej jest z mięsem i wędlinami, do których dodaje się wodę, spulchniacze i ulepszacze.

Czasami trudno się domyślić, że z mięsem jest coś nie tak, dopóki nie spojrzy się na etykietę – sformułowanie „wyrób mięsny” oznacza, że niestety pełne jest ono nieciekawych dodatków. Takie „ulepszanie” nie ominęło niestety sera żółtego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki powinien być prawdziwy ser?

Na szczęście prawo Unii Europejskiej reguluje to, jaki produkt może się nazywać serem żółtym, a jaki jedynie wyrobem seropodobnym. Prawdziwy ser powstaje tylko i wyłącznie z mleka – próżno szukać w nim tłuszczów roślinnych. W jego składzie można jeszcze znaleźć naturalne bakterie kwasu mlekowego, podpuszczkę oraz niezbędne przyprawy. Taki prawdziwy ser jest doskonałym źródłem wapnia i białka, a także witamin z grupy B.

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

Czym jest wyrób seropodobny?

Zupełnie inaczej jest z wyrobem seropodobnym. W tego typu produktach trudno znaleźć mleko krowie, za to pełno jest w nich szkodliwego oleju palmowego lub kukurydzianego. Te zamienniki choć mniej zdrowe, są o wiele tańsze od mleka.

Produkt składający się głównie z oleju palmowego będzie miał mniej właściwości odżywczych niż prawdziwy ser – w tym białka i wapnia. Ponadto do wyrobów seropodobnych dodaje się wzmacniacze smaku, barwniki, konserwanty i inne dodatki, które wzbudzają sporo kontrowersji.

Jak odróżnić prawdziwy ser od „podróbki”?

Jeśli martwicie się, że przez pomyłkę kupicie wyrób seropodobny zamiast prawdziwego sera, to zwracajcie uwagę na te rzeczy:

Cena

Prawdziwy żółty ser będzie zawsze droższy od podrabianego. Cena równa się jakości, dlatego jeśli zależy wam na dobrych i zdrowych produktach, to musicie zapłacić za nie więcej. Dobry żółty ser powinien kosztować powyżej 15-20 zł za kilogram, podczas gdy wyrób seropodobny można kupić za mniej niż 10 zł za kilogram.

Nazwa

Producenci są bardzo kreatywni w wymyślaniu nazw seropodobnych wyrobów. Pamiętajcie o jednym – prawdziwy ser zawsze w nazwie będzie zawierał „ser”. Jeżeli produkt, który trzymacie w ręku przypomina ser, ale próżno szukać tego słowa na opakowaniu, to już wiecie z czym macie do czynienia.

Konsystencja

Kostka kupionego przez was sera żółtego ma bardzo delikatny zapach przypominający margarynę albo olej, łatwo się kruszy i odkształca, gdy naciśniecie ją palcem? Prawdopodobnie kupiliście nie ser, a wyrób seropodobny.

Skład

Im krótszy, tym lepszy. Prawdziwy żółty ser zawiera tylko mleko, naturalne bakterie, podpuszczkę i przyprawy, natomiast lista składników wyrobu seropodobnego będzie bardzo długa.

polonezy schabowe przepis
Adobe Stock
Newsy
Doskonałe polonezy schabowe z pysznym nadzieniem. W PRLu zajadali się nimi wszyscy
Polonezy schabowe zna chyba każdy, kto pamięta czasy PRLu. Przysmak do dzisiaj pieści podniebienia Polaków. Przepis jest banalny.

Polonezy schabowe to nic innego jak roladki z mięsa schabowego wypełnione przepysznymi dodatkami. Niektórzy wypełniają je pieczarkami, inni boczkiem. My proponujemy wam chyba najbardziej klasyczną wersję – z ogórkiem kiszonym i serem żółtym. To idealna propozycja dla wszystkich, którym znudziły się już tradycyjne kotlety schabowe.  Receptura jest dziecinnie prosta. Próżno w niej szukać skomplikowanych elementów. Z racji, że danie wywodzi się z PRLu, składniki potrzebne do jego wykonania są tanie i naprawdę łatwo dostępne. Całość nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Przepis na polonezy schabowe Będziecie potrzebować 6 plastrów schabu 6 ogórków kiszonych 1 cebuli 200 gramów żółtego sera w kostce 3 łyżek mąki 3 łyżek oleju ½ szklanki bulionu lub wody Przypraw: soli i pieprzu Z podanych proporcji uzyskacie sześć polonezów schabowych. Przygotowanie Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na 1 łyżce dobrze rozgrzanego oleju. Każdego ogórka kiszonego podzielcie na 6-8 w miarę równych słupków. Ser żółty również pokrójcie w słupki o grubości ok. 0,5 cm. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Schab oprószcie z obu stron solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóżcie kilka słupków ogórka kiszonego, kilka słupków sera żółtego oraz łyżeczkę zeszklonej cebuli.  Tak przygotowane mięso z dodatkami zwińcie w rulony. Aby się nie rozpadły, przebijcie je wykałaczką lub obwiążcie kawałkiem nitki albo sznurka. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem zdjąć je z mięsa. Do głębokiego talerza wsypcie mąkę, a...

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Nie dajcie się oszukać na wakacjach
AdobeStock
Newsy
Jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Nie dajcie się oszukać na wakacjach
Urlop w górach nie może się obejść bez oscypków. Jednak czy wszystkie sprzedawane w górach sery rzeczywiście są oscypkami?

Wielu z was z polskimi górami na pewno kojarzą się oscypki, tradycyjne sery wytwarzane lokalnie w górskich miejscowościach. Cieszą się ogromną popularnością wśród turystów – można kupić oscypki klasyczne, wędzone, grillowane i podawane z konfiturą z żurawiny lub innych owoców. Jednak trzeba być czujnym, ponieważ na części stoisk sprzedaje się „oszukane” oscypki! Jak je rozpoznać? Sprawdźcie.   Jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Należy na początku zaznaczyć, że oscypki są obecnie chronione przez Unię Europejską zatwierdzonym znakiem jakości. Dlatego kupując oscypki certyfikowane możecie mieć pewność, że nie zostaliście oszukani. Producenci „oscypków”, których proces wytwarzania odbiega od certyfikowanego, nie mogą być nazywane oscypkami. Dlatego pierwszym, na co powinniście zwrócić uwagę to nazwa – górale, którzy nie chcą mieć problemów z prawem, swoim oszukanym oscypkom nadają różne kreatywne nazwy, np. „Góralski ser”, „Ser z gór”, „Ser bacy” itp. Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę? Kolor – prawdziwe oscypki muszą w 60% składać się z sera owczego, dlatego ich kolor nigdy nie będzie intensywnie żółty lub pomarańczowy (a dzieje się tak w przypadku sera z mleka krowiego ). Kolor oscypka powinien być jasny i lekko brązowy. Smak – w smaku certyfikowany, prawdziwy oscypek powinien być nieco ostry. Faktura – zdarzyło wam się spróbować oscypka, który był miękki i gumowaty? Niestety, zostaliście oszukani! Prawdziwe oscypki są dość twarde i suche. Cena – nie ma co kryć, że oryginalne, certyfikowane oscypki są po prostu droższe. Wynika to z użycia mleka owczego oraz odpowiedniego procesu produkcji i sposobu przechowywania, określonych przez...

Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Oto jak je jeść bez wyrzutów sumienia
Adobe Stock
Newsy
Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Jedzcie je bez wyrzutów sumienia w ten sposób
Parmezan na pizzy, cheddar na kanapce i gouda w sałatce to zawsze bogaty smak i czysta przyjemność jedzenia. Nie należy jednak zapominać o kaloriach, soli i cholesterolu i jeść sery z umiarem.

Sery żółte znajdują miłośników na całym świecie. Dzięki temu, że mają dużą zawartość tłuszczu, są doskonałymi nośnikami smaku. Spożywane są bezpośrednio, w Polsce najczęściej na kanapkach, ale też na ciepło w burgerach, pizzach i zapiekankach. Francuzi i Szwajcarzy zjadają duże ilości żółtego sera jako przekąski po posiłkach lub w postaci roztopionej jako przekąskę fondue z dodatkami. Ale czy częste jedzenie sera jest zdrowe? Właściwości i kaloryczność serów Ser żółty to żywność wysokokaloryczna. W 100 g sera znajduje się około 300 kcal. Do tego w serze znajduje się duża ilość tłuszczu, przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i soli. Z tego powodu nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach. Z drugiej strony w żółtym serze znajduje się sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim: Wapń. Ser żółty jest ważnym źródłem wapnia w diecie. W 30-gramowej porcji znajduje się 200 mg wapnia, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał Białko. W 100 g sera znajduje się 18 g białka Witaminy. A wśród nich witamina A, B1, B2, B3, B12, D, E i K Pozostałe składniki mineralne. Znajdziecie w serze żelazo, chrom, cynk, fosforu, magnez, miedź, potas, selen, sód Probiotyki, szczepy bakterii zasiedlające jelita Jak jeść ser żółty bez wyrzutów sumienia? Pomimo tego, że sery zawierają dużo wartości odżywczych, to trzeba pamiętać o wspomnianych na początku kaloriach, tłuszczu i soli. Osoby lubiące żółte sery powinny brać pod uwagę oba aspekty: zdrowotny i niekorzystny dla zdrowia, i stosować umiar w spożywaniu serów, zwracając jednocześnie uwagę na różnorodność składników diety. Miłośnicy serów nie muszą ich...

Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie
AdobeStock
Newsy
Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie
Znaleziono w nim substancję, która działa jak silne narkotyki. Zjadacie to codziennie!

Zaskakujące, jak wiele pozornie nieszkodliwych produktów może negatywnie wpływać na zdrowie! Szokiem może być dla wielu z was fakt, że według ostatnich badań wyjątkowo uzależniający okazuje się być… żółty ser. I to równie mocno, jak niektóre narkotyki! Jak to możliwe? Czy żółty ser uzależnia? Naukowcy z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badanie, które wykazało wyjątkowo uzależniające właściwości żółtego sera. Porównali je do działania niektórych silnych narkotyków! W żółtym serze znajduje się bowiem kazomorfina – substancja, która powstaje w procesie trawienia kazeiny znajdującej się w serze. Kazomorfina jest opiatem i należy do tej samej rodziny co kodeina, morfina i heroina Na „haju” po żółtym serze Podobno to właśnie kazomorfina sprawia, że jedzenie żółtego sera jest tak przyjemne. Podczas spożywania sera, w mózgu pobudzane są receptory opioidowe, które odpowiadają za uczucie odprężenia, uśmierzają ból, a także działają uzależniająco przez pobudzanie w mózgu układu nagrody. Dokładnie tak samo działają narkotyki! Dr Neal Barnard, założyciel Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej twierdzi, że to właśnie przez kazomorfinę ser jest tak uzależniający. Jeszcze niedawno sądzono, że winnymi łatwego uzależnienia się od żółtego sera jest sól i tłuszcz. Ser jest nie tylko smaczny. Tak naprawdę, oprócz soli i tłuszczu, zawiera skoncentrowane opiaty, które sprawiają, że jesteśmy na haju. Czy ser ma wpływ na plagę otyłości? W książce dr Bernarda o tytule „Cheese Trap” zwrócono także uwagę na fakt, iż rosnące spożycie żółtego sera w Stanach Zjednoczonych przyczynia się do plagi...