Najprościej byłoby skwitować takie rozważania krótko – wszelkie wątpliwości najszybciej i najdokładniej rozwieje zwykły test na COVID-19.
Oczywiście chodzi tutaj o profesjonalny test RT-PCR, test antygenowy czy też test PCR. Niestety, nie możemy z pełnym przekonaniem polecić wam choćby słynnych testów z Biedronki.
Czy można samemu zdiagnozować koronawirusa?
O tym czym są oferowane przez Biedronkę testy na przeciwciała SARS-Cov-2, pisaliśmy tutaj: "Biedronkowe" testy na COVID-19 okazały się prawdziwym hitem sprzedaży. „Tu się dziś prawie pobili i to starsi ludzie”
Jeżeli jednak w dalszym ciągu chcielibyście przeprowadzić taki test, specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki poradnik na temat jego użytkowania.
Zobacz także:
Znajdziecie go klikając w ten link: Jak prawidłowo wykonać test na COVID-19 z Biedronki? Nie pomińcie 1 kroku, bo wyjdzie niewiarygodny
Czasami jednak okoliczności nie pozwalają na szybkie wykonanie testu. Czy można na własną rękę zdiagnozować przechodzenie przez siebie choroby COVID-19?
Odpowiedź na to pytanie nie może być jednoznaczna. Z jednej strony nic nie zastąpi przecież dokładnego medycznego testu.
Jeśli spojrzymy jednak na sprawę z innego punktu widzenia, dokładna obserwacja swojego ciała może przynieść określone efekty w postaci pewnych przypuszczeń.
Jeśli obserwacja swojego ciała wskazuje na objawy choroby, należy bezwarunkowo unikać ludzkich skupisk, by nie przekazać wirusa w dalszą drogę i po prostu nie zarażać innych osób.
Jakie są podstawowe objawy koronawirusa?
Poniżej przedstawimy wam dla przypomnienia podstawowe objawy choroby COVID-19:
- Gorączka
- Kaszel
- Duszności
- Bóle mięśni
- Utrata węchu lub smaku lub obu zmysłów jednocześnie
I na tych ostatnich objawach skupmy się w tym momencie. Utrata smaku i węchu jest dużo znacznie wymiernym objawem niż trudne do zdefiniowania bóle i duszności.
Jeżeli czujecie, że coś jest nie tak z waszym powonieniem albo jeśli coś złego zaczyna dziać się z waszymi kubkami smakowymi, zróbcie sobie test smaku.
Jak zrobić we własnym domu test smaku?
Wystarczy spróbować produktów o bardzo intensywnym i zdecydowanym smaku, takich jak na przykład czosnek, cytryna i cukier, a nawet sól.
Jeżeli nie czujemy ich smaków lub czujemy je znacznie słabiej niż w normalnych warunkach, można przypuszczać, że mamy do czynienia właśnie z COVID-19.
W takiej sytuacji nie pozostaje nic innego jak tylko skontaktować się z lekarzem w celu ustalenia dalszych szczegółów – od wysłania na specjalistyczny test, po ustalenie zasad leczenia.